Når en hunnkatt starter fødselen av kattungene sine er det en stor begivenhet, og ingen fødsel er som en annen, det er mange ting som kan gå galt og mange forskjellige scenarier. Jeg vil snakke mer om det i en annen artikkel. I denne vil jeg fokusere bare på det "jeg" normalt har forberedt.
Når det gjelder fødsel, slik det kan leses i bøker, der hunnen pent begynner å pese og deretter 12-24 timer senere begynner å presse, eksisterer ikke i min verden. Omtrent 30 kull og 20 år senere møter jeg fortsatt bare en hunn som gjorde alt etter skolebøkene.
La oss starte fra begynnelsen, tid til å forberede seg.
Fødselredet: Du kan bruke hva du vil egentlig, jeg har en Atlas 80, men jeg brukte også et større bur, en åpen plastboks fra Ikea, Paperbox og så videre. Personlig gir jeg aldri hunnen noen alternativer, jeg setter opp et fødested og denne må hun bare ta til takke med, jeg tror det er en sikkerhet for en hunn at jeg tar ansvar i situasjonen, i alle fall alle hunnene jeg har hatt så langt så det ut til å være sikrere med dette, eller kanskje jeg bare var heldig som hadde hunner som er sikre på seg selv. Imidlertid har det faktisk skjedd 1-2 ganger at de har begynt å lete etter et annet sted midt i fødselen, da holdt jeg dem stille og rolig i redet, snakket med dem og klødde dem, og dette fikk dem til å roe seg igjen og slå meg til ro igjen også, jeg vil bestemme hvor kattungene mine skal bli født, jeg vil ha god oversikt og enkelt kunne hjelpe om nødvendig, dette fungerer ikke under en seng eller inne i et lite skap.
Lag en seng i føderedet:
Jeg lager alltid en grei seng, for myk og lfluffyer aldri bra, men ikke for hardt heller. Jeg har ofte et lag med gamle laken og har ofte et vanlig laken øverst, under dette har jeg tissebeskyttelseslaken enten engangs som du kjøper blant bleiene i butikken (veldig enkelt da du bare kan kaste dem når de brukes) eller valpelaken som kan kjøpes fra dyrebutikker. I bunnen har jeg vanligvis et teppe av noe slag, akkurat som "madrass kan du si". Når jeg mistenker at fødselen er helt ferdig, endrer jeg vanligvis overflaten på fødestedet til et rent laken (det er lettere å ha et større fødested), jeg prøver vanligvis å få mamma og kattunger til siden og deretter ruller jeg sammen laken og tissebeskyttelsesarket mot dem og legg ned et nytt sammenrullet lakenl på den andre siden, så ruller jeg det mot det skitne, løfter over kattungene til den rene siden, og moren følger ofte etter eller alternativt løfter jeg henne også over den rene siden og fjerner deretter det skitne lakenet ruller ut den siste biten av det rene ... Noen ganger flyttet jeg bare mamma og kattunger til et teppe ved siden av fødestedet, renset sengetøyet og deretter flyttet dem alle tilbake.
Forberedelser til fødsel og avslutte nær føde stedet:
'*Plastpose (for søppel) Torky (Superfin å bruke både til tørking av kattungene og til å plukke opp uspiste morkaker med).
*Vekt som viser små forskjeller 1-2 gram forskjell, som en matvekt.
*Håndklær for å tørke kattungene med om nødvendig, pakke dem godt inn hvis du trenger å "kaste" dem osv. (Vet ikke om kast er det riktige ordet, men det er det du gjør for å få vannet ut av lungene hvis nødvendig).
* Kamera, med ladet batteri og klart, gjerne et systemkamera. (Jeg prøver alltid å ta bilder av dem når de er omtrent tørre). Jeg tar bilder på hodet foran og i profil, og også bilder av kroppen ovenfra (Dette kan hjelpe for å se hvem som er hvem senere).
* En klokke slik at du kan holde oversikt over tiden og registrere hvilke tider de er født.
* Datamaskin (I dag skriver jeg alltid direkte på datamaskinen eller telefonen i et dokument som er plassert på Google Drive)
* Papir og penn (hvis du velger å ikke bruke en datamaskin)
Mange går inn for å ha morsmelkerstatning for kattungene hjemme, jeg har selv aldri kjøpt noen, noen ganger har jeg hatt rester fra tidligere kull eller så, men jeg kjøper aldri før hunnen føder, bare for å ha den hjemme. Dette avhenger selvfølgelig av hvor du bor. Jeg har tilgang til et apotek eller en åpen dyrebutikk hver dag, selv om hun ville lføde på en søndag siden jeg bor i en storby. Men hvis du bor i en liten by eller bare vet at det kan være vanskelig å få tak i det du trenger, iiløpet av ikke for mange timer, kan det være en god idé å ha morsmelkerstatning hjemme før hunnen føder.
Skrevet av: Malin Sundqvist
Oversatt av : Ragnhild Fenne Birkelid.