- Tietoja
- Osumat: 2220
Hopea, Shaded ja Shell
Hopea ominaisuus on dominoiva. Dominoivalla tarkoitetaan, että kissa tarvitsee vain yhdeltä puolelta geenin, että hopea tulee näkyviin ilmiasussa. Jos kissa on hopeanvärinen, sillä on hopea ominaisuus, mutta jos kissa ei ole hopea niin sillä ei ole ollenkaan ominaisuutta, joka voisi tuottaa hopeaa.
Mutta monissa säännöissä on poikkeuksia. Haluan vain kertoa sen lyhyesti, mutta ei mennä siihen tässä syvemmin. Mutta on kuitenkin nähty, että hopea voi piileksiä, varsinkin sinisissä kissoissa. Kissa voi vaikuttaa ei-hopealta, mutta sillä on hopea geeni ja se periyttää sitä jälkeläisilleen. Joten on kissoja, joilla on hopea ”piilossa”, mutta se on aika harvinaista.
Puhutaan kielellisesti erilailla, riippuen onko kissa kuviollinen vai kuvioton.
Kuviollinen: Hopea tabby, punahopea tabby, sinihopea tabby jne…
Kuvioton: Mustasavu, punasavu, sinisavu jne…
Tässä artikkelissa puhutaan itse hopean ominaisuudesta ja kutsutaan sitä vain hopeaksi.
Hopea ominaisuus on merkillä I
ii |
Ei hopea |
Kissalla ei ole hopea geeniä, ei näytä hopealta ja se ei periytä hopeaa. |
Ii |
Heterotsykoottinen hopea |
Kissalla on yksi kopio hopeageenistä mukanaan ja voi tällöin periyttää joko hopeaa tai ei hopeaa jälkeläisilleen. |
II |
Homotsykoottinen hopea |
Ei ole väliä yhdistääkö tämän kissan hopeisen vai ei hopeisen kissan kanssa. Kaikki jälkeläiset ovat hopean värisiä, koska aina toinen kopio geenistä on hopea (I). |
Jos tehdään testi yhdistelmä, voidaan helposti nähdä, että kaksi ei hopeaa yhdistettynä ei voi koskaan saada hopeista jälkeläistä. Toisin kuin kaksi heterotsykoottista hopeaa voi saada ei hopeisia jälkeläisiä.
Kuten alla olevasta taulukosta näemme. Molemmat isä ja äiti ovat ei hopeisia. Kaikki jälkeläiset ovat myös ei hopeisia. Kaikki ovat ii
Uros i |
Uros i |
|
Naaras i |
ii |
ii |
Naaras i |
ii |
ii |
Toisessa esimerkissä molemmat isä ja äiti ovat hopeisia, mutta ovat heterotsykoottisia ja omaavat 1 osuuden hopea ominaisuudesta. Tässä esimerkissä 50% jälkeläisistä on hopeisia, mutta kantavat ei hopeaa. 25% jälkeläisistä on homotsykoottisia hopeita ja 25% jälkeläisistä on ei hopeisia.
Uros I |
Uros i |
|
Naaras I |
II |
Ii |
Naaras i |
Ii |
ii |
Ja viimeisessä esimerkissä meillä on äiti homotsykoottinen hopea ja isä heterotsykoottinen hopea. Näemme, että kaikki jälkeläiset ovat hopeisia. 50% heterotsykoottisia ja 50% homotsykoottisia.
Uros I |
Uros i |
|
Naaras I |
II |
Ii |
Naaras I |
II |
Ii |
Ei ole oikeastaan muuta sanottavaa hopeasta geenistä itsessään. Kuitenkin hopea voi olla aika hankala, koska sillä on laaja valikoima ilmiasuja. Todella epämääräisestä hopeasta todella terävään ja selvään hopeakontrastiin.
Mennään nyt jännittävämpään osioon vaikkakin hankalampaan. Puhutaan enemmän teoreettisista kuin perus faktoista, joita on paljon.
Puhutaan kuvioista Shaded/Shell (Ei puhuta tässä goldenista, kuin ihan lyhyesti)
Vuosia ja vuosia, teoria epätäydellisestä dominoivasta wideband geenistä on laitettu eteenpäin ja ne ovat syynä näihin väreihin.
Chinchilla (Vanha kuvaus, jota nyt kutsutaan Shell nimellä kaikissa väreissä) / Shell = WbWb (ems code: 12)
Shaded = Wbwb (ems code: 11)
Kuitenkin tämä teoria on kyseenalaistettu niin tutkijoiden kuin kasvattajien toimesta.
