Jag var tvungen att skriva den här artikeln, dessa färger har blivit mer och mer populära, och det verkar som att många uppfödare helt sonika bara hittar på sin egna standard och sin helt egna beskrivning och vad som är shaded och vad som inte är det!
Och att detta tillåts fortsätta skrämmer mig, om vi kan avla helt efter eget huvud och inte ta standarden i beaktande över huvudtaget, vare sig det gäller standarden eller typen, varför ska vi då överhuvudtaget ha en standard?


Vi har idag inga helt säkra svar, vi vet helt enkelt inte. Jag har länge varit säker på att vidbandsanlaget är recessivt. Jag har studerat, studerat och studerat, katter, stamtavlor, foton samt också läst på Leslie Lyons hemsida att hon föreslår detsamma. 

Jag är dock inte den som inte kan erkänna att jag haft fel, jag har länget varit säker på att vidbandet är recessivt utifrån studier som jag gjort på stamtavlor och katter. Jag har dock tagit del och själv gjort en del parningar och det lutar mer och mer åt att vi har att göra med två helt olika anlag, vidbandsgenen den gamla den som vidgar banden på hårstråna och som ger shaded är en, dessa katter kan vara väldigt mörka även om de är klockrena shaded. Sen har vi en annan mutation som ger "shaded-liknande" katter, jag skriver "shaded-liknande" då dessa katter ser ut att vara shaded, men detta anlag verkar även påverka smoke något som vidbandet inte verkar göra i den utsträckningen och vilket torde vara naturligt då vidbandet ju vidgar banden på hårstrået, en smoke har inga band att vidga.


Det finns så otroligt många som t ex säger till en ägare av en golden, att detta kan inte vara en golden eftersom föräldrarna inte är golden eller shaded... jag har en fråga till dig?
HUR vet du säkert när ingen annan vet något alls helt säkert när det handlar om dessa färger? Vi har också pga. att så många går sin egen väg och hittar på sin egen standard helt utifrån egent huvud en hel massa katter som faktiskt ÄR shaded alternativt golden men där ägarna fått höra att de är för mörka mm. Det finns ett otroligt mörkertal när det gäller hur många katter vi har som faktiskt ÄR shaded. Och golden ska vi inte ens prata om, där har vi en enorm massa som till och med förnekar deras existens.

Detta var bara ett litet sidosprång då jag kände att att det var viktigt att ta upp detta. 


Ok, låt oss prata något jag verkligen velat ta upp i den här artikeln, vad är golden eller shaded? Jag vet att det skrivits en del artiklar om detta tidigare, om vad man skall titta efter, vilket kan vara korrekt även i framtiden, men de kan behöva uppdateras i längden, vi får helt enkelt se.

Om vi först pratar om shaded/shell och vad som brukar kallas pale silver. 

Först och främst så kallade high smoke är absolut inget att sträva efter.

Beskrivningen av en smoke, enligt standard är:
"När katten vilar och pälsen ligger slät efter kroppen, upplevs katten som solid icke silver, men vid rörelse blir den silver-vit underpälsen klart synlig".
Anmärkning: En smoke är en katt med kontrast.

Jag måste dock säga att jag tycker det är anmäkningsvärt att så många uppfödare, ser åt andra hållet när det handlar om high silver smoke, men om det handlar om en shaded med en del synligt mönster eller markeringar så är det plödsligt absolut inte en shaded. Om du anser detta, hur kan du då kalla high silver smoke, för smoke? Vad skulle du registrera dem som? Eftersom de uppenbarligen inte stämmer överrrens med beskrivningen på en smoke? Självklart ska du registera dem som en smoke, eftersom det är deras genetiska färg, men kan du förstå min frustration här? En dålig shaded är absolut inte en shaded, men en dålig smoke med för mycket silver anses vara smoke utan minsta tvivel.


