Sølv anlegget er et dominant anlegg. Dominant betyr at katten trenger kun EN kopi av genet for at det skal komme frem. Så om du ser det, er det der, om du ikke ser det, så er det heller ikke der. 


Men det er alltid untak, jeg vil nevne det, ikke noe vi kommer til å gå nermere inn på, men det er blitt bevist flere ganger oppover årene at sølv noen ganger kan ligge skjult, spesielt på blå katter. Katten ser ut til å ikke ha sølv,men har sølv genet og viderefører dette til sine avkom. Så det finnes katter med "usynlig" sølv, men det er ganske sjeldent. 

TSå har vi det som kanskje for nye kan by på litt problemer, at vi har forskjellig navn på sølvet avhengig av om katten er agouti eller non-agouti. (mønstret eller ikke mønstret)

 

Agouti = svart sølv tabby, rød sølv makrell  tabby, blå sølv ticked tabby etc….

Non-Agouti = Blåsmoke, Rød smoke, Blå smoke etc ...

i denne artikkelen vil jeg snakke om selvet anlegget og kommer derfor til å kalle det for sølv..

 

Sølv genet betegnes som I (inhibitor gene).

 

 ii

ikke sølv

Katten har ikke sølv genet og vil ikke vise noe sølv eller videreføre noe sølv.

 Ii 

Heterozygous sølv

Katten har en kopi av genet og har mulighet til å gi både sølv og ikke sølv videre til sine avkom

 II

Homozygous sølv

Uansett hva en katt blir parret med, vil alle avkom som katten gir bli sølv, om katten er homozygot, siden katten alltid vil gi en kopi av genet videre (l)

 

Om vi tar en test parring, kan man se at to ikke sølv vil aldri kunne gi kattunger som er sølv, to heterozygot sølv kan gi unger som er ikke sølv.

 

Som du kan se nedenfor hvor begge foreldre er ikke sølv, blir alle unger også uten sølv. Da er det heller ingen kopi av stor I, kun liten i.

Pappa

i

Pappa

i

Mamma

i

ii

ii

Mamma

i

ii

ii

 

Om vi tar ett nytt eksempel, hvor både mor og far er sølv, men begge er heterozygot og har 1 sett av sølv anlegget. Her blir 50% sølv, men børere av ikke sølv. 25% blir homozygot sølv og 25% vil bli ikke sølv.

Pappa

I

Pappa

i

Mamma

I

II

Ii

Mamma

i

Ii

ii

 

Det siste eksemplet, lar vi mor være homozygot sølv og da ser vi at avkom vil bli sølv. 50% vil være heterozygot og 50% homoygot.

Pappa

I

Pappa

i

Mamma

I

II

Ii

Mamma

I

II

Ii

 

Det er ikke så mye mer å si om sølv genetikken når det kommer til selve sølvet. Sølv kan være vanskelig, og har flere spekter å vise seg på, alt fra veldig svakt til sølv katter som har en knivskarp kontrast. 

 

Nå skal vi gå inn på en ganske vanskelig del, men også veldig spennende, nå snakker vi ikke lenger fakta, men teorier, som det finnes ganske mange av. 

Jeg snakker om fargene shaded/shell (jeg tar ikke med golden nå, da dette er komplisert nok uansett)

For mange mange år siden, kom en teori om ett ufullstendig dominant vidbandsgen, ivertfall i våre trakter. 

.

Chinchilla (gammel betegnelse )/Shell = WbWb (ems code: 12)

Shaded = Wbwb (ems code: 11)


Uansett nå begynner teorien å bli stilt spørsmål ved av både forskere og oppdrettere.

