Om du ønsker dette, så kan denne artikkelen passe for deg!

Jeg vil nemlig ikke at du skal bli lurt.

Ekstremt få av de uregistrerte oppdretterne eller såkalte blandings katter ER hva det sies at de er, ofte er personen som selger disse selv blitt lurt til å tro at katten de har skaffet seg er den ene eller den andre rasen, og slik fortsetter det. 

Jeg har hørt utallige historier om dette, og nylig (faktisk mens jeg skrev denne artikkelen) var det en artikkel om ett par som hadde en huskatt (en helt vanlig huskatt med ekte huskattgener, ikke en anelse rasekatt i blandet), som var blitt drektig og fått kattunger. De solgte ett par av disse kattungene til en familie som virket fantastisk, ett par dager senere kom de med en tilfeldighet over at de kattungene de hadde solgt til denne familien som huskatter nå lå ute på Blocket for en mye høyere pris og at de nå var blitt en blandingsrase. (Blocket er en side for anonsering i Sverige) 

Dette er bare en av flere triks de bruker for å lure kjøpere. 

Ok, så er du interessert i en Maine Coon og du finner en blanding hvor mor er sagt at er renraset men ikke registrert, hvordan kan du VITE at hun faktisk er en Maine Coon? Hvordan kan du vite at hun ikke er en langhåret huskatt? Hvordan kan du kontrollere at du får hva du ønsker? 

Liker du kattungen, og synes den er søt og fin? Ja så kjøp den! Men slutt å si at det er en blandingsrase eller renraset uten papirer. Kall din nye firbente venn for en huskatt, en absolutt nydelig, flott og fin huskatt og ikke noe annet, da ikke noe annet kan bevises. 

Når det kommer til uregistrerte oppdrettere kom jeg over en lignende historie. Kattungene var ticked tabby, dette mønsteret er dominant, og det betyr at minst en av foreldrene MÅ være ticked for at kattungene skal arve samme mønsket og bli ticked, det er genetisk umulig med andre mønster.

Kjøperen kjøpte disse to kattene fra en oppdretter som hadde to registrerte Maine Coon, og fortalte kjøperne at kattene ikke gikk utendørs alene. Ok, så dette høres jo egentlig ganske så trygt ut ikke sant?  Kattene er inne katter og har stamtavler som viser begge foreldrene. Det er bare ETT problem, på dette tidspunktet var det kun EN ticked Maine Coon i Sverige, og det var min egen hann, en import fra Østerrike. Jeg ble veldig mistenksom siden jeg visste eksakt hvilke hunnkatter min hann hadde vert sammen med, samt at oppdretter påsto at det var sin egen hann som var far til kullet.  Jeg hadde sett ett bilde av mor til kullet og visste derfor at hun var klassisk tabby, så hun kunne ikke ha gitt ticked mønsteret videre. Far var eneste mulighet til å kunne ha gitt mønsteret til sine avkom. Jeg gravde enda dypere i historien og faren hadde blitt omplassert til ett nytt hjem i en alder av 1 år i 2012... Vent litt..min hann er IKKE far til kullet, hans første avkom var ikke engang fødd på dette tidspunktet! Så det var teknisk umulig at det var noen Maine Coon som hadde ticked mønsteret som kunne gi dette videre til ungene på dette tidspunktet! Jeg fikk til slutt se ett bilde av far til kullet og ser da at han også var klassisk tabby. Genetisk bevis, den påståtte faren til kullet var IKKE faren til disse kattungene! Mest sannsynlig har hunnkatten kommet seg ut, møtt en søt huskatt i nabolaget, fått kattungene og oppdretteren har enten av ren uvitenhet eller bevisst solgt kattungene til en høyere pris ved å påstå at hennes egen hann var far til kullet. 

Det finnes utallige slike historier, og det kommer stadig flere av de. 

Så om du liker huskatter, kjøp en, men ikke tro at alt som blir sagt om uregistrerte renrasede eller blandingskatter stemmer. Sannheten er at ingen faktisk kan vite hva som ligger bak disse. Om du ønsker en rasekatt, så kjøp en rasekatt fra en registrert oppdretter MED stamtavle, dette er det eneste beviset på at du får en ekte rasekatt. 

Ikke la deg lure av fargen, eller hvordan kattungen ser ut, huskatter finnes i alle farger  og utseende. Til og med maskede (Birma, Ragdoll og Siameser) en masked katt er IKKE bevis for at det ligger noen av disse rasene bak katten. 

Jeg har også fått høre flere ganger at en M i pannen på katten betyr at den er en Maine Coon, Feil, feil, feil, alle agouti (katter med mønster) uavhengig om de er klassisk tabby, makrell tabby, spotted tabby eller ticked tabby har en M i panna, uavhengig om de er den ene eller den andre rasen, dette har kun med at katten er agouti og gjøre og ikke rasen. 

La våre fantastiske huskatter som finnes i så mange farger og størrelser få lov til å bare være akuratt en huskatt, lang håra eller kort håra. La de få lov å være hva de er og ikke senk de i verdier med å si at det er en rase blandet inn, for huskatten er verdifull akuratt slik den er! 

Om du ønsker en rasekatt men ikke har penger til dette (jeg har full forståelse for at man kan synes det er dyrt) Så er det flere alternativer til å alikevel kunne skaffe seg en rasekatt. 

1. Omplassering av voksne rasekatter. En oppdretter må kanskje noenganger omplassere avlsdyr  de har tatt ut av avlen for at oppdrettet kan forstette. Velger man å ikke omplassere kan det bli stående på vent i flere år. 

2.Dette er noe vi gjør endel i Sverige, jeg vet det ikke er vanlig i alle andre land, men jeg vil alikevel forklare hva det går ut på.

Fòrvert, da har man enten katten på helfòr får du hjem katten og oppdretter skal ha x antall kull (som blir avtalt mellom fòrvert og oppdretter før katten ankommer) og du står for de daglige utgiftene for katten. Så har man halvfòr da betaler du kanskje halve prisen for katten og oppdretter skal ha ett eller to kull. Det varierer om oppdretter lar kattekulla vokse opp hos fòrvert eller om de henter de hjem,men dette avtales i fòrvertavtalen. 

Om du har en hann på fòr må du være forberedt på at han vil være på utlån til hunner han skal parre, eller om du åpner opp ditt hjem til å ta imot til parring. 

Av Malin Sundqvist.

Oversatt: Ragnhild Fenne Birkelid