Det ser ut til at der er en haug med katter som blir solgt som rasekatter men uten stamtavle (uten å være registrert i ett forbund) , Jeg har snakket med så mange, som har kjøpt disse kattene. 

Jeg kan ikke slutte å tenke på hva som gjør at folk kjøper en katt uten stamtavle bare for å spare kanskje 1000- 1500 SEK

Den eneste tingen jeg kan komme opp med som kan være en grunn til dette er at man lever i troa på at stamtavlen kun er ett stykke papir, som viser stamfedre.

Dette kan ikke bli mer feil, da stamtavlen er mer som ett kvalitets stempel, Selvsagt finnes det unntak, og jeg sier ikke at du uten å undersøke litt rundt katten kan gå hen å kjøpe hvilken som helst katt, bare pga at katten har en stamtavle og er registrert, for det kan man absolutt ikke, man bør alltid undersøke hva man kjøper. Men stamtavla sier så mye mer en bare navn og registreringsnummer på stamfedre. 

Jeg vil forsøke å skrive ned ett par ting en stamtavle kan fortelle deg. Noen av punktene nedenfor kan være noe forskjellig fra land til land, jeg vil skrive om hva som gjelder i Sverige siden det er dette jeg kjenner til.

 *Oppdretter er medlem av en katteklubb og må følge reglene ihht sitt registreringsforbund. ( i               Sverige og noen andre land gjelder også dyreveldferds loven)

 * Begge foreldrene er stambokført.

 *Begge foreldre trenger en sertifikat på at de er fri for navlebrokk. (Sverige)

 *Far må ha ett sertifikat på at han ikke er kryptochid (dvs at man må ha bevis på at far har begge        stenene på plass i pungen) Denne skal ikke være eldre en 6mnd gammel på papiret. 

 * Kattungene må være ID-merket med Chip. (Sverige)

 * Kattene må være vaksinert to ganger (Sverige)

 *Det er ikke lov å selge uten helseattest på som ikke kan være eldre en 7 dager gammel ( Sverige) 

 *Ingen kattunger kan bli holdt utenfor registrering.

  *En oppdretter som er medlem av en katteklubb er pålagt å registrere enhver kattunge, de kan           ikke tilby uregistrerte katter eller andre raser å låne hann til å få ett blandingskull. Det er på ingen       måte lov å bedrive blandingsavl.

 *For å bruke avlsdyr på en annen rase må oppdretter søke om en kontroll avl og får da stamtavle         på  kattungene.

 *En oppdretter som med ett uhell får ett kull (hunnen har kommet seg ut og er blitt parret med en        huskatt eller to forskjellige raser i samme hjem uheldigvis parrer seg, må kullet uansett bli                  registrert. Da blir kullet ett huskatt kull med stamtavle, og oppdretter må melde ifra om dette til sin      klubb. 

 *De fleste oppdrettere følger helseprogrammet for sin rase, du kan lese om helse programmet her       på  www.pawpeds.com eller i artiklene på denne siden. 

En oppdretter som er tatt for å jukse med stamtavlene, eller på annen måte misligholdt sitt forbunds regler for oppdrettere kan bli suspandert fra katteklubben og kan da ikke lenger registrere sine katter. Husk dette når du kjøper en ikke registrert blandingskatt eller en uten papirer, dette kan være en oppdretter som kanskje har oppgitt feil foreldre eller andre ting som har gjort at de har blitt utestengt. Er dette noen du vil gi dine penger til?

 

Gjennom stamtavlen kan du også få hjelp fra din klubb om noe oppstår, du kan følge linjene bakover for å kikke på helsa eller andre arvelige faktorer som kan ligge bak din katt. 

Dette er bare ett par ting av alt som jeg kommer på av hva man kan finne ut med en stamtavle, og som du ser en stamtavle er så mye mer en bare ett stykke papir. 

Alle som ønsker kan bli medlem i en katteklubb, i noen klubber er det også lov å få registrert ett kattekull uten stamnavn, men det krever selvfølgelig at alle papirer er i orden med foreldredyrene.  Ikke koster dette allverden heller .

Medlemskap i katteklubb fra 200-350 sek pr år.

Stamnavn koster fra 700- 1500 sek (dette er en engangsavgift)

Registrering er fra 200-350 sek/per kattunge.

 

Skrevet av: Malin Sundqvist.

Oversatt av: Ragnhild Fenne Birkelid