Foundation - Avelsmyter avslöjade

 
Här är några Maine Coon-grundfakta som kan vara intressanta för dig:
 
 1. Föredrar du foundation katter som bara kommer från gårdar? Du kanske inte är medveten om detta faktum: Jordbrukare i Nordamerika får regelbundet sina katter dödade av antingen vilda hundar eller prärievargar, pumor, tvättbjörnar, fishers (stora fåglar), etc., så ofta. Dessa bönder får då sen nya kattungar, antingen från grannar eller så söker de i lokala tidningar för att återuppbygga sin välbehövda "gårdskoloni", som kommer att arbeta med att hålla gnagar-beståndet under kontroll. Det finns väldigt få gamla gårdslinjer där ute. Registrerad Maine Coon-mix? Troligtvis nej - möjligen ja.

 2. Foundation katter kan inte vara typade? Kan de aldrig någonsin?! Faktum är att det till och med finns korthåriga HUSKATTER och långhåriga HUSKATTER med stora öron, lynxtofsar, fett långa boxar, långa och kraftiga kroppar, långa svansar och till och med hakor! :-) Vanligtvis visar de inte ALLA egenskaperna men många har några av dem. Registrerad Maine Coon-mix? Troligtvis nej - möjligen ja.

 3. Det måste vara något "skumt" med snygga, tidiga generationer av foundation-katter? Faktum är att när en foundation-katt paras med en annan foundation-katt är det MYCKET möjligt att uppnå mycket goda resultat. Personen måste välja en ursprunglig population av fin kvalitet, och bortsett från "trial and error", måste man ha ”uppfödar-öga”, för att jämna ut svagheter. Besläktade eller inte besläktade spelar ingen roll alls. Varför? Eftersom gener bryr sig INTE lite om släktskapet. De gör precis som de blir tillsagda att göra! Någon sade en gång till Phyllis Stiebens från Behold/Kumskaka: "För bra foundation-katter bör inte användas, eftersom de faktiskt kan vara registrerade MC:s som kommit bort." Hennes svar var: ”Först och främst finns det noll uppfödare som släpper ut sina tidigare avelskatter okastrerade när de är färdiga. För det andra, varför skulle vi leta efter en icke-Maine Coon-liknande katt? Försvinner då inte hela syftet med att försöka hitta en att använda i avel? Fundera på det, om vi får en katt med romersk nos (en form av nosbump), eller en kort grov katt, eller en katt med fin, svag benstomme och tunn gles päls, VARFÖR skulle vi vilja avända en sån att para ut med? Målet är att hitta MC-liknande katter att använda i avel, var som helst i USA eller angränsande Kanada - inget annat.” Bra sagt!

 4. En räddad katt från en lantlig veterinärklinik eller ett lantligt katthem är troligen en registrerad Maine Coon-mix? Detta beror på var man bor. Vad många européer inte är medvetna om är att Nordamerika har många glest befolkade områden, ibland med timlånga sträckor av buskar eller grässlätter, utan en gård i sikte. Det finns oftast, absolut inte en enda uppfödare i närheten, på minst en radie mellan 200 och 1000 km. I själva verket skulle folk skratta åt dig i några av de små städerna om du berättar för dem att du avlar fram raskatter. Jag minns att jag bokstavligen blev "stadens skratt" med mina "projekt" på 90-talet. Registrerad Maine Coon-mix? Troligtvis nej (beroende på plats) - möjligen ja.

 5. “Find me in the River” (Hitta mig i floden)? Faktum är att många av oss tycker katter från Maine-ursprung är coola! Men för artikelns skull vill jag nämna att jag fick höra i telefon av ett par uppfödare från delstaten Maine att det är inte ovanligt att använda lokaltidningen för att få tag i nya foundation-katter. Detta är enbart en fråga om preferenser, och jag dömer inte någon i Maine eller resten av Nordamerika för att de gör detta. Det har emellertid blivit bokstavligen nästan omöjligt att hitta vilda fritt gående katter, överhuvudtaget i Nordamerika - främst på grund av djurskydd som räddar dem, kastrerar dem och säljer dem. Registrerad Maine Coon-mix? Troligen inte, eventuellt ja. Saker som en gång för länge sedan betydde något för mig, får mig nu att känna mig "nostalgisk". Vad SOM VERKLIGEN spelar någon roll när det gäller denna Nord Amerikanska ras är att foundation katten är frisk, har vänligt temperament, anständig typ och inte besläktad med min raskatt!!

 6. En F2 foundation x Showline-avkomma, måste komma att se ut som en blandras eller perser-mix? Struntprat! Har vi något att lära dig ..... Faktum är att om du parar en bra katt av god kvalitet med en väl avlad showkatt, vilket betyder att showkatten har homozygot kvalitetskonsistens bakom sig (där två identiska alleler bärs för önskade drag ), så kan du bokstavligen få tidig generation av katter som kan ställas ut i champion-klass! Jag har tagit några av mina F2-katter till champion, tog bara inte den faktiska titeln. Kull-konsistens är nyckeln! Det här är något jag lärde mig av Julie Spayde från Koontucky. Naturligtvis är detta något som inte alltid kan tillämpas i tidiga foundation-generationer. Det är dock ett av flera skäl till varför jag alltid ”föredrar”, även om jag inte konsekvent använt, en grupp av gårdskatter. Du kan se och studera hela kullen, släktingar och ibland till och med få med deras historia.

 7. Visste du när katter i ditt avelsprogram börjar bli smartare, när du börjar uppleva en högre fertilitet, större kullar med lägre död/deformitetsgrad och större motståndskraft hos dina kattungar är det ett STORT tecken på att du troligen just har introducerat en obesläktad, ny foundation-linje i ditt avelsprogram? Välsignelsen ligger naturligtvis främst i ”utparandet”. Så sluta oroa dig för var i Nordamerika katten har sitt ursprung eller hur foundation-uppfödaren lyckades få tag i den! Maine Coon-katten registrerades som en natur-ras (detta betyder naturligt förekommande), nordamerikansk ras!

