Sök finn och jobba med Ny Foundation

Som vi alla vet grundades Maine Coon i Main och spreds över hela USA och Canada. 
När vi letar efter nytt blod att tillföra rasen, är det idag viktigt att veta vad vi skall leta efter och vad vi bör undvika. När vi letar efter nya blodslinjer är det för att sänka den genetiska inverkan från de 17 syskonen som vi kallar klonerna först och främst. Därför är det väldigt viktigt att vi är så säkra som möjligt på att den katten vi tar in som Ny foundation, inte har någon inblandning från stambokförda Maine Cooner bakom sig, men också att den är så hälsosam som möjligt.

I den här artiklen kommer jag att om tala "Ny Foundation" - "NF" förkortat mestadelen av tiden.

Leta och finn

Vi behöver dokumentera noggrant, så mycket som möjligt såklart, vi kan inte veta allt. Men vi kan se till att dokumentera så mycket som möjligt.Vilken bondgård kommer katten/kattungen ifrån? (Vi skall vara försiktigta med att använda hemlösa OR katter hittade inom tätbebyggelse eller katthem, eftersom vi där inte har någon aning om deras bakgrund, för allt vi vet skulle katten kunna vara en renrasig som kommit bort, en katt/kattunge efter två registrerade föräldrar men som fötts upp av någon som inte är uppfödare eller som inte registrerar sina kattungar, det kan också vara så att det är en registrerad vars chip slutat fungera, men det kan låta sig göras om man är försiktig och också använder sig av MyCatDNA/Optimal Selection).

Se på bilden nedan, den lilla svarta pricken med ett kryss i och en röd pil, är en av mina honor med en verkligt hög genetisk variation, hon ligger i den yttre delen av klustret och är väldigt genetiskt obesläktad till de flesta andra katterna.

Om du tittar på den svarta pilen så kan du se katterna som ligger långt ifrån klustret i mitten, dessa är genetiskt obesläktade med katterna i klustret och det är här någonstans du förväntar dig finna en NF som du just testat, om den NF du testat ligger nära klustret, tja då har du troligen stött på en katt med en hel del registrerad Maine Coon bakom sig och som ny foundation är denna katt inte värd så mycket.

searchingfornf1


Vem är mamma till katten/kattungarna: (Om den är född på en bondgård torde familjen där åtminstone känna till mamman till katten/kattungarna).
Finns det en specifik hane som hänger i krokarna och som skulle kunna vara en potentiell pappa?

Vilka andra katter rör sig i området?

Dokumentera så mycket som du möjligen kan få reda på med foton, frågor till familjen på bondgården. Ju mer information desto bättre.

Arbeta med Ny Foundation

I ACA kan du fortfarande registrera in F1, nedan har du en förklaring vad F1-F5 betyder.

F1En F1 är en första generationen Ny Foundation Maine Coon. Det kan vara en katt funnen i det vilda, från en bondgård, eller kan ha inskaffats från ett privat hem eller katthem.  Ingen eller endast en av föräldrarna är känd eller registrerad.

F2 - Är en andra generationens Ny Foundation Maine Coon, båda föräldrana är kända och registerade men en eller båda är F1:or (se ovan).

F3 - Är en tredje generationsens Ny Foundation Maine Coon, båda föräldrarna samt mor och farföräldrar är kända och registrerade, men en, flera eller alla mor och farföräldrarna är F1 (se ovan), En eller båda föräldrarna är F2:a (se ovan).

F4 - Som du kanske förstått så innebär detta att hos en F4 så finns det en eller flera F1-katter i fjärde generationen bakom en F4:a.

F5 - Denna katt har full stam ända bak till 5:e generationen och först där finns en eller flera F1:or.

Idag behöver vi många ny NF-linjer för att hjälpa rasen bli mer hälsosam och sen fortsätta vara hälsosam. Detta innebär att vi alla behöver hjälpas varandra, att bara skaffa en NF-katt själv och sen para den med dina egna showlinjer som har en rejält hög COI över 10-15% hjälper inte något alls på det stora hela. Det är lite som att försöka späda ut salthalten i havet genom att slänga i en hink sötvatten.


Jag skall försöka förklara varför om du tittar på glasen nedan.
När du hittat en F1 att jobba med, tänk dig noga på vad du gör.

Om du tänker dig den existerande genpoolen (showlinjerna) som ett glas med vatten, sen tänker du dig att NF-katterna är blåbärsessens (riktigt karamellfärgsblå) som ger vattnet färg och smak.