 

En av våre fremste forskere, når det kommer til farge genetikk på katter, Leslie Lyons, sier idag at wideband genet antageligvis er recessivt, så to kopier av genet, kreves for at det skal komme til syne. Men så kommer vi til spørsmålet, OM nå wideband genet er recissivt, hva er det som gir chinchilla/shell? Teorien er da at man snakker om polygener og selektiv avl av de lyseste kattene

Jeg har nylig funnet ut at dette kan være feil, at shaded hos Maine Coon faktisk kan være dominant, det har vert mye snakk om dette når man har testet rasen. Det er også ett problem at mange oppdrettere ikke vet hva shaded er, de vet ikke hva de skal se etter for å se om katten er shaded, mange blir også fortalt helt feil fra enkelte oppdrettere som arbeider med shaded idag.                                           Det er mye snakk om at kattene som er shaded er lyse, men om katten er lys, så har ikke det noe med om den er shaded eller ikke å gjøre, en shaded katt skal ha kontraster, du skal kunne se om du tar katten sin pels på ett papir, se tydelig en kant der sølvet stopper og hovedfargen på katten begynner i tuppen på hårstrået. Dette er desverre ikke sannheten med mange shaded idag, de er avlet for å være så lyse som mulig i tuppen  (hovedfargen) at de nesten se4r hvite ut, også i de tilfellene hvor sølvet faktisk kun skal være på 50% av håret.  Dette er ikke korekt for en shaded katt. Oppdrettere med shaded blir fortalt kun ved en rask kikk på katten, uten å spør om hvordan katten faktisk ser ut i bunnen av pelsen, man ser ikke på om hårstrået faktisk er 1/3 med farge på tuppen og 2/3 hvite. De blir også fortalt at katten ikke er shaded, pga den er for mørk. Vær så snill og begynn å se hvordan katten faktisk er fra bunn til spiss, da har du løsningen på om du sitter med en shaded eller ikke. 
Dette gjelder spesielt for de gamle show linjene. Ikke for Kumskaka Many Water - Belushies Utah - Allycoon Bright Star - Aloa Nifty Wolf-line, disse kan være shaded, men flere ting peker på at disse linjene bærer på helt andre polygener, kanskje er det helt andre gener, uten noen studier på disse kattene og uten mulighet for DNA testing, så vet vi ikke med sikkerhet. 

Frem til vi har en genetisk forklaring, må vi infinne oss med at dette er kun noe vi kan ha en teori om, ikke fakta. 

 

Noen mener at wideband genet slår seg av og på selv, så spiller polygenene en rolle på hvor lys katten blir, uansett så vet vi ingenting for sikkert idag, men det er nok det nærmeste sannheten vi kommer idag. 

Jeg har studert disse fargene mye den siste tiden, og har kommet frem til at vi har flere "shaded" en vi tror, vi har også mange katter som er "dårlig" shaded, akurat som vi kan ha dårlige tabby katter, spigrès (svensk kallenavn for kombinasjoen mellom makrell tabby og spotted, egentlig en dårlig mønstra med andre ord) på engelsk ville ordet kanskje blirr spackerel eller noe slikt. 

 

Mange som driver oppdrett på shaded idag, ser ut som de driver mer med "sett fra mine" øyne fakta", jeg har vert medlem i flere forum hvor fargen blir diskutert, og det er gjentagende ord som "etter min mening". Personlig, liker jeg en nedskrevet standard og forholde meg til, og om vi tar en kikk på standarden, så sier den ingenting om hvor lys eller mørk katten skal være for å bli betegnet som shaded eller shell, kun at shell skal oppfattes lysere i fargen en shaded


Genkoden for shaded/shell ihht teorien ovenfor, med det recessive wideband genet er: 
A- I- wbwb  (Katten må være agouti, sølv og ha to kopier av wideband genet)
eller
A- I- Wbwb (Om anlegget istedet er dominant)

 

Hvordan vet jeg om jeg har en shaded? Hva skal jeg se etter? Ulike standarder sier ofte litt ulike ting, men vi kan ivertfall ta dette som ett utgangspunkt for hva som definerer en shaded og shell. 


Shaded skal ha  ⅓ tipping (farge) og resten av håret skal være hvit .
Shell skal ha ⅛ tipping (farge) og resten av håret skal være hvit.