 8. Kan vi någonsin vara 100% säkra på den faktiska rasen eller bakgrunden till en Maine Coon foundation-katt? Självklart inte! Ingen av de foundation-uppfödare som jag har arbetat med skulle någonsin låtsas eller hävda att de vore helt säkra på detta. Nu har vi ett gentest tillgängligt hos MyCatDNA. Testet visar varken hur många % av eventuell ras katten är, och det säger inte heller vilka som förfäderna är eller från vilken ras överhuvudtaget. Den jämför generna hos den testade katten mot de andra testade katterna och dessa placeras som "prickar" på en "karta". Detta gör att du kan se ett "kluster" av katter som är genetiskt relaterade. Du kan på så sätt ta reda på den enskilda kattens genetiska mångfald och se en annan färg för varje land också. Det är ett intressant verktyg.

 9. Visste du att de flesta av de nyare foundation-katterna i våra stamtavlor och deras uppfödare har gjort vår ras en STOR tjänst, när det gäller livslängd, allmän hälsa och särskilt gällande temperament och intelligens? Snälla, HA din egen smak, Köp eller hitta dem var du vill (i floden om du vill) ... men uppför dig och sluta nedgradera, eller i vissa fall till och med förtala de andra! Du gör rasen, dina meduppfödare och för det mesta dig själv en stor björntjänst. Kom ihåg att skvallerbyttor är vanligtvis olyckliga människor.

 10. Sist men inte minst, visste du att en stor del av uppfödarna som utbildar andra på offentliga listor om hur och var foundation-uppfödning bör göras faktiskt är samma människor som aldrig smutsat ner sina egna händer och aldrig själva gått igenom "jobbet" med sann foundation-avel - de riktiga arbetet? Jag tror att de flesta gör ett fantastiskt jobb, oavsett!

En av flera anledningar till att jag började föda upp igen 2020: Den felaktiga informationen som spreds runt på internet verkade ha "retat" mig lite. Var bara försiktig med vem du lyssnar på och välj dina mentorer klokt. Fortsätt med det goda arbetet och Gud välsigne dig!
 
Anmärkning: Foundation-avel är väldigt svårt men absolut KRISKT för överlevnaden inom ALLA raser. Det är absolut INTE något som nyare eller oerfarna uppfödare bör försöka sig på.

 
Copyright, July 20, 2020
Masterweaver Maine Coon Cats, Canada (previously Prairiebaby/Masterweaver)
 
 

Sök finn och jobba med Ny Foundation

Som vi alla vet grundades Maine Coon i Main och spreds över hela USA och Canada. 
När vi letar efter nytt blod att tillföra rasen, är det idag viktigt att veta vad vi skall leta efter och vad vi bör undvika. När vi letar efter nya blodslinjer är det för att sänka den genetiska inverkan från de 17 syskonen som vi kallar klonerna först och främst. Därför är det väldigt viktigt att vi är så säkra som möjligt på att den katten vi tar in som Ny foundation, inte har någon inblandning från stambokförda Maine Cooner bakom sig, men också att den är så hälsosam som möjligt.

I den här artiklen kommer jag att om tala "Ny Foundation" - "NF" förkortat mestadelen av tiden.

Leta och finn

Vi behöver dokumentera noggrant, så mycket som möjligt såklart, vi kan inte veta allt. Men vi kan se till att dokumentera så mycket som möjligt.Vilken bondgård kommer katten/kattungen ifrån? (Vi skall vara försiktigta med att använda hemlösa OR katter hittade inom tätbebyggelse eller katthem, eftersom vi där inte har någon aning om deras bakgrund, för allt vi vet skulle katten kunna vara en renrasig som kommit bort, en katt/kattunge efter två registrerade föräldrar men som fötts upp av någon som inte är uppfödare eller som inte registrerar sina kattungar, det kan också vara så att det är en registrerad vars chip slutat fungera, men det kan låta sig göras om man är försiktig och också använder sig av MyCatDNA/Optimal Selection).

Se på bilden nedan, den lilla svarta pricken med ett kryss i och en röd pil, är en av mina honor med en verkligt hög genetisk variation, hon ligger i den yttre delen av klustret och är väldigt genetiskt obesläktad till de flesta andra katterna.

Om du tittar på den svarta pilen så kan du se katterna som ligger långt ifrån klustret i mitten, dessa är genetiskt obesläktade med katterna i klustret och det är här någonstans du förväntar dig finna en NF som du just testat, om den NF du testat ligger nära klustret, tja då har du troligen stött på en katt med en hel del registrerad Maine Coon bakom sig och som ny foundation är denna katt inte värd så mycket.

searchingfornf1


Vem är mamma till katten/kattungarna: (Om den är född på en bondgård torde familjen där åtminstone känna till mamman till katten/kattungarna).
Finns det en specifik hane som hänger i krokarna och som skulle kunna vara en potentiell pappa?

Vilka andra katter rör sig i området?

Dokumentera så mycket som du möjligen kan få reda på med foton, frågor till familjen på bondgården. Ju mer information desto bättre.

Arbeta med Ny Foundation

I ACA kan du fortfarande registrera in F1, nedan har du en förklaring vad F1-F5 betyder.

F1En F1 är en första generationen Ny Foundation Maine Coon. Det kan vara en katt funnen i det vilda, från en bondgård, eller kan ha inskaffats från ett privat hem eller katthem.  Ingen eller endast en av föräldrarna är känd eller registrerad.

F2 - Är en andra generationens Ny Foundation Maine Coon, båda föräldrana är kända och registerade men en eller båda är F1:or (se ovan).

F3 - Är en tredje generationsens Ny Foundation Maine Coon, båda föräldrarna samt mor och farföräldrar är kända och registrerade, men en, flera eller alla mor och farföräldrarna är F1 (se ovan), En eller båda föräldrarna är F2:a (se ovan).

F4 - Som du kanske förstått så innebär detta att hos en F4 så finns det en eller flera F1-katter i fjärde generationen bakom en F4:a.

F5 - Denna katt har full stam ända bak till 5:e generationen och först där finns en eller flera F1:or.

Idag behöver vi många ny NF-linjer för att hjälpa rasen bli mer hälsosam och sen fortsätta vara hälsosam. Detta innebär att vi alla behöver hjälpas varandra, att bara skaffa en NF-katt själv och sen para den med dina egna showlinjer som har en rejält hög COI över 10-15% hjälper inte något alls på det stora hela. Det är lite som att försöka späda ut salthalten i havet genom att slänga i en hink sötvatten.