Yksi omistautuneimmista tutkijoista (väreihin liittyvissä genetiikassa kissoilla) Leslie Lyon sanoi, että tänä päivänä wideband-geeni epäillään olevan resessiivinen. Joten kaksi kopiota geenistä tarvitaan, että väri tulee näkyviin. Mutta silloin tulee kysymys: Jos tämä wideband-geeni on resessiivinen, mikä tekee silloin Chinchillan/Shellin? Teoria on, että puhutaan polygeenistä ja valikoivasta kasvatuksesta kirkkaimmissa väreissä.
Ennen kuin saamme geneettisen selityksen, meidän täytyy tyytyä faktaan, että meillä on vain teoreettinen tieto asiaan. Emme tiedä tätä täysin, miten se menee. Tai olemme onnistuneet siinä, että voimme tutkia sukutauluja ja kissoja, jotka luultavasti ovat yhteydessä resessiiviseen wideband-geeniin.
Yksi selitys on, että wideband-geeni laittaa piirteen päälle tai pois itsessään. Jonka jälkeen polygeeni vaikuttaa siihen kuinka kirkas kissan väri on (Kissa on joko normaali hopea tai sitten lähellä Shell tai selvästi Shell). Tämä on tämän hetken lähin totuus mitä tiedämme.
Olen tutkinut värejä paljon viime aikoina ja olen tullut siihen tulokseen, että meillä on todella paljon enemmän Shaded värisiä kissoja kuin luulemme. Kuitenkin näissäkin on paljon ns. huonoja Shaded värejä. Kuten meillä on huonoja tabbyjä. Esim. ”Spigres” on nimitys Ruotsissa huonosta tiikeristä, joka on sekoitus tiikeriä ja täplikästä. Toisin sanoen kissa, jolla on huono kuvio. Englanniksi nimitys olisi ehkä Spackerel tms.
Monet kasvattajat, joiden kissoja olen nähnyt, saavat Shell väriä. Olen ollut aktiivinen monessa foorumissa, jossa keskustellaan väreistä ja kuulen useita kertoja sanottavan ”mielestäni”. Minä itse mieluiten vetoan standardeihin ja kirjoitettuihin sääntöihin, mutta kun niitä katsotaan niin missään niistä ei mainita kuinka vaalea tai tumma kissan pitää olla ollakseen Shaded tai Shell, kuin että Shell pitäisi olla selvästi vaaleampi kuin Shaded.
Geeni koodi Shaded/Shell värille yllä mainitulla teorialla ajateltuna (sisältäen resessiivisen wideband-geenin) on A-I-wbwb (Kissan pitää olla kuviollinen, hopea ja sillä on wideband-geeni)
Miten teidän, että minulla on Shaded värinen kissa? Mitä minun pitäisi katsoa ja etsiä? Jotkut standardit ovat selkeitä verrattuna toisiin. Kuvaukset ja ilmaisut ovat hiukan erilaisia, mutta voit katsoa tästä alta muutaman ensimmäisen jutun.
Shaded värillä on oltava 1/3 osaa karvan päästä värillistä ja loput valkoista.
Shell värillä on oltava 1/8 osaa karvan päästä värillistä ja loput valkoista.
Kun katsot Shaded värin standardia siellä on paljon muutakin. Kissalla ei tule olla mitään näkyvää kuviota, vaikka se olisikin kuviollinen. Kissan tulisi olla vaalea jaloista ja kyljistä. Ja sillä ei tulisi olla mitään kiinteitä kuviorenkaita jaloissa. Rikkonaiset kuviorenkaat hyväksytään. Ja kissa voi väriltään olla tummempi selvästi kuin Shell.
Jalkojen sisäpuoli on värillinen ja väri voi jatkua ylös taipeeseen asti jalkojen sisäsyrjällä.
Shell värityksellä vaatimukset ovat tiukemmat. Selviä kuvioita ei saa olla. Naamassa ja jaloissa voi olla ihan vaaleat värilliset alueet. Värin tulisi olla paljon vaaleampi kuin Shaded. Väristystä ei ole jalkojen sisäsyrjällä ollenkaan.
Lyhyesti goldenista: Teoria goldenista on että, goldenshaded on shaded ilman hopeaa.
