Typisk Baakgårds Oppdretter

Typisk Anerkjent Oppdretter

1. Motiv: 

  • "det er gøy"
  • "det er kjekt for ungene"
  • å "tjene penger". 

De bryr seg ikke om hvem som kjøper kattungene, og har sjelden betenkning på hvem de selger til, på tross av at kjøper er upassende. 

1. Er opptatt av å avle frem katter av god kvalitet, og er genuint interessert i hobbyen sin. De bruker mye tid på og penger på sine katter og kull, så de vil sjelden sitte igjen med noen form for profitt. De selger kun til godkjente kjøpere, og selger ikke om de føler at det er noe som ikke stemmer med en som ønsker å kjøpe

2.De er fornøyd med å parre familiens kjæledyr med samme rase eller en blanding kun for å få søte kattunger.Mange velger å ta såkalte blandingskull for å kunne tjene litt ekstra , selv om de fleste egentlig ikke har blandet inn noen rase, men sier det for å kunne tjene noen ekstra kroner. De har ingen forståelse eller interesse for genetikk, stamtavler, blodslinjer, helse tester eller avls program. Husk at en katt "kan" ha stamtavle og alikevel være en BYB.

2. Kan forklare hvordan man gjør en godt planlagt parring, for å få frem god kvalitet på individene gjennom selektering av avlsdyr og outcross. Avhengig av hvor erfaren oppdretter er, så kan de fortelle deg om helseprogrammet, historien om rasen, kjenner standarden godt. Og vet at man ikke kan forutse hvordan katten ender opp i størrelse eller type. Om de er nye så kan de referere til sin mentor som kanskje kan svare på  spørsmål de selv ikke kan gi svar på. 

3. Selv om mor eller far til disse kattungene er høyt elsket, så har de ikke blitt tatt noen tester på, de vet ikke hva de avler på når det kommer til helseproblematikk og heller ikke problemer som kan oppstå med navlestreng eller krymptoshisme.

3. Vil ikke avle på katter som ikke er gamle nok. Vil sørge for at de tar tester på kattenefør de setter de inn i ett avlsprogram. Kan vise dokumentasjon på samtlige tester som er utført på sine avlskatter, og noen også gjerne generasjoner bakover. 

4. Kattungen vil ikke få ett helseattest, id merking eller vaksine. De er ofte ukvalifiserte til å kunne gi råd om noe skjer. Kattungen vil bli solgt som den er. 

4. Kattungen vil bli solgt med en helseattest som ikke er over 7 dager gammel (14 i norge) Vaksinert to ganger og vil være id merket. Oppdretteren er kvalifisert og villig til å stille opp med tips og råd om du får noen problemer. 

5.Selger har ingen eller liten kunnskap om rasen, eller anbefalinger fra raseklubb eller standarder. De påstår at dette ikke er nødvendig siden katten kun selges til kos. 

5.Elsker rasen sin og kan snakke i evigheter om bakgrunnen, historie, gemytt, type og linjer. 

6.Katten kan bli født inn i ett utrygt hjem, noenganger tilstander som ikke er sunne, mangel på kunnskap om rasen, og hva som kreves for å følge opp hver og en kattunge og gi de det de faktisk trenger. 

6. Invisterer i tid og utstyr for at kattungene og mor skal få de beste forutsetninger for å få en god og trygg start. De er fødd i trygge omgivelser og har både gode sanitær forhold og mye kjærlighet. 

7. Selv om de kun blir solgt til "kos" kan de vise registreringspapirene på kattungens foreldre, som ett bevis på kvalitet. Oppdretter har ingen problemer med å fortelle sin egen kunnsk de får fra en katteklubb, oppdretter ringer osv. De er ikke interessert i å gå på utstilling med sine katter for å vise at de har kvalitet på sin rase. 

7. Vil alltid site i ett forbund som feks FIFe, WCF, CFA, TICA, CFF osv. Og mange ganger er de også medlem av en rasering. De viser stor interesse og respekt for sin rase. De reiser kanskje på utstilling for å vise hvor gode kattene de har faktisk er innen standarden. Men selv om de ikke går på utstilling, så har de kunnskap om standarden på rasen og kan fortelle om både det gode og det dårlige på sine katter ihht standarden. 

8. Kan bli uvillige til å vise frem søsken og mor på tross av at disse er i nærheten. Vil ikke kritisere hverken søsken eller foreldre til katten. Vil la deg bestemme katten du ønsker uten reservasjon. De vil ofte at du skal bestemme deg raskt, og betale depositum tidlig, ofte når kattungene er veldig unge. 

8. De viser deg hele kullet og mor (noen ganger også far) under trygge omgivelser og oppvekstvilkår for kattungene. De hjelper deg med å evaluere og finne den beste katten. Forklarer kriteriene på avlskvalitet kontra kosekatt. Vil forklare hvorfor kun noen få dyr går videre i avl. De har det ikke travelt med å få depositum, når kattungene er små, de vil heller kunne ha de til evaluering lengst mulig. 

