Jag har otaliga gånger senaste åren, ja troligen ända sen bara något år efter att de släppte kraven på att katterna behövde vara titertestade eller tas in på dispens innan 3 månader, för att få komma in i Sverige. Efter detta blev det så mycket lättare för oss att ta in katter ifrån EU-länder, det enda som krävs är ett pass, rabiesvaccin och så vänta i 21 dagar så är det sen bara att ta in katten, under förutsättning att du åker till landet där katten finns och själv hämtar katten, ska någon annan ta katten till Sverige åt dig krävs ett traces-intyg, som är rätt dyrt och omständigt att få till stånd. (orimligt om ni frågar mig, men såna är reglerna). 

Men nu var det inte importsätt jag ville prata om, även om detta faktiskt är mer än aktuellt i detta fallet då otaliga uppfödare från östländerna mer än gärna skickar iväg katten med en person in till lämplig flygplats och där lämnar över katten till dig. 

Att få köpa en katt till avel i Sverige har jag förstått är inte alltid helt lätt, dock kan jag ärligt säga att jag har fått ytterst få förfrågningar, och även om alla hade vänt sig till mig så hade det inte varit möjligt för mig att sälja katt för avel till alla som verkar söka ny avelskatt. Dock är det inte så svårt som det kan verka, jag har pratat med massor av vänner som också föder upp och samtliga vet jag har samma inställning som mig, de är absolut inte på något sätt avoga att sälja till avel till en ny uppfödare, tvärtom! Däremot vill jag såväl som de flesta av mina vänner ha en ordentlig presentation, vi vill veta att du tänkt igenom ditt beslut att avla och ditt mål med aveln (här tror jag att jag kan tala för såväl showuppfödare som utparningsuppfödare, vi vill att du skall ha ett stamnamn eller åtminstone ha ett innan det är dags för kattungen att flytta. Vi vill att du skall ha en plan och ett mål, en tanke med din avel, givetvis vill den som ska sälja katt till dig att ditt mål stämmer hyfsat överrens med det mål uppfödaren har, uppfödare bör bli din mentor och då är det bra om ni har likartad syn på aveln. Hör av er i god tid, skapa en relation med uppfödaren så kommer din väg till en ny avelskatt och inte bara en utan framöver också fler avelskatter att bli så mycket enklare, en uppfödare som känner dig väl ställer gärna upp som mentor och kan gå i god för dig hos andra uppfödare. 

Men så kommer vi då till den springande frågan att importera, kanske främst från östländer. Vad är det som gör att så många importerar katter därifrån och vad finns det för risker med detta? 

  • Många, många uppfödare ställer inga som helst frågor eller mycket få frågor, är detta bra eller dåligt? Jag skulle inte vilja säga att det är ett gott tecken att uppfödaren inte ställer frågor utan bara mer eller mindre säljer katten rakt av till dig, hur många fler katter med samma stam har uppfödaren sålt till Sverige? 
  • Inom dessa länder finns det en ofantlig massa sk. Kattfabriker som bara sprutar ut kattungar på löpande band, kattbesättningarna är hiskligt stora o många gånger finns inte en bråkdel av alla katterna på hemsidor och liknande, katterna lever i speciella byggnader och reglerna är långt ifrån våra ganska strikta regler. I och med detta uppstår då andra problem. 

◦ Smitt-tryck, i en sån stor besättning blir smitt-trycket enormt, risken ökar markant att din nya katt bär på smittor som herpes, clamydia, mycoplasma, höga tirar på corona, giardia, tritrichomonas och kryptosporidium, bara för att ta några exempel. 

◦ Risken är också stor att din nya katt är mycket otränad socialt och mycket skygg om den som kattunge vuxit upp i princip isolerad ifrån mänsklig kontakt. 

