Is het importeren van een Maine Coon een simpele oplossing?
In de afgelopen jaren heb ik ontelbare keren, waarschijnlijk sinds een paar jaar nadat de regelgeving veranderde dat katten die geimporteerd werden naar Zweden getest moesten worden op hondsdolheid via titertest of toegelaten werden via dispensatie voordat ze 3 maanden oud waren, om een kat te importeren.
Het werd een stuk makkelijker voor ons toen men de regels aanpaste en men alleen maar de vaccinatie tegen hondsdolheid hoefde te laten doen, en na 21 dagen wachttijd kon men de kat meenemen naar Zweden. Dit betekende wel dat je zelf naar het land moet om de kat op te halen. Je kan ook iemand anders de kat naar Zweden laten brengen maar dan is een traceer certificaat verplicht, dit is vrij duur en moeilijk te verkrijgen. (Onredelijk als je het mij vraagt, maar dat zijn de regels nu eenmaal.)
Ik wilde het niet met je hebben over de verschillende manieren om te importeren, hoewel dit in dit geval meer relevant is omdat talloze fokkers uit het oostblok erg graag de kat met iemand sturen die op de afgesproken luchthaven je de kat overhandigd. Dit is niet toegestaan zonder traceer certificaat en wordt gezien als smokkelen. Waarschijnlijk dat de meeste nieuwe fokkers dit niet eens weten.
Om een kat te kopen in Zweden waar je mee mag fokken (en voor zover ik weet geldt dit over het algemeen in alle landen) is niet makkelijk. Maar ik kan oprecht zeggen dat ik zelf maar enkele verzoeken heb gekregen en als iedereen zich tot mij had gewend zou het voor mij niet mogelijk zijn om iedereen die een kat wil om mee te fokken te voorzien.
Het is echter niet zo moeilijk als het lijkt, ik heb met veel vrienden gesproken die ook fokken en die dezelfde instelling hebben als ik. Ze zijn op geen enkele manier terughoudend in het verkopen van een fokkat aan een nieuwe fokker, integendeel!
Echter, zowel ik als de meeste van mijn vrienden willen een goede presentatie, we willen zeker weten dat je er goed hebt nagedacht over het gaan fokken en wat je fokdoel is. En ik denk dat ik spreek namens de show- en de outcross fokkers dat we willen dat je een geregistreerde cattery hebt als je op zoek bent voor een kitten of tenminste hebt als het kitten arriveert. We willen dat je een plan en een fokdoel hebt, natuurlijk wil de fokker waar je graag een kitten van koopt dat je fokdoel in grote lijnen overeenkomt met zijn of haar fokdoel. De fokker zou eigenlijk een mentor moeten zijn en dan is het fijn als jullie ongeveer hetzelfde fokdoel hebben. Praat ruim van te voren met fokkers, bouw een band op met fokkers, dit zal jouw weg naar een nieuw kitten om mee te mogen fokken zoveel makkelijker maken, en niet alleen die eerste maar ook alle toekomstige fokkatten. Een fokker die jou goed kent zal graag je mentor zijn en voor je instaan bij andere fokkers.
Laten we het hebben over de prangende vraag, importeren, en dan voornamelijk uit de oostelijke landen. Houd er rekening mee dat er ook heel veel goede fokkers zijn. Wat maakt het importeren uit die landen zo aantrekkelijk? Wat zorgt ervoor dat zoveel mensen katten van die landen importeren en wat zijn de risico's hiervan?
- Heel veel fokkers stellen geen of weinig vragen, is dit goed of slecht? Ik zou niet willen zeggen dat het een goed teken is als de fokker zonder vragen de kat aan jou verkoopt. Je zou jezelf af moeten vragen hoeveel katten met dezelfde stamboom heeft deze fokker al verkocht aan mensen hetzelfde land, of omringende landen, als fokkat.
- In voornamelijk de oostblok landen zijn er heel veel ¨kattenfabrieken¨ die maar 1 doel hebben en dat is kittens fokken. Het aantal katten dat ze houden is erg groot en vaak zie je maar een klein gedeelte van het aantal katten wat ze hebben op de website. De katten leven is speciale gebouwen en de regels zijn in deze landen niet zo streng als die bij ons. ( Nu heb ik het over Zweden, andere landen hebben misschien niet zulke strenge regels met betrekking tot het houden van dieren. Als gevolg hiervan ontstaan weer andere problemen. Natuurlijk zijn niet alle fokkers uit die landen zo, maar hoe weet je als nieuwe of net begonnen fokker waar je op moet letten?
- In zulke grote groepen zal dit enorm hoog zijn. De risico's voor jouw nieuwe kat nemen aanzienlijk toe om bepaalde infecties te dragen zoals: herpes, chlamydia, mycoplasma, coronaire hartziekten, giardia, tritrichomonas en cryptosporidium om maar enkele voorbeelden te noemen.
- Er bestaat ook het risico dat de kat niet gesocialiseerd is en erg schuw omdat er maar weinig contact is met mensen.
- Wat ook goed is om te weten is dat, vooral in de oostbloklanden, je in principe alles kunt krijgen als je maar betaald. Dit betekent dat als je de fokker om testen vraagt deze in principe naar de dierenarts kan gaan en een certificaat kan kopen. Hetzelfde geld dan natuurlijk ook voor een certificaat dat de kat vrij is van infecties. Natuurlijk zijn niet alle dierenartsen zo maar het komt vrij vaak voor. Dit wordt verteld door goede fokkers uit die landen, dus het is uit een betrouwbare bron.
