Det finns många, många sidor om rasens tidiga historia, men de flesta skrifter tar upp endast den gamla historien om hur man tror rasen kom till Maine och hur dess namn kom till.  I denna artikel ska jag snarare ta upp lite mer om grunden till vår ras.

Idag pratar vi ofta om Foundation och med detta menar vi då egentligen ny foundation! Men vi glömmer ofta att foundation är själva grunden till vår ras, Maine Coon är en natur-ras, de kommer från Maine i USA där de i århundraden hållit ladugårdar fria från råttor och möss och precis som vår Svenska huskatt den som även finns inregistrerad som Europeiskt Korthår, så var Maine coon från början och är till stor del fortfarande i USA en huskatt. Det är sällan vi på våra forum får frågan om huruvida en hemlös katt skulle kunna vara en Europe eller inte, är man inne på Amerikanska forum ser man ofta att ägare till en så kallad Moggy (bondkatt) går ut och frågar om just deras katt skulle kunna vara en MCO och då får svaret från Amerikanska uppfödare att jadå absolut den har alla karaktäristiska drag, eller nej den saknar dragen som skall till. Givetvis är de även där huskatter om de saknar stamtavla, men i USA och Canada,  kan man ännu registrera ny foundation som vi kallar det.

Men jag tänker inte gå närmare in på detta på pawpeds finns en lista över de tidiga foundationkatterna, samt även en del nya foundation genom åren finns några få med senare årtal i listan men de flesta är från första grunden..
FoundationCatList

 

Jag har också förstått att många uppfödare i Sverige idag inte vet särskilt mycket om klonerna, inte förstår deras inverkan på vår ras, många pratar om klonerna (kom nu ihåg att detta var inget annat än 17 helsyskon), som om de vore grundare för vår ras, vilket inte alls stämmer.  Det var bara en del av en stor tårta med många, många olika bitar och klonerna i sig när de föddes vara bara en del i denna jättetårta av olika linjer. Jag har också hört sägas: Bakom de mer “extrema” katterna finns katterna från Heidi Ho’s linjer, klonerna (avkommor efter Heidi Ho Sonkey Bill och Tanstaafl Polly Adeline of Heidi Ho).
Som om dessa katter skulle ha någon grund för den typ som många MCO har idag? Saken är bara att de mer extrema katter som så många vill påstå är den “rätta typen” idag,  är så långt ifrån den typ klonerna faktiskt hade. Så att ha höga värden på klonerna, har inte det minsta med typen att göra, det är inget annat än en enorm genetisk flaskhals som minskat den genetiska variationen hos dessa katter enormt.

För att förstå mer om deras inverkan på vår ras och förstå mer om vilka de egentligen var så får vi gå tillbaka en hel del i tiden. Till tiden innan klonerna föddes. Det verkar som att många inte förstått att klonerna i sig faktiskt var vad vi idag kallar F4:or de var alltså foundation i 4:e led. Jag kommer att länka till deras stam lite längre ner. Men först…. hur det hela började!

1969 undervisade Connie Condit (Heidi Ho) på en sköterskeskola inom försvaret. Vid studenthemmet strök en mycket dräktig hemlös liten Bruntigré hona som de gav namnet Susan. Denna hona kvalificerade inte in som en Maine Coon, hon såg enligt Connie Condit ut som Kliban Sneaker-katten men utan skor… denna hona fick flytta in med Connie.

Se bild nedan på Kliban Sneaker-katten.
Kliban Sneaker Cat

 

Bara två veckor efter att hon flyttat in hos Connie födde Susan fyra stora kraftiga pojkar, två svarta, en bruntigre och en bruntabby-vit. Susan kastrerades och fick flytta till Connies mamma.
Den bruntabby-vita pojken som döptes till Andy (Andy Kat of Heidi Ho), fick stanna hos Connie.


När han var 6 månader gammal mötte Connie, Bonnie Rich (Richelieu) som blev helförtjust i Andy och insisterade på att Connie bara måste registrera honom, ställa ut honom och använda honom i avel.


Connie undrade om Bonnie var galen med tanke på hans mor och på hans okände far,  men Bonnie förklarade processen med foundation-registrering för Connie och bara för att få tyst på henne så skrev Connie till ACA och fick honom registrerad. Efter en semester i Florida hade Bonnie med sig en date till Andy, en hona vid namn Bridget (Bridget Katt of Heidi Ho). Connie hade fortfarande inte minsta tanke på att börja med avel men hade gått med i MCBFA (Maine Coon Breeders and Fanciers Association) för att lära sig lite mer om Maine coon och kom där i kontakt med Betty Ljostad som föreslog att hon skulle ta med sig Andy på en utsällning för att låta domarna avgöra huruvida han var en Maine Coon eller ej. Han kom hem som Champion. Bridget var då redan dräktig.

