Är du intresserad av Blandras eller renrasig oreggad?

Denna texten är i så fall för dig! Jag vill nämligen inte att du skall bli lurad.
Ytterst få av de oregistrerade renrasiga eller påstådda blandraserna ÄR vad de utges för att vara, ofta har personen som säljer själv blivit lurad att katten är det ena eller det andra och så fortsätter eländet.


Jag har flera historier, alldeles nyligen (i skrivande stund) var det en artikel om ett par vars huskatt (ren huskatt med äkta bonna-gener) hade blivit dräktig och fått ungar, de sålde dessa till en familj som verkade fantastisk, några dagar senare hittar de av en slump sina kattungar på blocket för ett långt högre pris, hör och häpna som blandraser? https://mitti.se/varnar-for-oserios...

Bara ett av de knep som många använder sig av för att lura köparen.
Ok så du är intresserad av Maine Coon och hittar en blandning där mamma är påstås vara renrasig oregistrerad, hur VET du att hon är Maine Coon? Hur tar du reda på att hon inte är en långhårig huskatt? Hur kontrollerar du att du får det du vill ha? Gillar du utseendet på katten, tycker kattungen är bedårande absolut, köp den! Men lämna ute den eventuella rasinblandningen. Kalla din nya kärlek för min alldeles underbara huskatt inget annat, eftersom detta  andra inte kan styrkas!


När det gäller oregistrerade renrasiga snubblade jag alldeles nyligen över en liknande historia, kattungarna var av mönstret "tickat" detta ärvs dominant och det innebär kort sagt att en av föräldrarna MÅSTE vara just detta mönstret, något annat är genetiskt omöjligt.
Personen hade köpt dessa två från en uppfödare som hade två stycken registrerade Maine Cooner, uppfödaren talade om att katterna inte gick ute. Ok borde ju vara hyfsat säkert, eller hur? Katterna är innekatter och stamtavla kan uppvisas för föräldrarna? Bara ETT problem här, vid denna tidpunkten fanns bara EN tickad Maine Coon i Sverige, nämnligen min hane, en import från Österrike. Jag blev väldigt fundersam över detta då jag VET exakt vilka damer han träffat o uppfödaren ägde ju pappan, jag hade fått se ett kort på mamma hon var tabby så hon var alltså uträknad, hon kunde inte ha gett anlaget till kattungarna, alltså fanns bara pappan kvar. Han hade som vuxen omplacerats hos uppfödaren 2012..... vänta här nu min hane är INTE pappan, hans avkommor som är tickade var inte födda vid denna tidpunkten. Alltså fanns det INGEN Maine Coon i sverige som kunde vara pappan, och när jag till slut fick se bild på fadern till ungarna visade det sig att han var tabby han också. Genetiskt bevisning, pappan till kullen ÄR inte pappa till kullen.
Det troliga är att honan smitit ut på bygden och varit på friarstråt med någon trevlig liten huskatt i krokarna, fått sina ungar och uppfödaren alltså antingen av ren okunskap eller för att medvetet kunna sälja dem lättare och dyrare påstått att hennes hane också var den som var pappa.


Dessa historier finns i 100-tal o vi stöter hela tiden på fler och fler.
Så vill du ha en huskatt, köp en huskatt men ta ingen som helst notis om huruvida den påstås vara oreggad renrasig eller blandras för sanningen är att ingen har den minsta lilla aning om vad det egentligen ÄR för något bakom den katten.
Vill du ha en raskatt, köp en raskatt från en registrerad uppfödare MED stamtavla, detta är beviset för kattens härstamning.


Låt dig inte luras av färger eller utseenden, huskatten finns i alla färger även maskat (birman, ragdollen och siamesens utseende) en maskning är alltså INTE något bevis för att katten har någon som helst rasinblandning.


Jag har ibland hört att M:et i pannan betyder att det är en Maine Coon, FEL, FEL, FEL, alla mönstrade katter vare sig de är tabby, tigre, spotted eller tickade har ett M i pannan oavsett ras, det är mönstringen som ger detta M inte någon ras.


Låt våra fantastiska huskatter som är så varierade i färg och form och utseende vara just huskatter, långhårig som korthårig. Låt dem vara vad de är och sänk inte deras standard genom att säga att de är det ena eller det andra som om de inte vore värda lika mycket som de underbara huskatter de är!

Om du nu vill ha en raskatt men kanske inte har råd (jag har full förståelse för att alla kanske inte är i ett läge i livet då de har råd med köpesumman) så finns många, många alternativ.

1. Vuxen omplacering, du får en renrasig MED stamtavla för ett lägre pris. Uppfödare måste ofta ta beslutet att omplacera sina katter när de slutat gå i avel om de vill fortsätta föda upp.

2. Fodervärd, här finns två alternativ. Helfoder eller Delfoder, i båda fallen betalar du hela eller delar av katten med arbete och engagemang istället för pengar och NEJ det är INTE en gratis katt men du betalar som sagt i annat än pengar. Vid helfoder får du hem kattungen och har ett avtal med uppfödaren om att denne skall få ett antal kullar på katten om det är en hona är det ditt ansvar att föda upp kullarna med allt vad det innebär om det är en hane måste du vara beredd på att ta emot honor på parning i ditt hem. Vid delfoder betalar du halva priset för katten och uppfödaren vill då ofta ha kanske bara en eller två kullar efter katten.

Denna text får gärna spridas fritt, kopierar du texten och lägger ut på hemsida, publicerar i någon tidning eller rasring önskar jag att du skriver att den är skriven av mig Malin Sundqvist,  Dagdrivarn

Av: Malin Sundqvist