Als je interesse hebt in een mix of stamboomloze kat, dan is deze tekst voor jou!

Ik wil niet dat je opgelicht wordt.

Zeer weinig van de stamboomloze raskat of gemixte rassen zijn wat ze lijken te zijn. Vaak is de persoon die ze verkoopt zelf opgelicht en wordt de ellende door hun voortgezet.

Ik heb vele verhalen gehoord, ook recente verhalen (net voor ik dit schrijf) . Bijvoorbeeld van een stel die een huiskat had die zwanger was en kittens kreeg. Ze hadden een paar van de kittens verkocht aan familieleden, wat geweldig leek. Totdat ze een paar dagen later een advertentie zag op Marktplaats waarin haar kittens werden aangeboden voor een veel hogere prijs en ze waren gelabeld als een mix (kruizing). 

Dit is slechts een van de truukjes die gebruikt wordt om kittenkopers te misleiden.

Ok, dus je bent geinteresseerd in een Maine Coon en je vindt een mix waar de moeder een raskat is, maar zonder stamboom, hoe WEET je dan dat de moeder echt een Maine Coon is?

Hoe kun je erachter komen dat de moeder niet feitelijk een langharige huiskat is? Hoe heb je de zekerheid dat je krijgt wat je wilt? Vind je de looks van het kitten leuk? Is het een geweldig lief katje, die je hart heeft gestolen? Dan moet je er absoluut voor gaan! Maar vergeet dan het label van raskat of mix. Noem je nieuwe lieverd een huiskat, een absoluut geweldig, lief, leuke huiskat en niets meer of minder, want andere labels kunnen niet bewezen worden.

Wanneer we het hebben over raskatten zonder stamboom, hoorde ik pas een soortgelijk verhaal.

De kittens waren ticked tabbies, dit patroon is dominant, wat betekent dat een van de ouders het patroon MOET hebben, als een van de kittens het heeft. Een andere uitkomst is genetisch onmogelijk.

De koper had twee kittens gekocht van deze fokker, die twee geregistreerde Maine Coons had (ouders). De fokker vertelde de koper dat de katten niet vrij naar buiten mochten. Ok dus dat zou dit wel veilig moeten zijn toch? De katten leven binnen, hebben ouders waarvan een stamboom getoond kan worden. Er is alleen 1 probleem. Op dat moment was er slechts 1 ticked tabby Maine Coon in Zweden en dat was mijn eigen kater, die ik had geimporteerd uit Oostenrijk. Ik vond dit heel verdacht, sinds ik precies weet welke poezen mijn kater heeft gedekt. De fokker had een eigen kater waarvan ze claimde dat dit de vader was. Ik had een foto gezien van de moeder, dus ik wist dat zij een classic tabby was en dus niet degene was die een ticked patroon kan doorgeven. De vader was dus de enige mogelijkheid. Ik ging een beetje dieper graven in de achtergrond van de vader en het bleek dat hij was verhuisd naar de fokker in 2012 op 1-jarige leeftijd...... maar wacht eens even, mijn kater is NIET de vader, zijn eerste kittens waren toen nog niet eens geboren! Dus was er geen enkele andere Maine Coon die dit patroon kon doorgeven aan de kittens. Ik kreeg uiteindelijk een foto van "de vader" te zien en kwam erachter dat hij ook een classic tabby was. Genetisch gezien kon de geclaimde vader van het nest in werkelijkheid NOOIT de vader van het nest zijn.
Waarschijnlijk was de poes een keer ontsnapt en heeft een leuke huiskat ontmoet in de buurt en heeft vervolgens kittens gekregen. De fokker heeft ofwel onbewust door gebrek aan kennis, ofwel bewust de kittens op die manier aangeboden, bewerend dat haar eigen Maine Coon de vader is, zodat ze er meer geld voor kan vragen.

Er zijn honderden van dit soort verhalen, we komen er steeds meer en meer van tegen.