Jag skall försöka förklara varför om du tittar på glasen nedan.
När du hittat en F1 att jobba med, tänk dig noga på vad du gör.

Om du tänker dig den existerande genpoolen (showlinjerna) som ett glas med vatten, sen tänker du dig att NF-katterna är blåbärsessens (riktigt karamellfärgsblå) som ger vattnet färg och smak.

 

purewater1   WaterAndF1 WaterAndF1andwater  WaterAndF1andwater2  almostpurewateragain 
 Först har du då ditt glas med vatten, den normala genpoolen för MCO. Utan någon inblanding av NF, bara rent vatten. Så parar du med en NF, dvs du tillsätter en del blåbärsessens. Du har nu fått ett glas blåbärssaft med god smak och färg. Alldeles lagom.  Men så efter detta så parar du denna avkomma med en katt från showlinjer igen. Du tillsätter alltså ett glas vatten till din perfekta saftblandning. Blandningen kommer att bli svagare i färgen och mindre smakfull, lite fadd.  När du så väljer att återigen spara en avkomma som du nu återigen parar med en katt från showlinjer (du tillsätter ytterligare ett glas vatten). Nu kommer färgen verkligen att bli mycket ljusare och smaken rejält fadd så gott som borta.  Så till sist återigen väljer du att para avkomman från föregående med en katt från showlinjer. Du tillsätter ytterligare ett glas med vatten. Den tidigare blåbärs essensen är nu i princip icke existerande, all essens du tillsatte i steg 2 är nu utspädd till ingenting, den går förlorad i allt vatten.

Scenariot ovan är vad som händer om du tillsätter NF i en generation, bara för att sen fortsätta para inom den existerande genpoolen, och om och om igen addera showliner, allt jobb du gjorde för att få in NF är helt förgäves!
Om du får fatt i en F1 men sen upprepat fortsätter para inom den existerande genpoolen istället för att försöka jobba på att hålla mixen du fått i första generationen mörkt blå och smakfull,  så tillsätter du då istället vatten och ny essense om vartannat, vatten, essens, vatten, essens osv.... kanske steg ett av essensen med samma osv.... (Para NF med NF och NF med utparning för att bygga upp nya linjer med NF som sen kan användas för utparning med existerande genpool).

Om du får tag i en trevlig NF-linje, se till att sprida kattungarna, i normala fall låter vi aldrig mer än 1-2 kattungar från en kull gå till avel, i dessa fall kanske vi hellre låter fler kattungar gå till avel men säkerställer att ingen av dem får för många kullar vardera, samt också att linjer sprids runt om i världen så kanske någon finns i USA, någon i södra Europa, någon i Norra Europa och så vidare.... det är bättre att ha fler NF katter än att överanvända ett par få.

Det är en massa arbete involverat i att avla med NF-linjer, men det är väl värt det i slutändan. Många uppfödare i Europa är i desperat behov av NF-katter men nuförtiden är det extremt svårt att få tag i någon. Många av de uppfödarna som tidigare jobbade med NF mixar dem idag med showlinjer, vad vi vill ha och behöver är rena NF-linjer och rena NF-katter utan inblandning av showlinjer bakom.

I framtiden kanske vi blir så illa tvungna att para in andra raser som t ex Amerikanskt korthår eller Sibir, detta är inte något konstigt eller okänt att göra inom andra raser, men det verkar som att MCO-uppfödare är speciellt emot denna tanke av någon anledning. Men jag tror personligen att vi ännu skall göra vårt allt för att hitta ny bra NF i Canada och USA om uppfödare i dessa länder vill hjälpa oss hitta dem och avla på dem. Så kanske ligger detta beslutet långt, långt in i framtiden.

 

Hälsa

En sak som är av högsta vikt är att verkligen, verkligen testa våra NF-katter samt också deras avkommor och avkommorna efter dessa så att vi snabbt kan agera OM vi upptäcker något oönskat anlag.

Först av allt måste du göra en fullständig blodscreening och leta efter tecken på sjukdomar som FIV/FelV, göra ett ögonpaket för att leta efter virus och andra sjukdomar, samt också en loppbehandling osv.

 • Gör en DNA-test hos MyCatDNA/Optimal Selection - Där får vi ALL möjlig information för att se om katten/kattungen bär på not genetiskt inom MCO eller annan ras.
 • Se till att röntga vid 10 månader inom hälsoprogrammet (alla kan lätt testa inom hälsoprogrammet, eftersom alla veterinärer som kan ta en röntgen tillåts skicka in plåt och formulär till hälsoprogrammet).
 • Kolla efter patella också i samband med HD-röntgen, vi kan aldrig vara för försiktiga.
 • Se till att HCM-scanna regelbundet vid 1,2,3 och 5 års ålder. (I sverige är detta inte ett problem) 
 • När du ultraljudar för HCM, se till att få PKD kollat samtidigt, bara för att vara på den säkra sidan.

Glöm inte när du haft första kullen att vi vill också säkerställa att katten faktiskt passar som avelhane/hona även när det kommer till andra kriterier, som till exempel.

 • Hur är temperamentet?
 • Hade kattungarna normal födelsevikt?
 • Var dödligheten låg bland de nyfödda?
 • Hade honan en lätt förlossning?
 • Hade honan tillräckligt med mjölk?
 • Se till så honan inte visar några tecken på Kannibalism eller att överge sina kattungar.


Av: Malin Sundqvist

Inom rasen Maine Coon pratar vi om klonerna eller procenten kloner. Men vad menas exakt menas med detta?

När vi talar om klonerna talar vi om de 17 ättlingarna till Tanstaafl Polly Adeline eller Heidi Ho (Polly) och Heidi Ho Sonkey Bill (Sonkey) som föddes mellan 1979 och 1982. Anledningen till att de fick namnet "klonerna" beror på att kattungarna såg exakt lika ut. Precis som om de var kopior av varandra, målade med en annan färg. Dessa kommentarer kom också när uppfödaren presenterade sitt första kull på en utställning. På grund av detta har etiketten "klonerna" stannat kvar. Båda föräldrarna fick championtitlar till sina namn och deras första växande kattungar gjorde mycket också mycket bra ifrån sig på utställningen. Detta gjorde klonerna i början av 1980-talet mycket populära. Kattungarnas liknande utseende var mycket önskvärd på den tiden, eftersom förutsägbarheten för framtida bra utställningsresultat gjorde dem mycket attraktiva hos andra uppfödare. Sonkey och Polly hade tillsammans 7 kullar. Från dessa kullar användes 17 kattungar i avelsprogram. Nedan kan du se en skärmdump från klonerna i PawPeds. De första kolumnerna visar att många av dem verkligen har fått sina utställningstitlar.

