Is de stamboom slechts een papiertje?

 

Het lijkt wel alsof er een explosie is ontstaan met het aanbieden van katten die verkocht worden als raszuiver maar zonder stamboom (zonder registratie). Ik heb zoveel mensen gesproken die zulke katten gekochten hebben.

Ik vraag mezelf af waardoor mensen gedreven worden om zo'n kat zonder stamboom te kopen alleen maar om 100-150 euro te besparen. 

Het enige wat ik kan bedenken is dat mensen geloven dat een stamboom slechts een papiertje is, waarop de familie staat aangegeven.

Je kan er niet meer naast zitten. Een stamboom zou je beter kunnen vergelijken met een soort kwaliteitsstempel. Maar natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Ik zeg hiermee namelijk niet dat je zonder enige terughoudendheid een willekeurige kat met stamboom kunt kopen, zonder verder onderzoek gedaan te hebben naar de fokker. De fokker is niet automatisch een goede fokker alleen omdat deze de kittens laat registreren, zeker niet. Maar een stamboom zegt zoveel meer dan alleen een paar namen op een papiertje met hun registratie nummers.

Ik zal proberen een paar dingen te benoemen wat een stamboom je kan zeggen. Sommige van deze punten zullen een beetje per land verschillen. Ik zal vertellen wat voor Zweden geldig is, aangezien dat is wat ik weet.

 • De fokker is lid van een kattenvereniging en is verplicht om hun regels te volgen (daarnaast ben je als fokker verplicht om je aan de wettelijke regels te houden).
 • Beide ouders staan in het stamboek geregistreerd.
 • Sommige verenigingen eisen bijvoorbeeld dat beide ouders getest zijn op FIV en FELV, of eisen een verklaring te overleggen waarin staat dat de kat vrij is van navelbreuk of dat de ballen goed zijn ingedaald bij een kater. 
 • Kittens moeten zijn gechipt
 • Kittens moeten twee keer gevaccineerd zijn (bij sommige verenigingen is 1x ook toegestaan, 2 weken voor de verhuizing van minimaal 13 weken)
 • Ze worden verkocht met een gezondheidscertificaat die is afgegeven door de dierenarts.
 • De fokker mag een poes niet meer dan 3 nesten laten krijgen in een periode van 2 jaar. 
 • De kittens moeten bij hun moeder blijven tot een minimale leeftijd van 12 weken oud en mogen geen dag eerder verhuizen. 
 • Geen kitten mag worden onthouden van registratie. 
 • Een fokker die lid is van een vereniging mag op geen enkele manier met huiskatten fokken of verschillende rassen kruizen. Om twee rassen te kruizen moet de fokker een aanvraag doen bij de vereniging om in aanmerking te komen voor een stamboom voor de kittens. 
 • Een fokker die een Oeps-nestje krijgt (een poes die is ontsnapt en gedekt door een huiskat in de buurt, of twee verschillende rassen die thuis wonen en per ongeluk met elkaar kunnen paren) moeten nog steeds aangemeld worden bij de vereniging om misverstanden te voorkomen. 
 • Veel fokkers volgen de opgestelde gezondheidprogramma's voor het ras, je kan hier meer over lezen op www.pawpeds.com of in de artikelen op deze website. 

Een fokker die gefraudeerd heeft met een stamboom of zich op een andere manier heeft misdragen zal worden uitgeschreven van de vereniging waardoor de fokker niet langer de kittens kan registreren. Hou dit in je achterhoofd wanneer je een kitten zonder stamboom wilt kopen of een mix. Zou het kunnen dat deze fokker zich misdragen heeft en is dat iemand die je jouw geld wilt toevertrouwen?


Door de stamboom krijg je ook hulp van de achterliggende vereniging als je vragen hebt. Je kan vele generaties terugkijken waardoor je veel informatie krijgt over de gezondheid en andere erfelijke zaken die achter jouw kitten zitten.

Dit zijn slechts enkele zaken die komen kijken bij een stamboom. Zoals je ziet houdt dit veel meer in dan slechts een papiertje.
Iedereen die wilt kan lid worden van een vereniging. Bij sommige verenigingen is het toegestaan om een nestje te hebben zonder cattery naam geregistreerd te hebben. Zoals je kunt zien, wanneer alles in orde is, is er eigenlijk niets wat een fokker in de weg staat om een nestje te laten registreren. Zelfs de kosten niet.

Lidmaatschapkosten zijn rond de 25 euro per jaar.

Het registreren van een cattery kost rond de 30 euro (eenmalig).

Het aanvragen van een stamboom kost 10-12,50 euro per kitten.

Door: Malin Sundqvist

Vertaald door: Debbie Sprenger