Jag ska komma till saken, vi vill sträva efter bra färger, oavsett vilken färg vi pratar om! Och vi vill hålla oss till standarden, det är därför vi har en standard, gör vi inte det kan vi lika gärna föda upp huskatter (de har ingen standard att följa) istället.

Nå, det var en lång text innan jag kom till saken, åter, jag kommer att tala om shaded och golden, som jag sa tidigare finns det så många uppfödare idag, som dagligen avfärdar shaded-katter som icke-shaded.  

Detta har blivit till en marknad för att tjäna stora pengar för många uppfödare, och de vill givetvis inte låta andra få insikt i att shaded och golden inte är så värst ovanligt. Jag har också sett att många uppfödare går endast på vad de ser på ytan, dvs. hur ljus katten är och ingenting annat, en katt kan vara extremt ljus av många anledningar. Det behöver inte nödvändigtvis vara för att katten är shaded.

Så om vi börjar här med en enkel fråga bara för att göra min poäng lite tydligare!

Det här är en Svarttabby, när det gäller mönstret, eller hur?
goodtabby

Är den här inte en Svarttabby? Och om det inte är det, vad skulle du då anse att katten var?
badtabby


Så om vi har en katt som är ansedd för mörk men som tydligt har 2/3 rent vitt i botten, borde vi inte då betrakta det som en shaded?
Även om den här katten kan ha några obrutna ringar, kanske har en del synligt mönster på kroppen (som för den delen även på en bra shaded kan vara synligt då och då, till exempel vid pälsbyte). Enligt min mening skulle det vara en shaded, inte en bra shaded, som med high silver smoke, det är inte en bra smoke men det är ändå en smoke!
Viktigt att inte glömma här att kattungar som är shaded har mönster som små, det försvinner först när de blir äldre och kan komma tillbaka och vara synligt i perioder.

Sedan har vi också denna aspekt som jag tror att jag har tagit upp kort tidigare, jag föredrar lite mörkare nyans, jag föredrar kontraster. Jag gillar när du kan se kanten när du kan se var silvret slutar och tippningen börjar. Inget av detta är rätt eller fel, men det ÄR väldigt svårt på en katt med mycket ljus tipping att avgöra var silvret slutar och tippingen börjar. Då vi idag verkar ha med två anlag att göra är det för mig viktigt att faktiskt kunna urskilja vilket anlag vi har att göra med, något som är mycket lättare om du har en god kontrast.

Jag ska försöka illustrera vad jag talar om, nedan har du 4 katter, A, B, C och D...
coatcolorpaleness
Som du kan se är en av de katterna faktiskt shaded om vi går med 2/3 borde vara silver.
Vad sägs om de tre andra katterna, vilken katt tror du är den mörkaste katten? Den med den rena svarta tippen eller den med den nästan vita gråaktiga tippen? Om vi avlar och selekterar endast för en ljusgrå ton i tippingen kan vi få nästan vilken katt som helst att bli synbart shaded, men vi kommer också att ha svårt att avgöra om katten är shaded eller inte när vi tittar i botten på pälsen, eftersom vi inte riktigt kan se kanten. Det är förmodligen ett mycket enklare sätt eftersom du på det här sättet inte behöver söka efter en specifik gen utan kan istället bara kan leta efter den ljusaste katten och sen helt enkelt avla på den, detta är naturligtvis mycket enklare, men är det korrekt? Jag vill bara ta upp några frågor och få er alla att tänka efter.

Vi måste komma ihåg att på katter har vi genotyp och fenotyp, genotyp är vad katterna faktiskt är, färgen eller mönstret katten genetiskt är, och sedan har vi fenotypen, vad katten faktiskt ser ut att vara när man tittar på den. Ur ett utställningsperspektiv kanske vi gillar de bleka katterna och vi kan bara titta på katten och bestämma vad fenotypen är, men om vi vill föda upp shaded, hur blir det då? Skulle det inte vara bättre för aveln att välja en genotypisk shaded katt som kanske inte är perfekt, snarare än en fenotypisk katt som ser ut att vara en riktigt bra shaded? (Speciellt om vi tar i beaktande att detta troligen är ett helt annat anlag)
Jag vill bara att du ska börja tänka och ifrågasätta vilken som är den bästa idén- och kanske inte döma katterna alltför snabbt utefter första intrycket.


