MyCatDNA by Genoscoper
Revolutionary genetic screening

 
mycatdnalogo 

 

I den här artikeln, kommer jag att ge dig en tur i MyCatDNA. Här nedan har du en länk du kan klicka på för att beställa test/tester samt en kort introduktion. Detta är ett väldigt komplett test, men det tar ett tag att få svar, så gör testet i god tid. Själv brukar jag försöka göra i princip med en gång när katten flyttat hem till mig eller jag beslutat att en viss kattunge skall stanna.

Några exempel att titta på är:
Dagdrivarn HickoMissChampagne
Magyl Broder Tuck
Trollungen Million Dollar Baby

Beställ ditt test här

Hur det går till att testa: 

 1. Gå in på MyCatDNA och beställ ditt test.
 2. Sen är det bara att vänta så kommer ett test-kit till dig med posten, detta kan ta ett litet tag.
 3. När du fått ditt testkit och är redo att göra testerna läs instruktionerna noga!
 4. Glöm inte att först aktivera ditt testkit och att skriva ner aktiveringskoden på blanketten.
 5. Nu är det bara att svabba katten (en del förbund kräver att vissa tester är verifierade av veterinär, om du tillhör ett av dessa behöver du åka till en veterinär för att låta denne göra testet). Men om du inte behöver få testet verifierat av en veterinär kan du göra det själv, följ bara instruktionerna noga för att undvika kontaminering.
 6. Stoppa ner varje svabb i sitt fodral igen och försegla med de medföljande streckkoderna, samma streckkod som du fäster på pappret med aktiveringskoden. Lägg ner allt i det medföljande kuvertet och försegla.
 7. Skicka iväg till labbet.
 8. Vänta och när ditt/dina tester nått labbet får du ett mail ifrån dem om att de tagit emot ditt test.
 9. After 3-6 weeks får du ett mail som talar om för dig att ditt/dina resultat är färdiga.
 10. Logga in på MyCatDNA och läs resultatet.

https://www.mycatdna.com/en/how-it-works/

Vad du får:

När du testar med MyCatDNA kommer du att få en massa information om din katts DNA, till exempel:

 • Mer än 40 olika sjukdomar (Fokus kommer att ligga på de relevanta för just din ras, men du kommer att se svar på alla tillgängliga tester).
 • Mer än 20 olika anlag: Såsom färg, blodgrupp, hårtyp och mycket annat.
 • Du kommer att se din katts genetiska variation, individuellt och jämfört med andra katter inom rasen.
 • Du kommer att ha tillgång till Breeder Tool där du kan leta en potentiell partner till din katt och se efter det mest hälsosamma alternativet.

Sammanfattning
Sjukdomar
Blodgrupp
Anlag
Genetisk Variation
Genetisk Släktskap
Breeder Tool

Sammanfattning

När du först loggar in kommer du att se en sammanfattning. Tre exempel kommer att visas nedan med kort beskrivning, men först är det lite konfiguration som du behöver göra.

Om du klickar på din katts namn (behöver göras på dator), får du en sammanfattning som du kan se på bilden nedan. Hjärtat är  Uppfödarverktyget (Breedertool) och katten mellan 1 och 2 kommer vi tillbaka till senare.

 1.  Hantera delning och gör katten publik, se på nästa bild för mer detaljerad information om denna.
 2. Skriv ut en rapport, du kan skriva ut resultaten eller spara ner dem på din dator som en PDF. Det senare är vad du ska göra om du vill skicka in resultaten till PawPeds. T ex om du önskar få PK, SMA och HCM registrerat.
 3. Här kan du skriva in lite information om din katt, personligen skriver jag min webbsideadress och en länk till stamtavlan. Jag tycker det är användbart ifall någon vill komma i kontakt med mig. 

catsettings1

När du först får ditt resultat kommer din katt inte att vara publik.

