Dilusjon

Ok, husk på at, grunnfargene er enda sort og rødt. Dilusjon gjør slik at fargene "blekes", sort blir til blått og rødt blir til creme. (for moroskyld kan vi kanskje kalle det for klorin-genet, fordi det er enklere å huske en å kalle det for bleking.Ok keep in mind, the basic colors are still black and red. Dilution is a trait that "bleaches" the color so that black turns blue and red becomes cream (just for fun we might call it the chlorine-gene because it is easier to think about bleaching in conjunction with chlorine right).

For at en katt skal bli dilutert, må den arve dette genet fra begge sider, katten må derfor, ha dobbelt sett av de diluterte genene for at fargen skal bli synlig som dilutert. Dilusjon er recissivt og kan bli båret i mange generasjoner uten at det synes. For å gjøre det enkelt bruker vi de genetiske ordet dilusjon istedenfor å skrive fargene blå og creme. 

 

 Normal farge: DD                                                                                           Normal color og bærer = Dd
 Dilutert= dd

D/D

Katten er ikke dilutert eller bærer av dilusjons genet, ingen avkom etter disse kattene vil bli diluterte, men de kan bli bærere om den parten er dilutert eller bærer.

D/d 

Katten er ikke dilutert, men bærer av dilusjon og kan gi dette til avkom sammen med en dilutert partner, eller en partner som er bærer. 

d/d

Katten er dilutert, sammen med en annen dilutert katt, vil den ikke gi noe annet en diluterte avkom, Om den partner ikke er bærer, vil avkom alikevel bli bærere, selv om de ikke er diluterte selv. Når en normal farget katt er bærer, kan avkom bli enten diluterte eller normale avhengig av partner. 

 

Når man forsøker å finne ut om en katt er rød eller creme, kan man ikke bare se etter hvor klar katten er i fargen, spesielt om det også er sølv involvert. Forskjellen mellomr en rød og en creme er ikke hvor klar fargen er, men selve fargen. En rød katt, som heller mot orange, er en varm farge, mens en creme heller mer mot blått og har en mer skitten fargetone, slik som beige (sand) . Det er oftest enklest å se korekt farge når kattene er nyfødte, før sølvet begynner å komme tydelig frem. 

Nedenfor er ett kull med tre røde og en creme, der kan man tydelig se den kalde sand aktige fargen i pelsen, mens hos de røde ser man en mer varm orange tone. 

20080304 Krafla4Ungar 01Nedenfor ser man forskjellen på en creme tabby og en rød tabby. Her kan man også se hvor utrolig vanskelig det kan være å se forskjell på om en rød/creme er mønstret eller ikke. Maya (den creme fargede) ser non-agouti ut om man ser på tuppen på ørene, rundt munnen og øyne. Men hun fikk en agouti kattunge med en parring med en non-agouti hann. Så da vet vi at hun er egentlig en agouti. Bilder kan også lure øynene, så å klare å se den ordentlige fargen gjennom bilder kan bli ordentlig utfordrende. Kraftla, til høyre har en veldig klar, hvit agouri markering, men med tanke på lyset på dette bildet,ser de ikke særlig klare ut i det hele tatt. Hun ser bare noe lysere ut rundt ører, øyne og munn. 

GimletsHimalaya

MittklattensKrafla

Gimlets Himalaya - Creme klassisk tabby

Mittklättens Krafla - Rød klassisk tabbyIMG 6365

7v Svinto 03 1

Dagdrivarn Kelmaa - Sortskilpadde klassisk tabby

Dagdrivarn Trance Gemini - Blåskilpadde klassis tabby

 

Noen eksempler på dilusjon:

Nedenfor er det to eksempler på diluterte foreldre, hvor både mor og far er blå eller creme. 

Som vi kan se fra tabellen, vil alle avkom bli diluterte om både mor og far har dobbelt sett med diluterte gener, alt annet er umulig. 

Far       
d

Far       
d

Mor   
d

dd

dd

Mr
d

dd

dd

 

Nedenfor kan dere se et eksempel hvor mor ikke er dilutert (sort/rød) eller bærer av dilusjon, mens far er dilutert enten da creme eller blå. Her kan vi se at alle ungene vil bli bærere av dilusjon, men ingen av ungene vil bli dilutert i fargen selv. Så om du parrer en hunn eller hann som ikke er bærer, med en partner som er enten blå eller creme, vil alle bli bærere, men ikke få fargen selv. 

Far    
d

Far    
d

Mor
D

Dd

Dd

Mor    
D

Dd

Dd

 

Så tar vi det siste eksemplet, der begge foreldre er fullfargede (sort/rød) men bører dilusjon (blå/creme)

Far    
D

Far    
d

Mor    
D

DD

Dd

Mor
d

Dd

dd

I eksemplet over, kan vi se at 25% av kattungene vil bli fullfargede,og ikke være dilusjonsbærere (DD). Vi kan se at 50% av kattungen vil være fullfargede men bærere av dilusjon (Dd) og 25 % av ungene vil bli dilutert selv (dd)

 


Mønster

La oss snakke om mønster. Nå vet vi at grunnfargen er sort eller rød. Vi har de diluterte bleka fargene som da blir blå og creme og vi har agouti som bestemmer om kattens mønster skal vises eller ikke 

Mønster vi har på Maine Coon er:

Klassic tabby, Mackerel tabby, Spotted tabby ellerTicked tabby.

