- Detaljer
- Treff: 1296
Med hånden på hjertet! Hvor mange av dere hadde villet kaste dere selv utenfor en klippe i hangliding uten å ha lest en eneste instruks, eller fått en eneste opplæring i hvordan man gjør dette? Totalt uinformert og kun tatt hanglider på og satset? Ikke mange hadde valgt dette vil jeg tro.
Men...det er faktisk dette flere folk gjør når det kommer til katte avl. Både oppdrettere av rasekatter og huskatter kjent for å hente inn en hunnkatt og sette igang og avle. Det er en kjent faktor at ikke alle hunner og hanner passer til avl, uavhengig av hvor søte, snille og gode de er.
Om du hadde valgt å kastet deg utfor med hangliding uten erfaring, så hadde du risikert din egen sikkerhet. Når det kommer til avl, så uten kunnskap kan du risikere din hunnkatt sin helse. Det er så mye som kan gå galt gjennom ett svangerskap og fødsel, akuratt som mennesker, hvert svangerskap innebærer en belastning på hunnkattens kropp og kan risikere hennes liv.
Hva bør du tenke på når du skal avle sunt?
Alle valg du tar, har langsiktige konsekvenser, som sprer seg lenger en hva mange faktisk tror.
- Vær sikker på at katten du kjøper har foreldre som er testet for genetiske sykdommer. Testing er forskjellig ut fra hvilken rase du velger, og bør blir gjort før hunnkatten blir gravid. Som oppdretter, kan du ikke alltid beskytte deg fra at noen genetiske sykdommer dukker opp, men med å følge anbefalingene for din rase innen helseprogrammet, så har du gjort det du kan for å forhindre at dine kattunger blir rammet.
- Er din hunn/hann passende til å gå i avl? Her er det flere ting man bør tenke på, feks , katten er fin og har ett godt temperament. Katten bør først å fremst ha blitt testet, fri for brokk og på hannen må man ha papirer på at begge testiklene er på plass. Temperament er også viktig når man velger katter til avl.
- Har katten utseende nok ihht standarden til å bli brukt i avl? Anses katten for å ha mer en de vanligste kattene som går igjen i en stamtavle for rasen? Om du ikke vet dette, så spør mentoren din, eller noen andre som sitter på kunnskapen. Lær deg å drive avl ut ifra rasens standard. Ikke driv avl ut fra hva du selv synes er fint og uten bakgrunnskunnskap om stamtavlen og hvordan den faktisk ser ut. Ingenting kan sammenlignes med kunnskapen du får fra å lese og studere ting selv. Ikke alle oppdrettere avler frem katter ihht standarden på rasen. Ekstrem avl og mote avl er noe vi ser over hele verden. Ett år skal halen være ekstrem lang og ett annet år skal ørene være ekstra store. Så mitt råd er å sette deg ordentlig inn i standarden til rasen og avle ut ifra den.
- Hva vet du om bakgrunnen? Kjenner du til rasen din? Er det andre ting du bør tenke på en kun innavlen i de fire første generasjonene? Jeg har sett eksempler hvor katter har 0% i innavl i de 5 første generasjonene, men når man kikker på stamtavla, så ser man at det er søsken som er parret i nære generasjoner når man leser begge sidene på stamtavlen.Det kan være en hunn som er parret med sin søsters sønn. Kanskje ikke den smarteste kombinasjonen som er gjort...
- Noe flere nye oppdrettere ofte gjør er å kjøpe en hunn og en hann og bruke den samme kombinasjonen igjen og igjen. Til og med BYB (back yard breeders/katter uten stamtavle) pleier å ta samme kombinasjone flere ganger. Dette bør unngås utenom at det er noe som tilsier at det er viktig at dette blir gjort.
- Kanskje ønsket du deg en jente du kunne beholde, men det kom kun hanner.
- Kanskje det ikke ble det største kullet og at det kun kom 1 eller 2..
Men som en generell regel å følge, ikke parr samme kombinasjon mer en en gang ,for å gi mer variasjon til avlen og rasen.
- Du bør heller ikke avle for å kun produsere kattunger til kos, ett kull bør alltid bli laget med tanke på at du tilfører noe positivt til din rase. Om ikke, er det lite vits i å ta det kullet i forhold til å forbedre helse og genetikk. Jeg har hørt oppdrettere unnskylde seg for å ha satt sammen en dårlig kombinasjon. (hvor hunnkatten ikke burde gått i avl) med å da selge alle kattungene til kos. Slike kombinasjoner er ikke å drive oppdrett, det er "kattunge fabrikk", og er ikke noe bedre en de som avler på katter uten stamtavle. Selvfølgelig hender det at kull ender opp med at alle blir solgt til kos, men dette bør aldri være målet med avlen for en seriøs oppdretter.