Dus als je van een huiskat houdt, koop er een, maar hang er geen gewicht aan dat het een raszuivere Maine Coon is zonder stamboom, of een mix. De waarheid is dat niemand enig idee heeft welke (voor)ouders er precies achter het kitten zit. Als je een Maine Coon met stamboom wilt, koop er dan een van een fokker met een goede reputatie, MET stamboom, aangezien dat het bewijs van afkomst is van je kitten.

Laat je zelf niet in misleiden door kleuren of bepaalde looks. Een huiskat heb je in meerdere kleuren en looks. Zelfs een point (de kleur die je veelal ziet bij een Heilige Birmaan, Ragdoll en Siamees) is geen enkel bewijs dat de kat iets te maken heeft met elk van deze rassen.

Ik heb zelfs een paar keer gehoord dat de M op het voorhoofd betekent dat het een Maine Coon is. Fout, fout, fout, alle agouti's (katten met een patroon) of ze nu een klassieke tabby, gestreept tabby, gevlekte tabby of ticked tabby zijn, hebben een M op hun voorhoofd, onafhankelijk van welk ras ze zijn. Dit heeft te maken met het agouti gen en dit heeft niks te maken met het ras.

Laat onze fantastische huiskatten, die zo gevarieerd zijn in kleur, vorm en uiterlijk, gewoon huiskatten zijn, lang en kortharig. Laat ze zijn wat ze zijn en probeer niet hun standaard te verlagen door te zeggen dat ze dit of dat zijn, alsof ze niet genoeg waarde hebben van zichzelf als een fantastische huiskat!

Wanneer je een raskat met stamboom wilt maar je kunt dit niet betalen (ik heb daar volledige begrip voor dat niet iedereen in de positie verkeerd in het leven dat ze deze prijs kunnen betalen), dan zijn er vele andere opties.

 1. Herplaatsers: je krijgt een raskat MET stamboom voor een lagere prijs. Fokkers moeten vaak een beslissing maken om hun katten te herplaatsen wanneer er niet meer met ze gefokt wordt en de fokker wel wilt doorgaan met fokken.
 2. Dit is iets wat we veel doen in Zweden, maar ik weet dat het minder gebruikelijk is in andere landen, maar toch vertel ik erover. Ik zal een artikel schrijven waarin ik dit verder uitleg. Wij noemen dit "Fodervärd", vertaald kun je dit gastgezin noemen misschien? Hier zijn twee mogelijkheden, volledig of gedeeltelijk. In beide gevallen betaal je volledig of gedeeltelijk met "werk" en toewijding in plaats van met geld. En NEE, het is absoluut geen gratis kat, maar in plaats van te betalen met geld, betaal je met toewijding, tijd en werk.
  Bij de volledige optie, betaal je helemaal geen geld, maar heb je een afspraak met de fokker dat de fokker een aantal nestjes krijgt van de kat (in het geval van een poes) en dat jij de kittens opvoedt in jouw huis, vrijneemt van werk als de poes moet bevallen en voor de kittens zorgt totdat ze groot genoeg zijn om te verhuizen.
  Wanneer het een kater is, zul je bereid moeten zijn om poezen te ontvangen aan wie je een buitendekking verleend. Wanneer het om een gedeeltelijke regeling gaat, betaal je misschien de helft van de prijs van de kat, maar het aantal dekkingen of nestjes zal dan kleiner zijn, meestal 1 of 2. Bij een volledige regeling is het aantal misschien wel 2-4 dekkingen of nestjes.

 

Door: Malin Sundqvist

Vertaald door: Debbie Sprenger 

Is de stamboom slechts een papiertje?

 

Het lijkt wel alsof er een explosie is ontstaan met het aanbieden van katten die verkocht worden als raszuiver maar zonder stamboom (zonder registratie). Ik heb zoveel mensen gesproken die zulke katten gekochten hebben.

Ik vraag mezelf af waardoor mensen gedreven worden om zo'n kat zonder stamboom te kopen alleen maar om 100-150 euro te besparen. 