 1. Kryssa i kryssrutan du ser på bilden nedan för att göra din katts resultat publika så att andra kan se dem.
 2. Nedan är några länkar som du kan använda för att dela ditt resultat. Den första är ett mail med en länk, andra är en länk du kan lägga in på din hemsida, fb eller andra ställen, den sista delar resultatet direkt på FB. Jag har faktiskt aldrig provat den eftersom jag alltid använder det mittersta valet.

catsettings2

 

Så här ser det ut när du först kommer till din katts resultat om din katt är helt fri från genetiska risker.
mycatdnasummary1stpage

Om det finns en genetisk risk upptäckt, kommer du att se detta i den första sammanfattningen, du kan också gå in under Sjukdomar (Disorders) för att läsa mer om den upptäckta risken. Men den talar också om för dig direkt i sammanfattningen vilken risk som upptäckts. Som om på bilden nedan. Denna hane bär en kopia av genen för PK och riskerar inte att själv bli sjuk, men han kan föra genen vidare till sina avkommor som i sin tur heller aldrig kommer att bli sjuka så länge han inte paras med en hona som i sin tur också är bärare, i det fallet riskerar avkommorna att få två kopior av genen och således riskerar de att faktiskt bli sjuka.
mycatdnasummary1stpage2

Om det ett anlag hittas som innebär att katten är i riskzonen för sjukdom kommer du att se en röd markering i sammanfattningen på första sidan. I rutan för sjukdomar (disorders)
mycatdnadisorder frontatrisk1

 

Sjukdomar

När du kommer till en av dina katters sidor och klickar på sjukdomar kommer du att se en lista men också en fyrkant högst upp som talar om för dig ifall det är någon hälsorisk upptäckt.
Du kommer att se de sjukdomar som är relevanta för din ras högst upp och nyupptäckta sjukdomar som pontentiellt kan vara en risk för din ras och längst ner ser du en grön ruta med ett plustecken till höger, om du klickar där så får du se svaret på alla sjukdomar som är relevanta för andra raser, du torde inte råka ut för några överraskningar här, men det är bra att de ingår, man vet aldrig.

Som du kan se nedan så är denna katt fri från alla de kända sjukdomarna för rasen som den testats för och längst ner den gröna fyrkanten för sjukdomar relevanta inom andra raser.

Grön innebär ingen risk upptäckt
Orange innebär att katten är bärare
Röd innebär att katten har sjukdomen eller riskerar få sjukdomen

mycatdnasumdisorders1

 

Nedan här har du en katt som är bärare av PK,  han kommer aldrig att få sjukdomen, men han kan föra genen vidare till sina avkommor som i sin tur blir bärare, så det är vikttigt att han inte paras med en annan bärare eftersom avkommorna då riskerar få genen i dubbel upplaga och då kanske bli sjuka.
mycatdnasumdisorders2

 

På den här bilden kan du se en katt som riskerar få en sjukdom, så här ser det alltså ut i det fallet.

mycatdnadisordersatrisk2

 

När du är i sektionen för sjukdomar och har listan med sjukdomar framför dig, kan du klicka på raden. Du ser en pil ner till höger på raden, då kommer lite mer information att dyka upp samt också en länk till ett PDF-dokument som innehåller mer detaljerad information om sjukdomen. 
När du fäller ut mer info om en sjukdom kommer du också att få mer information om allvaret, hur den nedärvs samt procentuellt hur många bärare det uppskattningsvis finns.
mycatdnadisorderpdf

 

Blodgrupp

Denna katt har blodgruppen A och bär inte B-blod

bloodtypenn

 

Denna katt bär B-blod och kan föra detta vidare till sina kattungar men det kommer aldrig att bli något problem.bloodtypenb

 

Här nedan ser du en katt som är B-blod, om det är en hona, måste kattungarna förhindras att dia från mamma de första 16 timmarna efter födseln för att undvika att de får Felin neonatal isoerytrolys och det blir problem.

bloodtypebb

 

Precis som vid sjukdomarna kan du klicka på pilen som pekar nedåt till höger för att få fram mer information om blodgruppen. Här kan du få information om frekvensen inom rasen och för katter i allmänhet.

bloodtypefoldoutprocent

 

Statistik för Maine Coon
 N/N - A Blod 79,30% 
 N/b - B Bärare 20,10% 
 b/b - B Blod 0,60% 
Från katter inlagda i MyCatDNA och publika (Vid tidpunkten för artikeln = 333 testade publika katter)
2020-04-09

 

Anlag

Det finns fortfarande en del anlag som vi ännu inte kan testa för, även om det ständigt pågår forskning kring flera av dem.
Några anlag vi ännu inte kan testa för är:
Silver 
Olika mönster, som Tabby, Tigré, Spotted, Tickad and Vidbandsgenen (golden/shaded/shell)
Det pågår forskning kring flera av dessa så kanske kommer det ett test i framtiden.