Sedan har vi de goldentabby, de som vissa påstår inte existerar men som faktiskt beskrivs åtminstone i FIFe -standarden.
Även här ser jag om och om igen, uppfödare tittar bara på det övergripande utseendet och inte in i detaljerna. När det gäller de färgerna vet vi mindre än vad vi gör om silver shaded. Vi förstår inte helt dem ännu, jag håller på med studier både när det gäller avel och även genom att få in stamtavlor och bilder från de katter vi har hittat, bara för att försöka lära mig mer. Jag kommer att skriva en artikel om detta när jag är klar och lärt mig ännu lite mer om dessa.

Men jag måste säga att jag har sett några som jag tycker borde betraktas som goldenshaded men som är registrerade som normal Svarttabby. Jag tror starkt att vi har MÅNGA fler golden tabby där ute som vi bara inte vet om, samma sak med silver shaded. Jag tror att det finns många "för mörka" katter som faktiskt är bättre shaded än många av de riktigt ljusa. Kan vi alla samlas och försöka föda upp enligt standarden istället för att bara vara utifrån vårt eget huvud?

Slutligen skulle jag vilja gå tillbaka till high silver smoke, jag vet att de används i aveln för att ge shaded, och jag vet också shaded som får extrema high silver smoke. Detta gör att jag blir mer och mer säker på, att vi i dessa fall har att göra med ett helt nytt genetiskt makeup, ett helt annat anlag? Jag tror att många av dem som idag kallas shaded faktiskt inte är vidband alls, utan har något annat anlag som påverkar även de solida katterna.

Vidband bör inte alls påverka smoke, eftersom denna egenskap påverkar banden på agoutihåren, hur förklarar du det på en katt utan några band på hårstrået? Så vad är det vi har att göra med här? Jag ska försöka undersöka detta också när jag är klar med min andra studie.

By: Malin Sundqvist
Dagdrivarn Maine Coon

Mönster

Så kommer vi då till alla dessa mönster vi vet att grundfärgerna är svart eller röd, vi kan lägga på dilutions-anlaget för att bleka dessa till blått eller creme och vi har agouti-anlaget som bestämmer om kattens mönster skall visas eller döljas. (Kom ihåg här alla katter har ett mönster även om vi inte alltid ser det).

De mönster som vi har på våra Maine Coon är:

Tabby, Tigré, Spotted och Tickat.

Tabby

mcmc

Recessivt (dubbla gener behövs för att mönstret skall visas).

 

Tigré

McMc

Dominant

Homozygot Tigré

Tigré

Mcmc

Dominant

Heterozygot Tigré bär Tabby

Spotted

Sp

Dominat

Genen bryter upp grundmönstret till prickar.

Spotted sp   Genen bryter upp grundmönstret till prickar.

Tickad

T

Dominant över alla de andra mönstren men sitter på ett eget locus.
Detta innebär att en tickad katt kan bära även ett annat mönster.

Tickad

Tickad

t

Icke tickad

 

Här blir det lite jobbigt när vi skall börja tänka nedärvning. Mönster nedärvs som allt annat i par enkelt uttryckt, det innebär att en tigré kan t ex ha ett anlag för tigré och ett för tabby vilket gör att två tigré som båda bär anlaget för tabby, faktiskt kan få avkommor som är tabby om just tabby-anlaget nedärvs från båda föräldrarna till avkomman. Två tabby kan däremot aldrig någonsin få något annat än avkommor som är just tabby.


När det gäller spotted så finns det två varianter, den man tror att den som ger oss de katter som är tigré på ena sidan och spotted på andra är de som har tigré som grundmönster, medan de som blir väldigt klart spottade är de som har tabby som grundmönster. Hur bra spottarna blir har inget med huruvida katten är heterozygot spotted eller homozygot spotted.

