Vit och Vitfläck

Vi har länge trott att vitt, också känt som dominant vitt, och vitfläck varit två helt separata anlag, men de är i själva verket båda varianter på KIT-genen. Vitfläck kan se ut på flera olika sätt, allt från en liten medaljong här eller där på kroppen upp till en nästan helt vit katt som harlekin eller van. 

 

W - anlag för helvitt, dominant anlag

WS - anlag för vitfläck

w - inte vitfläck

wg - anlag för vitfläck av typen birma-sockor, recessivt anlag

 

Kombinerat så får man:

WW eller WWS eller Ww eller wwg = Helvit katt

WSWS = Vitfläck (bicolor, harlekin och van)

WSw eller WSwg = Vitfläck (allt från medaljong till bicolor)
ww eller wwg = icke vit
wgwg = vitfläck av typen som ger birmans sockor

Gränsen mellan homozygota och heterozygota WS-vitfläckar syns inte alltid tydligt, vilket gör att en såväl heterozygot som homozygot kan vara bicolor.

Eftersom vitt (W) är ett dominant anlag kräver detta att en av föräldrarna är vit för att det skall kunna bli vitt. Detta anlag fungerar som en mask ovanpå kattens övriga färg. Det innebär att du kan ha en svartsköldpaddsilverspotted eller svart eller svartsmoke eller rödtabby under denna vita skrud. Katten bär alltså på anlag för en annan färg, men allt som  dessa gener skulle ha uttryckt döljs bakom det vita. Detta till skillnad från de två andra vitfläcks-anlagen som då alltså inte maskerar kattens färg utan helt sonika tränger undan den eller hur man skall uttrycka det. Den döljer alltså inte någon färg som anlaget på de helvita katterna gör.

Det är inte ovanligt att vita katter blir döva. Undersökningar tyder på att WW ger en högre risk för dövhet än Ww. Är katten WW är den i princip alltid blåögd och döv eller har nedsatt hörsel.
Det finns en studier som tyder på att en vit katt som bär på vitfläcks-anlaget WS (kattens genotyp = WWS) har högre risk för dövhet än en vit katt som bär på anlaget för icke-vitt, w (kattens genotyp = Ww). Därför är det inte att rekommendera att para vitt med vitt eller vitt med vitfläck. Vill man ha vita katter bör man sträva efter att para en vit katt med en katt som är helt utan vitt.

W-anlaget och WS-anlaget kan också orsaka förändrad ögonfärg hos katterna. Både helvita katter och vitfläckskatter med lite större mängd vitt kan till exempel få blå ögon. Som nämnts ovan är det vanligare hos homozygot helvita katter, men man kan också få det på heterozygoter. Dessa vita eller vitfläckiga katter kan även ibland bli “odd-eyed”, vilket innebär att det ena ögat är blått medan det andra har normal gul eller grön färg. Blåögdheten tycks vara kopplad till en högre risk för dövhet hos helvita katter. Det recessiva vitfläcksanlaget, wg, är inte kopplat till vare sig dövhet eller blåögdhet.



MellyMooMoMoOfIvysChildren12v
MellyMoo MoMo Of-Ivys-Children
Svartsilvertigré-Van (WSWS)

MellyMooMoMoOfIvysChildrenAlmostNewborn

Nästan nyfödd

DagdrivarnExtraEvaliaAdult

Dagdrivarn Extra Evalia
Svartsilvertabby-Harlekin (WSWS)

DagdrivarnExtraEvaliaNewBorn

Nyfödd

DagdrivarnHotNSweetAdult

Dagdrivarn Hot’n Sweet
Svartsilvertickad-Bicolor (WSw)

DagdrivarnHotNSweetNewBorn

Nyfödd

DagdrivarnMadameLaikaMelangeAdult

Dagdrivarn Madame Laïka Melangé
Svartsköldpaddsmoke-vit (WSw)

DagdrivarnMadameLaikaMelangeNewBorn

Nyfödd

 

Skapad av: Malin Sundqvist & Ulrika Olsson i samarbete