- Gegevens
- Hits: 2190
De Maine coon is over het algemeen een gezonde kat, maar net als bij elk ander ras, zijn er een paar erfelijke ziektes waar we ons bewust van moeten zijn.
Hypertrophic cardiomyopathy
Hypertrophic cardiomyopathy, HCM, is een hartziekte die in meerdere katten rassen voorkomt, waaronder ook de Maine coon. De ziekte manifesteert zichzelf door de hartspier te verdikken, wat het moeilijker maakt voor het bloed om goed door het hart te stromen. Door een echocardiogram onderzoek te laten uitvoeren, kan de ziekte ontdekt worden. Helaas is genezen niet mogelijk. De kat zal vroeg of laat overlijden aan hartfalen of een bloedpropje.
De ziekte ontwikkelt zich progressief, het ontwikkelt zich vaak al wanneer de kat een paar jaar oud is. Gewoonlijk wordt HCM ontdekt als de kat 2-3 jaar oud is, maar in vele gevallen kan het veel langer duren voordat de ziekte detecteerbaar is. Om deze reden is het zo belangrijk om te onthouden dat wanneer de kat op jonge leeftijd getest is dit nog geen garanties geeft voor de toekomst, aangezien de ziekte op latere leeftijd kan ontwikkelen. Ik zie vaak dat katten slechts 1 HCM test hebben gehad op 1-jarige leeftijd.
Hoe de ziekte vererft is nog niet ontdekt. Sommige wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat er een dominant gen is met onvolledige penetrantie. Of dat waar is zal nieuw wetenschappelijk onderzoek moeten uitwijzen.
Door regelmatig hart-echo's te laten afnemen bij de fokdieren, verkleinen we het risico dat HCM zal worden doorgegeven aan volgende generaties. Sinds januari 2004 is Maine Coon-katten het gezondheidsprogramma voor HCM gestart. (Sinds een aantal jaren doet Pawpeds alle administrieve taken).
Klik hier om meer te lezen over HCM!
Heup dysplasie
Wanneer je een hond hebt dan ben je waarschijnlijk bekend met de term HD – Heup dysplasie.
Deze genetische afwijking is ook aanwezig bij katten. Maine Coon fokkers vanuit de hele wereld hebben jaren geleden HD gevonden in het ras en hierop actie ondernomen om de verdere verspreiding hiervan te minimaliseren binnen het ras.
Normale heupen |
Heupen met graad 3 – Ernstige HD |
HD houdt in dat er een afwijking is aan de heupen waardoor de heupkop niet meer goed in de heupkom past. Op de rechterfoto is te zien dat de heupkop vrijwel compleet buiten de heupkom valt, doordat deze heel erg ondiep is. Dit is de ergste graad van HD. Katten met een milde vorm van HD kunnen zonder problemen door het leven gaan, terwijl een ernstige graad van HD zou kunnen betekenen dat de kat problemen ondervindt bij het bewegen, ontstekingen kan hebben in het heupgewricht en continue pijn heeft. Het is mogelijk een kat met HD te opereren en het resultaat is meestal goed. HD is geschaald van Normaal tot graad 3 (ernstige HD). Fokken met graad 1 is ok, zolang je dit doet met een partner die normale heupen heeft (beide kanten).
In januari 2000 is de Zweedse katten vereniging Maine Coon-katten gestart met een register bij te houden om HD uitslagen in te registreren. Verantwoordelijke fokkers laten een rontgefoto maken van hun kat vanaf op zijn vroegst een leeftijd van 10 maanden, en uiterlijk voor de eerste dekking en sturen deze naar de Pawpeds specialist voor beoordeling. De Pawpeds specialist stuurt de resultaten naar het HD-register voor registratie in de database.
Lees hier meer over het HD gezondheidsprogramma.
