I dagsläget verkar det pågå en explosion av katter som säljs som renrasiga utan stamtavla, jag har träffat på så otroligt många som köpt dessa katter? Jag kan inte låta bli att undra vad det är som gör att så många köper en katt utan stamtavla endast för att spara in kanske 1000-1500 SEK?
Jag kom fram till att det måste ha att göra med att var man lever i tron att stamtavlan är endast en liten bit papper på vilken släkten står uppskriven?
Detta är så otroligt fel, stamtavlan kan vi snarare likna vid en form av kvalitetsstämpel, givetvis finns undantag, jag säger inte att du utan förbehåll skall köpa vilken katt som helst utan någon som helst källgranskning av uppfödaren endast för att katten har en stamtavla, absolut inte. Men en stamtavla säger en hel del mer än att bara rabbla upp namn och registreringsnummer på föräldrarna.

Jag skall försöka spalta upp en del saker om vad en katt med stamtavla från en bra uppfödare egentligen innebär:

  • Uppfödaren är med i en kattklubb och måste följa dess regler samt även jordbruksverkets regler.
  • Föräldrarna måste vara stambokförda
  • Båda föräldrarna måste ha intyg på att de inte har navelbråck
  • Pappan måste ha intyg på att han inte är kryptochid
  • Kattungarna måste vara id-märkta med chip
  • Kattungarna måste vara vaccinerade 2 gånger
  • De får inte säljas utan veterinärintyg. (De flesta associationer har 7 dagar men det kan finnas de som har 21 dagar).
  • Uppfödaren får inte ta mer än 3 kullar på 2 år på en honkatt (dispens kan utfärdas från klubben men då kan dispensen uppvisas).
  • Kattungarna måste vara 12 veckor, detta är superstrikt de får inte levereras så mycket som en dag tidigare!
    (Detta är det tidigaste som Svensk djurskyddslag tillåter olika förbund kan ha olika regler men ingen kattunge om så ens huskatt får flytta från sin mamma tidigare eftersom detta är lag i Sverige).
  • Inga kattungar får undanhållas registrering
  • En uppfödare med i kattklubb får inte bidra till huskatt-avel alltså inte låna ut hanar, ta kull på hona som är blandras, oregistrerad eller huskatt.
  • För att para med annan ras måste en uppfödare ansöka om kontroll-avel och får då stamtavla på kattungarna
  • En uppfödare som får en tjuvparning (t ex en hona som smiter ut och paras med en huskatt eller två olika raser som smiter ihop och paras), måste fortfarande registrera kullen med huskattsbevis och iom detta anmäla misstaget till sin klubb.
  • De flesta uppfödarna följer hälsoprogram för rasen på www.pawpeds.com kan du läsa och se vad ett hälsoprogram är och innebär.

 

En uppfödare som blir påkommen med att fuska med stamtavla, på något sätt missköta sig blir avstängd från sin klubb och kan därmed inte längre stambokföra sina kattungar. Tänk på detta när du köper en påstådd blandras eller raskatt, detta kan vara en uppfödare som tidigare fuskat med stamtavlor, uppgivit felaktiga föräldrar eller liknande och därmed blivit utesluten. Vill du verkligen anförtro dina pengar åt denna personen? 

Genom stamtavlan kan du få hjälp hos kattklubben om frågor uppstår, du kan följa generationerna bakåt och få en massa information om såväl hälsan som andra ärftliga faktorer bakom din kattunge.
Detta är några av de punkter som en stamtavla innebär, och som du ser är det otroligt mycket mer än en bit papper. Alla som önskar kan bli medlem i en kattklubb, 1 kull får tas utan att man behöver skaffa sig ett stamnamn att registera sina kattungar är absolut inte på något sätt svårt om allt står rätt till med föräldrarna.


Kostnaderna är heller inte höga för själva registeringen:

Medlemsskap i kattkubb: ca. 200-350/per år.

Stamnamn: 700-1500 SEK (engångskostnad stamnamnet har man sen för livet)

Registering per kattunge: 200-350 SEK/per kattunge.

Av: Malin Sundqvist