 

De tickade kan vara tickade på två olika sätt, antingen med flera korta avbrott på hårstrået, eller med några längre “av och på” (hårstrået blir inte flerbandat tickat). Abessinier och Somali är homozygot tickade och har genotypen TT medan de flesta andra raser med tickade katter har genotypen Tt, heterozygot tickade, givetvis kan vi genom att para tickade med tickade få homozygota tickade även på andra raser med tickat som t ex våra Maine coon.

 

Nedan har vi en tabell där Katt 1 är Heterozygot tickad, bärare av både tigré och tabby.
Och Katt 2, är tigré och bärare av tabby.

Katt 1→

Katt 2↓

McT

Mct

mcT

mct

Mct

McMc Tt

McMc tt

Mcmc Tt

Mcmc tt

Mct

McMc Tt

McMc tt

Mcmc Tt

Mcmc tt

mct

Mcmc Tt

Mcmc tt

mcmc Tt

mcmc tt

mct

Mcmc Tt

Mcmc tt

mcmc Tt

mcmc tt

 

Det är lite klurigt och man får tänka till lite men förhoppningsvis förstår ni principen i alla fall, i ovan exempel blir det alltså. 

Om man då ser ovan så ser vi att 50% av avkommorna kommer att bli tickade.
Ca 37,5% kommer att bli Tigré och 12,5% kommer att bli tabby. 

(Obs jag är ingen matematiker så har jag lyckats räkna fel på procenten bortse ifrån detta, ville bara visa på hur man kan ställa upp om man nu vill räkna ut procent).

Några exempel på mönster och genetiska kombinationer:

McMc Spsp tt - Katten är Homozygot tigré med spotted-gen som bryter upp mönstret i spottar.

Mcmc Spsp tt - Katten är Heterozygot tigré med spotted-gen som bryter upp mönstret i spottar.

 

McMc spsp tt - Katten är Homozygot tigré utan spotted-gen alltså endast tigré.

Mcmc spsp tt - Katten är Heterozygot tigré utan spotted-gen alltså endast tigré.

 

mcmc Spsp tt - Katten är tabby med spotted-gen som bryter upp mönstret i spottar.

mcmc spsp tt - Katten är tabby utan spotted-gen alltså endast tigré.

 

Nedan exempel kommer alla att vara synligt tickade men bär på lite olika andra mönster.

McMc spsp Tt - Tickad  katt som också bär homozygot tigré, ingen spotted

Mcmc spsp Tt - Tickad katt som också bär tigré samt bär tabby, ingen spotted.

mcmc spsp Tt - Tickad katt som också bär tabby, ingen spotted.I dagsläget finns inga dna-tester för de olika mönstertyperna, så här får vi än så länge leva i ovisshet och lära oss allteftersom vi kanske ser vad katten ger för något.

 

Skapad av: Malin Sundqvist

Agouti

Nu går vi vidare på nästa del, som jag skrev högst upp så har alla katter ett mönster (ibland två eller fler) men dessa ska vi inte gå in på i denna del, olika mönster i sig kommer jag att ta upp senare. I denna del tar vi endast upp Agouti-genen, det är den del som styr och talar om huruvida det mönster som katten bär skall visas eller döljas.


Nå så ska vi då efter ett sidospår för att reda ut lite grunder gå in på Agouti, detta är det anlag som bestämmer huruvida det mönster katten bär skall visas eller om mönstret skall döljas. Agouti/Non-agouti i vardagligt tal mönstrad/omönstrad eller mönstrad/solid.

Agouti = A
Non-agouti = a

A/A Homozygot agouti

Alla avkommor kommer att bli mönstrade.

A/a Heterozygot agouti

Avkommor kan bli agouti eller non-agouti. Beroende på om den andra parten är A/a eller a/a.

a/a Homozygot för non-agouti

Om denna paras med en non-agouti kommer alla avkommor också att bli non-agouti.