Siten geeni nimitys on: A-ii wbwb. Ja kun mennään yllä olleen mukaan. Kissan tulisi näyttää Shaded väriseltä, mutta karvan juuri on aprikoosin värinen eikä valkoinen.
Yllä oleva on hyvä lähtökohta, mutta jos tykkäät lukea standardeja, kannattaa lukea eri järjestöjen standardit läpi. Saat selkeämmän kuvan, miten näistä kaikista Shaded ja Shell väreistä on kerrottu.
Yankeecats Angel of Joy |
Dagdrivarn Horagalles |
Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)
Translated by:Sanna Toppi
- Tietoja
- Osumat: 2191
Jos selitetään yksinkertaisesti, niin kissoja on aina kahden piirteisiä kissoja ja ne ovat:
- Yksivärinen, kuvioton
- Kuviollinen, tabby, tiikeri, pilkullinen ja tiketti (ja voi olla myös kaksi, mutta syvennytään tähän myöhemmin)
Ja sitten on monia piirteitä, jotka vaikuttavat millaiselta kissa lopulta näyttää. Mutta tässä osiossa puhumme vain yksivärisistä ja kuviollisista kissoista ja miten kuvio tai kuviottomuus tulee esille.
Jos aloitetaan ihan alusta, on helpompi unohtaa kaikki muut vaikuttavat piirteet ja oppia ensin kaikki perusvärit ja niiden periytyminen alusta ja sitten lisätä piirteitä lisää pala palalta.
Perusvärit
Perusvärit kissalla on punainen ja musta. Joten kissalla on aina piirteenä joko punainen, musta tai molemmat (kilpikonna)
Geneettiset nimitykset ovat:
Musta = o
Punainen = O
Kilpikonna = Oo
Perusväri on sukupuoleen sidottu. Joka tarkoittaa, että väri on sidottu X-kromosomiin. Ja kuten tiedämme (jos ei olla nukuttu koulutunnilla), munasolut ovat aina X ja sperma määrittää sukupuolen X tai Y.
XX = naaras
XY = uros
Ja kuten näet ylhäältä urokset saavat värinsä aina äidiltään (niillä on vain yksi X)
Naaraat saava värin molemmilta vanhemmiltaan, joten siksi naaraat voivat olla kilpikonnia (punamustia).
Huomioi, että nyt vain puhutaan perusväreistä tarkoittaen punaista ja mustaa. Ja tästä näemme naaraan ja uroksen geneettisen eroavaisuuden.
Geneettiset nimitykset ovat:
Naarailla:
Musta = oo
Punainen = OO
Kilpikonna = Oo
Uroksilla:
Musta = oy ( y koska uroksella on XY ja siksi ei väriä Y:stä)
Punainen = Oy
Tämä pätee kaikkiin kissoihin, olivatpa ne sinisiä, cremejä, punaisia, mustia, erivärisiä kilpikonnia, hopealla tai ilman, valkoisella tai ilman, kuviolla tai ilman. Nämä kaksi perusväriä ovat aina kissallasi yksin tai yhdessä, jos sinulla on naaras.
Kuviot
No niin nyt siirrytään toiseen vaiheeseen, kuten kerroin alussa. Kaikilla kissoilla on kuvio (tai joskus kaksi), mutta ei puhuta siitä nyt tässä. Kerron eri kuvioista myöhemmin. Tässä osassa kerron kuvio geenistä enemmän. Eli siitä mikä piirre määrittää onko kissalla oleva kuvio näkyvissä vai piilossa. Mutta ennen kuin aloitamme, on hyvä käydä läpi dominoivat ja resessiiviset piirteet.
Dominoiva vai Resessiivinen
Piirteet periytyvät pareittain ja pentu perii yhden näistä piirteistä äidiltään ja toisen isältään. Muista tämä. Jos aivot menevät solmuun niin palaa takaisin tähän. Teen visuaalisia kuvauksia näistä piirteistä, joten ne on helpommin ymmärrettävissä ja luettavissa. Ja merkitsen ensimmäisenä, onko piirre dominoiva vai resessiivinen.
Dominoivat piirteet:
Nämä näkyvät jommallakummalla vanhemmalla ja eivät voi olla piilossa.
Dominoiva piirre tarvitsee vain yhden jommaltakummalta vanhemmalta, jotta se tulee näkyviin.