Jeg vil gå dypere inn på avl i en annen artikkel, slik som å velge kattunge, velge ut hann til hunnkatt, problemer under gravididet som er ett tema som skjelden blir diskutert og mye mer.
Skrevet av: Malin Sundqvist
Oversatt av Ragnhild Fenne Birkelid.
- Detaljer
- Treff: 1330
Å reise til en hann og parre en hunnkatt føles som en enkel og lett ting å gjøre. Helt frem til den dagen man faktisk skal avgårde.
Mange nykommere er ofte i hastverk, de har ikke erfaring nok til å lese hunnkatten sin, de er bekymret for å miste "åpningen" selv enkelte drevne oppdrettere er det, og kan føle seg usikre i situasjonen når vi har en ny jente.
Noen jenter har veldig lange løp, de vil gå i løp mange dager på rad, disse må man virkelig vente med, jeg hadde en som var i løp hele 21 dager med en kort pause i midten, hun var i løp kun 1-2 ganger i året, men hun kunne ikke bli sendt avgårde på dag 3, som ofte er brukt, hun måtte vente til hun var mellom 7- 9 dager uti sitt løp.
Noen er i løp en veldig kort tid, kanskje bare 2-3 dager. Om du venter til 3 dagen med en slik jente er hun på vei ut av løp. Så her må man gjøre omvendt og være kjapp når de kommer i løp.
Så.. når skal du dra avgårde? Om du har en ny jente er det kanskje greit å ikke dra avgårde på første løpetid, i de fleste tilfeller begynner de å løpe før alle tester er tatt., som gjør at vi kan få sett hvordan de løper og kanskje skrive ned noen notater og to om dette. Andre ganger kan hun få løpetid etter 1 årsdagen sin, og vi vet kanskje ikke når hun har tenkt å løpe igjen, så da må vi kanskje sende henne avgårde til en hann.
Følge med på henne, og når hun er høy løpsk, vent og gå dagen etter, da har du tid til å oveservere henne en hel dag og se at hun virkelig er i løp.
Så er spørsmålet hvordan kan vi se at en katt er høy løpsk? , vel her får vi kanskje problemer. Mange er veldig klare og enkle og lese, de ruller, skriker, mjauer, kneker seg bortover gulvet,legger seg på magen med halen opp og tilsiden, de rygger mot føtter, sofa og alt som kommer på deres vei.
De jentene er enkle å lese, men kanskje ikke så greie å omgås når de er i løp.. Noen gir oss kanskje beskjed før de kommer i løp med å markere sitt territorium i deres syn fantastiske plasser og for oss eiere, er det absolutt IKKE fantastisk.. Disse kattene varsler hva som kommer klart og vi kan være forberedt. Så har vi disse stille løperne som ikke viser noen tegn i det hele tatt. Jeg hadde ei slik jente selv, hun viste ingenting, så jeg måtte la en av mine egne hanner møte henne når jeg lurte på om hun var i løp, for å være sikker på at hun var i løp. For å se om min hann ville prøve å parre, (noe han aldri gjorde når hun ikke var i løp) Så da visste jeg når hun var i løp. Det eneste tegnet hun hadde var at hun gikk til inngangsdøra med den typiske Maine Coon lyden, ikke høyt i det hele tatt, kun en liten lyd i ny og ne.
I disse damene sin case, må man legge merke til forandringer, om de er aldri så små.. er hun ekstra kosete? Snakker hun litt mer en normalt?
Jeg sjekker ofte dette ved å ta tak i nakken på de, og klø de litt på siden av bakbeina, om de går rett ned på magen og putter halen til sides og tramper med bakbeina, så er det ett klart tegn på at de er i løp
Mange nye oppdrettere tror at om du klør katten på ryggen og hun presse4r seg mot hånda di så er hun i løp. Fakta er at dette har ingenting med løpetid å gjøre. Katten har duftkjertler på ryggen så når du stryker katten uavhengig av omd en er kastrert eller ikke vil den reagere på samme måte. Så katten skal ikke være oppi lufta, men ned på gulvet når den er i løp.