Het enige wat ik kan bedenken is dat mensen geloven dat een stamboom slechts een papiertje is, waarop de familie staat aangegeven.

Je kan er niet meer naast zitten. Een stamboom zou je beter kunnen vergelijken met een soort kwaliteitsstempel. Maar natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Ik zeg hiermee namelijk niet dat je zonder enige terughoudendheid een willekeurige kat met stamboom kunt kopen, zonder verder onderzoek gedaan te hebben naar de fokker. De fokker is niet automatisch een goede fokker alleen omdat deze de kittens laat registreren, zeker niet. Maar een stamboom zegt zoveel meer dan alleen een paar namen op een papiertje met hun registratie nummers.

Ik zal proberen een paar dingen te benoemen wat een stamboom je kan zeggen. Sommige van deze punten zullen een beetje per land verschillen. Ik zal vertellen wat voor Zweden geldig is, aangezien dat is wat ik weet.

 • De fokker is lid van een kattenvereniging en is verplicht om hun regels te volgen (daarnaast ben je als fokker verplicht om je aan de wettelijke regels te houden).
 • Beide ouders staan in het stamboek geregistreerd.
 • Sommige verenigingen eisen bijvoorbeeld dat beide ouders getest zijn op FIV en FELV, of eisen een verklaring te overleggen waarin staat dat de kat vrij is van navelbreuk of dat de ballen goed zijn ingedaald bij een kater. 
 • Kittens moeten zijn gechipt
 • Kittens moeten twee keer gevaccineerd zijn (bij sommige verenigingen is 1x ook toegestaan, 2 weken voor de verhuizing van minimaal 13 weken)
 • Ze worden verkocht met een gezondheidscertificaat die is afgegeven door de dierenarts.
 • De fokker mag een poes niet meer dan 3 nesten laten krijgen in een periode van 2 jaar. 
 • De kittens moeten bij hun moeder blijven tot een minimale leeftijd van 12 weken oud en mogen geen dag eerder verhuizen. 
 • Geen kitten mag worden onthouden van registratie. 
 • Een fokker die lid is van een vereniging mag op geen enkele manier met huiskatten fokken of verschillende rassen kruizen. Om twee rassen te kruizen moet de fokker een aanvraag doen bij de vereniging om in aanmerking te komen voor een stamboom voor de kittens. 
 • Een fokker die een Oeps-nestje krijgt (een poes die is ontsnapt en gedekt door een huiskat in de buurt, of twee verschillende rassen die thuis wonen en per ongeluk met elkaar kunnen paren) moeten nog steeds aangemeld worden bij de vereniging om misverstanden te voorkomen. 
 • Veel fokkers volgen de opgestelde gezondheidprogramma's voor het ras, je kan hier meer over lezen op www.pawpeds.com of in de artikelen op deze website. 

Een fokker die gefraudeerd heeft met een stamboom of zich op een andere manier heeft misdragen zal worden uitgeschreven van de vereniging waardoor de fokker niet langer de kittens kan registreren. Hou dit in je achterhoofd wanneer je een kitten zonder stamboom wilt kopen of een mix. Zou het kunnen dat deze fokker zich misdragen heeft en is dat iemand die je jouw geld wilt toevertrouwen?


Door de stamboom krijg je ook hulp van de achterliggende vereniging als je vragen hebt. Je kan vele generaties terugkijken waardoor je veel informatie krijgt over de gezondheid en andere erfelijke zaken die achter jouw kitten zitten.

Dit zijn slechts enkele zaken die komen kijken bij een stamboom. Zoals je ziet houdt dit veel meer in dan slechts een papiertje.
Iedereen die wilt kan lid worden van een vereniging. Bij sommige verenigingen is het toegestaan om een nestje te hebben zonder cattery naam geregistreerd te hebben. Zoals je kunt zien, wanneer alles in orde is, is er eigenlijk niets wat een fokker in de weg staat om een nestje te laten registreren. Zelfs de kosten niet.