Tester vi kan få svar på är:

Färg Locus B: Choklad och Kanel
Färg Locus C: Maskat och Albinism
Färg Locus A: Agouti and Charcoal 
Birmahandskar som Birmans handskar
Färg Locus E: Sorrel
Färg Locus E: Amber
Färg Locus D: Dilution (Blått och Creme)
Färg Dominant Vitt och Vitfläck (KIT-Genen)

Pälsfärg

Låt oss fortsätta med sektionen för anlag gällande pälsfärg, när du först kommer dit kommer du att se en lista med alla anlag och precis som tidigare kommer du att se pilar till höger som öppnar upp för mer information.
traitscoatcolor1

 

Pälstyp

Som du kan se nedan finns det tre pälstyper samt också fyra olika långhårstyper.
Hos vår Maine Coon ser vi främst M3 och M4 ibland en av varje. 

 • Långhår 
  • M4
  • M3
  • M2
  • M1
 • Vågig Päls hos  Selkirk Rex
 • Vågig Päls hos Cornish Rex och German Rex.

Så här ser statistiken mellan de olika långhårstyperna ut hos Maine Coon.
(N) som du kan se nedan innebär inte att katten är korthår, utan att det verkar som att det finns vissa ännu inte upptäckta långhårstyper som våra Maine Coon har.

 M4/M4  35,20%
 M3/M4  41,80%
 M3/M3  18,40%
 N/M4  2,10%
 N/M3  2,50%
Statistiken hämtat från publika katter testade inom MyCatDNA (Vid tidpunkten för artikeln = 333 testade katter)
2020-04-09

 

traitscoattype1

Morfologi

Det finns idag tre mutationser som vi kan testa för, du ser dem nedan.

 • Kort svans, T-box mutation
 • Polydaktyli
 • Kort svans, HES7 mutation

traitsmorphology

 

Genetisk Variation

I fliken för genetisk variation (Genetic Diversity) kan du se hur din katt ligger till när det kommer till den genetiska variationen inom rasen. Du kan också klicka i rutan "My other cats within the breed", för att jämföra med dina andra testade katter.
Denna är dock beroende på andra katter testade inom MyCatDNA, så varje ny testat katt kommer att förändra utfallet för andra testade katter. Detta innebär också att om majoriteten av de testade katterna är från samma linjer, så kommer en katt som testas och är från helt andra linjer få en mycket högre genetisk variation än övriga katter, så denna vissar inte riktigt sanningen inom rasen ännu. Men den kommer troligen att ge en mycket god överblick framöver, när alltfler katter blir testade och tillagda.

geneticdiversity1

 

Genetiska släktskap

Varje testad katt visas som en prick i denna graf, du kan se din egen katt som en blå cirkel.
Denna graf visar hur nära besläktade de olika raserna i den valda gruppen verkar vara, katter med liknande gener samlas i kluster, och avståndet till andra katter som skiljer sig i genetisk makeup, om du håller musen och drar den över kan du se namnen på de olika katter i klustret. Och om du klickar kommer du till sidan för katten du ser.

Detta kommer också att vara något som utvecklas med tiden när alltfler katter kommer att läggas till.
geneticrelationships1

Uppfödar Verktyg

Även om uppfödarverktyget är riktigt intressant finns det behov av att uppfödare kommer ihåg att uppdatera sina katter när de blir kastrerade eller går bort,för att detta ska bli riktigt värdefullt, samt också att man kommer ihåg att lägga till beskrivningar och eventuellt länka till sina hemsidor.
Om inte kommer det att vara riktigt svårt att kontakta ägaren när en riktigt bra matchning upptäcks. Detta kan bli ett riktigt bra verktyg för alla uppfödare. Nedan är en skärmdump för en av mina katter.

breedertool

 

Till sist vill jag gå tillbaka till början, du kommer ihåg katten överst, den mellan att dela och skriva ut pdf.

manage1

Den här är användbar om du av någon anledning vill flytta katten, kanske du gör testet på en kattunge som senare kommer att flytta till en annan uppfödare. Då kan du enkelt flytta resultatet till den uppfödaren.
Klicka bara på katten och fyll i e-postadressen till personen som du vill flytta katten till, klicka på skicka så är det gjort.

manage2


Jag hoppas att du haft nytta av den här artikeln, det finns mycket mer att täcka men jag tror åtminstone jag lyckades täcka grunderna.

Av: Malin Sundqvist