Min katt, eller naboen sin?

I denne artikkelen vil jeg snakke litt om utekatten, jeg får får flere innput om disse så og si daglig fra alle kanter. Det blir ikke like mye sett på saken fra katten sin side, men fra mennesket. 

De som har utekatter ser ut til å se på det som en rettighet at katten skal få lov å være ute, og har på ett vis fraskrevet seg ansvaret for hva katten gjør når den ferdes ute. Minner om at dette ikke gjelder alle, men er en slags gjenganger av hva man blir møtt med av holdninger fra frittgående utekatt eiere.

Altså teknisk sett så må vi huske at det er du selv som har valgt å ha en katt, naboen har kanskje ikke tatt det samme valget!

På katteforum, er det ganske vanlig at ikke katte eiere melder seg inn for å få tips og råd om hvordan de kan holde naboens katt borte fra utemøbler og åpne altandører,til tissing på dørstokker, toalettbesøk i blomsterbed osv da de av forskjellige grunner ikke ønsker at en katt skal gjøre ifra seg, eller oppholde seg på sine private ting og eiendommer.

Hvem sitt ansvar er det egentlig? Den som har bestemt seg for å ha en katt , eller den som har bestemt seg for å ikke ha en katt?

En hund har ikke lov til å ferdes fritt ute, det er også båndtvang enkelte steder hele året, jeg har ofte lurt på hvorfor denne loven kun er gjeldene hunder og ikke også katter. Sannheten er at det er så mye enklere å lære en hund å holde seg innenfor ett området en å lære en katt det samme, så hvorfor må da hunden gå i bånd og ikke kattene? Under sesong hvor fugler og andre dyr får ungene sine er det også strengere regler for å gå tur med hundene sine også i utmark og parker da er det totalt båndtvang som gjelder, men katten som er den virkelige drapsmaskinen bland de to individene, den kan gå helt fritt, det er ikke ett lovverk mot å ferdes som katt. Dette forundrer meg skikkelig. 

Mange mennesker som påstår at dette er gjeldene på grunn av at hunden er så mye større og farligere en kattene... Er de virkelig det? Hvor mange har møtt en katt som har vert helt ute av kontroll? Tro meg, sett en katt opp mot en hund og katten vil vinne de fleste kampene! Hunden har sterke kjever og skarpe tenner og kan drepe ett menneske, selv om dette heldigvis er sjeldent. En katt kan nok ikke drepe ett menneske, men tro meg, den kan gjøre ordentlig skade, til forskjell for hunden som "bare har sterk kjeve og tenner" har katten skarpe tenner som nåler, ekstremt skarpe klør både i fram og bakbeina, dette i kombinasjon med en utrolig fart og smidighet som gjør at en katt kan bli ekstremt farlig. 

Heldigvis for oss og andre dyr har katten instinkt som sier de at de kun sloss som en absolutt siste mulige utvei, noe vi skal være glad for med deres farlige våpen. En katt sloss kun som sin siste mulige utvei, som til ogmed  katte eiere ofte ikke er klar over at problemer innad i flokken ofte handler om rangordning eller uenigheter, siden kattene ikke sloss? nei de sloss ikke før de er helt nødt. 

Men nok om det, vi kan kort oppsummere det ovennevnte og anbefaler kun kontrollert utendørs opphold også for katten på grunnlag gitt nedenfor.

Naboene til en katte eier kan ha dørene sine åpne om de ønsker dette, uten å risikere at de får besøk av naboens katt.

Naboen kan være allergisk og det kan da være en risiko og få en katt på besøk, kanskje også i ett ubevoktet øyeblikk.

Naboene skal ikke måtte plukke opp eksrementer fra sine sandkasser, blomsterbed eller sin tomt.

Enhver som driver oppdrett eller har sine fertile jenter kun innendørs, skal slippe å få dørene sine griset til av en ukastrert hannkatt som vil markere sitt territorie.

Naboene skal også få lov å slippe å få besøk av dine ukastrerte hunner og hanner som vil markere på møbler, blomsterbed, dører, sandkasse til barn osv. 

En person som er redd katter, skal få lov å slippe å møte disse som de gjør med at kattene springer rundt fritt. 

Til slutt vil jeg nevne at en katt som skal gå rundt fritt ute, vil jeg absolutt si at det er nødvendig og følge disse tipsa :

Katten skal gå utendørs av en grunn, den kan ha en jobb å gjøre som feks som en stallkatt for å holde skadedyr unna. 

Katten skal ha tilgang til ett fullgodt fòr, en katt jakter ikke fordi den er sulten, men fordi den har lyst, og den jakter like godt med magen full i mat, kanskje til og med bedre da den vil få mer energi og derfor orke mer. 

Hold katten forsikret eller ha en god buffer til veterinær regninger, og gå gjennom katten minst en gang i uken for å se om den har fått noen skader, flått eller lignende. Du vil på denne måten også få ett godt innblikk i din katt sin generelle helsetilstand. Om katten er dårlig, hold den innenførs for observasjon til katten er frisk igjen.

En gang i året bør du ta katten med til en veterinær for årlig helsekontroll og påfyll av vaksine. Sørg også for at katten er ID-merket!

Og viktigst av alt, sørg for at din utendørs katt er sterilisert! Ikke bare for å forebygge at den havner i slosskamper, men den vil også holde seg mye nermere hjemmet sitt, den ødelegger også mindre for naboene, og viktigste av alt den er ikke med å produsere flere hjemløse katter!

Ett annet minus med utendørskatter er at du ikke like godt ser om katten er syk, dette er også en av grunnene til at så mange tror at en huskatt er så mye friskere.  Huskatt eiere som oftest er de som lar kattene sine ferdes fritt ute, vil ikke legge like godt merke til om deres katter er syke.

Hvordan kan du si om din katt feks har dårlig mage om den gjør ifra seg i skogen eller på en nabo sin plen? Hvordan oppdager du feks blod i avføringen når katten går på do utendørs og eieren ikke er tilstede? Hvordan kan urin problemer bli oppdaget når katten går ute? Det er ikke mulig å vite om katten tisser som normalt eller om den tisser 40 ganger iløpet av en dag eller aldri?

Når du har en innendørs katt med ett kontrollert uteliv (i bånd eller i luftegård) Vil du raskt oppdage om noe er galt!

Javel, alle katte eiere det er på tide å begynne å ta ansvar og begynne på samme måte som hunde eiere, plukk opp skiten etter deres egne husdyr. Sørg for at katten ikke kan forstyrre noen andre eller ødelegge annen manns eiendom, og begynn å ha katten i bånd eller i en kattegård. 

Av : Malin Sundqvist

Oversatt : Ragnhild Fenne Birkelid