Resessiiviset piirteet:
Voi olla piilevänä. Resessiivinen geeni tulee näkyviin vain, kun kummaltakin vanhemmalta tulee resessiivinen piirre. Joten jos kissa saa vain yhden resessiivisen geenin se ei tule näkyviin, mutta on piilossa. Resessiivinen geeni voi olla piilossa ikuisuuden ja sitten yhtäkkiä se voi tulla esiin.
Ja sitten takaisin kuvio piirteeseen. Tämä kuvio piirre on se mikä määrittää näkyykö kuvio vai onko kuvio piilossa.
Puhutaan myös Agouti ja Non-agouti nimityksistä, jotka ovat Kuviollinen ja Kuvioton. Kuviollinen on dominoiva piirre.
Kuviollinen = A
Kuvioton = a
A/A Homotsygoottinen kuviollinen |
Kaikki jälkeläiset ovat kuviollisia (agouti) |
A/a Heterosygoottinen kuviollinen |
Jälkeläiset voivat olla kuviollisia tai kuviottomia. Riippuen onko toinen osapuoli A/A vai A/a |
a/a Homotsygoottinen kuvioton |
Jos tämä kissa yhdistetään kuviottoman kissan kanssa, kaikki jälkeläiset ovat kuviottomia. |
Pitää kuitenkin muistaa, että joissain väreissä tämä piirre on enempi tai vähempi läpinäkyvä. Varsinkin punaisessa ja cremessä. Hopea ja sininen voi myös olla hiukan läpinäkyvä varsinkin jossakin iässä.
Tämä antaa mahdollisuuden nähdä kuvion, vaikka kissa olisikin kuvioton, eikä kuviollinen.
Vertaan yleensä punaista glaseeraukseen ja mustaa normaaliin maaliin. Jos glaseeraat laudan niin näet aina alla olevan kuvion, mutta normaalilla maalilla maalatessa, et näe laudan kuviota enää. Samallalailla punainen käyttäytyy kuin glaseeraus ja musta kuin maali.
Tässä on hyvä esimerkki täyspunaisesta (kuviottomasta punaisesta), jolla on todella selkeä kuvio. Dagdrivarn Prince Mozez, joka on aa (non-agouti, kuvioton)
Tässä vaiheessa voikin kysyä, että miten ihmeessä voi erottaa onko kissa kuviollinen vain kuvioton punaisessa ja creme värissä?
On mahdollista nähdä se, kun on vain punainen tai creme, mutta sitten kun mukana on esim. hopeaa voi olla hankala tai todella vaikea erottaa kumpi se on. Usein DNA-testi on ainoa vaihtoehto saada varmasti tietää onko kissa kuvioton vai kuviollinen.
Alla on kaksi punaista kissaa, vasemmalla on punatabby ja oikealla punainen.
Kuviollinen/Agouti – Tässä näet selvästi, että kissa on vaaleampi korvista ja niiden reunoista. Ja sillä on ns. silmälasit (vaaleat reunukset silmien ympärillä). Ja sen suun ympäristö on vaalea. Mahan alunen on myös vaaleampi ja jos katsot hännän alle, niin peräaukon ympäristö ja hännän alaosa juuresta on vaalea. | Kuvioton/Non-agouti – Tässä näet, että kissa on tummempi korvien sisä ja ulkoreunoista. Silmien ympärillä näet kuvioreunan, mutta se ei ole valkoinen vaan tummempi. Kuvio näkyy, mutta se on vain vähän vaaleampi kuin perus väri. Samoin suun ympäristö ja mahan alunen on vain vähän vaaleampi. Kuvioton on tasaisen värisempi alapuolelta, hännän alta ja peräaukon ympäristöstä. |
Yhteenvetona, tässä vielä esimerkkejä piirteen periytymisestä.
Tässä esimerkissä meillä on äiti, joka on homotsygoottinen kuviollinen ja isä, joka on kuviollinen, mutta kantaa kuviotonta.
Isä A |
Isä a |
|
Äiti A |
AA |
Aa |
Äiti A |
AA |
Aa |
Ja kuten näemme, kaikki pennut tulevat olemaan kuviollisia (kuten muistat aiemmin, kuviollinen on dominoiva piirre ja vaatii vain toiselta vanhemmalta geenin, että se tulee esiin.). 50% pennuista on homotsygoottisia ja 50% heterotsygoottisia (kuviollisia, kuviottoman kantajia)
Tässä esimerkissä taas meillä on molemmat isä ja äiti heterotsygoottisia kuviollisia ja kantavat kuviotonta piirrettä.