Hos hannen:
Det er mange ting å huske på mtkp hannen og også selve daten. Ikke alle hanner/hunner liker hverandre, ikke engang i løp. Noen hanner er ganske tøffe og nermest voldtar alt som kommer i deres vei, mens andre er mer gentleman og venter til hunnkatten inviterer de. Noen av de er så slu at de får hunnkatten der de vil med å lure de. Noen hunner og hanner som vokser opp sammen, ønsker ikke engang å parre seg med hverandre når de blir voksne. Men noenganger er de ganske oppfinnsomme og kan åpne dører når vi minst forventer det.
Andre ganger kan de være en perfekt match, men de vil faktisk ikke parre hverandre, i de tilfellene, kan det hjelpe å separere de for en lenger periode. Hanner som er ekstremt vennlige, kan bli skremt om den første hunnkatten de parrer oppfører seg som en real bitch, og det kan bli så ille at hannen ikke tør å parre igjen. Så en god ide er å parre en nybegynner med en eldre og mer erfaren, uavhengig om det er en hann eller hunn.Om du har en hunn som er noe tøff, er det ofte en god ide å parre henne med en hann som også er noe tøff av seg, og ikke velge den mest rolige gutten.
Skrevet av: Malin Sundqvist
Oversatt av R.Fenne:B.
- Detaljer
- Treff: 1385
I Sverige er det veldig vanlig for nye oppdrettere og mange godt erfarne og ikke ha en egen hann. Vi går ofte til hverandre på det vi kan kalle for hann katt service, dette er en kultur blandt oss i Sverige.
Men når du er på vei til å låne en hann, sjekk opp litt bakgrunn på hannen på egenhånd først. Om du er helt ny så kan du spør din mentor om hjelp, og ikke kontakt hannkatteier før di vet litt mer. Jeg har feks ofte sett og hørt fra hunnkatt eier spurt på å låne en hann:
- Min hunnkatt er i løp nå, jeg liker din hann, kan jeg komme med min jente idag?
- Når man spør om hunnkattens stamtavle: så vet de kanskje ikke stamtavla, men hun blir kalt Sweetie og er veldig søt!
- Hvilke hanner har du? (jeg synes dette er frekt om man ikke kan ta seg tid til å kikke på hjemmesiden til oppdretter og derfra finne en hann de liker og kan spør på)
Det er flere utsagn i denne gata. Begynn med å kikke på Facebook eller hjemmeside( jeg foretrekker hjemmesidemed all informasjon lett tilgjengelig) Til du finner en hann du liker. Selvfølgelig om stamtavlen ikke er tilgjengelig, er det ikke noe problem og sende en mail og spør etter den. Når du låner en hann:
- Start tidlig å se etter en passende hann, ikke samme dag eller uke som katten er i løp.
- Gjør en test parring før du tar kontakt med eier for å se om det faktisk er en match.
Når du tar kontakt med eier av hannkatten:
- Gi en god presentasjon av ditt oppdrett
- Fortell planen med parringen, ikke bare si at hannen er så søt.
- Om du er usikker, si til oppdretter at du vil bli glad for å få litt hjelp og tips.
- Beskriv din retning med din avl, om du arbeider med outcross, show eller begge deler.
- Send med link til testparringen du har tatt i PawPeds.
Om du får ett NEI, respekter dette og tenk at ingen sier nei uten en god grunn, noenganger grunner du ikke kan se. Du kan spør oppdretter om hen kan fortelle deg grunnen, kanskje er det noe du kan lære av, men spør slik at det ermulig for oppdretter å svare, noenganger er det hardt å gi ett svar. Kanskje svaret vil såre? Kanskje er det noe som eier av hannen ikke for øyeblikket vil snakke om? Uansett hvilken grunn det er, så må vi noenganger bare godta ett nei og huske at ingen sier nei uten å ha en god grunn til det.
Skrevet av: Malin Sundqvist
Oversatt av Ragnhild Fenne Birkelid.
- Detaljer
- Treff: 1654
Har du lest om helse program og viktigheten med å følge disse uansett hvilken rase du har? Om ikke, begynn her. Om du har Main COon, les om clonene og hva de betyr for rasen, om du ikke forstår, eller noe er uklart, eller om du har spørsmål, så er det bare å ta kontakt. Send meg en maile eller en PM på Facebook. (www.dagdrivarn.se)
Her er noen tips når det kommer til å drive oppdrett i generasjoner. Noen av disse erfaringene har jeg plukket med meg iløpet av mine 20 år som oppdretter.
