Naaraan astuttaminen uroksella tuntuu ihan helpolta asialta, kunnes tulee aika tehdä se.

Monet uudet kasvattajat pitävät yleensä liian kiirettä asialla ja eivät tunne omaa naarastaan tarpeeksi hyvin. He luulevat, että kiima aika ehtii mennä ohi heti. Ihan kokeneetkin kasvattajat, jotka ovat tätä 20 vuotta tehneet voivat tuntea olonsa epävarmaksi, jos eivät tunne uutta naarastaan vielä hyvin.

Joillakin naarailla on todella pitkä kiima. Toisin sanoen ne ovat kiimassa monta päivää putkeen. Näiden kohdalla sinun täytyy odottaa tarpeeksi. Minulla oli yksi naaras, jonka kiima kesti 21 päivää ja siinä välissä oli pieni tauko. Se oli vain 1-2 kertaa kiimassa vuoden aikana. Mutta se naaras ei voinut mennä astutettavaksi 3 päivän kohdilla (mitä yleensä pidetään sopivana päivänä), vaan vasta 7-9 päivän kohdilla.

Jotkut naaraat ovat kiimassa todella lyhyen ajan. Näiden kiima kestää vain 2-3 päivää. Jos odotat päivää kolme, naaraalla on jo kiima menossa ohi, joten tällöin sinun pitää olla nopea.

Miilloin naaras pitäisi viedä uroksen luo? Jos sinulla on uusi naaras olisi hyvä, jos odotat ensimmäisen kiiman ohi. Monta kertaa ensimmäinen kiima tulee jo, ennen kuin on ehtinyt kaikki terveystestaukset tekemään. Joten ehdit tutustumaan naaraan 1 ja 2 kiimaan, ennen kuin on aika astuttaa. Mutta joskus naaras on reilusti yli 1 vuoden ennen ensimmäistä kiimaa ja ei voi tietää montako kertaa naaras tulee kiimaan vuoden aikana. Joten silloin voi tulla kiire saada naaras uroksen luo.

Pidä naarasta silmällä ja odota kunnes naaras on kiiman huipulla. Odota ja vie naaras seuraavana päivänä uroksen luo. Näet, että naaras on kunnolla kiimassa ja sitten toivot parasta.

Ja sitten seuraava kysymys. Kuinka näkee, että naaras on kiimansa huipulla? Tässä voi tulla ongelmia. Monesta naaraasta näkee selvästi, että ne ovat kiimassa. Ne huutavat, urisevat, kieriskelevät, menevät matalaksi, häntä on sivussa, puskevat jalkoihin, sohvaan ja joka paikkaan mikä tulee vain eteen.

Nämä ihanat naaraat ovat helppoja, mutta eivät välttämättä niin ihanan kuuloisia yms. kun ovat kiimassa. Jotkut naaraat ilmoittavat tulevasta kiimasta merkkailemalla reviiriään. Niiden mielestään hyviin paikkoihin, mutta meistä ei niin hyviin. Näiden naaraiden kiima meillä on helppo huomata ja voimme valmistautua ajoissa. Mutta sitten meillä on näitä hiljaisia ihania naaraita, joista ei helposti näe, että niillä on kiima. Niillä ei ole selviä merkkejä kiimasta ollenkaan. Minulla itselläni oli kerran tällainen naaras. Minulla piti testata omalla uroksellani, että näen naaraasta, onko sillä kiima ja antaako se uroksen nousta naaraan selkään. (Uros ei tehnyt sitä koskaan silloin kun naaraalla ei ollut kiima). Ainut merkki kiimasta oli, että se käveli etuoven ohi ja päästi muutaman hiljaisen Maine Coon maukaisun.

Näiden naaraiden kanssa pitää pitää silmällä käyttäytymistä ja onko se erityisen hellyyden kipeä ja jutteleeko se enemmän.

Yleensä testaan näitä naaraita kokeilemalla ottaa niskasta hiukan kiinni ja silittelemällä takajalkojen sivuja. Jos naaras menee matalaksi, siirtää häntäänsä sivuun ja tamppaa takajaloilla, tiedän, että naaras on kiimassa.

Monet uudet kasvattajat ja lemmikkien omistajat luulevat, että kun silität kissaa selästä ja se nostaa selkää kättäsi vasten, kissa on kiimassa. Sillä ei ole mitään tekemistä kiiman kanssa. Kissalla on hajurauhasia selässään ja leikattu kissakin käyttäytyy samoin. Joten…kissan tulee olla alhaalla maassa, eikä korkealla ylhäällä kiiman aikana.

Uroksista:

Ja sitten miellä on urokset, joiden kanssa pitää huomioida asioita silloin kun sillä on treffit naaraan kanssa. Kaikki naaraat ja urokset eivät pidä toisistaan. Eivät edes kiima aikana. Osa uroksista on tosi rajuja ja lähes raiskaavat naaraat, jotka tulevat eteen. Ja osa uroksista on herrasmiehiä ja ne odottavat naarasta, että se suostuu paritteluun. Osa uroksista osaa huijata naarasta ja saa naaraan pikku tempuillaan. 😊 Jotkut naaraat ja urokset, jotka ovat asuneet pennusta asti yhdessä, eivät halua paritella keskenään aikuistuttuaan. Mutta yleensä ne voivat olla myös aika siveettömiä ja onnistuvat aukomaan ovia ja parittelemaan silloin kuin se ei ole ollenkaan suunniteltua.

Naaras ja uros voi myös olla täydellinen yhdistelmä, mutta jostain syystä ne eivät vain halua paritella, kasvattajan suureksi harmiksi. Sillon voi olla hyvä erottaa kissat pitemmäksi aikaa.

Joskus todella lempeä uros voi pelästyä ensimmäistä naarasta, joka on hiukan äkäisempi. Ja urokselle jää kammo, eikä parittele enää muita naaraita. Joten on hyvä idea yhdistää kokematon kissa kokeneella ensin. Oli se sitten uros tai naaras.

Jos naaraasi on hiukan kova luonteinen, olisi sille parempi löytää uros, joka on myös rajumpi, kuin että valita sille lempeää urosta.

By:Malin Sundqvist

Translated by:Sanna Toppi