Jeg har utallige ganger de siste årene, sannsynligvis siden helt tilbake til bare noen få år etter at de frigjorde kravet om at kattene som importeres til Sverige må tilleggtestes for rabies eller legges inn på dispensasjon før 3 måneders alder. Da de endret reglene slik at vi bare trenger å få rabiesvaksine og deretter vente i 21 dager med å ta katten til Sverige, ble det MYE lettere for oss, selv om dette krever at du reiser til landet der katten er og plukker opp katten selv, hvis noen andre vil bringe katten til Sverige for deg er et sporingssertifikat påkrevd, dette er ganske dyrt og kjedelig å få. (urimelig hvis du spør meg, men slik er reglene).
Vel, det var ikke de forskjellige importmåtene jeg ønsket å snakke om, selv om dette faktisk er mer enn relevant i dette tilfellet ettersom utallige oppdrettere fra de østlige landene mer enn gjerne sender katten med en person til riktig flyplass og leverer over katten til deg der, og dette er faktisk ikke tillatt uten sporing, katten vil regnes som smuglet inn, og det virker som om de fleste nye oppdrettere ikke engang vet om dette.
Å kjøpe en katt med avlsrettigheter i Sverige (og så vidt jeg forstod, gjelder det samme hovedsakelig for alle andre land i verden), er ikke lett, men jeg kan ærlig si at jeg har mottatt veldig få forespørsler, og selv om alle ville ha spurt meg, det hadde bare ikke vært mulig for meg å selge kattunger med avlsrettigheter til alle som ser ut til å lete etter kattunge å bruke til avl. Imidlertid er det ikke så vanskelig som det kan virke, jeg har snakket med mange venner som også avler og alle jeg kjenner ser ut til å ha samme holdning som meg, de er på ingen måte motvillige til å selge kattunger for avl til en ny oppdretter, tvert imot!
La oss snakke om det store spørsmålet, å importere, kanskje hovedsakelig fra østlandene (vær oppmerksom på at det er mange gode oppdrettere der også, ikke alle er dårlige). Hva er det som gjør import fra disse landene så attraktiv? Jeg kan se at det ikke bare er i Sverige dette skjer, jeg ser det over hele verden? Og hvilken risiko innebærer dette?
- Mange, mange oppdrettere stiller ingen spørsmål eller veldig få spørsmål i det hele tatt, er dette bra eller dårlig? Jeg vil ikke si, det er et godt tegn når oppdretteren ikke stiller spørsmål. I stedet selger katten mer eller mindre rett til deg. Du kan spørre deg selv hvor mange flere katter med samme stamtavle som denne oppdretteren allerede har solgt til samme land, land i nærheten eller bare solgte med avlsrettigheter?
- Innenfor disse landene er det en enorm masse av såkalte Kattfabrikker som bare masseproduserer kattunger. Gruppene med katter er ekstremt store, og mange ganger er det ikke en brøkdel av alle kattene som er tilstede for deg å se på nettstedene. Kattene bor i spesielle bygninger og reglene er langt fra våre strenge regler (nå tenker jeg på Sverige, andre land har kanskje ikke de samme strenge reglene som vi har for dyrene). Med dette oppstår andre problemer. (Selvfølgelig er ikke alle oppdrettere fra disse landene slik, det er mange gode oppdrettere, men som en ny oppdretter eller en ny oppdretter som nettopp startet, hvordan vet du hva du skal se etter?)
- Smittepress, i en så stor gruppe katter, vil det bli enormt. Risikoen øker betydelig for at den nye katten din kan bære noen infeksjoner som herpes, klamydia, mykoplasma, høye tverdier på corona, giardia, tritrichomonas eller cryptosporidium, bare for å nevne noen eksempler.
- Det er også en stor risiko for at din nye katt eller kattunge er veldig lite sosialisert og veldig sjenert hvis den som kattunge har vokst opp mer eller mindre isolert fra menneskelig kontakt.
- En annen ting som kan være godt å vite, spesielt i de østlige landene, er at du kan få omtrent alt hvis du bare betaler. Dette betyr at hvis du spør oppdretteren om tester, kan de i utgangspunktet gå til en veterinær og bare kjøpe seg et sertifikat (selvfølgelig er ikke alle veterinærer slik, men det er ganske vanlig). Det samme gjelder selvfølgelig sertifikatet om at katten er fri for infeksjoner. (Dette blir fortalt av gode oppdrettere fra disse landene, så det kommer fra pålitelige kilder).
- Foreldrene blir nesten aldri testet for HD og HCM annet enn gjennom DNA, dette kan også gjelde andre faktisk gode oppdrettere, men hvis du skal importere en katt eller kattunge for mye penger som også er fra ikke testede foreldre, da du bør i det minste sørge for at katten/kattungen du vil importere har en virkelig unik stamtavle. Hvordan ville du vite hva som er unikt hvis du ikke kjenner alle cattery -navnene og historien til de som er tilbake i en stamtavle?