 

purewater1   WaterAndF1 WaterAndF1andwater  WaterAndF1andwater2  almostpurewateragain 
 Först har du då ditt glas med vatten, den normala genpoolen för MCO. Utan någon inblanding av NF, bara rent vatten. Så parar du med en NF, dvs du tillsätter en del blåbärsessens. Du har nu fått ett glas blåbärssaft med god smak och färg. Alldeles lagom.  Men så efter detta så parar du denna avkomma med en katt från showlinjer igen. Du tillsätter alltså ett glas vatten till din perfekta saftblandning. Blandningen kommer att bli svagare i färgen och mindre smakfull, lite fadd.  När du så väljer att återigen spara en avkomma som du nu återigen parar med en katt från showlinjer (du tillsätter ytterligare ett glas vatten). Nu kommer färgen verkligen att bli mycket ljusare och smaken rejält fadd så gott som borta.  Så till sist återigen väljer du att para avkomman från föregående med en katt från showlinjer. Du tillsätter ytterligare ett glas med vatten. Den tidigare blåbärs essensen är nu i princip icke existerande, all essens du tillsatte i steg 2 är nu utspädd till ingenting, den går förlorad i allt vatten.

Scenariot ovan är vad som händer om du tillsätter NF i en generation, bara för att sen fortsätta para inom den existerande genpoolen, och om och om igen addera showliner, allt jobb du gjorde för att få in NF är helt förgäves!
Om du får fatt i en F1 men sen upprepat fortsätter para inom den existerande genpoolen istället för att försöka jobba på att hålla mixen du fått i första generationen mörkt blå och smakfull,  så tillsätter du då istället vatten och ny essense om vartannat, vatten, essens, vatten, essens osv.... kanske steg ett av essensen med samma osv.... (Para NF med NF och NF med utparning för att bygga upp nya linjer med NF som sen kan användas för utparning med existerande genpool).

Om du får tag i en trevlig NF-linje, se till att sprida kattungarna, i normala fall låter vi aldrig mer än 1-2 kattungar från en kull gå till avel, i dessa fall kanske vi hellre låter fler kattungar gå till avel men säkerställer att ingen av dem får för många kullar vardera, samt också att linjer sprids runt om i världen så kanske någon finns i USA, någon i södra Europa, någon i Norra Europa och så vidare.... det är bättre att ha fler NF katter än att överanvända ett par få.

Det är en massa arbete involverat i att avla med NF-linjer, men det är väl värt det i slutändan. Många uppfödare i Europa är i desperat behov av NF-katter men nuförtiden är det extremt svårt att få tag i någon. Många av de uppfödarna som tidigare jobbade med NF mixar dem idag med showlinjer, vad vi vill ha och behöver är rena NF-linjer och rena NF-katter utan inblandning av showlinjer bakom.

I framtiden kanske vi blir så illa tvungna att para in andra raser som t ex Amerikanskt korthår eller Sibir, detta är inte något konstigt eller okänt att göra inom andra raser, men det verkar som att MCO-uppfödare är speciellt emot denna tanke av någon anledning. Men jag tror personligen att vi ännu skall göra vårt allt för att hitta ny bra NF i Canada och USA om uppfödare i dessa länder vill hjälpa oss hitta dem och avla på dem. Så kanske ligger detta beslutet långt, långt in i framtiden.

 

Hälsa

En sak som är av högsta vikt är att verkligen, verkligen testa våra NF-katter samt också deras avkommor och avkommorna efter dessa så att vi snabbt kan agera OM vi upptäcker något oönskat anlag.

Först av allt måste du göra en fullständig blodscreening och leta efter tecken på sjukdomar som FIV/FelV, göra ett ögonpaket för att leta efter virus och andra sjukdomar, samt också en loppbehandling osv.

 • Gör en DNA-test hos MyCatDNA/Optimal Selection - Där får vi ALL möjlig information för att se om katten/kattungen bär på not genetiskt inom MCO eller annan ras.
 • Se till att röntga vid 10 månader inom hälsoprogrammet (alla kan lätt testa inom hälsoprogrammet, eftersom alla veterinärer som kan ta en röntgen tillåts skicka in plåt och formulär till hälsoprogrammet).
 • Kolla efter patella också i samband med HD-röntgen, vi kan aldrig vara för försiktiga.
 • Se till att HCM-scanna regelbundet vid 1,2,3 och 5 års ålder. (I sverige är detta inte ett problem) 
 • När du ultraljudar för HCM, se till att få PKD kollat samtidigt, bara för att vara på den säkra sidan.

Glöm inte när du haft första kullen att vi vill också säkerställa att katten faktiskt passar som avelhane/hona även när det kommer till andra kriterier, som till exempel.

 • Hur är temperamentet?
 • Hade kattungarna normal födelsevikt?
 • Var dödligheten låg bland de nyfödda?
 • Hade honan en lätt förlossning?
 • Hade honan tillräckligt med mjölk?
 • Se till så honan inte visar några tecken på Kannibalism eller att överge sina kattungar.


Av: Malin Sundqvist