Isä A |
Isä a |
|
Äiti A |
AA |
Aa |
Äiti a |
Aa |
aa |
Tässä todennäköisyydet ovat muuttuneet oleellisesti. 25% pennusta on homotsygoottisia kuviollisia. Nämä eivät koskaan saa kuviottomia jälkeläisiä. 50% pennuista on kuviollisia, mutta kantavat kuviotonta piirrettä. Ja loput 25% on kuviottomia.
Tässä esimerkissä meillä on kuvioton äiti ja isä on kuviollinen, mutta kantaa kuviotonta.
Isä A |
Isä a |
|
Äiti a |
Aa |
aa |
Äiti a |
Aa |
aa |
Ja kuten näet tässä pentueessa 50% on kuviollisia, mutta kuviollisen kantajia sekä 50% on kuviottomia.
Ja tässä vielä viimeinen esimerkki, joka selventää paljon. Molemmat vanhemmat ovat kuviottomia.
Isä a |
Isä a |
|
Äiti a |
aa |
aa |
Äiti a |
aa |
aa |
Tästä näemme, että kaikki jälkeläiset ovat kuviottomia. Tästä voimme huomata, että kuviottomien kissojen yhdistelmästä ei voi tulla yhtään kuviollista kissaa.
Created by: Malin Sundqvist
Translated by: Sanna Toppi
- Tietoja
- Osumat: 2208
Dilution – Laimennos
Ensin muistutuksena, että ne perus värit olivat musta ja punainen. Dilution/Laimennos ominaisuus on kuin valkaisuainetta väreille, joka muuttaa mustan siniseksi ja punaisen cremeksi. Voidaan kutsua sitä, vaikka kloriitti geeniksi, koska se valkaisee värejä. Puhutaan jatkossa tästä laimennoksesta nimellä Diluutio.
Jotta voimme kutsua kissaa diluutio kissaksi, ominaisuuden täytyy tulla molemmilta kissoilta. Kissan pitää saada geeni tuplana, jotta geeni tulee visuaalisesti näkyviin (sinisenä tai cremenä).
Diluutio on resessiivinen ja voi matkustaa suvussa monta sukupolvea tulematta välttämättä esiin. Yksinkertaistettuna käytetään geneettisiä nimityksiä.
Normaali väri = DD
Normaali väri, mutta kantaa diluutiota = Dd
Diluutio = dd
D/D |
Kissa ei ole diluutio kissa eikä kanna diluutio ominaisuutta. Mikään tämän kissan jälkeläisistä ei voi olla diluutio kissoja, mutta niistä voi tulla dilluution kantajia, jos toinen vanhempi on kantaja tai dilluutio kissa. |
D/d |
Kissa ei ole diluutio kissa, mutta on kantaja. Kissa voi saada diluutio jälkeläisiä, jos toinen kissa on diluutio kissa tai diluution kantaja. |
d/d |
Kissa on diluutio kissa ja yhdessä toisen diluutio kissan kanssa jälkeläiset kaikki ovat diluutiokissoja. Mutta jos kissa yhdistetään ei diluutiokissan kanssa ja se ei ole kantaja, kukaan jälkeläisistä ei ole diluutiokissoja vaan vain kantajia. Diluutio kantaja kissan kanssa tämä kissa voi saada diluutiokissoja tai diluution kantajia |
Kun yrittää selvittää onko kissa punainen vai creme, et voi vain katsoa kuinka kirkas väri on. Varsinkin jos hopea on mukana. Punaisen ja creme värin ero ei ole kirkkaus vaan sävy. Punaisen väri taittuu oranssiin (lämmin sävy) ja cremen sävy taittuu enemmän siniseen. Ja siinä on enemmän beigen ja hiekan sävyä. Parhaiten yleensä värin voi nähdä, kun pentu on juuri syntynyt. Ja ennen kuin hopea tulee kunnolla esiin.
Alla pentue, jossa on kolme punaista pentua ja yksi creme. Cremestä näkyy selvästi kylmempi hiekkainen sävy turkissa. Ja punaiset ovat lämpimän oranssin sävyisiä.
Alla näet Cremetabbyn ja punatabbyn eron. Ja tässä näet, kuinka vaikea on nähdä oikeasti, onko punainen tai creme kissa oikeasti kuvioton vain ei.