9. Prisen er normalt fra ett par hundre kroner til langt oppover i tusen kroners klassen, avhengig av om den er etter foreldre som har stamtavle eller ikke. Men vil bli satt som ren rase uten stamtavle eller blanding. Siden BYB vil bli kvitt kattungene fort, vil de at ting skjer fort og at du betaler fort. De har ikke problemer med å selge kattungene over tlf eller mail eller levere de fort og raskt. I mange tilfeller har de heller ikke problem med å la kattungene bli solgt før de er 12 uker heller, selv om dette ikke er lov å gjøre ihht lovverket. 

9. Prisen vil ligge på det nivået rasen har generelt. Prisen viser ikke all investeringen som ligger i en kattunge. En ansvarsfull oppdretter vil sjelden sitte igjen med noen profitt. De vil aldri la noen kattunger forlate hjemmet før de er 12 uker, og ønsker gjerne å beholde de lenger for å kunne observere de litt til. De tar gjerne imot besøk av deg før de tar imot depositum av kattungen. 

10. Bryr seg ikke om kattungens fremtid, eller om rasen i sin helhet. Om du ikke kan beholde katten, får du heller ingen hjelp eller bistand gjennom den prosessen. 

10. Vil bistå deg om du har spørsmål om kattungen, får problemer eller andre ting. Vil ta katten tilbake eller hjelpe deg å få omplassert denom du ikke kan ha katten lenger. De ønsker heller å hjelpe til en å se at katten havner i feil hender. 



Guide når du skal velge oppdretter!

  1. En ansvarsfull oppdretter vil ikke avle på en katt som er under ett år gammel. De vil (og kan vise frem) ta alle helsetester på katten. Og vil også kreve at far til kattungene har disse om de skal låne av en annen oppdretter. Så sett deg inn i hvilke helsetester som kreves for din rase. 
  2. Pass deg for oppdrettere som sier at helsetester ikke er nødvendig og at deres linjer er helt friske.. Vi kan kun gjøre så godt vi kan ut av de testene vi kan ta og sørge for at de testede individene går videre. 
  3. En ansvarsfull oppdretter vil forklare viktigheten med å kastrere katter som ikke skal gå videre i avlsprogrammet, og vil også forklare at de vil kunne ha ett bedre liv som kastrat. P-piller vil gi en økt risiko for brystkreft og livmorhalsbetennelse er høy. Begge disse tilstandene kan være livstruende. 
  4. En ansvarsfull oppdretter vil selge kattungene med en nedskrevet kontrakt. Hvordan den ser ut varierer,men vil alltid inneholde navn på kjøper og selger, helseinformasjon, rettigheter og kanskje noe regler man må holde seg til. 
  5. En ansvarsfull oppdretter viser interesse, kjærlighet og kunnskap om sin rase. Hen er opptatt av at alle kattungene kommer til gode hjem, og spør ofte flere spørsmål for å finne ut om det er rett hjem de har med å gjøre før de inngår en avtale. Noen spør kanskje også om referanser. 
  6. En ansvarsfull oppdretter holder kattungene lenge helt tid de finner rett hjem. 
  7. De fleste oppdrettere selger ikke kattene sine til de som vil ha de gående fritt ute, de foretrekker luftegård eller at de føres i bånd. 
  8. Rommet hvor en oppdretters katter bor i vil være rent. Ikke godta å møte oppdretter med kattungene utenfor hjemmet. Stol på instinktene dine der. 
  9. En ansvarsfull oppdretter er aktivt engasjert i sine katter, inkludert utstilling, raseringer eller andre katte relaterte ting. Det er selvsagt unntak, en eldre og mer erfaren oppdretter har kanskje sluttet å dra på utstilling for med over 20 år bak seg er det ikke like spennende å reise på slikt lenger. En person som ikke har noen kontakt med andre oppdrettere er også noe spesielt og man bør tenke seg litt om. 
  10. En ansvarsfull oppdretter vil gi deg svar på det du måtte lure på. og kan også gi deg navn på tidligere kjøpere (selvsagt med tilatelse fra tidligere kjøpere)
  11. Hos en ansvarsfull oppdretter får du møte kattunge sine foreldre , både mor og far (om far bor der) om far er lpnt inn, vil du få se bilder av han og informasjon om hvordan du kontakter eier av far i tilfelle du har spørsmål og om du ønsker den kontakten. 
  12. En ansvarsfull oppdretter vil følge opp sine kattunger, hen er interessert i å følge opp for å vite om utvikling, psyke og temperament samt videre utvikling i kroppen. Og de ønsker å vite om katten blir syk eller får noen form for problemer som kan ha betydning for videre avl. 
  13. En ansvarsfull oppdretter lar ikke kattungene sine flytte før de er fylt 12 uker, og mange ganger beholder de kattungene lenger som 12-16 uker. Dette er også for din sikkerhet, slik at du vil få en kattunge som er så trygg som mulig. 

Skrevet av: Malin Sundqvist

Oversatt av : Ragnhild Fenne Birkelid.