I denna första kullen behöll Connie tre honor:
Heidi Ho Heather, Heidi Ho Molly Stark och Heidi Ho Fanny Abigail

Men hon behöll också två hanar:
Heidi Ho Seth Parker och Heidi Ho Henry Sayward

Detta gjordes för att kora dem och rensa ut eventuellt dåliga gener, här måste vi betänka att man på den tiden tänkte annorlunda. Då trodde man att bästa sättet att rensa ut dåliga gener var att inavla, för att på så sätt tvinga fram de dåliga recessiva generna i ljuset. Idag vet vi bättre, men på den här tiden var det så man gjorde. En av de mer kända parningar hon gjorde var den med Henrietta som var dotter till Heidi Ho Heather och Heidi Ho Henry Sayward, där hon parade henne med  sin far, i denna kullen föddes Heidi Ho Sonkey Bill, som alltså är klonernas. 

Efter att Connie hade fått Heidi Ho Sonkey Bill efter Henrietta och Henry, lät hon alla de fem tidigare katterna Henry, Seth, Fanny Abigail, Molly Stark och Heather kastreras och gå i pension. Hon hade då redan köpt in två nya, Tanstaafl Polly Adelaine och även Ktaadin Oquossoc. För att linje-avla en del och här börjar den historia vi så väl känner till. Den om klonerna.

Denna parningen med Henrietta och Henry, insåg Connie var en risk men en risk hon var villig att ta då hon hade varit borta länge (bosatt i Tyskland) och inte hade kännedom om hanar som hon skulle kunna tänka sig använda sig av, Henrietta var två år gammal och behövde bli parad. Hon hade också behållit Becky (Heidi Ho Rebecca Katt) en hona efter Seth Parker och Polly Adelaine för att föra Seths gener vidare. 

Som man ser ovan var det extremt mycket inavel och som sagt något man på denna tiden gjorde i tron att man då rensade ut dåliga recessiva gener.

Andys profil vara lite väl mycket och Connie korrigerade den genom att para honom med Bridget. Sonkey Bill parade hon därefter med Polly Adeline och resten är historia.

Den första kullen föddes 1979-01-20 jag vet inte om bara en föddes i denna kullen eller om bara 1 gick vidare, men där föddes i alla fall och gick vidare i avel:
Heidi Ho Barnaby Katt.
1979-07-01 kom en ny kull mellan dessa två också här finns bara en avkomma registrerad i pawpeds som alltså gick vidare i avel huruvida det blev fler eller inte vet jag inte:
Heidi Ho Percival of Meunderie. 

1979-10-19 kom nästa kull i denna finns 2 stycken avkommor registrerade som båda gick vidare i avel: Heidi Ho Molly B. of Tanstaafl och Heidi Ho Wilyum of Ktaadn.
1980-08-11 kom ytterligare en kull i denna kull gick 4 vidare i avel.
Heidi Ho Canth of Tanstaafl, Heidi Ho Coon Victoria, Heidi Ho Portius of Olde Farm
1981-06-11 kom så ytterligare en till kull där fyra gick i avel:
Heidi Ho Lady Arwen of Mary B, Heidi Ho Lovey Mero of Meunerie, Heidi Ho Richard III of Carmalot och Heidi Ho Sasquatch of Ktaadn.
1982-01-09 kom så den näst sista kullen ur vilken också här fyra gick vidare i avel:

Heidi Ho Annabel Lee of Tycoon, Heidi Ho Aurora of MtKittery, Heidi Ho Camille of Calicoon samt Heidi Ho Justin Morgan Katt.
1982-11-02 föddes den sista kullen ifrån vilken ytterligare 2 gick vidare i avel:
Heidi Ho Just Plain Bill Katt och Heidi Ho Rachel Adeline.

De 17 syskon som vi kallar klonerna blev extremt populära och användes på tok för mycket, de blev maraton-hanar och maraton-honor av dem och man fortsatte dessutom med den korsavel som Connie från början gjort för att ytterligare förstärka dem.

Varför de kallas klonerna finns återgivet i artikeln som är lite kortare skriven och som heter Klonerna.

Några tänkvärda ord från Connie själv är:
Jag har aldrig förstått varför folk säger sig tycka om en viss ras för att sedan börja ändra först en sak, sedan en annan. För flera år sedan skrev en ny uppfödare till mig för att be om råd gällande sitt avelsprogram. Hon frågade "Vad gillar domarna?" Mitt svar var mycket kort: åt H*vete med vad domarna gillar, avla enligt standarden! När jag först började, kände mycket få domare igen en bra Maine Coon, ens när de snubblade över en!"

