Denna checklista kan för övrigt användas även för andra raser med viss anpassning då t ex inte alla raser testar för HD.

Det kommer att vara flertalet som undrar, varför i hela världen skall jag ha en checklista, jag ska ju bara köpa en sällskapskatt som skall vara vår nya familjemedlem, inte någon utställningskatt eller att avla på, varför är det då så viktigt att kolla upp allt detta?

Att köpa en renrasig kostar pengar, en hel del pengar, hur många av er skulle gå och köpa en bil utan att få se besiktningspapper eller antal körda mil?
Även om du bara skall ha den som shoppingbil och inte för att åka runt i arbetet med, nog kommer du väl att kolla upp såväl driftsäkerhet som antal mil, om den fått några prickar på besiktningen, hur pass väl servad den är, eller??? Varför i hela världen skulle du INTE göra samma sak med en levande varelse, en familjemedlem? 

 

Gå inte med på att betala för att stå i kö på en kattunge, detta är också något som är vanligare utanför Skandinavien samt norra Europa, det finns många uppfödare som inte tar betalt för att du skall stå i kö hos dem, kontakta en av dessa istället. 

 Gå inte med på att betala en tingning innan kattungen är född! Detta förekommer i princip inte i Skandinavien men verkar vara vanligare på andra kontinenter. Helst betalar du ingen tingning förrän kattungen är åtminstone 4 veckor och du har fått besöka den.

Kolla upp stamtavla på såväl föräldrar som avkomman, självklart skall katten du köper vara registrerad i ett förbund eller indenpendent klubb.

Kräv att få se att HD-test är gjort på föräldrarna inom PawPeds kan detta ses online, via OFA har uppfödaren ett papper som du kan få se.

 Kräv att få se att HCM är gjort på föräldrarna, dessa görs innan första parning, därefter ungefär årligen upp till 3 år och så en gång vid 5 år.
På ett ungefär då vid 1, 2, 3 och 5 års ålder. Ibland kan det bli lite glapp men det skall i alla fall inte vara så att föräldrarna är 5 år, testade vid 1 år och sen inte mer.

 Betala INTE överpris för en färg, ingen färg är så ovanlig att den berättigar ett överpris även om en del uppfödare gärna vill få dig att tro detta, kolla gärna upp vad priset för sällskap ligger på i just ditt land, lite kan det variera såklart men inte extremt.

 Det finns massor med bra uppfödare i ditt eget land, börja INTE med att Importera, detta är för uppfödare med erfarenhet och kunskap!
Till synes lägre priser kan locka men i slutändan blir det många gånger en dyrköpt erfarenhet.

 Köp kattunge tillräckligt nära för att kunna hälsa på och träffa uppfödaren och din blivande nya familjemedlem, om ett möte absolut inte går att få till på grund av avstånd eller annat, videochatta med uppfödaren se kattungen live och lär känna uppfödaren. Om du inte kan hälsa på så se till att du får komma hem till uppfödaren för att hämta din lilla familjemedlem.
Kattungarna ska vara rena och fina, klara ögon, rena öron, inga tecken på diarré eller liknande. Be att få träffa mamman, gärna pappan också om det är möjligt, för att se hur de ser ut och hur de verkar vara i temperamentet.

Ingen kattunge får levereras innan 12 veckor enligt djurskyddslag här! Om de är 13-16 veckor är det bara en fördel.
Inte alla länder har en djurskyddslag som säger 12 veckor, det innebär inte att du som köpare skall gå med på att kattungen levereras innan 12 veckor, de behöver vara hos sin mamma tiden fram till MINST 12 veckor. (Edit: SVERAK har beslutat att tidigast ålder för leverans är 14 veckor, så medlemmar i SVERAK får ej leverera innan 14 veckor).

Skriven av: Malin Sundqvist