Offspring of Sonky and Polly - The Clones

 

TGC Heidi Ho Richard III of CharmalotDe 17 klonerna fick också avkommor; totalt 226 kattungar och 1 459 barnbarn. Inte alla dessa (barn)barn gick i avel, men många var det. Du förstår att med denna enormt höga avelsproduktion i kombination med deras popularitet resulterar det i en stor påverkan på dagens Maine Coon, cirka 40 år senare.

 

Många av dessa 17 klon-bröder och systrar finns fortfarande i stamtavlan hos dagens Maine Coon. Numera har Maine Coon i genomsnitt 35% procent i kloner. Detta innebär att 35% av denna katts stamtavla består av kloner från 40 år sedan. Ibland kan klonerna hittas mer än 70 gånger i stamtavlan.

 

 

Sonkey - Pappan till klonerna

 

Heidi Ho Sonkey BillFörst tittar vi på klonernas far, Heidi Ho Sonkey Bill (Sonkey). Sonkey är en F3-hane (3:e generationen foundation). Hans stamtavla består till 100% av de 2 vanligaste foundationkatterna, Andy och Bridget. Sonkey och hans kloner är därför det främsta skälet till att Andy och Bridget kom till positionen att vara de 2 vanligaste foundationkatterna.

Två barn till Andy och Bridget parades (Henri Sayward och Heather, bror och syster). En dotter till den kombinationen, Henrietta, parades igen med sin far (Henri Sayward). Sonkey föddes som ett resultat av denna kombination. Sonkey's far är också hans farfar och Sonkey's farmor är också hans moster. Andy och Bridget är båda hans farfar och mormor på fars sida och två gånger hans farfarsfar och mormor på mammas sida. Sonkey har därför en extremt hög inavelskoefficiens på 37,5%.

 

​Sonkey hade 42 avkommor (inklusive de 17 klonerna). Sonkey blev också farfar till 404 barnbarn, varav 225 relaterade till klonerna. De andra 179 barnbarnen till Sonkey kommer från andra honor andra än Polly. Dessa 179 avkommor har uppenbarligen en procent kloner på 0%.

I hans stamtavla kan du se de dubbla förfäderna i samma färg. Detta är en stamtavla som de flesta uppfödare skulle undvika till varje pris. Fortfarande finns Sonkey och hans kloner i nästan alla stamtavlor hos Maine Coon idag. Kan du föreställa dig att när en katt har 35% i kloner, består stamtavlan till 17,5% av fadern Sonkey, som är resultatet av en pappa-dotterparning, där dotter är resultatet av en broder-och-syster parning. Det får dig att undra ...

Pedigree of Sonkey

Stamtavlan för Sonkey

 

Polly - mamman till klonerna

Polly 1Polly's (Tanstaafl Polly Adeline or Heidi Ho) stamtavla består av färre inavelsparningar än hos hennes partner Sonkey. Hennes totala inavelsprocent är 7,81%. Hälften av hennes mors linje består av Andy och Bridget. Men Pollys stamtavla innehåller också de tre andra foundationkatterna, som tillsammans med Andy och Bridget utgör de fem vanligaste foundationkatterna. Pollys stamtavla består av Dauphin de France or Tati-Tan till 31.2%.Tack vare Polly är Dauphin nummer 3 av de 5 vanligaste foundationkatterna hos Maine Coon. Följt av Tatiana som nummer 4 och Smokey Joe som nummer 5.

Top 5 foundation cats for Polly

Top 5 foundation katter hos Polly

De 17 klonerna

QGC Heidi Ho Canth of TanstaaflLåt oss titta närmare på stamtavlan för dessa 17 kloner; kattungarna från Sonkey och Polly.

Deras inavelsprocent på fyra generationer är 5,47%. Och den totala inavelsprocent är 9,38%. Foundation topp 5 är 91%. Med denna höga procentsats kan du se att en hög procent kloner automatiskt betyder höga topp-5-procent. I själva verket betyder detta att topp-5-procenten är minst 91% av procenten kloner. Exempel: När en Maine Coon har en procent kloner på 40% måste procenten topp 5 vara minst 36,4%. Å andra sidan kan du inte förutsäga klonernas procent genom att titta på topp 5. Topp 5 hade avkommor som skapade andra linjer än klonernas. I teorin kan en Maine Coon ha en topp 5-procent på 70% och en procent kloner på 0%. Dessa linjer användes inte lika mycket som klonernas linjer och därför är dessa linjer mycket sällsynta eller har kanske till och med dött ut.

​De mest förekommande förfäderna till klonerna (även kallad Foundation topp 5):

Nummer 1 och 2: Bridget Katt of Heidi Ho (Bridget) och Andy Katt of Heidi Ho (Andy) räknas jämnt i stamtavlan och tillsammans utgör de 64,1% av klonernas stamtavla

Nummer 3: Dauphin de France of Tati-Tan är 15,6% av stamtavlan. Totalt är topp 3 tillsammans 79,7%.

Nummer 4: Tatiana of Tati-Tan är 7,8% av klonernas stamtavla.

Nummer 5: Smokie Joe of Whittemore är god för 3,52% av klonernas stamtavla.

Totalt för dessa topp 5 är 91%.

​Nu förstår du var Foundation topp 5 kommer från. Användningen av klonerna i många avelsprogram skapade denna topp 5. Du kommer också att förstå varför det inte bara är en topp 5 utan också en topp 3 och topp 2 som nämns separat. Det är en stor skillnad mellan 32% av Andy och 3,52% av Smokie Joe.

clone stamboom 1

Påverkan från klonerna idag

Eftersom klonerna föddes för ungefär 40 år sedan är det inte något som varje uppfödare idag tar hänsyn till. Klonerna är mestadels inte längre synliga i de närmaste tio generationerna. Många uppfödare är därför inte medvetna om deras inverkan idag. Volontärerna hos PawPeds har därför utvecklat möjligheten att beräkna procenten kloner för varje Maine Coon. På det här sättet kan du se exakt vilken procent av din katts förfäder som består av klonerna. För att se denna procentsats klickar du på länken "Kloner" i menyn ovanför stamtavlan i PawPeds.