Andra tänkvärda ord idag när vi har så många katter med så otroligt höga procent av klonerna i sina stamtavlor (ofta 35-45%) är:
De uppfödare som avlat på klonerna skulle ha lyckats bättre om de parat dem med bra typad foundation MCs, för att vidga genpoolen.
och
Jag var inte helt nöjd med hur klonerna mognade, de var alltför magra och gängliga och åtminstone en del av dem var alltför finlemmade. De borde ha parats ut mer med utparningslinjer.
samt
Just nu finns det för mycket Heidi Ho i de flesta linjer, vi behöver blodtransfusioner.

Ovan är alltså historien om klonernas uppkomst om bakgrunden till dem, var de kom ifrån, att de ju faktiskt var foundationkatter, något man kanske skall betänka innan man ger sig hän åt att klanka ner på  de som idag i sin avel använder sig av ny foundation. Man bör också betänka Connies egna ord kanske också respektera hennes önskan, utan Connie hade dessa katter inte existerat, genom att jobba med utparning själv känner jag att jag hedrar Connie genom att uppfylla hennes önskan om att blanda in nytt blod i min avel.

Om man skapar ett kontot på Pawpeds kan man välja att markera dubblerade vilket är till stor hjälp när man önskar se tydligare de korsningar och parningar som gjorts bakom klonerna. Här är en av klonernas stam i 6 generationer. Om man söker på och räknar antalet träffar på Andy Katt  och Bridget katt så ser man att på 6 generationer förekommer Andy 7 gånger och Bridget 6 gånger.
Om en katt idag hade denna sammansättning skulle ni för ett ögonblick överväga att använda denna i avel?
Heidi Ho Aurora

 

De flesta skulle dra sig för att göra detta, trots detta så fortsätter så otroligt många att avla på väldigt högklonade katter utan att ha klart för sig vad detta egentligen innebär för vår ras.
Idag ligger klonerna tyvärr så långt bak på många katter att vi inte rent visuellt kan se hur det ser, ut vi har bara en procentsats att gå efter vilket för de flesta kan vara svårt att verkligen förstå vidden av. De flesta katter idag har klonerna längre bak än 10 generationer och vi kan därmed inte fysiskt SE dem, vilket gör dem lite overkliga, jag har full förståelse för att det är svårt att förstå den inverkan som katter så långt bak kan ha men om vi betänker att inget förändras för att de flyttar längre bak, det är ju samma antal katter som finns där vi kan bara inte se dem längre… En av mina gossar kan vi ta som exempel, han föddes 2006 och hade inte jättehöga värden, han låg kring 35% men i hans stam kan man faktiskt göra ett experiment för att se lite mer tydligt hur det faktiskt ser ut bakom de katter som då har högre värden på klonerna.

Gå in på länken, använd gärna Google Crome, tryck CTRL-F för att få upp sökrutan uppe i höger hörn, sök sen på Heidi Ho Aurora (som är en av klonerna) och betänk här detta är bara EN av dem det finns sjutton av dem, vill ni experimentera sök gärna på de övriga 17 klonerna också.
Det ni kommer att se när ni söker på Heidi Ho Aurora är att Lilleman på 10 generationer förekommer denna hona 86 gånger!
Lilleman

 

Som avslutning då jag nu pratat en hel massa om klonerna, om deras historia och hur de kom sig att de blev så populära och så vanligt förekommande. Men återigen glöm inte bort, att det var inte dessa katter som från början grundade rasen! Det var många, många, många andra som la grunden för vår ras.

När vi tittar på top 5 så ser vi de 5 vanligast förekommande foundationkatterna, de som finns bakom våra kloner till stor del, men om vi då tittar på foundationlistan som jag länkat till ovan så finns där så otroligt många fler, detta är grunden för vår ras, inte klonerna i sig även om de på 80-talet tyvärr tog över.

Här nedan kommer lite bilder av katterna jag pratat om ovan de finns alla publicerade i pawpeds i stamtavlan samt på MCHS. Klicka på bilderna för att komma till bildens egen sida och även se fler bilder i vissa fall.

 

AndyKattOfHeidiHo

Andy Katt of Heidi Ho

BridgetKattOfHeidiHo

Bridget Katt of Heidi Ho

HeidiHoHenrySayward

Heidi Ho Henry Sayward

HeidiHoHeather

Heidi Ho Heather

HeidiHoSonkeyBill

Heidi Ho Sonkey Bill

TanstaaflPollyAdelineOfHeidiHo

Tanstaafl Polly Adeline of Heidi Ho

 

Skapad av: Malin Sundqvist