Sølv anlegget er et dominant anlegg. Dominant betyr at katten trenger kun EN kopi av genet for at det skal komme frem. Så om du ser det, er det der, om du ikke ser det, så er det heller ikke der. 


Men det er alltid untak, jeg vil nevne det, ikke noe vi kommer til å gå nermere inn på, men det er blitt bevist flere ganger oppover årene at sølv noen ganger kan ligge skjult, spesielt på blå katter. Katten ser ut til å ikke ha sølv,men har sølv genet og viderefører dette til sine avkom. Så det finnes katter med "usynlig" sølv, men det er ganske sjeldent. 

TSå har vi det som kanskje for nye kan by på litt problemer, at vi har forskjellig navn på sølvet avhengig av om katten er agouti eller non-agouti. (mønstret eller ikke mønstret)

 

Agouti = svart sølv tabby, rød sølv makrell  tabby, blå sølv ticked tabby etc….

Non-Agouti = Blåsmoke, Rød smoke, Blå smoke etc ...

i denne artikkelen vil jeg snakke om selvet anlegget og kommer derfor til å kalle det for sølv..

 

Sølv genet betegnes som I (inhibitor gene).

 

 ii

ikke sølv

Katten har ikke sølv genet og vil ikke vise noe sølv eller videreføre noe sølv.

 Ii 

Heterozygous sølv

Katten har en kopi av genet og har mulighet til å gi både sølv og ikke sølv videre til sine avkom

 II

Homozygous sølv

Uansett hva en katt blir parret med, vil alle avkom som katten gir bli sølv, om katten er homozygot, siden katten alltid vil gi en kopi av genet videre (l)

 

Om vi tar en test parring, kan man se at to ikke sølv vil aldri kunne gi kattunger som er sølv, to heterozygot sølv kan gi unger som er ikke sølv.

 

Som du kan se nedenfor hvor begge foreldre er ikke sølv, blir alle unger også uten sølv. Da er det heller ingen kopi av stor I, kun liten i.

Pappa

i

Pappa

i

Mamma

i

ii

ii

Mamma

i

ii

ii

 

Om vi tar ett nytt eksempel, hvor både mor og far er sølv, men begge er heterozygot og har 1 sett av sølv anlegget. Her blir 50% sølv, men børere av ikke sølv. 25% blir homozygot sølv og 25% vil bli ikke sølv.

Pappa

I

Pappa

i

Mamma

I

II

Ii

Mamma

i

Ii

ii

 

Det siste eksemplet, lar vi mor være homozygot sølv og da ser vi at avkom vil bli sølv. 50% vil være heterozygot og 50% homoygot.

Pappa

I

Pappa

i

Mamma

I

II

Ii

Mamma

I

II

Ii

 

Det er ikke så mye mer å si om sølv genetikken når det kommer til selve sølvet. Sølv kan være vanskelig, og har flere spekter å vise seg på, alt fra veldig svakt til sølv katter som har en knivskarp kontrast. 

 

Nå skal vi gå inn på en ganske vanskelig del, men også veldig spennende, nå snakker vi ikke lenger fakta, men teorier, som det finnes ganske mange av. 

Jeg snakker om fargene shaded/shell (jeg tar ikke med golden nå, da dette er komplisert nok uansett)

For mange mange år siden, kom en teori om ett ufullstendig dominant vidbandsgen, ivertfall i våre trakter. 

.

Chinchilla (gammel betegnelse )/Shell = WbWb (ems code: 12)

Shaded = Wbwb (ems code: 11)


Uansett nå begynner teorien å bli stilt spørsmål ved av både forskere og oppdrettere.

 

En av våre fremste forskere, når det kommer til farge genetikk på katter, Leslie Lyons, sier idag at wideband genet antageligvis er recessivt, så to kopier av genet, kreves for at det skal komme til syne. Men så kommer vi til spørsmålet, OM nå wideband genet er recissivt, hva er det som gir chinchilla/shell? Teorien er da at man snakker om polygener og selektiv avl av de lyseste kattene

