Muutama vinkki ja selitys, miksi on hyvä testata terveysohjelman sisällä (PawPeds Health Program)

Nyt kirjoitan todella tärkeän tekstin. Siitä tulee luultavasti maraton teksti, mutta tämä on tärkeä julkaista. On niin paljon väärää tietoa ja vääriä ”uskomuksia” testeistä ja terveysohjelmista.

Tämä on ihan yhtä tärkeä teksti kasvattajille kuin lemmikin ostajille. Me kaikki haluamme terveen kissan, vaikka se olisi vain pieni lemmikki ystävä kotona, jota ehkä käytetään näyttelyssä tai sitten kasvatuskäytössä oleva kissa. Jälkimmäinen toki vaatii enemmän sitoutumista ja enemmän tietoa, kuin lemmikki kissan hankinta.

Mutta me kaikki toivomme tervettä kissaa!

Ne, jotka eivät ole nähneet kissaa, jolla on HD (lonkkavika), voivat katsoa alla olevista kuvista ja kysyä itseltään yhden kysymyksen. Miltä tämä voi tuntua kissasta? Alla näet vasemmanpuoleisella kissallani luokan 2-3 lonkat. Vasen lonkka on luokka 3. Voit hyvin nähdä, että lonkan pallonivel ei ole maljassa kunnolla ja lonkan nivel pääsee liikkumaan. Ajan mittaan se aiheuttaa ongelmia kuten niveltulehduksia ja lisää kipuja.

Oikealla puolella oleva kissa on myös minun. Sillä on täysin normaalit lonkat.

Joten kysy itseltäsi onko tämä sellainen testi, joka pitäisi jättää tekemättä/huomioimatta? Toivottavasti tulet samaan lopputulokseen kuin minä v2005, Ei todellakaan!

Dagdrivarn TirilFraAskjaDagdrivarn Chomolungma

Maine Cooneilla on pääosin kaksi sairautta, joita testata. Ne ovat HD (Hip Dysplasia) ja HCM (Hypertrophic Cardiomyopathy). HD testaus on kohtuullisen helppo tehdä. Röntgen otetaan lonkista eläinlääkärillä ja lähetetään rtg kuva ja lomake spesialistille arvioitavaksi. Tämän tarvitsee tehdä vain kerran! HCM on hiukan vaikeampaa. On löydetty vain yksi mutaatio, joka aiheuttaa HCM:aa ja tutkimusten mukaan niitä on useampia. Joten DNA testi, joka meillä on, kertoo vain yhden mutaation olemassaolon. Linkin takaa löydät tutkimuksen, joka on tehty HCM:sta. Sen on tehnyt ruotsalainen HCM tutkija eläinlääkäri ja hän osaa hyvin kertoa ja selittää miksi DNA testit eivät vain riitä. Valitettavasti tämä on vain ruotsiksi, mutta ehkä voit kääntää tekstin google kääntäjällä. Etsin samanlaisen tutkimuksen tai käännetyn materiaalin englanniksi ja liitän sen tähän.

http://www.mahagita.se/artiklar/HCM_RCM_Torkel%20Falk.pdf

Joten meidän pitää käyttää ultrausta lisäksi. Ja tähän pitää käyttää oikeita laitteistoja ja pätevöitynyttä kardiologia (ei sinunkaan pitäisi mennä sydänongelmissa yleislääkärille ja katsottaisiin vain nopeasti joillain laitteilla). Siksi yleislääkäritkin antavat lähetteen erikoislääkäreille, kun on sille tarvetta jne.

Sama pätee meidän kissoihimme. Nekin ansaitsevat erikoislääkäreitä. Terveysohjelma on laatinut listan eläinlääkäreistä niin Ruotsissa kuin muissakin maissa ympäri maailman, joilla on taito ja laitteistot mitä tarvitaan. Tämän listauksen löydät PawPedsin sivuilta.

Alla olevasta linkistä näkee mitä vaatimuksia tarvitaan, että pääsee listalle eläinlääkärinä.

https://www.pawpeds.com/healthprogrammes/vetinfo.html

Voit lukea testauksista lisää: www.pawpeds.com Joten en kerro niistä tässä enempää. Mutta kerron terveysohjelmista ja mikä ON terveysohjelma ja mitä se tarkoittaa? Milloin voi kutsua jotain terveysohjelmaksi?

Alla listaan muutamia näkökohtia mitä vaaditaan onnistuneeseen terveysohjelmaan, mutta lisään linkin PawPedsin sivuille, jossa on selitetty lisää:

https://pawpeds.com/pawacademy/health/healthprogrammes/index.html

Terveysohjelma ei tarkoita, että jokin tutkija ratkoo ongelmia meille. Tai se ei tarkoita, että istut pikku mökissäsi ja testaat kissasi ja ilmoitat tuloksia niille, jotka ovat huolissaan tai kysyvät niiden perään.

Mutta mikä on oikeasti terveysohjelma ja miksi suunnitella sellainen?