Lidmaatschapkosten zijn rond de 25 euro per jaar.

Het registreren van een cattery kost rond de 30 euro (eenmalig).

Het aanvragen van een stamboom kost 10-12,50 euro per kitten.

Door: Malin Sundqvist

Vertaald door: Debbie Sprenger 


Typisch voor een broodfokker

Typisch voor een verantwoordelijke fokker

1. De motivatie: 

 • "het is leuk"
 • "het is leuk voor de kinderen"
 • om "geld te verdienen". 

Zij zullen geen selectie maken van de kopers die zich aanbieden en zullen zelden weigeren te verkopen, zelfs als de koper ongeschikt is.

1. Is toegewijd om kittens te produceren die van goede kwaliteit zijn en is serieus geinteresseerd in hun hobby. Ze zullen zoveel investeren in hun kittens dat ze bijna nooit winst zullen maken. Ze zullen alleen kittens verkopen aan geselecteerde kopers en zullen weigeren te verkopen als ze het gevoel hebben dat de koper niet geschikt is.

2. Is blij om hun huisdieren met elkaar te verparen van hetzelfde ras, verschillende rassen of in combinatie met een huiskat, gewoon om leuke kittens te krijgen.


Velen zullen verschillende rassen mixen om een hogere prijs te kunnen vragen, waarbij ze in vele gevallen verhalen verzinnen over de achtergrond van de kittens. Ze hebben geen interesse of kennis van genetica, stambomen, bloedlijnen, gezondheidstesten of gezondheidsprogramma's. Let op dat een kat van een broodfokker ook een stamboom kan hebben.

2. Kan uitleggen hoe goed geplande verparingen bepaalde eigenschappen of kwaliteit naar voren of juist naar de achtergrond kan brengen, door zorgvuldige selectie en outcross. Afhankelijk van hoe ervaren de fokker is, kunnen ze je vertellen over diverse gezondheidsprogramma's die zijn opgezet, het ontstaan van het ras en ook ze kennen de rasstandaard goed. Ze weten bijvoorbeeld dat er geen manier is om zowel type als omvang te voorspellen. Wanneer ze nieuw zijn kunnen ze je verwijzen naar hun mentor die kan helpen met vragen die ze zelf niet kunnen beantwoorden.

3. Zelfs als het huisdier (vader/moeder van de kittens) heel geliefd zijn, zijn ze niet getest op genetische problemen binnen het ras, en ook niet op andere gezondheidsproblemen zoals navelbreuk of cryptorchisme. 

3. Zal niet fokken met een kat die nog niet oud genoeg is. Zorgt ervoor dat de kat getest is op genetische aandoeningen die voorkomen binnen het ras. Kan ook documentatie overleggen waarin de testresultaten te zien zijn.

4. De kittens krijgen geen gezondheidscertificaat, chip of (voldoende) vaccinaties. De fokker is niet gekwalificeerd om help te bieden wanneer er problemen optreden. De kittens worden altijd ongeholpen verkocht.

4. De kittens worden verkocht met een gezondheidscertificaat die niet ouder is dan 7 dagen. Ze worden twee keer gevaccineerd en hebben een chip. Een koopcontract wordt opgesteld. De fokker is gekwalificeerd en bereid om de nieuwe eigenaar te helpen als problemen zich voordoen.

5. De verkoper heeft weinig tot geen kennis over de geschiedenis van het ras, of over de aanbevelingen van de rasvereniging of de standaard. Ze geven vaak aan dat dit niet nodig is, omdat de kittens toch alleen als huisdier worden verkocht.

5. Houden van het ras en kunnen uren doorpraten over de achtergrond, geschiedenis, het karakter en het ideale type van het ras.

6. Kittens worden geboren in tijdelijke huisvoorzieningen, soms in een ongezonde omgeving, wat aangeeft dat er onvoldoende lange termijn investering is gedaan in de cattery, waardoor het kan ontbreken aan goede zorg en welzijn van de kittens.  

