Har du köpt en hane och vill använda honom i avel?
Först och främst, har du köpt honom för avel eller har du köpt honom till sällskap och nu kommit på tanken att du vill använda honom i avel?
Har du köpt honom med avelsrätt så är allt bra, har du köpt honom till sällskap behöver du prata med din uppfödare och få klartecken ifrån uppfödaren att det faktiskt är okej att använda honom i avel.
Nu frågar du dig säkert varför ska jag göra det, har jag köpt katten så har jag en katt är en vara och har jag köpt den har uppfödaren ingen rätt att tala om hur jag skall använda min "vara". Detta kanske är på gång att ändras det har skickats in motioner om att ändra lagen när det gäller levande djur, just för att djur förökar sig vilket inte ett kylskåp gör.
Nåväl för att återgå till frågan, varför är detta så viktigt? Katter kan föröka sig hiskeligt snabbt, för att en population skall hålla sig frisk och vi inte skall riskera inavel så behöver vi många olika individer och inte för många individer med samma bakgrund, om vi inte ser upp här får vi snart problem.
Av den anledningen så brukar uppfödare vara noga med att som regel inte tillåta att fler än 2 avkommor från en kull går till avel, oftast pratar vi då om en hona och en hane alternativt två honor, mycket sällan två hanar. Om man som sällskaps-köpare bestämmer sig för att avla på sin katt och "utrymme" faktiskt inte finns så förstör man kanske för dem som faktiskt köpt FÖR avel, dessa kanske också betalt ett högre pris för en katt till just avel.
Det kan också finnas många olika orsaker till att en uppfödare valt att sälja din katt till endast sällskap:
* Mamma eller pappa kan vara köpt med ett bindande kontrakt som säger att inga hanar eller till och med inga avkommor får säljas till avel, endast behålla själv.
Viten för brott mot ett sånt kontrakt utomlands kan vara mycket höga vilket gör att du om du inte pratar med din uppfödare och säkerställer att det faktiskt är OK att avla på katten sätter dem i en mycket svår situation och kanske till och med gör att de får böta höga summor för kontraktsbrott, ett brott som då DU faktiskt begått och inte uppfödaren.
Så snälla prata med er uppfödare det är sällan för att vara dum eller på något sätt göra det besvärligt som uppfödare säger att katten är endast för sällskap.
* Katten kanske har någon defekt som gör den olämplig för just avel, men inte påverkar den alls som sällskapskatt.
Man kanske hittat något som gör att man vill så att säga "stänga" linjen, katten kanske har någon liten defekt eller man vet att det finns defekter hos släktingar som gör att det inte är lämpligt att katten går i avel.
Nu skall jag rada upp några bra att veta:
1. Få klartecken från din uppfödare.
2. Testa eventuellt DNA (PK-def, SMA, HCM1 och Blodgrupp är bra att veta) om man de inte är fria via föräldrarna, då kanske man bara kollar blodgrupp.
Det finns många olika labb att använda MyCatDNA, tar lång tid men då får man massor med information.
Langford är bra och snabba om man behöver få veta inom kort eller bara har enstaka DNA att kolla alt. blodgrupp.
3. Testa HD (Höftledsdysplasi) och få resultatet innan första parningen, detta testet kan göras hos vilken veterinär som helst med digital utrustning.
Här finns information om vad höftledsdysplasi är samt hur du går tillväga för att testa PawPeds Hälsoprogram för HD samt också vilka rekommendationer som gäller.
4. Se till att testa din hane för HCM (Hypertrofisk Cardiomyopati), detta resultatet får du med en gång, HCM måste göras hos specifika veterinärer.
Här finns info om HCM, rekommendationer samt hur du går tillväga för att testa inom hälsoprogrammet, till PawPeds.
Lista på veterinärer.
Mer att tänka på är har han bra temperament? Är han bra typad (inte för extremtypad och inte för dåligt typad?).
När allt ovan är klart är du redo att låna ut din hane, se till att även honorna är testade för samma, var inte rädd för att säga nej.
Du som ägare till hanen har lika stort ansvar för att det blir friska och bra avkommor som honans ägare, det är ditt ansvar att säga nej till en mindre lämpad parning.
Försök lära dig stamtavlor och eventuella risker så att ni t ex inte riskerar para två katter med risk för HCM bakom eller två katter där det finns grav HD bakom osv.
Det kan också vara bra att känna till om det dykt upp saker som gomspalt öppet navelbråck eller liknande i din hanes linjer (åter en sak som gör att det är bra att ha kontakt med uppfödaren).
Var noga med att skriva ett parningskontrakt som skall innehålla MINST hanens och honans uppgifter, honans ägare samt hanens ägare, hur stor summa som skall betalas och senast när summan skall vara betalt, skall parningen betalas i pengar eller på annat sätt skriv in hur och ett senaste datum. Se också till att det står när senast hanens ägare skall förse honans ägare med de papper som behövs.
Vem står för vad när det gäller eventuella skador och smittor.
Finns det några restriktioner?
Man kan INTE komma med restriktioner i efterhand och vid ett muntligt avtal är det omöjligt att fastställa vem som sagt vad och vad som egentligen var överrenskommet från början då det blir ord mot ord, så set till att ha ett skrivet kontrakt mellan er även om det bara handlar om summan och när den skall betalas samt när hanens ägare skall skriva på.
Parningsavgiften kan variera lite men det vanligaste är att den ligger kring 1500-2000 SEK per levande kattunge vid ca 6-10 veckors ålder eller när honans ägare vill ha papprena. Oftast sätter man ett senaste datum till senast när kullen är 12 veckor eller något sådant. Det finns en del som använder sig av språng-avgift i dessa fall förbinder man sig till att hålla hanen fertil för en eller två omparningar om det inte skulle ta sig vilket kan göra det knepigt om han plödsligt bestämmer sig för att agera sprinkler.
Idag är det mer vanligt att man tar ca 500:- i sk. städavgift än att man tar sk. språng-avgift. Viktigt att veta och som verkar vara väldigt missförstått är vad parningsavgift egentligen är, det är mer eller mindre en mindre bokningsavgift och oavsett vad så ska en språng-avgift inte ligga på flera 1000 och definitvt inte vara högre än själva avgiften per unge, hur många gånger har ni betalat mer i bokningsavgift själva summan för det ni bokat?
Våga säga ifrån, våga tacka nej, jag har sett en hel massa bråk gällande parningar som inte blivit av och uppfödare som blivit osams, med så höga summor som jag sett är det inte konstigt, om man inte har någon avgift innan kattungarna är födda eller en mycket låg sådan och parningen inte blir av så är det inte hela världen eller hur.
Av: Malin Sundqvist