No ensinnäkin aloitetaan terveysohjelma, koska huomataan terveysongelma rodussamme ja aloitamme testaamaan kissoja (Tietenkin kissojen takia, ei itsemme). Ei siksi, että se näyttää hyvältä vaan auttamaan rotua olemaan terveempi ja ainakin vähentämään sairaita yksilöitä.

PawPedsin terveysohjelman aloitti ensin Maine Coon -club (Maine Coon -katten Ruotsissa). Se sai innostuksen koirapuolelta SKK:sta (Svenska Kennelklubben), jossa on pitkän aikaa onnistuneesti työstetty terveysohjelmia koirilla. Ja siellä on työstetty useita terveysohjelmia ja heillä oli tieto millaiset olivat onnistuneempia kuin toiset.

Ja heillä oli tiedossa mitkä tärkeät asiat tekevät terveysohjelmista onnistuneen (Ja sitähän mekin haluamme. Eikö vain?)

  • Julkinen rekisteri on kaikista tärkein asia. Se tarkoittaa, että kaikki tulokset ilmoitetaan sinne, olivat ne huonoja tai hyviä. Mitään tuloksia ei jätetä rekisteröinnin ulkopuolelle ja tulokset ovat kaikkien nähtävillä. Tutkijat huomasivat, että sillä oli monta syytä, miksi se oli tärkeää. Jos rekisteri ei ollut julkinen, kasvattajien piti yksinomaan luottaa toisten kasvattajien sanaan. Se oli todella aikaa vievää ja vaikeaa saada tietoja isoäideistä ja isoisistä yms. Ja joskus saatoit joutua kasvattajien hyökkäämäksi, kun koitit kysyä tuloksia kissojesi suvusta ja sitten et enää voinut kysyä. Joten tulokset toimittaa suoraan eläinlääkäri. Ja jos testaat terveysohjelman mukaan, ei tulosten lähettäminen onnistu itse. Käytät erikoislomaketta, allekirjoitat sen ennen testiä, ja eläinlääkäri lähettää tiedot erikoislääkärille, joka arvioinnin jälkeen ilmoittaa rekisterin pitäjälle tulokset.

Alla on esimerkki:

Oletetaan, että haluat ostaa pennun kasvatukseen. Haluat tietää, että kissan taustalta ei löydy HD:tä (lonkka Dysplasia). Isovanhempien kasvattaja kertoo, että testit on tehty (Kirjoitin, että kertoo, koska todellista todistetta ei ole. Ja totta kai haluamme uskoa kasvattajaan). Jos jostain syystä et tule toimeen kasvattajan kanssa, on todella epämiellyttävää ottaa yhteyttä ja kysyä ”todisteita”. Että testit on tehty, ja kissa on ok! Ja vaikka tulisit toimeen kasvattajan kanssa, on sekin vaikea kysyä ”todisteita”. Tuntuu kuin epäilisit kasvattajan sanaa. Totta kai uskomme, ettei kukaan valehtele testeistä ja kerro että kissa on ok vaikkei olisikaan. Tai sano, että testit on tehty vaikkei ole. Mutta miten voimme olla varmoja? Emme voikaan, jos emme saa kopioita testaustuloksista. Tämä voi olla todella aikaa vievää ja epämiellyttävää. Julkisesta rekisteristä näet suoraan tulokset ja ne ovat mikrosiru vahvistettuja. Joten kissan testaus on siellä oikein. Joten voit luottaa testaustuloksiin rekisterissä.

  • Täytyy rakentaa terveysohjelma informaation ja opetuksen piiriin ennemmin kuin vaatimusten. Tämä voi kuulostaa väärältä, mutta parempi niin kuin, että kasvattajien täytyisi testata vain koska on pakko. Ja jos ei tiedä miksi testataan, niin se on harvoin kannattavaa. Ilmoittamalla ja opettamalla kasvattajia (kuten tämänkin dokumentin tarkoitus) onnistutaan paremmin. Tämä on pääosin uusille kasvattajille ja niille, jotka eivät vielä ole alkaneet testata. Ehkä et vain tiennyt tätä kaikkea, kun aloitit. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa testaukset terveysohjelman mukaan.
  • Kissan identiteetin varmistaminen on todella tärkeä osa terveysohjelmassa. Kissan tulee olla mikrosirutettu ja se pitää tarkistaa ja merkitä lomakkeeseen. Tämän ei pitäisi olla ongelma ollenkaan, koska pennut mikrosirutetaan ennen kuin ne lähtevät kasvattajilta (Ainakin Ruotsissa ja pääosin Euroopassa). Miksi meidän pitää varmistaa kissan identiteetti? Eikai sitä tarvitse selittää? Tottakai, että ehkäistään huijaaminen ja voidaan uskoa, että testitulos on oikein. Ja eläinlääkäri tarkistaa mikrosirunumeron ja tarkistaa, että sama numero on lomakkeessa ja oikea kissa testauksessa ja näin ollen tuloksissa.