 

Här får man betänka att på vissa färger är detta anlag mer eller mindre transparent, detta gäller framför allt röd och creme,. Silver o blå kan också ha en viss transparens speciellt i vissa åldrar.

Detta gör att man ser mönstret på katten även om den är non-agouti, alltså icke mönstrad.
Jag brukar jämföra rött med en lasyr och svart med en vanlig målarfärg. Om du målar en bräda med en lasyr kommer du alltid att se det underliggande mönstret, men om du målar en bräda med målarfärg ser du inte brädans mönster igenom färgen. På samma sätt fungerar rött anlag som en lasyr o svart som en målarfärg.

 

Här är ett bra exempel på en solid röd katt (alltså omönstrad röd) med ett mycket tydligt mönster.
Dagdrivarn Prince Mozez som alltså är aa (non-agouti).

2007 06 01 56

Här kan man då fråga sig, hur ser man då om en katt är mönstrad eller inte på röd och creme? Det finns sätt att se detta, har vi enbart röd och creme är det aningen lättare, blandar man in exempelvis silver kan det vara knepigare och ibland till och med riktigt svårt. Många gånger är ett dna-test det enda sättet att vara helt säker på om katten är agouti eller non-agouti när vi har med dessa färger att göra.

 

Här nedan är två röda katter, till vänster en rödtabby alltså mönstrad och till höger en solid röd.

 Keilir 8veckor 11 Keilir 8veckor 11 
 

Agouti – Här kan man tydligt se att katten är ljus i öron och öronkanter, den har tydliga sk. Glasögon alltså ljusa markeringar runt ögonen och är även ljus runt munnen. En agouti är också ljusare under magen, samt man kan titta i baken och kommer då att se att katten är ljus runt analen o upp i en sträng på undersidan av svansen.

 

Non-Agouti – Här kan man då istället se att katten är mörk i öronen och runt öronkanterna, markeringarna runt ögonen finns visserligen där men är inte vita utan endast lite ljusare än grundfärgen, likaså markeringen runt munnen och under magen. En non-agouti är jämnfärgad på undersidan av svansen och runt analen.

 

Ska som avslut ta några exempel på nedärvning av anlaget.

I detta exempel har vi mamma som är homozygot mönstrad och pappa som är mönstad men bärare av omönstrat.

 

Pappa
A

Pappa
a

Mamma
A

AA

Aa

Mamma
A

AA

Aa

Som vi ser ovan kommer samtliga kattungar att bli mönstrade (ni kommer väl ihåg ovan att agouti är ett dominant anlag och det krävs endast att katten har ETT anlag för att det skall visas). 50% för homozygota och 50% för heterozygota (alltså mönstrade bärare av anlaget för omönstrat).

 

I detta exempel har vi istället både mamma och pappa som är heterozygota alltså mönstrade med bärare av omönstrat.

 

Pappa
A

Pappa
a

Mamma
A

AA

Aa

Mamma
a

Aa

aa

Här har oddsen ändrats en del, 25% kommer att bli homozyot mönstrade, dessa i sin tur kommer aldrig att kunna få en omönstrad avkomma. 50% kommer att bli mönstrade men kommer att bära anlaget för omönstrat. Och slutligen kommer 25% att bli omönstrade. (Alltså solida eller non-agouti vad man nu önskar använda för term).

 

I detta exemplet har vi en omönstrad mamma och en pappa bärare av omönstrat.

 

Pappa
A

Pappa
a

Mamma
a

Aa

aa

Mamma
a

Aa

aa

Som ni ser ovan så har vi här fått ytterligare en annan fördelning, 50% blir mönstrade bärare av omönstrat och 50% kommer att bli omönstrade.

Så tar vi ett sista exempel för att det skall bli sollart. Både mamma och pappa är omönstrade.

