Als je interesse hebt in een mix of stamboomloze kat, dan is deze tekst voor jou!

Ik wil niet dat je opgelicht wordt.

Zeer weinig van de stamboomloze raskat of gemixte rassen zijn wat ze lijken te zijn. Vaak is de persoon die ze verkoopt zelf opgelicht en wordt de ellende door hun voortgezet.

Ik heb vele verhalen gehoord, ook recente verhalen (net voor ik dit schrijf) . Bijvoorbeeld van een stel die een huiskat had die zwanger was en kittens kreeg. Ze hadden een paar van de kittens verkocht aan familieleden, wat geweldig leek. Totdat ze een paar dagen later een advertentie zag op Marktplaats waarin haar kittens werden aangeboden voor een veel hogere prijs en ze waren gelabeld als een mix (kruizing). 

Dit is slechts een van de truukjes die gebruikt wordt om kittenkopers te misleiden.

Ok, dus je bent geinteresseerd in een Maine Coon en je vindt een mix waar de moeder een raskat is, maar zonder stamboom, hoe WEET je dan dat de moeder echt een Maine Coon is?

Hoe kun je erachter komen dat de moeder niet feitelijk een langharige huiskat is? Hoe heb je de zekerheid dat je krijgt wat je wilt? Vind je de looks van het kitten leuk? Is het een geweldig lief katje, die je hart heeft gestolen? Dan moet je er absoluut voor gaan! Maar vergeet dan het label van raskat of mix. Noem je nieuwe lieverd een huiskat, een absoluut geweldig, lief, leuke huiskat en niets meer of minder, want andere labels kunnen niet bewezen worden.

Wanneer we het hebben over raskatten zonder stamboom, hoorde ik pas een soortgelijk verhaal.

De kittens waren ticked tabbies, dit patroon is dominant, wat betekent dat een van de ouders het patroon MOET hebben, als een van de kittens het heeft. Een andere uitkomst is genetisch onmogelijk.

De koper had twee kittens gekocht van deze fokker, die twee geregistreerde Maine Coons had (ouders). De fokker vertelde de koper dat de katten niet vrij naar buiten mochten. Ok dus dat zou dit wel veilig moeten zijn toch? De katten leven binnen, hebben ouders waarvan een stamboom getoond kan worden. Er is alleen 1 probleem. Op dat moment was er slechts 1 ticked tabby Maine Coon in Zweden en dat was mijn eigen kater, die ik had geimporteerd uit Oostenrijk. Ik vond dit heel verdacht, sinds ik precies weet welke poezen mijn kater heeft gedekt. De fokker had een eigen kater waarvan ze claimde dat dit de vader was. Ik had een foto gezien van de moeder, dus ik wist dat zij een classic tabby was en dus niet degene was die een ticked patroon kan doorgeven. De vader was dus de enige mogelijkheid. Ik ging een beetje dieper graven in de achtergrond van de vader en het bleek dat hij was verhuisd naar de fokker in 2012 op 1-jarige leeftijd...... maar wacht eens even, mijn kater is NIET de vader, zijn eerste kittens waren toen nog niet eens geboren! Dus was er geen enkele andere Maine Coon die dit patroon kon doorgeven aan de kittens. Ik kreeg uiteindelijk een foto van "de vader" te zien en kwam erachter dat hij ook een classic tabby was. Genetisch gezien kon de geclaimde vader van het nest in werkelijkheid NOOIT de vader van het nest zijn.
Waarschijnlijk was de poes een keer ontsnapt en heeft een leuke huiskat ontmoet in de buurt en heeft vervolgens kittens gekregen. De fokker heeft ofwel onbewust door gebrek aan kennis, ofwel bewust de kittens op die manier aangeboden, bewerend dat haar eigen Maine Coon de vader is, zodat ze er meer geld voor kan vragen.

Er zijn honderden van dit soort verhalen, we komen er steeds meer en meer van tegen.

Dus als je van een huiskat houdt, koop er een, maar hang er geen gewicht aan dat het een raszuivere Maine Coon is zonder stamboom, of een mix. De waarheid is dat niemand enig idee heeft welke (voor)ouders er precies achter het kitten zit. Als je een Maine Coon met stamboom wilt, koop er dan een van een fokker met een goede reputatie, MET stamboom, aangezien dat het bewijs van afkomst is van je kitten.

Laat je zelf niet in misleiden door kleuren of bepaalde looks. Een huiskat heb je in meerdere kleuren en looks. Zelfs een point (de kleur die je veelal ziet bij een Heilige Birmaan, Ragdoll en Siamees) is geen enkel bewijs dat de kat iets te maken heeft met elk van deze rassen.

Ik heb zelfs een paar keer gehoord dat de M op het voorhoofd betekent dat het een Maine Coon is. Fout, fout, fout, alle agouti's (katten met een patroon) of ze nu een klassieke tabby, gestreept tabby, gevlekte tabby of ticked tabby zijn, hebben een M op hun voorhoofd, onafhankelijk van welk ras ze zijn. Dit heeft te maken met het agouti gen en dit heeft niks te maken met het ras.

Laat onze fantastische huiskatten, die zo gevarieerd zijn in kleur, vorm en uiterlijk, gewoon huiskatten zijn, lang en kortharig. Laat ze zijn wat ze zijn en probeer niet hun standaard te verlagen door te zeggen dat ze dit of dat zijn, alsof ze niet genoeg waarde hebben van zichzelf als een fantastische huiskat!

Wanneer je een raskat met stamboom wilt maar je kunt dit niet betalen (ik heb daar volledige begrip voor dat niet iedereen in de positie verkeerd in het leven dat ze deze prijs kunnen betalen), dan zijn er vele andere opties.

  1. Herplaatsers: je krijgt een raskat MET stamboom voor een lagere prijs. Fokkers moeten vaak een beslissing maken om hun katten te herplaatsen wanneer er niet meer met ze gefokt wordt en de fokker wel wilt doorgaan met fokken.
  2. Dit is iets wat we veel doen in Zweden, maar ik weet dat het minder gebruikelijk is in andere landen, maar toch vertel ik erover. Ik zal een artikel schrijven waarin ik dit verder uitleg. Wij noemen dit "Fodervärd", vertaald kun je dit gastgezin noemen misschien? Hier zijn twee mogelijkheden, volledig of gedeeltelijk. In beide gevallen betaal je volledig of gedeeltelijk met "werk" en toewijding in plaats van met geld. En NEE, het is absoluut geen gratis kat, maar in plaats van te betalen met geld, betaal je met toewijding, tijd en werk.
    Bij de volledige optie, betaal je helemaal geen geld, maar heb je een afspraak met de fokker dat de fokker een aantal nestjes krijgt van de kat (in het geval van een poes) en dat jij de kittens opvoedt in jouw huis, vrijneemt van werk als de poes moet bevallen en voor de kittens zorgt totdat ze groot genoeg zijn om te verhuizen.
    Wanneer het een kater is, zul je bereid moeten zijn om poezen te ontvangen aan wie je een buitendekking verleend. Wanneer het om een gedeeltelijke regeling gaat, betaal je misschien de helft van de prijs van de kat, maar het aantal dekkingen of nestjes zal dan kleiner zijn, meestal 1 of 2. Bij een volledige regeling is het aantal misschien wel 2-4 dekkingen of nestjes.

 

Door: Malin Sundqvist

Vertaald door: Debbie Sprenger