Klonernas utveckling

 Årtal % i Kloner  Inavel på 5 gen.  Total % inavel 
1980 2,9%  8,8%  10,6% 
1990 22,0%  5,6%  12,7% 
2000 31,0%  1,7%  13,2% 
2010 33,5%  1,0%  13,9% 
2018 34,0%  0,9%  14,3% 

En svensk uppfödare Malin Sundqvist har forskat i PawPeds-databas för att se utvecklingen av procentandelen kloner under fem specifika år. I grafen kan du se hennes resultat. Den genomsnittliga procenten kloner 1980 var 2,9% (logiskt eftersom endast ett fåtal kloner föddes 1980). Procenten kloner växer allteftersom tiden går. År 2018 är den genomsnittliga procenten kloner 34% av alla Maine Coons som är registrerade i PawPeds-databas. Den tredje kolumnen jämfört med den fjärde kolumnen är också intressant. Den tredje kolumnen visar den genomsnittliga inavelsprocenten på 5 generationerna (linjeavel). Det är förvånande att trots det faktum att praktiskt taget ingen linjeavel tillämpades 2018 (det finns inga eller få dubbla förfäder under de första 5 generationerna), så har den totala inavelsprocenten, (fjärde kolumnen) ökat. Det finns därför ett tydligt samband mellan procenten kloner och den totala inavelsprocenten. Detta kan förklaras av det faktum att en Maine Coon med 34% i kloner består av minst 34% av samma förfäder. Det kan finnas viss variation inom klonerna. Till exempel, en Maine Coon som har 34% kloner som består av 100% av "Heidi Ho Aurora eller MtKittery" kommer att ha en högre inavelsnivå än en Maine Coon med 34% kloner där denna procentandel är jämnare fördelad mellan de olika klonerna.

Dessutom har en Maine Coon med ett högt procent kloner automatiskt också en hög foundation-topp-5-procent (de 5 vanligaste foundationkatterna). Endast en liten procent förfäder återstår varifrån obesläktade förfäder och obesläktade gener kan komma från.

På 80-talet fanns det många andra linjer som också användes i avel förutom klonerna. Tyvärr var klonerna så populära under den här perioden att många uppfödare förr eller senare lade till en avkomma till klonerna i sitt eget avelsprogram. Gamla linjer med en låg andel kloner kan därför knappast hittas idag. Linjerna som har en låg procent kloner kommer huvudsakligen från linjer som en New Foundation Maine Coon bidragit till. Genom att lägga till nytt blod till avelsprogrammet kan procenten kloner minskas drastiskt.

 

Varför låga kloner är viktigare än låg inavel eller låg topp 5

Du kanske förstår att om den nuvarande populationen har en genomsnittlig procentandel i kloner på 35% eller högre, kommer detta att leda till allvarlig minskning av genpoolen. Det är därför mycket nödvändigt att avla på Maine Coons som är så orelaterade till dessa 17 kloner som möjligt.

​Kloner, topp 5 och inavlelsprocent är kopplade till varandra. Ju högre procenten kloner blir, desto högre är Maine Coons föräldrar relaterade till varandra. Som förklarats ovan har klonerna de fem vanligaste förfäderna bakom. Denna topp 5 kommer att öka tillsammans med den ökande procenten kloner. Den genomsnittliga foundation topp 5-procenten är nuförtiden 70%.

Med en allt högre procent kloner ökar också den genomsnittliga inavelsprocenten av populationen på grund av deras anslutning till varandra. Det kommer då att bli allt svårare för en uppfödare att göra låga inavels-kombinationer i framtiden, eftersom det finns färre och färre obesläktade linjer att hitta. Tabellen som visas och diskuterats ovan visar denna trend väl.

Linjerna som fortfarande är låga i kloner blandas ofta alltför snabbt och för mycket med linjer som är höga i kloner. Detta är ofta förståeligt ur den enskilda uppfödarens synvinkel. En uppfödare vill uppnå sina egna avelsmål och kompensera för de svagare punkterna i linjen. När allt kommer omkring finns det mycket mer tillgänglighet i populationen av hög-klonade linjer för att hitta den perfekta katten som kompletterar ditt avelsprogram. Dock skulle den totala populationen av rasen tjäna bättre på att para ihop linjer med låga kloner med andra icke relaterade låg-klonade linjer. Detta ökar mängden katter som är låga i klonerna. Detta hjälper den totala populationen till en högre genetisk mångfald. I framtiden kommer detta att resultera i fler möjligheter att fortsätta skapa låga inavels-kombinationer. Om det finns fler linjer med låga kloner tillgängliga kommer det också att göra det möjligt för uppfödare att nå personliga avelsmål och arbeta med en högre mångfald samtidigt.

För att summera: låg inavel är viktigt för hälsan på kort sikt, men en låg procent kloner hjälper till att hålla en hög genetisk mångfald av rasen på lång sikt.

Lågklonade - avelsprogram

I Nederländerna finns det mycket få utparnings-uppfödare (som avlar med en procent kloner på under 20%). Av hundratals (400-500) Maine Coon-uppfödare i Nederländerna fokuserar förmodligen cirka 3-5% på utparning. Nederländerna är inget undantag här, eftersom denna trend är synlig över hela världen.

Med denna artikel hoppas jag kunna skapa mer medvetenhet om klonerna bland uppfödare, så att fler uppfödare vill prioritera detta i sitt avelsprogram. Inte alla kan eller vill arbeta med utparning. Det kan inte ens vara möjligt för varje uppfödare att arbeta med utparning, för tyvärr finns det för få utparning Maine Coons tillgängliga på grund av dessa trender. Men varje uppfödare kan ta klonerna i beaktande i sitt avelsprogram. Även om det bara är några procent per parning eller för varje ny katt som du köper, hjälper varje litet steg rasen till en lägre procent kloner och högre genetisk mångfald.