 

Pappa
a

Pappa
a

Mamma
a

aa

aa

Mamma
a

aa

aa

 

I sista exemplet här så ser vi att samtliga avkommor kommer att bli omönstrade, det finns inget anlag för mönstrat att föra vidare. Så alla avkommor kommer att bli omönstrade, två solida kan alltså aldrig någonsin få en mönstrad avkomma.

Av: Malin Sundqvist
Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)

Men innan vi går vidare med resten tror jag det är bra med en mycket kort grundläggande genomgång av dominanta och recessiva anlag.

Dominant resp. Recessivt

Anlag nedärvs i par och kattungar kommer då att nedärva en av dessa ifrån sin mamma och en av dessa ifrån sin pappa. Håll detta i minnet gå tillbaka hit om det blir rörigt. Jag kommer att anlag för anlag visuellt måla upp nedärvning så det blir lättare att se det framför sig i samtliga artiklar och för samtliga anlag. Jag kommer också att från början ange om det är ett dominant eller recessivt anlag.

Dominanta anlag:
Måste synas hos någon av föräldrarna för att kunna föras vidare och kan alltså inte bäras dolt.
För de dominanta anlagen innebär det alltså att det räcker med EN uppsättning av anlaget för att detta skall synas.

Recessiva anlag:

Kan bäras dolt, för att en recessiv gen skall synas utåt så krävs det alltså att katten har anlaget i dubbel upplaga. Det räcker alltså inte med en upplaga för att du skall se anlaget. Ett recessivt anlag kan bäras dolt i all evighet innan det plötsligt dyker upp igen.

 

Av: Malin Sundqvist
Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)

Jag tror att jag måste börja den här artikeln med en förtydligande, för inte länge sedan hade vi shaded, shell och chinchilla, idag har detta ändrats. Jag kommer att gå igenom de nya namnen kom ihåg dessa så att du inte blir förvirrad. Silver-varianten hanteras i artikeln: Shaded och Shell.

Omnämnande

Golden Tabby Alla färger och mönster (ny, ay, fy, gy, dy, ey) samt (21, 22, 23, 24 and 25)

Golden Shaded

ny 11, ay 11, fy, 11, gy 11, dy 11 och ey 11.

Golden Shell

ny 12, ay 12, fy 12, gy 12, dy 12 och ey 12

 


Goldens kommer att ha (y) bakom sin normala färgkod, jag har skrivit med dy och ey i listan, jag tror inte att vi någonsin sett sådan på Maine Coon, men de existerar inom andra raser.
Jag vet att man tror att vidbandet nedärvs annorlunda hos MCO än till exempel på Perser  eller brittiska korthår, även om jag har en del problem med det eftersom jag anser att alla andra kända egenskaper är desamma inom varje ras. Jag vet inte om jag har rätt, kanske kommer tiden att utvisa om vi får mer kunskap ifall det under min livstid kommer att dyka upp ett gentest för viband och silver, men för tillfället får vi bara nöja oss med teorier och vad vi faktiskt kan se. Kom ihåg att precis som i Shaded and Shell-artiklarna är det detta saker som jag har lärt mig och sett genom att jag har studerat dessa färger i cirka 10-12 år, även om det bara är ca 2 år sedan jag faktiskt började föda upp dem.

Det har funnits många spekulationer och en hel del teorier gällane Golden, jag kommer bara snabbt att nämna dem här.

Gamla teorier om golden
Jag kommer inte att gå in på de andra teorierna, du måste läsa hela artikeln för att förstå hur tanken kring dessa och i samband med teorierna om silvershaded och silvershell. Men det finns många olika teorier.
Den fullständiga artikeln om de olika gamla teorierna: http://www.mat.uniroma2.it/~picard/Cats/Feline_genetics_notes.pdfOm du läser artikeln om Shaded and Shell ser du att det här är exakt samma nedärvning, bara utan silver.
Golden är en katt som har vidbandsgenen men inget silver.
Låt oss till exempel säga att du har en ns 11 (en svartsilver shaded), och du får sen en kattunge som är samma som den vuxna men utan silver, då kommer den här kattungen att vara en ny 11 (en svart golden shaded)
Så den genetiska beteckningen skulle se ut så här:

ns 11  AA, II, wbwb
AA, Ii, wbwb
Aa,  II, wbwb
Aa, Ii, wbwb 
 ny 11 AA, ii, wbwb
Aa, ii, wbwb