6. Investeert in tijd en in middelen voor de moederpoes en haar kittens. Ze worden geboren in een goede omgeving die hygienisch en liefdevol is. 

7. Zelfs wanneer ze alleen maar huisdieren zouden verkopen, kunnen ze stambomen van de ouders laten zien en praten over de titels die daarop aanwezig zijn, als een bewijs van kwaliteit. Toch heeft de eigenaar geen interesse om de kennis te vergroten door naar shows te gaan, cursussen te volgen of lokale lezingen te bezoeken. De fokker is niet geintereseerd om naar shows te gaan met de eigen katten om de showkwaliteit aan te tonen. 

7. Zal zich altijd aan willen sluiten bij een vereniging als FIFe, WCF, CFA, TICA, CFF enzovoort. Veel fokkers showen hun katten. Ze tonen veel toewijding aan hun hobby. Ze gaan misschien naar een show om een objectief oordeel te krijgen in hoeverre hun katten voldoen aan de rasstandaard. Maar zelfs al gaan ze niet naar show, dan hebben ze kennis over de rasstandaard en kunnen vertellen wat er goed en slecht is in hun eigen katten t.o.v. de standaard.

8. Het kan voorkomen dat de fokker niet bereid is om de koper het hele nest te tonen of zelfs de moeder, ook al is zij aanwezig. De fokker kan of wil de onderlinge kittens en hun ouders niet vergelijken of kritisch beoordelen. Je kan een kitten uitzoeken zonder reservering. Vaak willen ze dat je snel beslist en een aanbetaling doet, wanneer de kittens nog heel jong zijn. 

8. Ze laten je het hele nest zien en de moeder van het nest in een schone omgeving. Ze zullen je helpen het kitten te evalueren en te selecteren. Ze zullen het verschil uitleggen tussen de criteria van "fokkwaliteit" en "liefhebberskwaliteit". Ze leggen uit waarom er slechts een paar worden verkocht voor de fok. Ze zullen geen haast hebben om een aanbetaling te krijgen wanneer de kittens erg jong zijn, liever evalueren ze de kittens nog wat langer.

9. De prijzen zijn meestal een paar honderd euro lager dan gebruikelijk is voor een raszuiver kitten met stamboom. Het kitten kan te koop staan als raszuiver zonder stamboom of als kruizing. Omdat een broodfokker zo snel mogelijk van de kittens af wil, willen ze dat ze snel verhuizen en tegelijkertijd goed betaald worden. Ze hebben er ook geen probleem mee een kitten telefonisch te verkopen of via email en om het kitten snel en makkelijk thuis te bezorgen. Vaak hebben ze er geen probleem mee het kitten te laten verhuizen voordat het 12 weken oud is, zelfs als er wetten en regels zijn die dat verbieden.

9. De prijzen liggen binnen de gebruikelijke bandbreedte van het ras. De prijs zal niet alle kosten dekken die een verantwoordelijke fokker heeft geinvesteerd. Een verantwoorde fokker zal zelden winst maken. Ze zullen ook zelden kittens verkopen zonder persoonlijk contact. Ze zullen geen kitten laten verhuizen eerder dan 12 weken, vaak houden ze ze juist langer voordat ze verhuizen. Ze eisen vaak eerst een bezoek van de koper voordat deze een kitten kunnen reserveren of een aanbetaling kunnen doen. 

10. Maakt zich geen zorgen over de toekomst van het kitten, of het ras als geheel. Als de koper het kitten niet kan houden dan krijgt de koper geen hulp of ondersteuning in het vinden van een nieuw huis.