Maya (cremen värinen) näyttää kuviottomalta, jos katsot sen korvien, suun ja silmien reunoja. Mutta se sai kuitenkin kuviollisia kissoja, kun se yhdistettiin kuviottoman uroksen kanssa. Joten siitä tiedämme, että Maya on kuviollinen. Kuvat voivat myös huijata silmää todella paljon, jos niiden perustella koitamme selvittää värejä. Kraflalla on selvästi kuviollisen kissan vaaleat merkit, mutta kuvan valaistus tekee värin selvittämisestä hankalan. Se näyttää vain hiukan vaaleammalta silmien, korvien ja suun ympäristöstä.
Gimlets Himalaya – Creme klassinen tabby
Mittklättens Krafla – Punainen klassinen tabby
Dagdrivarn Kelmaa – kilpikonna klassinen tabby
Dagdrivarn Trance Gemini – Sinikilpikonna klassinen tabby
Muutamia esimerkkejä Diluution periytymisestä:
Alla esimerkkejä kahdesta diluutio vanhemmasta, joten molemmat isä ja äiti ovat sinisiä tai cremejä.
Kuten taulukosta näemme, kaikki jälkeläiset ovat diluutio kissoja, koska molemmilla kissoilla on tupla perintönä diluutio ominaisuus. Mikään muu ei ole mahdollinen
Isä |
Isä |
|
Äiti |
dd |
dd |
Äiti |
dd |
dd |
Seuraavassa näemme yhdistelmän, jossa äiti ei ole diluutio kissa, eikä diluution kantaja. Isä on diluutio kissa eli sininen tai creme.
Näemme, että kaikki pennut ovat diluution kantajia, mutta eivät ulkoasultaan diluutio kissoja. Joten jos sinulla on uros tai naaras, joka ei ole diluution kantaja. Voit yhdistää sitä kissaa loputtomiin sinisen tai creme kissan kanssa, muttet saa koskaan diluution värisiä kissoja.
Isä |
Isä |
|
Äiti |
Dd |
Dd |
Äiti |
Dd |
Dd |
Sitten vielä viimeinen esimerkki. Molemmat vanhemmat ovat perusvärisiä (musta/punainen), mutta ovat molemmat diluution kantajia (sininen/creme).
Isä |
Isä |
|
Äiti |
DD |
Dd |
Äiti |
Dd |
dd |
Tässä esimerkissä näemme, että 25% jälkeläisistä on normaali/täysvärisiä, eivätkä kanna diluutiota (DD). 50% jälkeläisistä on normaali/täysvärisiä, mutta ovat diluution kantajia (Dd) ja 25% ovat diluutio värisiä kissoja (dd).
Kuviot
Ja otetaan seuraavaksi käsittelyyn kaikki nämä kuviot. Tiedämme, että perusvärit ovat musta ja punainen. Voimme lisätä diluution eli laimennuksen näille väreille, joten saadaan sininen ja creme. Sitten meillä on kuviollinen tai kuvioton ominaisuus, joka määrittää onko kuvio piilossa vai näkyvillä. (Muistutuksena vielä, että kaikilla kissoilla on kuvio vaikkei sitä aina ole näkyvillä)
Kuviot, joita Maine Cooneilla on, ovat:
Klassinen tabby, tiikeri, täplikäs tai tiketti (Classic tabby, Mackerel tabby, Spotted tabby tai Ticked tabby)
Klassinen Tabby |
mcmc |
Resessiivinen (Tarvitsee molemmilta vanhemmilta geenin, että tulee näkyviin) |
|
Tiikeri |
McMc |
Dominoiva |
Homotsykoottinen Tiikeri |
Tiikeri |
Mcmc |
Dominoiva |
Homotsykoottinen Tiikeri, kantaa klassista tabbyä |
Täplikäs |
Sp |
Dominoiva |
Geeni, joka katkaisee perus kuvion täpliksi. |
Täplikäs |
sp |
Geeni, joka ei katkaise peruskuviota täpliksi |
|
Tiketti |
T |
Dominoiva geeni, joka dominoi kaikkia kuvioita, mutta on silti omalla alueellaan. Tämä tarkoittaa, että tiketti kissa voi kantaa silti toista kuviota mukanaan. |
|
Tiketti |
t |
Ei tiketti |
Nyt onkin hieman haasteellisempi, kun ajatellaan näiden periytymistä. Kuviot periytyvät myös, samalla lailla kuten muutkin, pareittain. Se tarkoittaa, että tiikeri kissalla voi olla yksi ominaisuus tiikeristä ja toinen klassisesta tabbystä. Joka taas tarkoittaa, että kaksi tiikerikissaa voi saada klassisia tabbyjä jos molemmat kantavat klassista tabbyä mukanaan. Kaksi klassisen tabbyn kuviolla olevaa kissaa ei kuitenkaan voi koskaan saada muita kuin klassisia tabby kuvioisia pentuja.
