Hale knekk


Hale knekk er noe man ser i ny og ne på alle rasekatter og også huskatter.  Som ofteste er det en knekk helt på tupppen av halen, og kan variere litt i type og grad. Det er ikke kjent hvordan hale knekk nedarves, men det ser ut til at et recissivt gen eller polygener som kan være ansvarlig for hale knekk. Det ser ut som det finnes forskjellige typer av hale knekk, som også nedarves på forskjellige måter.

En hale knekk kan også være påført pga skade (uhell).

I noen tilfeller vil du se hale knekk på nyfødte kattunger, men noenganger kan det ta lenger tid før dette vises. I noen tilfeller vil ikke knekken vise før katten er rundt 1 år gammel. Før 1 år er ikke skjelettet fult utviklet og nedarvet hale knekk ser ut til å gradvis fremtre. 

Jeg har sett mange tilfeller hvor hale knekk ikke er mer en stivhet i ytterste del av halen. Men jeg har også sett veldig synlige hale knekker på kattunger. 

Hos disse kattungene er hale knekken veldig synlig og selv om det kan være vanskelig å se på dette bildet, hvor kattungene ikke er mer en ett par timer gamle, så hadde denne kattungen to knekker på halen og den ene kan vi se veldig tydelig og den andre kan man så vidt skimte i tuppen på halen. Denne hale knekken er litt lenger oppe en tuppen. Denne kattungen ble en virkelig god kompis og familie medlem, hans bror som er brukt i avl, men jeg har enda ikke sett en eneste hale knekk i kulla etter hans bror. Jeg har heller ikke sett noe hale knekk på hans mor og far sine avkom, så denne ser ut til å være den eneste med denne defekten. 


Jeg har også sett falske hale knekker, disse kan være synlige en liten stund, melleom 7-12 uker og er ett resultat av at leddene i halen ikke vokser jevnt. Dette fører til at noen av leddene på en side av halen drar tuppen på halen den ene elelr andre veien. Det er en falsk hale knekk og vil forsvinne innen ett par uker og aldri komme tilbake igjen. Men det kan være vanskelig å si om det er en falsk eller ekte hale knekk før katten er fult utvokst.


Jeg vil ikke anbefale at du bruker en katt med hale knekk i avl OM det er en like god kattunge uten hale knekk i kullet. Jeg ville aldri brukt en kattunge med ekstrem hale knekk i ett avlsprogram. Men jeg har brukt det, og jeg vet om flere oppdrettere som har hatt katt med en liten hale knekk på tuppen som er brukt i avlsprogram. Dette er en avgjørelse du må ta alene og se om det er en like god kattunge blandt søsken du kan beholde og bruke istedenfor.Skrevet av: Malin Sundqvist

 

Oversatt av :Ragnhild Fenne Birkelid.