- Anders dan via DNA worden de ouders bijna nooit getest op HD en HCM, dit kan ook gelden voor andere goede fokkers. Maar als je van niet geteste ouders een kat of kitten gaat importeren, dan moet je er in ieder geval voor zorgen dat het echt een unieke stamboom heeft. Hoe weet je dat de stamboom echt uniek is als je de stamboomnamen en de geschiedenis van de lijnen niet eens kent.
- Men moet ook weten dat als de fokker een kat of kitten in zijn eigen land verkoopt het vaak nog geen derde deel van het bedrag oplevert dan wanneer hij het dier zou exporteren. Voor hen is het een erg goede deal om een kat in het buitenland te verkopen. Dit trekt helaas ook veel alles behalve serieuze mensen aan die veel geld willen verdienen aan de massa export van katten Sommige hebben zelfs een bedrijf opgebouwd met mensen, familie of kennissen, die in andere landen wonen en voor hun de katten verkopen.
- Ik heb talloze keren op internationale fora gezien dat een fokker van te voren betaalde om daarna niet eens een kitten te krijgen.
- Ik heb ook heel veel fokkers gezien of gesproken die katten of kittens kochten die bij aankomst heel erg ziek waren, en in sommige gevallen zelfs kort na aankomst stierven.
- Een import moet ook echt unieke lijnen hebben anders heeft het geen zin om de kat naar Zweden te halen toch?
Importeren is zelfs voor een ervaren fokker een avontuur, dus wacht met importeren van een kat/kitten tot je wat ervaring hebt opgedaan. Als je dit als nieuwe fokker toch wil gaan proberen zorg er dan voor dat je een zeer ervaren fokker hebt die je helpt, een fokker met veel contacten in het buitenland die je kan helpen een goede fokker te vinden, of iemand kent die een goede fokker weet, etc.
Ik ben in de loop der jaren verschillende keren betrokken geweest bij het importeren waar het mis ging doordat men de kennis niet had.
Ik heb katten en hun stamboom gezien die geïmporteerd werden uit Australië, Nieuw Zeeland, Amerika waarvan verteld werd dat het unieke lijnen zouden zijn. Ik wierp een blik op de stamboom en zag dat de grootmoeder geboren is bij een vriend van mij die dicht bij me woont in Zweden, hetzelfde gold voor de vaderskant van de stamboom. Er zaten zelfs bekende katten uit de scandinavische landen verder in de stamboom samen met enkele 13 in 1 dozijn katten, daarmee bedoel ik katten die je in vrijwel iedere stamboom tegenkomt.
Je kunt er niet van uitgaan dat als je katten van ver weg importeert dat de lijnen dan minder verwant zijn ( met uitzondering van Amerika ). De meeste landen hebben hun katten geïmporteerd uit europa, dus steek de rivier niet over om water te gaan halen.
In dit geval was het goedkoper en makkelijker geweest om 1 uur te reizen om een kat/kitten te halen met deze lijnen dan te importeren vanuit de andere kant van de wereld.
Een ander geval dat ik heb gezien was een kater die compleet unieke lijnen zou hebben, geïmporteerd vanuit een land in europa naar Zweden. In dit geval was er al een broer geimporteerd naar Zweden en waarmee al gefokt werd.
Nu zeg ik niet dat het VERKEERD is om katten die met elkaar verwant zijn te importeren naar hetzelfde land, ik en velen met mij hebben dat ook gedaan. Maar we moeten onszelf niet voor de gek houden door te denken dat we iets unieks geïmporteerd hebben als dit niet zo is. Leer jezelf om stambomen te lezen, door catterynamen en katten te herkennen voordat je beslist om te importeren, zodat je weet hoe uniek de kat/kitten is.
Een tip die ik altijd adviseer is om testparingen te maken met alle geimporteerde katten die je je nog kunt herinneren in ons land. Hierbij helpt het zeker mee als je al een tijdje fokt of een ervaren mentor hebt die dit al een tijdje doet. Een tijdje terug had ik een kater gevonden, helaas had 1 van de ouders HD dus ik kon hem niet kopen, maar wat een stamboom. Ik heb een test koppeling gemaakt met alle katten die ik hier in Zweden kon bedenken, zowel geïmporteerd als in Zweden geboren, poezen en katers, showlijnen en outcross lijnen, en het dichtst bij inteelt was 0,07% in 8 generaties, natuurlijk ook laag in klonen. Het was echt een unieke lijn voor Zweden, maar helaas gaan dingen niet altijd zoals we zouden willen. Dus ik blijf gewoon doorzoeken in de hoop zoiets unieks ooit weer tegen te komen maar dan met alle kwalificaties die ik persoonlijk wens.
Tot slot wil ik wel op wijzen dat er natuurlijk ook goede fokkers zijn in de oostbloklanden, net zoals er ook erg slechte fokkers zijn in de rest van de wereld.
Het belangrijkste advies is dan ook om te wachte met importeren tot je meer ervaring hebt opgedaan, of dat je om hulp vraagt bij een zeer ervaren fokker.
Geschreven door: Malin Sundqvist
Vertaald door: Michel van Schaijk