10. De fokker zal blijven helpen met vragen over de zorg van het kitten, je begeleiden als er problemen zijn. Ook kan de fokker het kitten ook terugnemen indien het niet gehouden kan worden of zal helpen met het vinden van een nieuw huis. Dit doen ze om te voorkomen dat de kat in verkeerde handen terecht komt.  Wat richtlijnen die je helpen een goede fokker te selecteren:

 1. Een verantwoordelijke fokker zal niet met katten fokken die jonger zijn dan 1 jaar. De fokker zal ook gezondheidstesten laten uitvoeren die binnen het ras nodig zijn (en dit ook kunnen aantonen). De fokker zal ook eisen dat de vader van het nest getest is, als er gebruik werd gemaakt van een buitendekking. Zorg er dus voor dat je weet welke erfelijke ziektes dit zijn voor het ras waarin je geinteresseerd bent.
 2. Kijk uit voor fokkers die niet testen en beweren dat hun lijnen vrij zijn van gezondheidsproblemen. Er bestaan geen lijnen zonder problemen, we kunnen alleen het beste doen wat we kunnen door te testen en door generatie voor generatie goed te evalueren.
 3. Een goede fokker zal de noodzaak uitleggen van het kastreren van katten die niet in een fokprogramma worden opgenomen en zal uitleggen dat ze het beste als geholpen poes of kater van hun leven kunnen genieten. De pil verhoogt het risico op borst tumoren en ook het risico op een baarmoederontsteking is groot. Beide ziektes kunnen levendbedreigend zijn.
 4. Een verantwoordelijke fokker zal een kitten met koopcontract verkopen. De inhoud hiervan zal verschillen maar over het algemeen zal het de rechten en plichten vermelden van de koper en verkoper, bevat het gezondheidsinformatie en mogelijk een terugkoopbeleid. 
 5. Een verantwoordelijke fokker toont passie, liefde en goede kennis over het ras. Hij of zij wil dat de kittens bij goede families terecht komt en zal de potentiele kopers goed interviewen, referenties vragen, en kan ook een kitten weigeren als de koper of de toekomstige leefomstandigheden voor het kitten niet geschikt wordt bevonden. 
 6. Een verantwoordelijke fokker zal de kittens zo lang als het nodig is zelf houden, totdat er een goede familie gevonden is. 
 7. Veel verantwoordelijke fokkers zullen geen kitten verkopen aan mensen die hun kat vrij buiten laten lopen. Zij zullen een kattenren, afgeschermde tuin of balkon eisen of alleen het lopen aan een tuigje toestaan.  
 8. Het huis waar de kittens en katten wonen is schoon. Accepteer het niet als de fokker buitenshuis wil afspreken. Vertrouw op je instinct!
 9. Een verantwoordelijke fokker is actief betrokken bij katten in het algemeen, bij shows en bij kattenverenigingen. Natuurlijk zijn daar uitzonderingen. Een ervaren of oudere fokker die misschien al 20 jaar heeft geshowd is misschien de interesse in shows verloren. Maar het is verdacht wanneer een fokker helemaal geen contact heeft met andere fokkers. 
 10.  Een verantwoordelijke fokker zal je begeleiden, je vragen beantwoorden die je misschien hebt, en kan ook referenties geven van eerdere kopers (nadat die hiervan op de hoogte zijn gesteld).
 11. Bij een verantwoorelijke fokker kun je al de kittens en beide ouders ontmoeten, tenminste als de vader bij de fokker woont. Als de vader er niet woont, dan kunnen foto's getoond worden en contactgegevens gedeeld worden wanneer iemand verdere vragen heeft over de vader.
 12. Een verantwoordelijke fokker zal ook na de verhuizing van de kittens blijven monitoren hoe de kittens uitgroeien, zowel fysiek als qua karakter en zal ook willen weten als er problemen zijn met de gezondheid van de kat, in de relatie met de kat tot de eigenaar of met andere katten.   
 13. Een verantwoordelijke fokker zal geen kitten laten verhuizen voordat ze minimaal 12 weken zijn en vaak zijn ze tussen 12 en 16 weken oud. Dit is in het belang voor het kitten en voor jou, zodat je een zo leuk en zelfverzekerd mogelijk kitten krijgt. 

Door: Malin Sundqvist

Vertaald door: Debbie Sprenger