Denne tektsten er da for deg! Jeg vil nemlig ikke at du skal bli lurt. 

Veldig få av de uregistrerte oppdretterne eller de som blander såkalt påståtte blandingsraser ER hva de sier de er, ofte er personen som selger disse kattene selv blitt lurt, med at katten er den ene eller den andre rasen og slik fortsetter historien. 

Jeg har hørt utallige historier, for ikke så lenge siden (faktisk i skrivende stund) var det en artikkel om ett par som hadde en huskatt (ren huskatt med ekte huskattgener, ikke en eneste rasekatt iblandet) som da hadde blitt drektig og fått kattunger. De solgte ett par av disse kattungene til familier som syntes de var fantastiske, ett par dager senere fant de ved en tilfeldighet de solgte kattungene på Blocket for en mye høyere pris og da var de blitt en blandigsrase. (Blocket er en side i Sverige for aventering)  https://mitti.se/varnar-for-oserios...

Dette er bare ett av mange knep de bruker for å lure kjøpere.  Ok, så er du interessert i en Maine Coon og du finner en blanding hvor mor blir sagt at er renraset men uregistrert, hvordan kan du VITE at hun virkelig er en Maine Coon? 

Hvordan kan du finne ut at hun ikke egentlig bare er en langhåret huskatt? Hvordan vil du kunne kontrollere at du får det du faktisk vil ha? Liker du utseende på kattungen, og synes den er aldeles bedårende? Ja, da er det ikke noe i veien for å kjøpe den! Men utelukk at den da er en rasekatt eller iblandet en rase. Bare kall ditt nye kjæledyr for en huskatt, en avsolutt fantastisk, nydelig, flott huskatt og ingenting annet, da man ikke kan bevise at den faktisk er noe annet en akuratt en huskatt!

 

Når det kommer til uregistrerte rasekatter så kom jeg over en lignende historie nylig. Kattungene var mønstret med ticked, som er ett dominant gen, og som betyr at minst en av foreldrene MÅ ha samme mønster, noe annet er genetisk umulig. Kjøperen kjøpte disse to kattungene fra en oppdretter som ved ett uhell hadde to registrerte Maine Coon katter, oppdretteren fortalte kjøperen at kattene ikke fikk gå utendørs alene og dette hørtes jo da temmelig trygt ut...Kattene er innekatter og papirene kunne bli vist frem på begge kattene. Det var bare ETT problem, på dette tidspunktet var det kune EN ticked tabby Maine Coon i Sverige, og det var min egen hann, en import fra Østerrike.Jeg ble veldig mistenksom siden jeg visste nøyaktig hvilke damer min hann hadde parret og at oppdretter eide en hann hun mente var far til kullet. Jeg hadde sett ett bilde av mor til kullet så jeg visste at hun var klassisk tabby, så hun kunne ikke være den som hadde gitt ticked mønsteret videre.Far måtte være det eneste mulige.  Jeg gravde litt dypere i historien og far til kullet omplassert til denne oppdretteren når katten var 1 år i 2012... Vent litt, min hann er IKKE far til kullet, hans første kull var ikke engang fødd på dette tidspunktet. Så det var ikke noen Maine Coon som kunne ha gidd kattungene dette mønsteret på dette tidspunktet! Jeg fikk til slutt se ett bilde av far og fant ut at han også var en klassisk tabby. Det genetiske beviset var klart, den påståtte far til kullet var IKKE far til dette kullet! 

Mest sannsynlig har hunnkatten kommet seg ut og møtt en søt huskatt i nabolaget hun har hygget seg med, fått kattungene og oppdretteren har enten av ren uvitenhet eller for muligheten for å tjene noen ekstra penger på kullet påstått at hennes egen hann var far til kullet. 

Disse historiene finnes utallige av, og vi får stadig høre nye historier. 

SÅ viss du liker en huskatt, kjøp en, men ikke tro at det alltid er som det hevdes at det er.. Det er ikke alltid det er en blandingsrase eller en uregistrert renraset. Sannheten er at ingen egentlig har peiling eller kan bevise hva som ligger bak disse kattene. Om du vil ha en renraset aktt, kjøp fra en registrert oppdretter MED stamtavle fra ett registrert forbund. Dette er det ENESTE beviset for at du faktisk får en renraset kattunge. 

Ikke lad eg lure av farge eller utseende, huskatten finnes i utallige varianter og utseende. Til og med maskede katter (Birma, Ragdoll, Siameser): Maskede katter er IKKE ett bevis på at katten har noe med nevnte raser å gjøre.

Jeg har flere ganger fått høre at en M i pannen på en katt betyr at den er en Maine Coon, Feil, feil, feil, alle agouti (katter med mønster) Uavhengig om de er klassisk tabby, makrell tabby, spotta tabby eller ticked tabby har en M i pannen uansett om de er den ene rasen eller den andre, dette har med agouti genet og gjøre og ikke noe med typen rase som ligger bak. 

La våre fantastiske huskatter som finnes i så mange fargevarianter og størrelser få lov til å være akuratt en huskatt, langhåra eller korthåra. La de få lov å være hva de er, og ikke gjør de mindre verdifulle med å pynte på sannheten og si at de er den ene eller den andre rasen iblandet, for å heve verdien på de. De er like mye verdt uavhengig av om de er iblandet det ene eller det andre. 