 

A är den genetiska beteckningen för Agouti (läs de andra artiklarna om färg för att fullt ut förstå detta), en golden tabby, shaded eller shell (samma gäller för silvervariationerna), måste vara agouti (med mönster), den kan vara homozygot eller heterozygot så AA eller Aa. Som ses ovan, måste en shaded ha silver antingen homozygot II eller heterozygot Ii, medan en golden inte har något silver ii. Båda variationerna måste ha vidbandsgenen i dubbel upplaga. Som ni kanske vet från den andra artikeln ansåg man tidigare att detta var en dominant egenskap, men idag har man förståatt att det handlar om en recessiv egenskap.

Golden verkar vara ännu mer ovanligt än shaded, jag tror att det handlar om att det är ännu svårare att färgbestämma golden om det inte är en  mycket bra golden och detta anlag är ännu väldigt okänt hos många uppfödare, även de som faktiskt avlar för silvervariationen. Och jag vet att Golden i vissa föreningar inte ens erkänns och tillåts.

Nedan är samma tabell som jag använde i den andra artikeln, här kan du se hårstrån i de olika mönstren.

Bry er inte om min fruktansvärta talang för teckning, men här är några visuella bilder av pälsen i de olika mönstren.

 silvershell Silvershaded  palesilvertabby  Silvertabby  goldenshell  goldenshaded  goldentabby  blacktabby 
Silver Shell Silver Shaded   Silver (pale)
Ännu bara i teorin
 Silver tabby  Golden shell  Golden Shaded  Golden tabby Normal agouti


 

Nedan är förklaringen kring de olika mönstren:

Golden Shell  1/8 hårstrået är tippat, håret från roten och upp till 1/8 är väldigt varm från mörkt gul till aprikos.
Golden Shaded 1/3 hårstrået är tippat, håret från roten och upp till 1/3 är väldigt varm, från mörkt gul till aprikos.
Golden Tabby De gulaktiga banden på hårstrået är något bredare än på en normal agouti, detta ger ett överlag ljusare uttryck av färgen. Fortfarande från mörkt gul till aprikos.
Normal Tabby Det kan emellanåt vara lite knepigt och lätt att missta en väldigt varm normal agouti för att vara golden. Men detta är inte samma sak. Kom ihåg att du behöver se vidband för att katten skall vara golden.

 

Färgbestämma, Shaded, Shell och Golden tabby(vidbandskatter som inte har så mycket som 1/3 tippning)

När du tittar på dessa färger/mönster, kom ihåg att vi inte selekterat för dessa färger på Maine Coon på evigheter eller kanske någonsin som de gjort på t ex. Perser, så vi kan inte förvänta oss perfekta golden. Mängden tippning och grundfärgen måste dock vara korrekt om du vill registrera din katt/kattunge som golden.

 

Shell

 • 1/8 av håret är tippat, tippningen skall vara så jämn som möjligt (här har vi en del arbete att göra med selektiv avel)
 • Grundfärg från mörkt gul till aprikos.
 • Grundfärgen är mer intensiv i ansikte och på ryggen, med ljusare ton på kinder, örontofsar, ner på sidorna och på magen samt undersidan av svansen.
 • Morrhårskuddar, haka och bröst kan vara ljus till mörk creme.
 • Färg och fördelning på tippningen som för de motsvarande silvervarianterna (shell)
 • Ögon och nosspegel skall vara kantat med färgen på tippningen och jämnt, tydlig ögon och noskant föredras.
 • Trampdynor i samma färg som tippningen
 • En golden utan agouti-markeringar och ränder och med en varm pälsfärg föredras.
 • Vit/ljus färg tolereras vid näsborrarna, ovan läppen och på hakan så länge den inte sträcker ner till bröstet. 
 • Päls som är för grå eller blek i tonen, alternativt grå underpäls är inte acceptabelt.