- Når du begynner å kikke deg om etter en kattunge for å starte ditt oppdrett, har jeg to ord du nør få med deg, og la følge deg gjennom hele prosessen. Tolmodighet og mentor! Ikke forhast deg på veien. Lær deg å lese stamtavler og kjenne igjen forskjellige linjer osv. Dette kan du sette deg inn i å lære deg før du går til anskaffelse av ett avldsyr, det tar nemlig lang tid å lære. Men begynn å lete, lær deg å kjenne igjen navn som betyr noe. Vær sikker på at du finner en god mentor, en som deler de samme verdiene som deg, og prøv å finne noen som er villige til å bli med på veien videre, feks referanser på helseprogrammet osv.
Velg en mentor med erfaring!! Selvfølgelig kan din oppdretter være mentor, selv om de kun har 2-4 års erfaring, men vær sikker på at det er en oppdretter som er en god mentor, om ikke velg en mentor som har noen flere år på baken. Din mentor, trenger ikke nødvendigvis ha de samme linjene som deg selv, men det kan være en fordel når det kommer til enkelte oppdrett spørsmål. La alt gå til sin tid, og for all del ikke sett igang med å importere din første katt, jeg ser så mange som går over "bekken etter vann". En import betyr ikke at linjene er nye, i flere tilfeller og de koster også endel mer penger, så som ny oppdretter kan dette koste deg mye tid, penger og erfaringer om du forhaster deg i en slik situasjon når du er ny.
- Og når du har kommet så langt at du skal begynne å lete etter din første katt til ditt oppdtett. Vær så snill å skriv en god presentasjon når du henvender deg til oppdrettere som har kattunger. Fortell oppdretteren hva du tenker, dine mål, om du følger helseprogrammet og om MCO cloner. Hvordan du vil drive ditt oppdrett, om du har en mentor osv osv. Bare aldri send en mail som sier " hei, jeg er ny oppdretter og ønsker å kjøpe en kattunge!" Tro meg, om ett par år vil du forstå meg og se ting fra en annen vinkel. :)
- Alltid velg ut den beste i kullet til avl, unngå å bli fanget i "jeg leter etter en spesiell farge" felle, ivertfall til du har fått noen flere års erfaring, og også da velg den beste katten videre. Vårt alvsarbeid vil la oss komme mye fortere nær målet når vi velger den beste katten fra hvert kull. Les standarden ordentlig, så du ikke faller ut i de såkalte "trendene" innen avl. Jeg gjenkjenner ofte katter med ekstrem look og se4r mange mennesker sier at de er SÅ nydelige, og alt jeg klarer å se er en haug av feil ihht standarden. Vær så snill å les "standarden i bilder" og lær deg å se med dine egne øyne hvordan en korrekt katt sin look faktisk er ut ifra standarden. Se hvordan en korekt profil skal være, hvordan ører skal være plassert, øyne osv. Den såkalte European Look er ofte ikke i nærheten av noe som står i standarden.
- Når du har fått ditt første kull, vær forsiktig. Ikke vær redd for å sitte igjen med usolgte kattunger. Dette hender sjeldent, og hva spiller det for rolle om du har en kattunge som går hjemme litt lenger? Jeg godtar ikke reservering av kattunger til kos før 4 uker salder, mellom 4 og 6 uker engang, det er fordi man må tenke det værste dette pga man aldri vet om noen av ungene har haleknekk, brokk eller rett og slett ikke er sterk nok . De som skal gå videre i avl, blir evaluert frem til minst uke 8. Man kan si at jo lenger man har de under observasjon, jo enklere vil det bli å kunne plukke ut den rette som skal gå videre i avl. Dette bør også gjelde om du skal selge en katt videre til avl. Og ikke glem temperamentet til kattungen.
- Når det er påtide at de skal begynne å flytte, husk at 12 uker er det tidligste de kan reiswe. Det betyr ikke at de MÅ reise når de er 12 uker, noen kull vil være ett mareritt og holde lenger en 12 uker, men å holde de til de er rundt 14 uker eller eldre vil ofte gi god avkastning til slutt. Lær deg å se etter om kattungene er klare til å flytte eller ikke. Du har kanskje ett kull med noen mer usikre individer, som ikke er så sosiale, de blir kanskje skremt av høye lyder -
Om en kattunge blir skremt og blir liggende å gjemme seg over lengre tid, kan det være en ide å la de gå sammen med mor ei stund til. Noen flytter kanskje når de er 12 uker, andre 13 uker. Jeg holder oftest reisedato litt åpen, og forklarer at det er rundt 14 uker. Men det har skjedd at de har flyttet tidligere om kattungene er trygge og stabile. NOen kull har blitt værende litt lenger.