Om du ser på standarden når det kommer til shaded, så er de mye mer en dette. Katten skal ikke ha noe synlig mønster, selv om den er agouti, den skal være lysere på legge og sider, den skal ikke ha noen delte ringer på leggene. Brutte ringer er lov og de skal være betydelig mørkere en shell

Pelsen og undersiden av føttene er farget og strekker seg gjerne helt til lenden på katten. 

 

Når det kommer til shell er det mer strengt, ingen synlige mønster er lov, ansikt og legger kan være svakt tipped med en lys lys farge, de skal være mye lysere en shaded og fargen på bakbena får ikke gå oppover lenda til katten, og de skal egentlig ikke ha noe tipping der. 

Bare for å komme innom golden kort, er det en teori om at godlen shaded er en shaded katt, bare uten sølvet. 

Genkoden for disse blir A- ii wbwb,om du følger teorien om at det er recessive og A- ii Wbwb om genet er dominant.
Disse skal da ligne på en shaded, men bunnen skal være beige-gul-aprikos istedenfor hvit. 


Ovenfor er en god retningslinje man kan følge om man ønsker. Om du ønsker å lese standarden er det en god ide å lese gjennom alle i flere forbund for å få ett klarere bilde av hva de faktisk sier. 

 

YankeeCatsAngelOfJoy

Yankeecats Angel of Joy
Svartsølv skilpadde Shaded (fs 11)
Photo: Britta Singethan

20191223 Horagalles 05 Copy

Dagdrivarn Horagalles
Rød Shell

Photo: Ylva BengtssonSkrevet av: Malin Sundqvist

Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)

Oversatt av Ragnhild Fenne Birkelid.

Vi har lenge trodd at hvit, også kjent som dominant hvit, og hvitflekk har vert to helt forskjellige gener, men sannheten er at begge variantene kommer fra KIT genet. Hvitflekk kan opptre på flere forskjellige måter, fra en liten medaljong her og der på kroppen, opp til nesten hele katten, slik som en harlequin eller van. 

 

W -Anlegg for helhvit, dominant

Ws - Anlegg for hvitflekk

w - Ikke hvitflekk

wg -  Anlegg for Birma genet, recissivt anlegg. 

 

Kombinert så får man : 

WW or WWs or Ww or wwg = Hvit katt

WSWS = Hvit flekk (bicolor, harlequin og van)

Wsw or Wswg = Hvit flekk (Alt fra  medallion to bicolor)

ww or wwg = Ikke hvit

wgwg =Hvite flekker av typen man ser på Birma sokker. 

 

Kombinasjonen mellom homozygot og heterozygot Ws  - 

 Hvitflekk synes ikke alltid noe som gjør at både heterozygot og homozygot kan være bicolor.

Siden hvit (W) er en dominant arveanlegg, trenger katten kun en kopi for å bli hvit. Dette genet fungerer som en maske som legger seg over katten sin hovedfarge. Dette betyr at du kan ha en sort sølv skilpadde spotted, eller en sort eller en sort skilpadde eller kanskje en rød klassisk tabby under den hvite pelsen. Katten bærer altså på en annen farge, men alt som disse genene ville ha vist, blir skjult under det hvite. Dette er da forskjellen på dette genet opp mot de to andre som ikke legger seg som en maskering over kattens hovedfarge. Så det blir ikke skjult noen farge, slik som det blir gjort på hvite katter. 

 

Det er ikke unormalt at hvite katter er døve. Studier viser at WW gir en høyere risiko for døvhet en Ww. Om katten e3r WW er den stort sett også blå øyd og døv eller har hørsel problemer. 

Det er en studie som mener at en hvit katt som bærer hvitflekk genet  Ws (katt genotype = WWs) har en høyere risiko for å bli døv en en hvit katt som bærer anlegg for W, uten hvit (genotyp = Ww) . Derfor er det ikke å anbefale å parre hvit med en anne hvit eller hvit med en annen med hvitflekk. Om du ønsker hvite katter, burde du heller parre en hvit katt med en katt som er helt uten hvit. 