Classic Tabby

mcmc

Recessive (Doble gener er nødt til å forekomme for at mønsteret skal vises)

Mackerel Tabby

McMc

Dominant

Homozygous Mackerel

Mackerel Tabby

Mcmc

Dominant

HeterozygousMackerel bærer Classic Tabby

Spotted Tabby

Sp

Dominant

Genene deler opp grunnmønsteret til prikker

Spotted Tabby

sp 

Gen som ikke bryter opp mønstert til prikker

Ticked Tabby

T

Dominant over alle de andre genene, men er lokalisert i ett eget locus.Dette betyr at en ticked katt kan også bære et annet mønster

Ticked

t

Non-ticked

 

Her blir det litt mer arbeid, når vi skal tenke arvegang. Mønster nedarves som alt annet i par, som betyr at en makrell tabby kan ha et anlegg for makrell tabby og et for classisk tabby, som betyr at to makrell tabby, om begge bærer classisk tabby, faktisk kan få unger som er klassisk tabby om mc genet er nedarvet fra begge foreldre. To klassisk tabby, kan aldri få noe annet en klassisk tabby. 

Ihht spotted tabby, er det to varianter, en som man tror er den som gir oss katter som er makrell på en side og spotted tabby på den andre. Dette er da de kattene som har makrell tabby som hoved mønster, mens de som har en klar spotted tabby er de som har en klassisk tabby mønster som sitt grunnmønster. Hvor synlige prikkene er har ingenting å si på om katten er heterozygot spotted eller homozxygote spotted. 

Ticked tabby kan bli ticked på to forskjellige måter, enten med mange små opphold på hårstrået eller med ett par lenger "av og på" )håret vil ikke bli flerbåndet ticked. Abyssiner og Somali er homozygot ticked og har gentype TT mens de fleste andre raser som er ticked har genotype Tt, heterozygot ticked, selvfølgelig kan man parre en tivked med en ticked og da få en homozygot ticked i andre raser også, som feks vår Maine Coon. 

Nedenfor er en tabell hvor katt 1 som er heterozygot ticked, men også bører av både makrell og classisc tabby. Katt  2 er makrell men også bærer av classisk tabby. 

 

Katt 1→

Katt 2↓

McT

Mct

mcT

mct

Mct

McMc Tt

McMc tt

Mcmc Tt

Mcmc tt

Mct

McMc Tt

McMc tt

Mcmc Tt

Mcmc tt

mct

Mcmc Tt

Mcmc tt

mcmc Tt

mcmc tt

mct

Mcmc Tt

Mcmc tt

mcmc Tt

mcmc tt

 

Dette er noe vanskelig, og man må tenke litt, men for håpentligvis forstår du prinsippet i dette, så i eksemplet ovenfor vil man få følgende: 50% av avkomma vil bli Ticked tabby, 37,5% vil bli makrell tabby og 12 % vil bli Classisc tabby. 

Noen eksempel på mønster og genetiske kombinasjoner:

McMc Spsp tt - Katten er homozygot makrell med spotted genet, som deler opp mønsteret i prikker. 

Mcmc Spsp tt - Katten er heterozygot med spotted genet, som deler opp mønsteret til prikker. 

 

McMc spsp tt - Katten er homozygot uten spotted genet, derfor en Makrell tabby

Mcmc spsp tt - Katten er heterozygot makrell uten spotted genet, derfor Makrell tabby. 

 

mcmc Spsp tt - Katten har det klassisk tabby mønsteret med spotted genet som deler mønsteret opp i prikker

mcmc spsp tt - Katten er klassisk tabby men uten spotted genet, derfor en klassisk tabby.

 

For eksempel, disse kombinasjonene er alle Ticked, men bærere av annet mønster:

McMc spsp Tt - Ticked kan bære homozygot Makrell Tabby, uten spotter

Mcmc spsp Tt - Ticked kan bære Makrell Tabby, og ogaå bære Klassisk Tabby, uten spotter.

mcmc spsp Tt - Ticked kan også bære Klassisk tabby, uten spotter

 

Vi kan feks leke oss litt med agouti, alle katter som viser mønster (utenom rød og creme) om du husker hva som sto i artikkelen om grunnfargene)

 

 aa mcmc spsp Tt  - Non-agouti, viser ikke noe mønster.

Aa mcmc spsp Tt  - Agouti, Viser mønster, men er bærer av non-agouti.

AA mcmc spsp Tt - Homozygous Agouti, viser mønster og alle avkom vil bli agouti

 

By: Malin Sundqvist
Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)