Av: Debbie Sprenger

Översatt av: Malin Sundqvist

 

Du kan hitta mer intressanta artiklar om klonerna här:

- Klonerna

- Klonernas historia

- Intervju med uppfödarna av klonerna, Beth Hicks

- Artikel om klonerna och foundationkatternas historia

Varför ska vi bry oss om 17 syskon som föddes för mer än 40 år sen? Hur skulle dessa kunna påverka våra katter idag?

Jag ville ta reda på hur det ser ut inom vår ras idag, därför satte jag mig ner och samlade information från PawPeds. Jag samlade ihop data för samtliga Maine Coon födda 2019.
Jag selekterade bort alla som hade mer än 10% som inte kunde följas ända bak till foundation. Jag samlade också in data från samtliga Norska Skogkatter samt Sibirer födda 2019.

Dessa tre är alla så kallade naturraser, vilket innebär att de är inte skapade raser, eller så kallade designer raser.


Vi vet alla att vi inom vår ras har en enorm genetisk flaskhals orsakad av de 17 syskonen vi kallar klonerna. Vi vet att många har höga värden men vi vet inte exakt hur det ser ut i jämförelse med t ex. katterna vi kallar utparning, de med lägre värden.

Först av allt samlade jag ihop all data. Efter detta började jag sortera datan och skapa diagram för att göra det hela mer visuellt och synligt.
COI i detta dokument innebär den totala inaveln bak spårad bak till foundation där mindre än 10% saknas.


Nedan ser du ett diagram som visar COI (den totala inaveln back till foundation) mot Klonerna för de insamlade katterna (MCO).

Som du kan se har vi det största klustret kring 33-37% i kloner, här ligger de flesta katterna idag.
Du kan också se att dessa också ligger i området för 13-20% i COI. Utparningarna, de MCO som ligger under 20% i kloner finns alla i området 5-10% i COI.

Klonerna versus COI, procenten för klonerna är i den vertikala axeln medan procenten för COI ligger i den horisontella axeln.

Clones vs COI

Jag tog också en titt på hur det ser ut inom rasen Maine Coon om du tar alla siffror från de ihopsamlade katterna gällande 5 generationer, COI och klonerna och lägger in dem i ett diagram för att få en bättre överblick av dem. Nedan kan du se hur detta ser ut.

In den vertikala axeln har du procenten för 5 generationer, COI och Klonerna och i den horisontella axeln har du antalet katter totalt. 
Du kan se här hur inaveln på fem generationer ligger längst ner i botten på 0% med några få undantag här och där. Klonerna och COI däremot följer varandra väldigt nära med ett par få undantag. Men också här kan du se att katter som anses vara utparning, under 20% eller lägre i kloner (vi kan också ta en titt på foundation, men jag gjorde inte det i detta exemplet, det kanske blir ett framtida projekt).

Numbers for 5 gen COI and Clones in Maine Coon

 Nästa sak jag gjorde var att jämföra MCO med de två andra natur-raserna Norsk skogkatt och Sibir.
Det är nu det blir riktigt intressant. Medan 80-90% av Maine Coon ligger i området kring 15% eller högre i COI, så ligger Sibirer mestadels kring 10% i COI som högst kring 11-12%, Norsk skogkatt ligger mestadels under 5% i COI.
Comparison of COI between MCO NFO and SIB

 

Jag gjorde också en jämförelse mellan klonerna på MCO och den enda katten de har Pans Polaris hos NFO. Mina tankar är att utveckla denna analys i framtiden och gå bak i tiden för att analysera hur utvecklingen gått hos de två raserna. 
Som du kan se ligger NFO långt under MCO som på något sätt normaliserats kring 35-40%, medan de flesta NFOs ligger någonstans kring 10-15%.
Clones vs Pan Polaris

 

Jag tog också en titt lite djupare och separerade katterna i grupper beroende på klonerna. 
Den första gruppen är de som anses vara utparningar, de som ligger under 20%.

Verikalt ser du procenten på Kloner och COI och horisontalt ser du antalet katter.
Clones under 20 COI compared to Clones cats considered outcross

 

Nästa grupp är katterna som ligger mellan 20-30% i kloner. Samma här, vertikalt är procenten i kloner och COI och horisontalt är antalet katter.
Clones 20 30 COI compared to Clones

 

Nästa grupp är katter från 30-35% i kloner, också här är vertikalt procenten i kloner och COI medan vertikalt är antalet katter. 
Clones 30 35 COI compared to Clones

 

Som du kan se blir det ganska tydligt när man tittar på dessa diagram att när Klonerna ökar så gör även COI det. Så klonerna påverkar absolut inaveln inom vår ras, även om de föddes för 40 år sen.

Till sist ett diagram som visar COI för de fyra olika grupperna.
Comparison of COI for different groups of percentage of clones

 

Av: Malin Sundqvist

Det finns många, många sidor om rasens tidiga historia, men de flesta skrifter tar upp endast den gamla historien om hur man tror rasen kom till Maine och hur dess namn kom till.  I denna artikel ska jag snarare ta upp lite mer om grunden till vår ras.

Idag pratar vi ofta om Foundation och med detta menar vi då egentligen ny foundation! Men vi glömmer ofta att foundation är själva grunden till vår ras, Maine Coon är en natur-ras, de kommer från Maine i USA där de i århundraden hållit ladugårdar fria från råttor och möss och precis som vår Svenska huskatt den som även finns inregistrerad som Europeiskt Korthår, så var Maine coon från början och är till stor del fortfarande i USA en huskatt. Det är sällan vi på våra forum får frågan om huruvida en hemlös katt skulle kunna vara en Europe eller inte, är man inne på Amerikanska forum ser man ofta att ägare till en så kallad Moggy (bondkatt) går ut och frågar om just deras katt skulle kunna vara en MCO och då får svaret från Amerikanska uppfödare att jadå absolut den har alla karaktäristiska drag, eller nej den saknar dragen som skall till. Givetvis är de även där huskatter om de saknar stamtavla, men i USA och Canada,  kan man ännu registrera ny foundation som vi kallar det.