 

W-anlegget og  Ws-anlegget påvirker også katten sin øyefarge. Feks både hvite og hvitflekk katter med store områder med hvitt, kan få blå øyne. Som sagt tidligere, er det mer sannsynlig med homoxzygot hel hvite katter, men også ved heteroxzygot. Disse hvite eller hvitspotta kattene kan også noen ganger bli "odd-eyed" som betyr at det ene øyet er blått, mens det andre er nomralt gult eller grønt. Blå øyde katter sies å ha større risiko for også å bli døve når en katt er hvit. Recissivt hvitflekk  wg,er ikke linket til hverken døvhet eller blindhet. MellyMooMoMoOfIvysChildren12v
MellyMoo MoMo Of-Ivys-Children
Svartsølv markell tabby-van (WsWs)

MellyMooMoMoOfIvysChildrenAlmostNewborn

Nesten nyfødd

DagdrivarnExtraEvaliaAdult

Dagdrivarn Extra Evalia
Svartsølv klassisk tabby harlequin (WsWs)

DagdrivarnExtraEvaliaNewBorn

Nyfødd

DagdrivarnHotNSweetAdult

Dagdrivarn Hot’n Sweet
Svartsølv Ticked Tabby-Bicolor (Wsw)

DagdrivarnHotNSweetNewBorn

Nyfødd

DagdrivarnMadameLaikaMelangeAdult

Dagdrivarn Madame Laïka Melangé
Svartsmoke skilpadde-hvit (Wsw)

DagdrivarnMadameLaikaMelangeNewBorn

NyføddSkrevet av: 

Malin Sundqvist (www.dagdrivarn.se)

Og

Ulrika Olsson (www.ylletrollets.se, www.pawpeds.com)

Oversatt av :

Ragnhild Fenne Birkelid. 

Om jeg skulle forklare det enkelt, det er kun to farger en katt alltid, alltid har og de er : 

  • Grunnleggende farge

  • Ett mønster , tabby, mackerel, spotted eller ticked, (det kan faktisk være to, men dette vil vi gå gjennom senere)

Deretter har vi flere forskjellige arvefaktorer som avgjør hvordan katten vil se ut til slutt. Men i denne omgang skal vi kun se på grunnfargen og agouti som er avgjørende på hvordan mønsteret vises eller skjules.  Med å begynne fra begynnelsen og glemme bort alle andre faktorer som forandrer fargen hos katten er det lettere å lære seg alt rundt fargen på katten. Vi lærer nedarvingen fra begynnelsen og bygger videre på del for del.

Grunnleggende farge

Den grunnleggende fargen på en katt er alltid sort eller rød, så en katt har alltid anlegg for sort , rødt eller begge deler som man ser hos skilpaddefargede katter. 

De genetiske betegnelsene er:

Sort = o

Rød = O

Sortskilpadde = Oo

De grunnleggende fargene er kjønnsrelaterte, som betyr at de nedarves på X kromosonet. Som vi vet (om vi ikke sov på skolen) , er egga alltid X og spermen avgjør kjønnet ved å enten være X eller Y.

XX - jente

XY - gutt

Som du kan se ovenfor, får guttene alltid fargen sin fra mor (de har kun en X),.

Jentene, på den andre siden, får fargen sin fra både mor og far, dette er også grunnen til at jenter kan ende som skilpadder, både rød og sort. 

Husk at vi nå KUN snakker om de grunnleggende fargene rød og sort. Om vi tar eksempelet ovenfor med Sort og Rød, kan vi se de genetiske forskjellene mellom hann og hunn.

 

De genetiske betegnelsene er : 

For hunner

Sort = oo

Rød = OO

Blacktortie = Oo

For hanner:

Sort = oy (y på grunn av hannen har XY og derfor ingen farge på Y))

Rød = Oy

Dette gjelder alle katter, uansett om de er blå, creme, rød, sort, forskjellige skilpadder, med eller uten sølv, med eller uten hvit, med eller uten mønster. Disse to er den grunnleggende fargen og en av disse er alltid å finne hos en katt, eller kanskje to av de om det er en hunn. 

