Med hånden på hjertet! Hvor mange av dere hadde villet kaste dere selv utenfor en klippe i hangliding uten å ha lest en eneste instruks, eller fått en eneste opplæring i hvordan man gjør dette?  Totalt uinformert og kun tatt hanglider på og satset? Ikke mange hadde valgt dette vil jeg tro.

Men...det er faktisk dette flere folk gjør når det kommer til katte avl. Både oppdrettere av rasekatter og huskatter kjent for å hente inn en hunnkatt og sette igang og avle. Det er en kjent faktor at ikke alle hunner og hanner passer til avl, uavhengig av hvor søte, snille og gode de er. 

Om du hadde valgt å kastet deg utfor med hangliding uten erfaring, så hadde du risikert din egen sikkerhet. Når det kommer til avl, så uten kunnskap kan du risikere din hunnkatt sin helse. Det er så mye som kan gå galt gjennom ett svangerskap og fødsel, akuratt som mennesker, hvert svangerskap innebærer en belastning på hunnkattens kropp og kan risikere hennes liv. 

Hva bør du tenke på når du skal avle sunt? 

Alle valg du tar, har langsiktige konsekvenser, som sprer seg lenger en hva mange faktisk tror. 

  • Vær sikker på at katten du kjøper har foreldre som er testet for genetiske sykdommer. Testing er forskjellig ut fra hvilken rase du velger, og bør blir gjort før hunnkatten blir gravid. Som oppdretter, kan du ikke alltid beskytte deg fra at noen genetiske sykdommer dukker opp, men med å følge anbefalingene for din rase innen helseprogrammet, så har du gjort det du kan for å forhindre at dine kattunger blir rammet. 
  • Er din hunn/hann passende til å gå i avl?  Her er det flere ting man bør tenke på, feks , katten er fin og har ett godt temperament. Katten bør først å fremst ha blitt testet, fri for brokk og på hannen må man ha papirer på at begge testiklene er på plass. Temperament er også viktig når man velger katter til avl. 
  • Har katten utseende nok ihht standarden til å bli brukt i avl? Anses katten for å ha mer en de vanligste kattene som går igjen i en stamtavle for rasen? Om du ikke vet dette, så spør mentoren din, eller noen andre som sitter på kunnskapen. Lær deg å drive avl ut ifra rasens standard. Ikke driv avl ut fra hva du selv synes er fint og uten bakgrunnskunnskap om stamtavlen og hvordan den faktisk ser ut. Ingenting kan sammenlignes med kunnskapen du får fra å lese og studere ting selv. Ikke alle oppdrettere avler frem katter ihht standarden på rasen. Ekstrem avl og mote avl er noe vi ser over hele verden. Ett år skal halen være ekstrem lang og ett annet år skal ørene være ekstra store. Så mitt råd er å sette deg ordentlig inn i standarden til rasen og avle ut ifra den. 
  • Hva vet du om bakgrunnen? Kjenner du til rasen din? Er det andre ting du bør tenke på en kun innavlen i de fire første generasjonene? Jeg har sett eksempler hvor katter har 0% i innavl i de 5 første generasjonene, men når man kikker på stamtavla, så ser man at det er søsken som er parret i nære generasjoner når man leser begge sidene på stamtavlen.Det kan være en hunn som er parret med sin søsters sønn. Kanskje ikke den smarteste kombinasjonen som er gjort...
  • Noe flere nye oppdrettere ofte gjør er å kjøpe en hunn og en hann og bruke den samme kombinasjonen igjen og igjen. Til og med BYB (back yard breeders/katter uten stamtavle) pleier å ta samme kombinasjone flere ganger. Dette bør unngås utenom at det er noe som tilsier at det er viktig at dette blir gjort. 
  • Kanskje ønsket du deg en jente du kunne beholde, men det kom kun hanner.
  • Kanskje det ikke ble det største kullet og at det kun kom 1 eller 2..

Men som en generell regel å følge, ikke parr samme kombinasjon mer en en gang ,for å gi mer variasjon til avlen og rasen. 

  • Du bør heller ikke avle for å kun produsere kattunger til kos, ett kull bør alltid bli laget med tanke på at du tilfører noe positivt til din rase. Om ikke, er det lite vits i å ta det kullet i forhold til å forbedre helse og genetikk. Jeg har hørt oppdrettere unnskylde seg for å ha satt sammen en dårlig kombinasjon. (hvor hunnkatten ikke burde gått i avl) med å da selge alle kattungene til kos. Slike kombinasjoner er ikke å drive oppdrett, det er "kattunge fabrikk", og er ikke noe bedre en de som avler på katter uten stamtavle. Selvfølgelig hender det at kull ender opp med at alle blir solgt til kos, men dette bør aldri være målet med avlen for en seriøs oppdretter. 

 

Jeg vil gå dypere inn på avl i en annen artikkel, slik som å velge kattunge, velge ut hann til hunnkatt, problemer under gravididet som er ett tema som skjelden blir diskutert og mye mer. 

 

 Skrevet av: Malin Sundqvist

Oversatt av Ragnhild Fenne Birkelid.