Meidän terveysohjelmassa se toimii hiukan erilailla HD ja HCM testauksissa. Kun tehdään HCM ultraus, eläinlääkäri täyttää lomakkeen loppuun ja ottaa siitä kopion ja lähettää sen ohjelman rekisterin pitäjälle. Ja sinulle jää alkuperäinen lomake. Kun tehdään HD testaus, alkuperäinen lomake lähtee kuvien mukana rtg erikoislääkärille Ruotsiin, joka lukee kuvat ja kirjoittaa lomakkeeseen tuloksen. Ja sen jälkeen se lähtee rekisterin pitäjälle ja tulos tulee sen jälkeen myös sinulle. HD tuloksen saaminen kestää sen vuoksi kauemmin.

Testaaminen ei tietenkään tarkoita, että kissasi ei saisi HD tai HCM sairauksia, mutta olemme tehneet kaiken minkä pystymme. Ei ole missään nimessä hävettävä asia, jos omistat kissan, jolla on HD tai HCM. Mikään ei osoita sinua pahaksi kasvattajaksi. Se voi käydä ihan kenelle vain, milloin vain. Se joka testauksia tekee, on itsekin varmasti kokenut kissoillaan tai kasvateillaan ko. sairauksia ainakin kerran tai kahdesti. Ennen niitä oli enemmän kuin nyt, mutta nyt voimme kiittää terveysohjelmaa.

Yksi tärkeä näkökohta terveysohjelmassa on myös, että ohjeet ja raja-arvot ovat suunnitelleet tutkijat ja eläinlääkärit sekä yhtä lailla populaatiogenetiikasta tietävät ihmiset. Se onkin tärkeää, ettemme valikoin liian rankasti. Koskaan ei saa poistaa enempää kuin 30% samasta sukupolvesta. Tämä onkin pää syy, että emme heti eliminoi kasvatuksesta kaikkia sukulaisia, jotka ovat saaneet Epäselvän tai HCM tuloksen kasvatuksesta. Vaan odotamme ja testaamme hiukan myöhemmin kissan uudelleen. Ja teemme sitten vasta päätöksen. Nämä raja-arvot ja määritelmät löydät pawped.com sivustolta. Sama pätee HD tuloksiin. Jossa käytämme Luokan 1 saaneita kissoja kasvatukseen sellaisen kissan kanssa, jolla on normaalit lonkat. Tämä tekeekin julkisesta rekisteristä hienon, jos meillä on Luokan 1/1 kissa, toki astutamme sen kissan kanssa, jolla on normaali/normaali lonkat. Mutta mitä tapahtuu, jos isä ja äiti, jonka jälkeläisellä on normaalit lonkat ovatkin 2 tai 3 luokan lonkat? Se ei olisi kovin hyvä? Ei varmaankaan, mutta miten tiedämme vanhempien tuloksista, jos ne eivät ole testattu terveysohjelman mukaan?

Ja lopuksi, mutta ei vähäisimmäksi. Yhteistyö kasvattajien kesken on todella tärkeää!

Paljon tärkeämpää, kuin moni ajatteleekaan. Monesti näkee kasvattajien käyttävän uroksiaan vain omille naarailleen. Kasvattajilla on ihan epärealistisia vaatimuksia sopimuksissa, ettei mitään voi myydä kasvatukseen jne. jne... On todella monenlaisia. Vaatimukset, jos ne ovat ”kohtuullisia” ovat ok, mutta kohtuuttomat vaatimukset ajavat meidät heikoille jäille.

Ja vielä finaalina kerron mitä vaaditaan pitkän linjan terveysohjelmalta.

100 kissaa vaaditaan absoluuttisena miniminä, ilman että kärsitään sisäsiittoisuudesta. Paremminkin kissojen määrä pitäisi olla 200, jotta ollaan paremmalla puolella. Joten jos et voi pitää itse 100-200 kissaa, ei ole muuta apua kuin yhteistyö muiden kasvattajien kanssa. Anna muiden kasvattajien käyttää uroksiasi, lainaa muilta uroksia, myy naaraita ja uroksia muille ja osta muilta kasvattajilta uusia pentuja. Tämä rotu on MEIDÄN ROTU, meidän yhdessä. Se on meillä yhteistä ja meidän pitää tehdä yhteistyötä säilyttääksemme sen!

Jos haluat lukea lisää tehokkaista populaatioista, tässä muutama linkki:

https://pawpeds.com/pawacademy/genetics/genetics/effectivepopulation.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3599586/

Lopuksi info tiivistettynä:

  • Julkinen reisteri, ei vapaaehtoinen!
  • Mikrosirutetut kissat testataan!
  • Informoi ja opeta!
  • Yhteistyö (myös yli maarajojen)

Tätä informaatiota saa tietysti jakaa ja levittää terveysohjelman tärkeyttä. Ja tietenkin myös yhteistyön tärkeyttä meidän kaikkien kesken. Älä kuitenkaan kopioi vaan käytä vain minun nimelläni jos jollakin tulee kysyttävää.

By: Malin Sundqvist

Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)

Translated by: Sanna Toppi