 

Agouti

Nå , la oss gå videre til neste del, som jeg sa tidligere, alle katter har ett mønster eller to , men vi vil ikke diskutere dette i denne delen, jeg vil beskrive forskjellige mønstre senere. I denne delen vil jeg kun snakke om Agouti genet, det er dette som avgjør om katten sitt mønster er synlig eller ikke. Men før vi begynner på dette, tenker jeg det er greit med en rask gjennomgang av hva dominant og recissivt faktisk er. 


Dominant eller recissivt

Anlegget nedarves i par og kattungen kommer til å arve en av disse genene fra sin mamma og en fra sin pappa. Husk å gå tilbake her om nødvendig. Jeg kommer steg for steg til å visuelt tegne opp arvegangen slik at det vil være lettere å se dette for seg i videre artikler. Jeg vil også fra begynnelsen si om det er dominant eller recissivt. 

Dominant trekk
Må bli sett i en av foreldrene for å føres videre, og kan derfor ikke være skjult. 

Det dominante trekket , trenger derfor kun ETT sett for at det skal synes. 

Recessivt trekk:

Kan være skjult for a recessive gene to be seen, for at dette genet skal synes, trenger man altså to kopier. Så om katten kun har en kopi, er ikke det nok til at du vil se det. Ett recissivt genkan bære skjult lenge og vel før det plutselig dukker opp igjen.

Nå så ska vi etter ett sidespor for å få greie på grunnkunnskaper, gå inn på Agouti, dette er det som avgjør hvorvidt katten har mønster eller ikke. Agouti/Non-agouti i hverdags tale er mønstret eller umønstret eller mønstret/solid. Agouti = A

Non-agouti = a

A/A Homozygot agouti

Alle avkom vil bli mønstret (agouti)

A/a Heterozygot agouti

Avkom blir enten agouti eller non-agouti. Avhenger av om partner erA/A or A/a

a/a Homozygot for non-agouti

Om katten blir parret med en non-agouti, vil alle avkom også bli non-agouti.

Her må du huske at i noen farge sammenheng er denne mer eller mindre transparent, spesielt hos røde eller creme. Sølv og blå kan også virke noe transparent spesielt i visse aldersgrupper. Dette gir deg mulighet til å se om katten har mønster, selv om den er non-agouti (ikke mønstret). 

Jeg sammenligner rødt med beis og sort som en vanlig malerfarge. Om du maler en bredde med en beis, vil du alltid kunne se det underliggende mønsteret, men om du maler en stripe med vanlig maling, vil du ikke se mønsteret gjennom fargen. For å sammenligne , så oppfører rød fargen seg likt en beis og sort fargen likt en vanlig maling. 

 

 

Her er ett godt eksempel på en solid rød katt med en ganske klart og tydelig mønster. 
Dagdrivarn Prince Mozez som er aa (non-agouti).

2007 06 01 56

Her lurer du kanskje på hvordan du ser om katten har ett mønster eller ikke når den er rød eller creme? Det finnes en måte å se dette på, om vi kun har rødt eller creme, er det enkelt, om du i tillegg får inn sølv er det noenganger vanskeligere og kan også være temmelig vrient enkelte ganger. Mange ganger må en DNA-test til for å kunne bli helt sikker på om katten er agouti eller non-agouti når man har med disse fargekombinasjonene å gjøre..

Nedenfor er to røde katter, på den venstre siden, en rødtabby (mønstret), og på den høgre siden en solid rød.

 Keilir 8veckor 11 Lilleman 8v 06 

Agouti – Her kan man tydelig se att katten er lys i ørene og ørekanten, den har tydelige den har tydlige såkalte "glass øyne"eller lyse markeringer rundt øynene og munnen. En agouti er også noe lysere på magen, samt man kan se i baken og kommer da til å se at katten er lys rundt analen og opp i en strek på undersiden av halen.

 Non-Agouti –Her kan man da istede se at katten er mørk i ørene og rundt ørekanten, markeringer rundt øynene finnes der, men er ikke hvite, kun noe lysere en grunnfargen.Likens markeringen rundt munnen og under magen. En non-agouti er javnt farget på undersiden av halen og rundt analen.  