 

Shaded

 • 1/3 av hårstrået är tippat med så jämn tippning som möjigt (här har vi en del arbete att göra med selektiv avel)
 • Grundfärg från mörkt gul till aprikos
 • Grundfärgen är mer intensiv i ansiktet och på ryggen med ljusare ton på hakan, örontofsarna, ner på sidorna, på magen och undersidan av svansen.
 • Morrhårskuddar, haka och bröst kan vara ljus till djup creme.
 • Färg och fördelning av tippningen som i den motsvarande silvervarianten (shaded)
 • Ögon och nosspegel skall vara kantad med färgen på tippningen samt jämn, tydlig rand runt ögon och nos föredras.
 • Trampdynor i samma färg som tippningen
 • En golden utan agouti-markeringar och ränder och med en varm pälsfärg föredras.
 • Vit/ljus färg tolereras vid näsborrarna, ovan läppen och på hakan så länge den inte sträcker ner till bröstet.
 • Päls som är för grå eller blek i tonen, alternativt grå underpäls är inte acceptabelt.

 

Golden Tabby

Golden tabby är katter där de gulaktiga banden på hårstrået är något vidare än hos en normal agouti (se bilderna ovan).

 • Vidare band
 • Färg mörkt gul till aprikos på de vidare banden.
 • Vit/ljus färg tolereras vid näsborrarna, ovan läppen och på hakan så länge den inte sträcker ner till bröstet.
 • Den mörka färgen på kanten runt nosen kan sträcka sig över hela nosspegeln och ha samma färg som den motsvarande solida färgen.
 • Tickade hårstrån, marmorering i de mörka partierna av mönstret är inte acceptabelt (här har vi en del arbete att göra med selektiv avel)
 • Brist på kontrast i pälsen eller päls som är blek eller grå i tonen eller grå underpäls är inte acceptabelt.

 

En fråga som jag tycker ofta ställs är: Hur vet jag om jag har fått en kattunge som är golden i kullen eller inte?

Det finns några saker att hålla ögonen på och komma ihåg. En sak är att något som gör det väldigt svårt för oss är att golden utvecklas väldigt långsamt.
De flesta goldenkattungar ser vid födseln ut som vilken annan mönstrad som helst, men håll ett extra öga på de som föds väldigt varma i tonen.

EvGoldenTjej 01 EvGoldenTjej 02

Svartsköldpadd golden tabby (fy 22)
Detta är en tös hos en av mina uppfödarbekanta i södra Sverige, hon är golden tabby.
Jag kommer att visa bilder av henne som vuxen nedan så att ni kan se utvecklingen.
Ljuset i denna bild är inte optimalt, men ni kan se att hon har en varm ton.

Svartsköldpadd golden tabby(fy 22)
Här kan vi redan ana vidbandseffekten i pälsen om än inte tydligt.
EvGoldenTjej 09 EvGoldenTjej 10
Här är samma tjej som ovan men som vuxen. Och så här ser botten på pälsen ut.
Man kan tydligt se att detta inte är en normal agouti, hon har vidbandseffekten om än inte tillräckligt för att att vara golden shaded.

 

Här är en annan bild, inte en MCO, men bara för att ge en hint om vad ni skall hålla utkik efter.

goldenbabybri marked 
Som ni kan se är denna kattunge väldigt varm och gulaktig i tonen och mellan ögat och örat där den motsvarande silvervarianten är vit, är en golden aprikos eller mörkt gul.

 

Det finns så mycket mer att säga om detta och jag kommer troligen att uppdatera med mer bilder och detaljer så snart jag får tag i mer bilder. Antingen genom att få lov till att använda andras eller genom att ha förmånen att få ta dem själv.

Av: Malin Sundqvist