  • En annan sak som kan vara bra att veta gällande främst östländerna är att du kan få i princip vad som helst om du bara betalar. Detta innebär att om du ber uppfödaren om tester kan de i princip gå till vilken som helst veterinär och bara köpa sig ett intyg. Samma gäller ju då givetvis också intyg på att katten är fri från smittor. 
  • Föräldrarna är så gott som aldrig testade för HD och HCM annat än via DNA, detta kan också gälla andra bra uppfödare men om du skall importera något för dyra pengar som dessutom är otestat så bör du åtminstone se till att det du importerar är något riktigt, riktigt unikt. Hur vet du att något är unikt om du inte känner till stamnamnen hela vägen bak? 
  • Man bör också känna till att en uppfödare inom många östländer tar inte ens en tredjedel så mycket för en katt inom landet som de gör när de exporterar en katt, för dem är det alltså en hiskeligt god affär att sälja en katt till avel i Sverige. Detta lockar ju då tyvärr väldigt många allt annat än seriösa personer att tjäna grova pengar på mass-export av katter. En del har till och med byggt upp en verksamhet med bulvan i Sverige, en släkting eller vän boende här som säljer katterna åt dem. 
  • Jag har sett otaliga gånger på olika internationella forum där uppfödare betalat i förskott bara för att sen inte ens få någon katt. 
  • En import bör också ha unika linjer, annars är det ju ganske meningslöst att ta in katten till Sverige, eller hur. 

Att importera är ett äventyr även för en gammal erfaren uppfödare, så vänta med att importera katt tills du börjat bli varm i kläderna och skulle du nu vilja ge dig i kast med detta som helt ny, se då till att du har en väldigt erfaren uppfödare som hjälper dig, en uppfödare med många kontakter utomlands som kan hjälpa till att hitta en bra uppfödare som de känner eller känner någon som känner osv. 

Jag har otaliga gånger genom åren varit med om olika fall där det blir väldigt fel när man importerar utan att ha kunskaperna. 

En import från Australien/NyaZealand/USA typ, kom in till Sverige och presenterades som en katt med helt unika linjer, jag slängde en enda blick på stamtavlan och konstaterade att jahaja, mormorsmor är uppfödd av min vän här nere i krokarna i västsverige och samma sak på pappa-sidan i stamtavlan, även där var idel kända katter ifrån de nordiska länderna, ihop med några få sk. Dussinlinjer, dvs katter som finns i var och varannan stamtavla. Ju längre bort desto bättre stämmer ofta inte alls då dessa länder (bortsett ifrån USA) själv importerat sina katter och då ofta ifrån Europa. Så gå inte över ån efter vatten. 

Ett annat fall med en helt unik hane, inköpt från ”godtyckligt” land i Europa, kom till Sverige och presenterades som unik, i det fallet hade gossen redan en helbror som också gick i avel i Sverige. 

Nu säger jag inte att det är FEL att köpa katter som är besläktade och ta in det har såväl jag som andra gjort, men vi ska inte lura oss att tro att det vi tar in är unikt om det inte är det. Utan lär dig känna igen namn i stamtavlor, lär dig läsa igenom och känna igen såväl katter som stamnamn innan du bestämmer dig för att importera. Så att du vet vad det är du tar in, du vet hur mycket eller lite unik din katt faktiskt är. 

Ett tips som jag alltid råder till är att göra testparningar med alla importerade katter du kan komma på i Sverige (här hjälper det ju absolut om man har hållit på ett tag eller om man har någon mentor som har varit med lite längre). Jag hittade en gosse för ett tag sen, tyvärr hade en av föräldrarna HD-fel så det blev inget men ohhhh alltså vilken stam... jag gjorde testparning med alla katter jag kunde komma på här i Sverige, såväl importer som svenskfödda, honor som hanar, showlinjer som utparningslinjer och det absolut närmaste jag kom in inavel var 0.07% på 8 generationer.... Det var en unik stam för Sverige, men tyvärr går inte saker alltid som man vill så det är bara att fortsätta leta och hoppas snubbla över något lika unikt men denna gång med alla de kvalifikationer jag personligen önskar :) 

Slutligen vill jag bara påpeka att givetvis finns det bra uppfödare även i östländerna, precis som det finns hiskeligt oseriösa uppfödare även i resten av världen. Så huvudrådet är egentligen att vänta med att importera till du har lite mer på fötterna eller be om hjälp från någon mycket erfaren uppfödare. 

Av: Malin Sundqvist