 

Som avslutning tar jeg med noen eksempler på arvegangen av mønster og ikke mønster. 

I dette eksempelet, har vi en mor som er homozygot agouti, og en far som er agouti men også bærer av non-agouti. i.

Far
A

Far
a

Mor
A

AA

Aa

Mor
A

AA

Aa

Som vi ser ovenfor, vil alle kattungene bli agouti (du husker kanskje fra tidligere at agouti er ett dominant arveanlegg, og det kreves kun ett gen for at dette skal vise) 50% for homozygot og 50% for heterozygot (agouti, bærer av non-agouti) 

I dette eksempelet har vi istedenfor begge foreldre , altså både mor og far som er heterozygot, agouti og bærer av non-agouti.

Far
A

Far
a

Mor
A

AA

Aa

Mor
a

Aa

aa

Her har tallene endret seg litt, 25% vil bli homozygot agouti, disse avkomma igjen vil ikke være i stand til å kunne gi ett non-agouti avkom. 50% vil bli agouti, men vil bære genet for non-agouti. Og til sist 25% vil være non-agouti. 

I dette eksempelet, har vi en non-agouti mor og en far som er agouti og bærer av non-agouti. 

Far
A

Far
a

Mor
a

Aa

aa

Mor
a

Aa

aa

 Som du nå kan se ovenfor får vi nå en helt annen fordeling. Nå har vi avkom hvor 50% vil bli agouti, bærer av non-agouti og 50% vil bli en non-agouti.


Da kan vi ta ett siste eksempen for å gjøre alt soleklart. Både mor og far er non-agouti. .

Far
a

Far
a

Mor
a

aa

aa

Mor
a

aa

aa

I dette siste eksempelet, kan vi se at alle avkom vil bli non-agouti, det er ingen agouti-gen å hente. Så alle avkom vil da bli non-agouti, derfor kan to solide aldri, aldri gi ett agouti avkom. 

 

Skrevet av: Malin Sundqvist

Oversatt av : Ragnhild Fenne Birkelid

Dilusjon

Ok, husk på at, grunnfargene er enda sort og rødt. Dilusjon gjør slik at fargene "blekes", sort blir til blått og rødt blir til creme. (for moroskyld kan vi kanskje kalle det for klorin-genet, fordi det er enklere å huske en å kalle det for bleking.Ok keep in mind, the basic colors are still black and red. Dilution is a trait that "bleaches" the color so that black turns blue and red becomes cream (just for fun we might call it the chlorine-gene because it is easier to think about bleaching in conjunction with chlorine right).

For at en katt skal bli dilutert, må den arve dette genet fra begge sider, katten må derfor, ha dobbelt sett av de diluterte genene for at fargen skal bli synlig som dilutert. Dilusjon er recissivt og kan bli båret i mange generasjoner uten at det synes. For å gjøre det enkelt bruker vi de genetiske ordet dilusjon istedenfor å skrive fargene blå og creme. 

 

 Normal farge: DD                                                                                           Normal color og bærer = Dd
 Dilutert= dd

D/D

Katten er ikke dilutert eller bærer av dilusjons genet, ingen avkom etter disse kattene vil bli diluterte, men de kan bli bærere om den parten er dilutert eller bærer.

D/d 

Katten er ikke dilutert, men bærer av dilusjon og kan gi dette til avkom sammen med en dilutert partner, eller en partner som er bærer. 

d/d

Katten er dilutert, sammen med en annen dilutert katt, vil den ikke gi noe annet en diluterte avkom, Om den partner ikke er bærer, vil avkom alikevel bli bærere, selv om de ikke er diluterte selv. Når en normal farget katt er bærer, kan avkom bli enten diluterte eller normale avhengig av partner. 

