Vi har lenge trodd at hvit, også kjent som dominant hvit, og hvitflekk har vert to helt forskjellige gener, men sannheten er at begge variantene kommer fra KIT genet. Hvitflekk kan opptre på flere forskjellige måter, fra en liten medaljong her og der på kroppen, opp til nesten hele katten, slik som en harlequin eller van. 

 

W -Anlegg for helhvit, dominant

Ws - Anlegg for hvitflekk

w - Ikke hvitflekk

wg -  Anlegg for Birma genet, recissivt anlegg. 

 

Kombinert så får man : 

WW or WWs or Ww or wwg = Hvit katt

WSWS = Hvit flekk (bicolor, harlequin og van)

Wsw or Wswg = Hvit flekk (Alt fra  medallion to bicolor)

ww or wwg = Ikke hvit

wgwg =Hvite flekker av typen man ser på Birma sokker. 

 

Kombinasjonen mellom homozygot og heterozygot Ws  - 

 Hvitflekk synes ikke alltid noe som gjør at både heterozygot og homozygot kan være bicolor.

Siden hvit (W) er en dominant arveanlegg, trenger katten kun en kopi for å bli hvit. Dette genet fungerer som en maske som legger seg over katten sin hovedfarge. Dette betyr at du kan ha en sort sølv skilpadde spotted, eller en sort eller en sort skilpadde eller kanskje en rød klassisk tabby under den hvite pelsen. Katten bærer altså på en annen farge, men alt som disse genene ville ha vist, blir skjult under det hvite. Dette er da forskjellen på dette genet opp mot de to andre som ikke legger seg som en maskering over kattens hovedfarge. Så det blir ikke skjult noen farge, slik som det blir gjort på hvite katter. 

 

Det er ikke unormalt at hvite katter er døve. Studier viser at WW gir en høyere risiko for døvhet en Ww. Om katten e3r WW er den stort sett også blå øyd og døv eller har hørsel problemer. 

Det er en studie som mener at en hvit katt som bærer hvitflekk genet  Ws (katt genotype = WWs) har en høyere risiko for å bli døv en en hvit katt som bærer anlegg for W, uten hvit (genotyp = Ww) . Derfor er det ikke å anbefale å parre hvit med en anne hvit eller hvit med en annen med hvitflekk. Om du ønsker hvite katter, burde du heller parre en hvit katt med en katt som er helt uten hvit. 

 

W-anlegget og  Ws-anlegget påvirker også katten sin øyefarge. Feks både hvite og hvitflekk katter med store områder med hvitt, kan få blå øyne. Som sagt tidligere, er det mer sannsynlig med homoxzygot hel hvite katter, men også ved heteroxzygot. Disse hvite eller hvitspotta kattene kan også noen ganger bli "odd-eyed" som betyr at det ene øyet er blått, mens det andre er nomralt gult eller grønt. Blå øyde katter sies å ha større risiko for også å bli døve når en katt er hvit. Recissivt hvitflekk  wg,er ikke linket til hverken døvhet eller blindhet. MellyMooMoMoOfIvysChildren12v
MellyMoo MoMo Of-Ivys-Children
Svartsølv markell tabby-van (WsWs)

MellyMooMoMoOfIvysChildrenAlmostNewborn

Nesten nyfødd

DagdrivarnExtraEvaliaAdult

Dagdrivarn Extra Evalia
Svartsølv klassisk tabby harlequin (WsWs)

DagdrivarnExtraEvaliaNewBorn

Nyfødd

DagdrivarnHotNSweetAdult

Dagdrivarn Hot’n Sweet
Svartsølv Ticked Tabby-Bicolor (Wsw)

DagdrivarnHotNSweetNewBorn

Nyfødd

DagdrivarnMadameLaikaMelangeAdult

Dagdrivarn Madame Laïka Melangé
Svartsmoke skilpadde-hvit (Wsw)

DagdrivarnMadameLaikaMelangeNewBorn

NyføddSkrevet av: 

Malin Sundqvist (www.dagdrivarn.se)

Og

Ulrika Olsson (www.ylletrollets.se, www.pawpeds.com)

Oversatt av :

Ragnhild Fenne Birkelid.