Men jag tänker inte gå närmare in på detta på pawpeds finns en lista över de tidiga foundationkatterna, samt även en del nya foundation genom åren finns några få med senare årtal i listan men de flesta är från första grunden..
FoundationCatList

 

Jag har också förstått att många uppfödare i Sverige idag inte vet särskilt mycket om klonerna, inte förstår deras inverkan på vår ras, många pratar om klonerna (kom nu ihåg att detta var inget annat än 17 helsyskon), som om de vore grundare för vår ras, vilket inte alls stämmer.  Det var bara en del av en stor tårta med många, många olika bitar och klonerna i sig när de föddes vara bara en del i denna jättetårta av olika linjer. Jag har också hört sägas: Bakom de mer “extrema” katterna finns katterna från Heidi Ho’s linjer, klonerna (avkommor efter Heidi Ho Sonkey Bill och Tanstaafl Polly Adeline of Heidi Ho).
Som om dessa katter skulle ha någon grund för den typ som många MCO har idag? Saken är bara att de mer extrema katter som så många vill påstå är den “rätta typen” idag,  är så långt ifrån den typ klonerna faktiskt hade. Så att ha höga värden på klonerna, har inte det minsta med typen att göra, det är inget annat än en enorm genetisk flaskhals som minskat den genetiska variationen hos dessa katter enormt.

För att förstå mer om deras inverkan på vår ras och förstå mer om vilka de egentligen var så får vi gå tillbaka en hel del i tiden. Till tiden innan klonerna föddes. Det verkar som att många inte förstått att klonerna i sig faktiskt var vad vi idag kallar F4:or de var alltså foundation i 4:e led. Jag kommer att länka till deras stam lite längre ner. Men först…. hur det hela började!

1969 undervisade Connie Condit (Heidi Ho) på en sköterskeskola inom försvaret. Vid studenthemmet strök en mycket dräktig hemlös liten Bruntigré hona som de gav namnet Susan. Denna hona kvalificerade inte in som en Maine Coon, hon såg enligt Connie Condit ut som Kliban Sneaker-katten men utan skor… denna hona fick flytta in med Connie.

Se bild nedan på Kliban Sneaker-katten.
Kliban Sneaker Cat

 

Bara två veckor efter att hon flyttat in hos Connie födde Susan fyra stora kraftiga pojkar, två svarta, en bruntigre och en bruntabby-vit. Susan kastrerades och fick flytta till Connies mamma.
Den bruntabby-vita pojken som döptes till Andy (Andy Kat of Heidi Ho), fick stanna hos Connie.


När han var 6 månader gammal mötte Connie, Bonnie Rich (Richelieu) som blev helförtjust i Andy och insisterade på att Connie bara måste registrera honom, ställa ut honom och använda honom i avel.


Connie undrade om Bonnie var galen med tanke på hans mor och på hans okände far,  men Bonnie förklarade processen med foundation-registrering för Connie och bara för att få tyst på henne så skrev Connie till ACA och fick honom registrerad. Efter en semester i Florida hade Bonnie med sig en date till Andy, en hona vid namn Bridget (Bridget Katt of Heidi Ho). Connie hade fortfarande inte minsta tanke på att börja med avel men hade gått med i MCBFA (Maine Coon Breeders and Fanciers Association) för att lära sig lite mer om Maine coon och kom där i kontakt med Betty Ljostad som föreslog att hon skulle ta med sig Andy på en utsällning för att låta domarna avgöra huruvida han var en Maine Coon eller ej. Han kom hem som Champion. Bridget var då redan dräktig.

I denna första kullen behöll Connie tre honor:
Heidi Ho Heather, Heidi Ho Molly Stark och Heidi Ho Fanny Abigail

Men hon behöll också två hanar:
Heidi Ho Seth Parker och Heidi Ho Henry Sayward

Detta gjordes för att kora dem och rensa ut eventuellt dåliga gener, här måste vi betänka att man på den tiden tänkte annorlunda. Då trodde man att bästa sättet att rensa ut dåliga gener var att inavla, för att på så sätt tvinga fram de dåliga recessiva generna i ljuset. Idag vet vi bättre, men på den här tiden var det så man gjorde. En av de mer kända parningar hon gjorde var den med Henrietta som var dotter till Heidi Ho Heather och Heidi Ho Henry Sayward, där hon parade henne med  sin far, i denna kullen föddes Heidi Ho Sonkey Bill, som alltså är klonernas. 

Efter att Connie hade fått Heidi Ho Sonkey Bill efter Henrietta och Henry, lät hon alla de fem tidigare katterna Henry, Seth, Fanny Abigail, Molly Stark och Heather kastreras och gå i pension. Hon hade då redan köpt in två nya, Tanstaafl Polly Adelaine och även Ktaadin Oquossoc. För att linje-avla en del och här börjar den historia vi så väl känner till. Den om klonerna.

Denna parningen med Henrietta och Henry, insåg Connie var en risk men en risk hon var villig att ta då hon hade varit borta länge (bosatt i Tyskland) och inte hade kännedom om hanar som hon skulle kunna tänka sig använda sig av, Henrietta var två år gammal och behövde bli parad. Hon hade också behållit Becky (Heidi Ho Rebecca Katt) en hona efter Seth Parker och Polly Adelaine för att föra Seths gener vidare. 

Som man ser ovan var det extremt mycket inavel och som sagt något man på denna tiden gjorde i tron att man då rensade ut dåliga recessiva gener.

Andys profil vara lite väl mycket och Connie korrigerade den genom att para honom med Bridget. Sonkey Bill parade hon därefter med Polly Adeline och resten är historia.

Den första kullen föddes 1979-01-20 jag vet inte om bara en föddes i denna kullen eller om bara 1 gick vidare, men där föddes i alla fall och gick vidare i avel:
Heidi Ho Barnaby Katt.
1979-07-01 kom en ny kull mellan dessa två också här finns bara en avkomma registrerad i pawpeds som alltså gick vidare i avel huruvida det blev fler eller inte vet jag inte:
Heidi Ho Percival of Meunderie. 