 

Når man forsøker å finne ut om en katt er rød eller creme, kan man ikke bare se etter hvor klar katten er i fargen, spesielt om det også er sølv involvert. Forskjellen mellomr en rød og en creme er ikke hvor klar fargen er, men selve fargen. En rød katt, som heller mot orange, er en varm farge, mens en creme heller mer mot blått og har en mer skitten fargetone, slik som beige (sand) . Det er oftest enklest å se korekt farge når kattene er nyfødte, før sølvet begynner å komme tydelig frem. 

Nedenfor er ett kull med tre røde og en creme, der kan man tydelig se den kalde sand aktige fargen i pelsen, mens hos de røde ser man en mer varm orange tone. 

20080304 Krafla4Ungar 01Nedenfor ser man forskjellen på en creme tabby og en rød tabby. Her kan man også se hvor utrolig vanskelig det kan være å se forskjell på om en rød/creme er mønstret eller ikke. Maya (den creme fargede) ser non-agouti ut om man ser på tuppen på ørene, rundt munnen og øyne. Men hun fikk en agouti kattunge med en parring med en non-agouti hann. Så da vet vi at hun er egentlig en agouti. Bilder kan også lure øynene, så å klare å se den ordentlige fargen gjennom bilder kan bli ordentlig utfordrende. Kraftla, til høyre har en veldig klar, hvit agouri markering, men med tanke på lyset på dette bildet,ser de ikke særlig klare ut i det hele tatt. Hun ser bare noe lysere ut rundt ører, øyne og munn. 

GimletsHimalaya

MittklattensKrafla

Gimlets Himalaya - Creme klassisk tabby

Mittklättens Krafla - Rød klassisk tabbyIMG 6365

7v Svinto 03 1

Dagdrivarn Kelmaa - Sortskilpadde klassisk tabby

Dagdrivarn Trance Gemini - Blåskilpadde klassis tabby

 

Noen eksempler på dilusjon:

Nedenfor er det to eksempler på diluterte foreldre, hvor både mor og far er blå eller creme. 

Som vi kan se fra tabellen, vil alle avkom bli diluterte om både mor og far har dobbelt sett med diluterte gener, alt annet er umulig. 

Far       
d

Far       
d

Mor   
d

dd

dd

Mr
d

dd

dd

 

Nedenfor kan dere se et eksempel hvor mor ikke er dilutert (sort/rød) eller bærer av dilusjon, mens far er dilutert enten da creme eller blå. Her kan vi se at alle ungene vil bli bærere av dilusjon, men ingen av ungene vil bli dilutert i fargen selv. Så om du parrer en hunn eller hann som ikke er bærer, med en partner som er enten blå eller creme, vil alle bli bærere, men ikke få fargen selv. 

Far    
d

Far    
d

Mor
D

Dd

Dd

Mor    
D

Dd

Dd

 

Så tar vi det siste eksemplet, der begge foreldre er fullfargede (sort/rød) men bører dilusjon (blå/creme)

Far    
D

Far    
d

Mor    
D

DD

Dd

Mor
d

Dd

dd

I eksemplet over, kan vi se at 25% av kattungene vil bli fullfargede,og ikke være dilusjonsbærere (DD). Vi kan se at 50% av kattungen vil være fullfargede men bærere av dilusjon (Dd) og 25 % av ungene vil bli dilutert selv (dd)

 


Mønster

La oss snakke om mønster. Nå vet vi at grunnfargen er sort eller rød. Vi har de diluterte bleka fargene som da blir blå og creme og vi har agouti som bestemmer om kattens mønster skal vises eller ikke 

Mønster vi har på Maine Coon er:

Klassic tabby, Mackerel tabby, Spotted tabby ellerTicked tabby.