- Når det kommer til kattunger til avl, er det anbefat å unngå å selge for mange unger videre til avl. Vi anbefaler helst å forsøke å selge 2 fra hvert kull, men se alltid på hele kullet. Om hunnen eller hannen nesten ikke har avkom i avlsprogrammet, og dette er siste kull, så spiller det ingen rolle om du feks lar 3 gå til avl. Det samme gjelder om du har en hann du lar andre få bruke, la det stå i kontrakten at max 2 avkom skal gå videre fra hvert kull, og at alt annet kan bli diskutert og ha en skriftlig kontrakt på dette. Aldri ta en parring med intensjonen om at alle avkom skal gå til kos. Dette er ikke annet en kattunge produksjon, og er ikke noe bedre en å avle på en huskatt (om vi tenker at kullet er testet, vaksinert og chippa osv) Så alltid avle med en plan om at hvert kull du har. selv om du ikke beholder en katt selv, vil det få videre i avl hos andre. Heller ikke ta en parring du ikke selv er interessert i. Jeg mener ikke at du ikke kan avle uten å måtte beholde avkom selv, men at du kan tenke at dette er noe du KUNNE tenkt deg å beholde og at det da blir andre som får goden av å beholde disse linjene du selv ikke har muligheten til å ha in ditt oppdrett av forskjellige grunner. Selvfølgelig kan det også skje at det kommer ett ikke planlagt kull, det skjer noen ganger, og at da alle unger går til kos, men prøb å tenk at du parrer med en intensjon om at noen kattunger fra hvert kull skal kunne gå videre i avl.
- Teng forsikring på kattungen så tidlig som mulig. . Om mor er forsikret med avlsforsikring er kattungene forsikret til de reiswer, men det er ikkemye den forsikringen dekker. Så det kan være lurt å tegne en egen fra de er 6 uker. Agria som er i både Sverige og Norge mener at kattungen må bli forsikret innen de fyller 4 mnd, om man tenker at en katt skal videre i avl, så hender det man ikke selger de før de er 4,5-5 mnd for da kan oppdrettere fra enkelte andre land komme å hente de.
- Jeg håper dette kan være litt inspirasjon for nye oppdrettere som starter opp. Når du har kjøpt deg din første avls jente, ikke fall for fristelsen til å kjøpe flere katter. To damer er helt ok og stopp gjerne der, Husk på at du kanskje vil beholde en kattunge fra hver hunnkatt og da sitter du fort med 4 individer i huset. Kanskje vil du også ha inn en egen avls hann. Jeg har sett mange oppdrettere som kjøper inn mange katter tidlig. Først og fremst så er du helt ny innen feltet, og det kan være en fordel å starte forsiktig og lære mens man går veien videre. Om du kun hat ett par jenter er det også enklere å bytte retning om man endrer tankegang.
- Egen hann, du har kanskje kjøpt en hunn eller to, du har kanskje allerede din egen hann? Eller kanskje du snubler over dette når du har drevet i et år og kanskje har din egen hann og 3-4 hunner. Uansett, her er noen råd når du nå har din egen hann. Det kan være lett å bli tiltrukket av enkelheten ved å kjøre din egen hann på alle hunnkattene.. Jeg har vært i situasjoner der jeg hadde 2 egnede hanner hjemme og likevel valgte å låne en annens hann fordi de jeg hadde ikke passet min hunn like godt som en annen hann. De har kanskje ikke blitt like interessante, eller jeg kan få en ny hann som jeg kan bruke på de andre hunnene mine ved å låne en hann til en hunn som ikke er i slekt. Unngå å male i et hjørne, dvs. bruk din egen hann på alle hunnene dine, kanskje lage både hunner og en hann ... når du har gjort dette selv om du kjøpte en hunn eller to, hvem skal du bruke hannen på hvis alle er i slekt med alle? Prøv gjerne å dele hunnene dine i to linjer hvis det er mulig, for å få mer utbytte i fremtiden. Planlegg gjerne avl noen år fremover, vel nå vet vi alle hvordan det kan gå med den tingen, men å ha en plan i tankene eller til og med på papir er definitivt ikke feil, du kan trenge både en plan B, plan C og planlegg D, men tenk på hvordan du best kan bruke det du har hjemme, hvordan du kan spre forholdet slik at du kan bruke det du har i to eller tre generasjoner i stedet for bare en.
Skrevet av: Malin Sundqvist
Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)
Oversatt av : Ragnhild Fenne Birkelid.