Täplikkään kissan ominaisuutena voi olla kaksi eri variaatiota. Toinen on sellainen, että kissalla on toinen puoli/ominaisuus tiikeriä ja toinen puoli/ominaisuus täplikäs. Näiden pohjakuvio on tiikeri. Kun taas toinen variaatio, että kissan toinen puoli/ominaisuus on klassinen tabby ja toinen täplikäs. Näiden kissojen pohjakuvio on tabby ja monesti täplikkyys on selvempi. Kuitenkaan sillä ei ole mitään tekemistä, kuinka hyvät täplät ovat, oliko kissa heterotsykoottisesti täplikäs vai homotsykoottisesti täplikäs.
Tiketti kuviollinen kissa voi olla tiketti kahdella tapaa. Joko karva on monesta kohtaa tikattu tai muutama pitempi on/off tikattu kohta karvassa. Abessiinialaisilla ja Somaleilla on homotsykoottinen tiketti ja genotyypiltään TT, mutta taas suurin osa roduista tiketit ovat genotyyppiä Tt (heterotsykootti). Toki saamme homotsykoottisia tikettejä yhdistämällä tiketin tiketillä muillakin roduilla, kuten Maine cooneilla.
Alla näet taulukon, jossa Kissa 1 on heterotsykoottinen tiketti mutta kantaa tiikeriä ja klassista tabbyä. Kissa 2 on tiikeri mutta kantaa klassista tabbyä.
Kissa 1→ Kissa 2↓ |
McT |
Mct |
mcT |
mct |
Mct |
McMc Tt |
McMc tt |
Mcmc Tt |
Mcmc tt |
Mct |
McMc Tt |
McMc tt |
Mcmc Tt |
Mcmc tt |
mct |
Mcmc Tt |
Mcmc tt |
mcmc Tt |
mcmc tt |
mct |
Mcmc Tt |
Mcmc tt |
mcmc Tt |
mcmc tt |
Tämä on vähän mutkikkaampi, mutta toivottavasti ymmärrät periaatteen, miten tämä menee.
Kun katsotaan taulukkoa, näemme että 50% jälkeläisistä tulee olemaan tikettejä. Noin 37,5% jälkeläisistä on tiikereitä ja 12,5% klassisia tabbyjä.
Muutamia esimerkkejä kuvioista ja geneettisistä yhdistelmistä:
McMc Spsp tt – Kissa on homotsykoottinen tiikeri, jolla on täplikäs geeni, joka rikkoo kuvion täpliksi.
Mcmc Spsp tt – Kissa on heterotsykoottinen tiikeri, jolla on täplikäs geeni, joka rikkoo kuvion täpliksi.
McMc spsp tt – Kissa on homotsykoottinen tiikeri ilman täplikästä geeniä ja on tällöin tiikeri.
Mcmc spsp tt – Kissa on heterotsykoottinen tiikeri ilman täplikästä geeniä ja on tällöin tiikeri.
mcmc Spsp tt – Kissa on klassinen tabby, jolla on täplikäs geeni, joka rikkoo kuvion täpliksi.
mcmc spsp tt – Kissa on klassinen tabby ilman täplikästä geeniä ja on tällöin klassinen tabby.
Esimerkkinä nämä kaikki ovat ulkoasultaan tikettejä mutta voivat kantaa muutamaan muuta kuviota mukanaan:
McMc spsp Tt – Tiketti kissa, joka kantaa homotsykoottista tiikeriä, ei täpliä
Mcmc spsp Tt – Tiketti kissa, joka kantaa tiikeriä ja klassista tabbyä, ei täpliä
mcmc spsp Tt – Tiketti kissa, joka kantaa klassista tabbya, ei täpliä
Voimme myös leikkiä hieman kuvollisen ja kuviottoman välillä (pois lukien punainen ja creme) (Kuten muistat artikkelin perusväreistä)
aa mcmc spsp Tt - Kuvioton, ei näytä kuviotaan
Aa mcmc spsp Tt – Kuviollinen, näyttää kuvionsa, mutta kantaa kuviotonta
AA mcmc spsp Tt – Homotsykoottinen kuviollinen, näyttää kuvionsa ja kaikki jälkeläiset ovat kuviollisia.