1979-10-19 kom nästa kull i denna finns 2 stycken avkommor registrerade som båda gick vidare i avel: Heidi Ho Molly B. of Tanstaafl och Heidi Ho Wilyum of Ktaadn.
1980-08-11 kom ytterligare en kull i denna kull gick 4 vidare i avel.
Heidi Ho Canth of Tanstaafl, Heidi Ho Coon Victoria, Heidi Ho Portius of Olde Farm
1981-06-11 kom så ytterligare en till kull där fyra gick i avel:
Heidi Ho Lady Arwen of Mary B, Heidi Ho Lovey Mero of Meunerie, Heidi Ho Richard III of Carmalot och Heidi Ho Sasquatch of Ktaadn.
1982-01-09 kom så den näst sista kullen ur vilken också här fyra gick vidare i avel:

Heidi Ho Annabel Lee of Tycoon, Heidi Ho Aurora of MtKittery, Heidi Ho Camille of Calicoon samt Heidi Ho Justin Morgan Katt.
1982-11-02 föddes den sista kullen ifrån vilken ytterligare 2 gick vidare i avel:
Heidi Ho Just Plain Bill Katt och Heidi Ho Rachel Adeline.

De 17 syskon som vi kallar klonerna blev extremt populära och användes på tok för mycket, de blev maraton-hanar och maraton-honor av dem och man fortsatte dessutom med den korsavel som Connie från början gjort för att ytterligare förstärka dem.

Varför de kallas klonerna finns återgivet i artikeln som är lite kortare skriven och som heter Klonerna.

Några tänkvärda ord från Connie själv är:
Jag har aldrig förstått varför folk säger sig tycka om en viss ras för att sedan börja ändra först en sak, sedan en annan. För flera år sedan skrev en ny uppfödare till mig för att be om råd gällande sitt avelsprogram. Hon frågade "Vad gillar domarna?" Mitt svar var mycket kort: åt H*vete med vad domarna gillar, avla enligt standarden! När jag först började, kände mycket få domare igen en bra Maine Coon, ens när de snubblade över en!"

Andra tänkvärda ord idag när vi har så många katter med så otroligt höga procent av klonerna i sina stamtavlor (ofta 35-45%) är:
De uppfödare som avlat på klonerna skulle ha lyckats bättre om de parat dem med bra typad foundation MCs, för att vidga genpoolen.
och
Jag var inte helt nöjd med hur klonerna mognade, de var alltför magra och gängliga och åtminstone en del av dem var alltför finlemmade. De borde ha parats ut mer med utparningslinjer.
samt
Just nu finns det för mycket Heidi Ho i de flesta linjer, vi behöver blodtransfusioner.

Ovan är alltså historien om klonernas uppkomst om bakgrunden till dem, var de kom ifrån, att de ju faktiskt var foundationkatter, något man kanske skall betänka innan man ger sig hän åt att klanka ner på  de som idag i sin avel använder sig av ny foundation. Man bör också betänka Connies egna ord kanske också respektera hennes önskan, utan Connie hade dessa katter inte existerat, genom att jobba med utparning själv känner jag att jag hedrar Connie genom att uppfylla hennes önskan om att blanda in nytt blod i min avel.

Om man skapar ett kontot på Pawpeds kan man välja att markera dubblerade vilket är till stor hjälp när man önskar se tydligare de korsningar och parningar som gjorts bakom klonerna. Här är en av klonernas stam i 6 generationer. Om man söker på och räknar antalet träffar på Andy Katt  och Bridget katt så ser man att på 6 generationer förekommer Andy 7 gånger och Bridget 6 gånger.
Om en katt idag hade denna sammansättning skulle ni för ett ögonblick överväga att använda denna i avel?
Heidi Ho Aurora

 

De flesta skulle dra sig för att göra detta, trots detta så fortsätter så otroligt många att avla på väldigt högklonade katter utan att ha klart för sig vad detta egentligen innebär för vår ras.
Idag ligger klonerna tyvärr så långt bak på många katter att vi inte rent visuellt kan se hur det ser, ut vi har bara en procentsats att gå efter vilket för de flesta kan vara svårt att verkligen förstå vidden av. De flesta katter idag har klonerna längre bak än 10 generationer och vi kan därmed inte fysiskt SE dem, vilket gör dem lite overkliga, jag har full förståelse för att det är svårt att förstå den inverkan som katter så långt bak kan ha men om vi betänker att inget förändras för att de flyttar längre bak, det är ju samma antal katter som finns där vi kan bara inte se dem längre… En av mina gossar kan vi ta som exempel, han föddes 2006 och hade inte jättehöga värden, han låg kring 35% men i hans stam kan man faktiskt göra ett experiment för att se lite mer tydligt hur det faktiskt ser ut bakom de katter som då har högre värden på klonerna.

Gå in på länken, använd gärna Google Crome, tryck CTRL-F för att få upp sökrutan uppe i höger hörn, sök sen på Heidi Ho Aurora (som är en av klonerna) och betänk här detta är bara EN av dem det finns sjutton av dem, vill ni experimentera sök gärna på de övriga 17 klonerna också.
Det ni kommer att se när ni söker på Heidi Ho Aurora är att Lilleman på 10 generationer förekommer denna hona 86 gånger!
Lilleman

 

Som avslutning då jag nu pratat en hel massa om klonerna, om deras historia och hur de kom sig att de blev så populära och så vanligt förekommande. Men återigen glöm inte bort, att det var inte dessa katter som från början grundade rasen! Det var många, många, många andra som la grunden för vår ras.

När vi tittar på top 5 så ser vi de 5 vanligast förekommande foundationkatterna, de som finns bakom våra kloner till stor del, men om vi då tittar på foundationlistan som jag länkat till ovan så finns där så otroligt många fler, detta är grunden för vår ras, inte klonerna i sig även om de på 80-talet tyvärr tog över.

Här nedan kommer lite bilder av katterna jag pratat om ovan de finns alla publicerade i pawpeds i stamtavlan samt på MCHS. Klicka på bilderna för att komma till bildens egen sida och även se fler bilder i vissa fall.

 

AndyKattOfHeidiHo

Andy Katt of Heidi Ho

BridgetKattOfHeidiHo

Bridget Katt of Heidi Ho

HeidiHoHenrySayward

Heidi Ho Henry Sayward

HeidiHoHeather

Heidi Ho Heather

HeidiHoSonkeyBill

Heidi Ho Sonkey Bill

TanstaaflPollyAdelineOfHeidiHo

Tanstaafl Polly Adeline of Heidi Ho

 

Skapad av: Malin Sundqvist