- Du bør også være oppmerksom på at en oppdretter i mange østlige land ikke engang tar en tredjedel så mye for en katt i sitt eget land som de gjør når de eksporterer en katt. For dem er det en veldig god avtale å selge en katt i utlandet. Dette tiltrekker dessverre mye annet enn seriøse mennesker som ønsker å tjene store penger på masseeksport av katter. Noen har til og med bygd opp en virksomhet med "lokkemat" i Sverige eller muligens også andre land, en slektning eller venn som bor i det aktuelle landet, som selger kattene for dem.
- Jeg har sett utallige ganger på forskjellige internasjonale fora hvor oppdrettere betalte på forhånd for aldri å motta noen kattunge.
Jeg har også sett og snakket med mange, mange oppdrettere som kjøpte katter eller kattunger som har vært veldig, veldig syke ved ankomst, i verre tilfeller døde de til og med kort tid etter ankomst. - En import bør også ha unike linjer, ellers er det ganske meningsløst å ta med katten eller kattungen til landet vårt, ikke sant?
Å importere er et eventyr selv for en gammel erfaren oppdretter, så vent med å importere en katt/kattunge til du har litt erfaring. Hvis du vil prøve dette som en ny oppdretter, må du sørge for at du har en veldig erfaren oppdretter som hjelper deg, en oppdretter med mange kontakter i utlandet som kan hjelpe deg med å finne en god oppdretter som de kjenner, eller kjenner noen som kjenner osv. . Det har vært utallige ganger i løpet av årene da jeg har sett forskjellige tilfeller der det gikk veldig galt fordi noen har gjort en import uten å ha kunnskapen. Jeg har sett import fra Australia/New Zealand/USA importert til Sverige og hevdet å være veldig unike linjer. Jeg kastet et blikk på stamtavlen og fant ut at bestemoren faktisk blir født hos min venn like ved i Sverige, det samme med fars side i stamtavlen, selv om det var perfekt kjente katter fra Norden, sammen med noen få såkalte dusin linjer, dvs. katter som finnes i hver stamtavle. Når du importerer, er det ikke et faktum at hvis det er lengre unna, er det mer ikke -relaterte linjer (bortsett fra USA), de fleste landene langt unna Sverige har faktisk mest import fra Europa selv. Så ikke kryss elven for vann. I dette tilfellet ville det faktisk være mye billigere og mye lettere å bare reise 1 time for å få en katt/kattunge med disse linjene og en å importere fra den andre siden av verden.
Et annet tilfelle jeg har sett var en hann som ble representert som helt unik, kjøpt fra "et eller annet" land i Europa og importert til Sverige. I dette tilfellet hadde hannen allerede en bror som allerede var importert og oppdrettet i Sverige, omtrent en times kjøretur fra stedet for denne nye hannen. Nå sier jeg ikke at det er FEIL å finne katter som er i slekt og importerer til samme land, jeg har gjort det like godt som andre, men vi skal ikke lure oss selv til å tro at det vi tar inn er unikt når det ikke er det .
Lær å lese og gjenkjenne både katter og katteravn før du bestemmer deg for å importere. Lær å kjenne igjen navn i stamtavler. Slik at du vet hva det er du tar inn, så du hvor mye eller hvor lite katten/kattungen du tar med til landet faktisk er.
Et tips som jeg alltid anbefaler er å foreta testparringer, med alle importerte katter du kan huske i vårt land, (her hjelper det definitivt hvis du har avlet en stund eller hvis du har en erfaren mentor som har gjort dette litt lenger ). Jeg fant en gutt for en stund siden, dessverre hadde en av foreldrene HD, så jeg kunne ikke kjøpe ham, men for en stamtavle! Jeg testet parring med alle kattene jeg kunne finne på her i Sverige, både import og svenskfødte, hunner og hanner, viste linjer som utkorslinjer og det absolutt nærmeste jeg kom i innavl var 0,07% på 8 generasjoner ... ( selvfølgelig også lavt i kloner), Det var en virkelig unik linje for Sverige, men dessverre går det ikke alltid som vi vil, så jeg fortsetter å lete og håper å snuble over noe like unikt, men denne gangen med alle kvalifikasjonene jeg personlig ønsker.
Til slutt vil jeg bare påpeke at det selvfølgelig er gode oppdrettere i østlandene, akkurat som det også er latterlig dårlige oppdrettere også i resten av verden. Så det viktigste rådet er virkelig å vente med import til du har fått litt mer erfaring eller be om hjelp fra en veldig erfaren oppdretter.
By: Malin Sundqvist
Oversatt av Ragnhild Fenne Birkelid.