Created by:Malin Sundqvist Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)
Translated by:Sanna Toppi
- Tietoja
- Osumat: 2135
Kauan on luultu, että kokovalkoinen (dominoiva valkoinen) ja valkolaikku on ollut kokonaan eri ominaisuus. Mutta ne ovat itseasiassa molemmat eri piirteitä, samassa KIT geenissä. Valkolaikku voi näkyä monella tavalla. Se voi olla pieni medaljonki siellä tai täällä, tai sitten se voi olla suurena alueena peittäen melkein koko kissan, kuten harlekiini tai van.
W – ominaisuus koko valkoiselle (dominoiva ominaisuus)
WS – valkolaikku
w – ei valkolaikku
wg – Birman sukat tyyppinen valkolaikku ominaisuus (resessiivinen ominaisuus)
Yhdistettynä saat:
WW tai WWS tai Ww tai wwg = valkoinen kissa
WSWS = valkolaikku (bicolor, harlekiini tai van)
WSw tai WSwg = valkolaikku (kaikki medaljongista bicoloriin)
ww tai wwg = ei valkoista
wgwg = valkolaikku, birman sukat
Raja homotsykoottisen ja heterostsykoottisen WS valkolaikun välillä ei ole aina selvä. Joka tarkoittaa, että molemmat voivat olla bicoloreita.
Koska valkoinen (W) on dominoivat ominaisuus riittää, että toinen vanhemmista on valkoinen. Tämä ominaisuus käyttäytyy kuten peittävänä maskina muun värin päällä. Se peittää muun värin alleen. Tämä tarkoittaa, että sinun valkoinen kissasi voi olla vaikkapa väriltään hopea kilpikonnatabby tai kilpikonna tai punatabby, mutta valkoinen peittää tämän värin alleen. Joten kissasi kantaa tätä väriä mukanaan, mutta valkoinen dominoi ja peittää värin. Toinen valkolaikku ominaisuus ei peitä väriä alleen mutta siirtää värin syrjään.
Ei ole epätavallista, että valkoinen kissa olisi kuuro. Tutkimukset osoittavat, että WW kissalla on suurempi todennäköisyys olla kuuro kuin Ww kissalla. WW kissa on pääosin aina sinisilmäinen, kuuro tai sillä on toinen korva kuuro.
On tutkimuksia, jossa on todettu valkoista kantavan kissan ominaisuudella WS (kissan genotyyppi = WWS) olevan suurempi riski olla kuuro, kuin kissan, joka on W ei valkoinen (genotyyppi = Ww). Joten onkin suotavaa yhdistää valkoinen kissa, ei valkoisen kissan tai valkolaikkuisen kissan kanssa. Jos haluat valkoisia kissoja, kannattaisi sinun yhdistää valkoinen kissa sellaisen kissan kanssa, jolla ei ole yhtään valkoista.
W-ominaisuus ja WS-ominaisuus voi muuttaa myös kissan silmien väriä. Esimerkiksi valkoisella ja valkolaikkuisella kissalla (jolla enemmän valkoista) voi olla siniset silmät. Kuten yllä mainittiin se on tavallisempaa homotsykoottisilla kokovalkoisilla kissoilla, mutta voi myös tulla heterotsykoottisille kissoille. Nämä valkoiset tai valkolaikkuiset kissav voivat myös saada eriparisilmät (odd-eyed), joka tarkoittaa, että toinen silmä on sininen ja toinen silmä on normaali esim. keltainen tai vihreä. Sinisilmäisyys on todettu olevan linkkinä suurempaan riskiin, että kissa on kuuro, valkoisilla kissoilla. Resessiivinen valkolaikku wg, ei näytä olevan linkkinä, kuurouteen eikä eriparisilmäisyyteen.
MellyMoo MoMo Of-Ivys-Children
Blacksilver Mackerel Tabby-Van (WsWs)
Dagdrivarn Extra Evalia
Blacksilver Classic Tabby-Harlekin (WsWs
Dagdrivarn Hot’n Sweet
Blacksilver Ticked Tabby-Bicolor (Wsw)
Dagdrivarn Madame Laïka Melangé
Blacktortiesmoke-white (Wsw)
By: Malin Sundqvist
and Ulrika Olsson (www.ylletrollets.se, www.pawpeds.com)
Translated by: Sanna Toppi