Resultaten en statistieken die wordt verkregen uit het gezondheidsprogramma wordt regelmatig gepubliceerd. Hieronder zijn voorbeelden van het register (2012):
Katten getest: 2988 |
Nageslacht van ouders met onbekende HD status: |
Nageslacht van ouders die beide normale heupen hebben (N/N): |
Normaal: 1902 (63.7%) Borderline: 127 (4.3%) Graad 1: 571 (19.1%) Graad 2: 295 (9.9%) Graad 3: 93 (3.1%) |
Normaal: 650 (58.9%) Borderline: 43 (3.9%) Graad 1: 221 (20.0%) Graad 2: 139 (12.6%) Graad 3: 50 (4.5%) |
Normaal: 454 (76.0%) Borderline: 22 (3.7%) Graad 1: 82 (13.7%) Graad 2: 32 (5.4%) Graad 3: 7 (1.2%) |
(Voorheen gebruikten we de status borderline, maar deze wordt niet meer gebruikt).
Nieuwe statistieken uit 2019 hieronder laten op de x-as de heupstatus van de ouders zien. De kleuren geven aan hoeveel van hun nageslacht een bepaald HD testresultaat heeft gekregen. Je kunt hier bijvoorbeeld zien dat als je twee katten met normale heupen met elkaar verpaard, ongeveer 70% van het nageslacht ook normale heupen heeft, ongeveer 20% heeft een oude status borderline of graad 1 en slechts 10% heeft de ernstige vorm graad 2 of 3. Wanneer je vervolgens naar de staaf kijkt waarbij de ouders een onbekende heupstatus hebben, dan zie je dat rond de 55-58% van de nakomelingen normale heupen hebben en ongeveer 25-28% graad 1 of borderline en bijna 20% heeft graad 2 of 3.
Zower als we weten wordt HD recessief polygenetisch vererfd. Dit betekent dat twee katten met normale heupen toch nakomelingen kunnen krijgen met HD en andersom kunnen twee katten met HD nakomelingen kunnen krijgen met normale heupen. Het is daarom belangrijk om een rontgefoto te maken in elke generatie om het risico op HD te verkleinen. In de fokkers gemeenschap van honden heeft deze selectie geleid tot een drastische dip in de aanwezigheid van HD.
PK
Klik hier om meer te lezen over PK
SMA
Klik hier om meer te lezen over SMA
B-bloedgroep
Er zijn drie bloedgroepen bij katten, A, B en AB. De meest voorkomende bloedgroep is A, deze is dominant en aanwezig binnen alle rassen. Bloedgroep B komt ook voor in sommige rassen.
Moeten we echt onze Maine Coons laten testen op hun bloedgroep? Een paar jaar geleden had ik hierop Nee geantwoord, er is absoluut geen noodzaak dit te doen.Maar toen doken er steeds meer B-dragers op en dit werden er steeds meer. Blijkbaar was er een studie gedaan bij Turkse Van waaruit bleek dat het beter is om ook een aantal B-dragers in het ras te hebben in plaats van uitsluitend bloedgroep A.
Om een poes te hebben met bloedgroep B is best ingewikkeld om mee te fokken, dus mijn mening is om dit te voorkomen.
Bloedgroep A, B, AB en ook A(b) door DNA test kan worden toegevoegd aan Pawpeds. Om misverstanden tussen een serologische test (bloedtest) en een DNA-test te voorkomen, zijn de internationale variaties toegevoegd aan Pawpeds.
N/N (geen drager van bloedgroep B)
A/A geen drager van bloedgroep B
N/b (drager van bloedgroep B)
A/b drager van bloedgroep B
b/b (homozygoot voor bloedgroep B) de kat heeft bloeggroep B
N = Normaal
Statistieken van 2010:
Bloedgroep B |
Bloedgroep AB |
Totaal getest |
|
Maine Coon |
4% |
0% |
25 |
Statistieken van 2018 (katten getest binnen MyCatDNA):
Bloedgroep B |
Bloedgroep N/b or A/b |
Totaal getest |
|
Maine Coon |
0% |
1,1% |
37 |
(Deze statistieken waren verzameld voordat ik mijn poes had getest die bloedgroep B blijkt te hebben, dus bloedgroep B is inmiddels niet meer 0%)
Door: Malin Sundqvist
Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)
Vertaald door: Debbie Sprenger