Om du vil ha en rasekatt med papirer men ikker har råd til en (jeg har full forståelse for at ikke alle kan ha råd til dette) så finnes det andre måter en å kjøpe en kattunge på.

1.Voksne som blir omplassert, du kan få en renraset MED stamtavle til en lavere pris. Oppdrettere må av og til ta en avgjørelse med å omplassere tidligere avlsdyr slik at oppdrettet kan fortsette og man ikke alltid da kan sitte med pensjonerte avlsdyr. 

2.Fòrvert, det finner helfòr og halvfòr. Du betaler enten alt eller halvparten av utgiftene rundt katten og betaler mer med kjærlighet og engasjement rundt katten. Ved helfòr får du hjem en kattunge oftest gratis, og betaler vaksiner, forsikring, mat og kort sagt alt det daglige i utgiftene på katten. Man avtaler med oppdretter hvor mange kull han/hun skal ha på katten før den blir ført over til odel og eie til fòrvert:

Halvfòr da betaler du kanskje halv pris for katten og oppdretter vil kanskje bare ha ett eller to kull på katten. Man betaler også ofte her alt i daglige utgifter på katten. 

Denne teksten kan gjerne deles, kopierer du deler av teksten eller hele til hjemmeside, artikler i rasering eller aviser, ønsker jeg at du skriver at den som har skrevet dette er  Malin Sundqvist, Dagdrivarn

Av : Malin Sundqvist

Oversatt av : R.Fenne.B.

Alle oppdrettere på denne listen garanterer at de tester sine katter, om de tester i henhold til helse programmet, kan du lett sjekke resultatene av foreldredyr på PawPeds .

Om oppdretter tester utenfro helseprogrammet, pass på å be om test resultatene, vi har ingen mulighet til å sjekke om resultatene er korrekte for hver og en katt som er testet utenfor helseprogrammet. 

 

 

Outcross oppdrettere, flertall av parringene gjort i disse katteriene er innenfor

                            referanseområdene til en outcross.

                         50% eller mindre av top5-ckattene  (gjennomsnittlig 65-70%) eller
                         35% eller mindre av top3-kattene    (gjennomsnittl 50-55%)    eller
                         25% or less of the top2-kattene       (gjennomsnittlig 5-40%)   eller
                         20% eller mindre av clonene  (        ( gjennomsnittlig 30-35%) 

 

      

Land

NetherlandsSwitzerland, Sweden

   Cattery  G1, G2, G3 Outcross  Test with PawPeds  HD   HCM-Ultrasound
 PK SMA  HCM1
                   
                   
                   
                   
NLD                  
  Of Macadamia G1, G2, G3 Yes Yes X X X X X
                   
CHE                  
  ArtemisLynx  G1 Yes Yes X X X X X
                   
SWE                  
  Dagdrivarn G1, G2, G3  Yes  Yes  X
  Pearlcoons   Yes Yes X X X X X
  Trollungen G1 Yes Yes 
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   

Kunnskapsbase for rasen Maine Coon

Denne webplassen er laget for alle som ønsker å lære seg mer om rasen Maine Coon. Du kommer til å finne en hel del informasjon om rasen, helse og genetikk. Om du er ny oppdretter, kan du her finne verdifull informasjon som kan hjelpe deg å forstå mer om rasen og ansvarsfull avl. 

Klikk i menyen ovenfor så kommer du til å finne mange ulike kategorier der du kan finne artikler. 

Alt begynte en sen kveld og hadde egentlig ingenting med akuratt Maine Coon å gjøre. Som jeg sa, det var sent og jeg var trøtt. Jeg leste en annonse om uregistrerte renrasede Maine Coon. Prisen var nesten det samme som for en med stamtavle og prisen for de som var sølv var mye høyere en for de andre kattungene. Så her satt jeg trøtt og irritert og satte igang og skrive om det som falt meg inn, jeg antar att det faktum at jeg var trøt avtok for de værste utsagna, ellers hadde det nok fort kunne ha endt opp med en ganske krass artikkel. 

Jeg publiserte artikkelen på min hjemmeside, snart begynte jeg å få spørsmål fra oppdrettere og en svensk side "kattstatus" om de kunne få bruke teksten, straks etter begynte andre klubber å spør om også de kunne få lov å publisere artikkelen. Jeg ble også spurt om jeg ville skrive om andre tema, så det gjorde jeg og kort tid etter begynte jeg å fylle på en egen bokhylle om artikler som jeg skrev på, samt linker til artikler som andre hadde skrevet. Jeg begynte å skrive om farger, om rasen Maine Coon, jeg begynte å forklarre slik at det skulle være enkelt å forstå også enkelte kompliserte spørsmål.  Til slutt bestemte jeg meg for å registrere domenet mainecooneducation.com for å separere dette ifra min egen oppdretter side, og her er da sida nå. 

Rundt nyåret 2020, fikk siden ett helt nytt utseende, jeg innstallerte ett content management system for å anklere kunne la siden kjøre flere språk.  Nå har det blitt lett medhjelpere å bidra med å oversette artikler til flere andre språk. 

 

facebook like button png logo 3

MaineCoonEducation on Facebook 

 fblogga

Swedish FB page for litters after Health Tested parents

 

Ønsker dere trivelig lesning og velkommen tilbake

// MaineCoonEducation Team