Jeg har nylig funnet ut at dette kan være feil, at shaded hos Maine Coon faktisk kan være dominant, det har vert mye snakk om dette når man har testet rasen. Det er også ett problem at mange oppdrettere ikke vet hva shaded er, de vet ikke hva de skal se etter for å se om katten er shaded, mange blir også fortalt helt feil fra enkelte oppdrettere som arbeider med shaded idag.                                           Det er mye snakk om at kattene som er shaded er lyse, men om katten er lys, så har ikke det noe med om den er shaded eller ikke å gjøre, en shaded katt skal ha kontraster, du skal kunne se om du tar katten sin pels på ett papir, se tydelig en kant der sølvet stopper og hovedfargen på katten begynner i tuppen på hårstrået. Dette er desverre ikke sannheten med mange shaded idag, de er avlet for å være så lyse som mulig i tuppen  (hovedfargen) at de nesten se4r hvite ut, også i de tilfellene hvor sølvet faktisk kun skal være på 50% av håret.  Dette er ikke korekt for en shaded katt. Oppdrettere med shaded blir fortalt kun ved en rask kikk på katten, uten å spør om hvordan katten faktisk ser ut i bunnen av pelsen, man ser ikke på om hårstrået faktisk er 1/3 med farge på tuppen og 2/3 hvite. De blir også fortalt at katten ikke er shaded, pga den er for mørk. Vær så snill og begynn å se hvordan katten faktisk er fra bunn til spiss, da har du løsningen på om du sitter med en shaded eller ikke. 
Dette gjelder spesielt for de gamle show linjene. Ikke for Kumskaka Many Water - Belushies Utah - Allycoon Bright Star - Aloa Nifty Wolf-line, disse kan være shaded, men flere ting peker på at disse linjene bærer på helt andre polygener, kanskje er det helt andre gener, uten noen studier på disse kattene og uten mulighet for DNA testing, så vet vi ikke med sikkerhet. 

Frem til vi har en genetisk forklaring, må vi infinne oss med at dette er kun noe vi kan ha en teori om, ikke fakta. 

 

Noen mener at wideband genet slår seg av og på selv, så spiller polygenene en rolle på hvor lys katten blir, uansett så vet vi ingenting for sikkert idag, men det er nok det nærmeste sannheten vi kommer idag. 

Jeg har studert disse fargene mye den siste tiden, og har kommet frem til at vi har flere "shaded" en vi tror, vi har også mange katter som er "dårlig" shaded, akurat som vi kan ha dårlige tabby katter, spigrès (svensk kallenavn for kombinasjoen mellom makrell tabby og spotted, egentlig en dårlig mønstra med andre ord) på engelsk ville ordet kanskje blirr spackerel eller noe slikt. 

 

Mange som driver oppdrett på shaded idag, ser ut som de driver mer med "sett fra mine" øyne fakta", jeg har vert medlem i flere forum hvor fargen blir diskutert, og det er gjentagende ord som "etter min mening". Personlig, liker jeg en nedskrevet standard og forholde meg til, og om vi tar en kikk på standarden, så sier den ingenting om hvor lys eller mørk katten skal være for å bli betegnet som shaded eller shell, kun at shell skal oppfattes lysere i fargen en shaded


Genkoden for shaded/shell ihht teorien ovenfor, med det recessive wideband genet er: 
A- I- wbwb  (Katten må være agouti, sølv og ha to kopier av wideband genet)
eller
A- I- Wbwb (Om anlegget istedet er dominant)

 

Hvordan vet jeg om jeg har en shaded? Hva skal jeg se etter? Ulike standarder sier ofte litt ulike ting, men vi kan ivertfall ta dette som ett utgangspunkt for hva som definerer en shaded og shell. 


Shaded skal ha  ⅓ tipping (farge) og resten av håret skal være hvit .
Shell skal ha ⅛ tipping (farge) og resten av håret skal være hvit.

Om du ser på standarden når det kommer til shaded, så er de mye mer en dette. Katten skal ikke ha noe synlig mønster, selv om den er agouti, den skal være lysere på legge og sider, den skal ikke ha noen delte ringer på leggene. Brutte ringer er lov og de skal være betydelig mørkere en shell

Pelsen og undersiden av føttene er farget og strekker seg gjerne helt til lenden på katten. 

 

Når det kommer til shell er det mer strengt, ingen synlige mønster er lov, ansikt og legger kan være svakt tipped med en lys lys farge, de skal være mye lysere en shaded og fargen på bakbena får ikke gå oppover lenda til katten, og de skal egentlig ikke ha noe tipping der. 

Bare for å komme innom golden kort, er det en teori om at godlen shaded er en shaded katt, bare uten sølvet. 

Genkoden for disse blir A- ii wbwb,om du følger teorien om at det er recessive og A- ii Wbwb om genet er dominant.
Disse skal da ligne på en shaded, men bunnen skal være beige-gul-aprikos istedenfor hvit. 


Ovenfor er en god retningslinje man kan følge om man ønsker. Om du ønsker å lese standarden er det en god ide å lese gjennom alle i flere forbund for å få ett klarere bilde av hva de faktisk sier. 

 

YankeeCatsAngelOfJoy

Yankeecats Angel of Joy
Svartsølv skilpadde Shaded (fs 11)
Photo: Britta Singethan

20191223 Horagalles 05 Copy

Dagdrivarn Horagalles
Rød Shell

Photo: Ylva BengtssonSkrevet av: Malin Sundqvist

Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)

Oversatt av Ragnhild Fenne Birkelid.