Een zeer wijze vrouw zei ooit dat het grootste probleem met kitten geboorten en met kittens in feite Homo Sapiens is! (de mens)

Wij mensen hebben het vermogen om te geloven dat we altijd het beste weten en een verlangen om alles te beheersen en we haten het om ons machteloos te voelen en toe te kijken. Maar soms moeten we ons realiseren dat dit de beste service kan zijn die we onze kattenmoeder of onze kittens kunnen bieden. Elke keer dat we besluiten om te gaan helpen, moet goed afgewogen worden, en niet onnodig, wat volgens mij tegenwoordig vaak het geval is. Ik heb tot dusver geen kitten verloren (die niet te vroeg geboren is) even afkloppen. Ik moet zeggen, het verliezen van kittens zullen we allemaal vroeg of laat meemaken als we het fokken maar lang genoeg volhouden, het maakt deel uit van de levensloop en is iets dat we als fokkers gewoon moeten accepteren. Ik begin normaal gesproken niet met ondersteunende voeding als het niet duidelijk is dat het nodig is. Iets wat goed kan zijn om te weten en enkele tips en adviezen die ik volg:

  1. De eerste dag kunnen ze veel aankomen, maar ze kunnen ook niet aangekomen zijn of soms zelfs een beetje afvallen zonder dat er iets mis is. Begin de eerste dag NIET met ondersteunende voeding, tenzij je een kitten hebt die extreem klein en zwak is en die gewoon niet de kracht heeft om te drinken bij de moeder. Als ze klein maar sterk zijn, laat ze het dan zelf doen. Het is ook volkomen normaal dat het de eerste dagen met veel geschreeuw gaat, ieder kitten zal meer of minder controle krijgen over zijn favoriete tepel en het kan er dan behoorlijk wild aan toe gaan.
  2. Weeg de eerste week 's ochtends en' s avonds hun gewicht, gewoon om bij te houden, als een kitten een beetje is verloren of 's ochtends nul is aangekomen, kunnen ze dat 's nachts heel goed inhalen. Als ze net een paar gram zijn afgevallen, maak je geen zorgen, houd die gewoon extra in de gaten. Lijkt het kitten alert? Onthoud dat ze allemaal behoorlijk moe worden en luieren als ze "slapen". Het is gebeurd dat ik in paniek een kitten ging schudden, terwijl het lag te slapen. En toen het eindelijk wakker was werd het duidelijk dat ze gewoon moe was en in een diepe slaap was.
  3. Als ze ongeveer 2 weken oud zijn, ga ik normaal gesproken over van het twee keer per dag wegen van hun gewicht naar het maar één keer per dag. Als een kitten stil zou staan of wat zou afvallen, voeg ik normaal gesproken gewoon 's ochtends of 's avonds een extra weging toe, afhankelijk van wanneer ik het normale wegen doe. Om er zeker van te zijn dat het niet bergafwaarts gaat. Persoonlijk begin ik niet met bijvoeden als een kitten een keer stil heeft gestaan en dan weer aankwam, ook al is het maar een paar gram gewichtstoename. Als ik ga bijvoeden, gebruik ik een spuit met een siliconen "nippel", deze zijn beschikbaar op verschillende sites online. De "nippels" zijn moeilijker te vinden (tenminste als je net als ik in Zweden bent gelokaliseerd), maar het is mogelijk om ze te vinden.

stodmatning1

 

Als je flesvoeding geeft, houd het kitten dan horizontaal zoals ze zouden drinken bij hun moeder. Als ze erg klein zijn, kun je er wat stof om doen als een omslag en ze net iets meer rechtop houden. Ik voel nog steeds dat het de gemakkelijkste manier is om ze op eigen benen te laten staan en ze zachtjes vast te houden om ze te sturen.Min of meer zoals ze drinken bij hun moeder.

20061023 2v lilleman 01

 

Door: Malin Sundqvist

Vertaald door: Michel van Schaijk