Classic Tabby

mcmc

Recessive (Doble gener er nødt til å forekomme for at mønsteret skal vises)

Mackerel Tabby

McMc

Dominant

Homozygous Mackerel

Mackerel Tabby

Mcmc

Dominant

HeterozygousMackerel bærer Classic Tabby

Spotted Tabby

Sp

Dominant

Genene deler opp grunnmønsteret til prikker

Spotted Tabby

sp 

Gen som ikke bryter opp mønstert til prikker

Ticked Tabby

T

Dominant over alle de andre genene, men er lokalisert i ett eget locus.Dette betyr at en ticked katt kan også bære et annet mønster

Ticked

t

Non-ticked

 

Her blir det litt mer arbeid, når vi skal tenke arvegang. Mønster nedarves som alt annet i par, som betyr at en makrell tabby kan ha et anlegg for makrell tabby og et for classisk tabby, som betyr at to makrell tabby, om begge bærer classisk tabby, faktisk kan få unger som er klassisk tabby om mc genet er nedarvet fra begge foreldre. To klassisk tabby, kan aldri få noe annet en klassisk tabby. 

Ihht spotted tabby, er det to varianter, en som man tror er den som gir oss katter som er makrell på en side og spotted tabby på den andre. Dette er da de kattene som har makrell tabby som hoved mønster, mens de som har en klar spotted tabby er de som har en klassisk tabby mønster som sitt grunnmønster. Hvor synlige prikkene er har ingenting å si på om katten er heterozygot spotted eller homozxygote spotted. 

Ticked tabby kan bli ticked på to forskjellige måter, enten med mange små opphold på hårstrået eller med ett par lenger "av og på" )håret vil ikke bli flerbåndet ticked. Abyssiner og Somali er homozygot ticked og har gentype TT mens de fleste andre raser som er ticked har genotype Tt, heterozygot ticked, selvfølgelig kan man parre en tivked med en ticked og da få en homozygot ticked i andre raser også, som feks vår Maine Coon. 

Nedenfor er en tabell hvor katt 1 som er heterozygot ticked, men også bører av både makrell og classisc tabby. Katt  2 er makrell men også bærer av classisk tabby. 

 

Katt 1→

Katt 2↓

McT

Mct

mcT

mct

Mct

McMc Tt

McMc tt

Mcmc Tt

Mcmc tt

Mct

McMc Tt

McMc tt

Mcmc Tt

Mcmc tt

mct

Mcmc Tt

Mcmc tt

mcmc Tt

mcmc tt

mct

Mcmc Tt

Mcmc tt

mcmc Tt

mcmc tt

 

Dette er noe vanskelig, og man må tenke litt, men for håpentligvis forstår du prinsippet i dette, så i eksemplet ovenfor vil man få følgende: 50% av avkomma vil bli Ticked tabby, 37,5% vil bli makrell tabby og 12 % vil bli Classisc tabby. 

Noen eksempel på mønster og genetiske kombinasjoner:

McMc Spsp tt - Katten er homozygot makrell med spotted genet, som deler opp mønsteret i prikker. 

Mcmc Spsp tt - Katten er heterozygot med spotted genet, som deler opp mønsteret til prikker. 

 

McMc spsp tt - Katten er homozygot uten spotted genet, derfor en Makrell tabby

Mcmc spsp tt - Katten er heterozygot makrell uten spotted genet, derfor Makrell tabby. 

 

mcmc Spsp tt - Katten har det klassisk tabby mønsteret med spotted genet som deler mønsteret opp i prikker

mcmc spsp tt - Katten er klassisk tabby men uten spotted genet, derfor en klassisk tabby.

 

For eksempel, disse kombinasjonene er alle Ticked, men bærere av annet mønster:

McMc spsp Tt - Ticked kan bære homozygot Makrell Tabby, uten spotter

Mcmc spsp Tt - Ticked kan bære Makrell Tabby, og ogaå bære Klassisk Tabby, uten spotter.

mcmc spsp Tt - Ticked kan også bære Klassisk tabby, uten spotter

 

Vi kan feks leke oss litt med agouti, alle katter som viser mønster (utenom rød og creme) om du husker hva som sto i artikkelen om grunnfargene)

 

 aa mcmc spsp Tt  - Non-agouti, viser ikke noe mønster.

Aa mcmc spsp Tt  - Agouti, Viser mønster, men er bærer av non-agouti.

AA mcmc spsp Tt - Homozygous Agouti, viser mønster og alle avkom vil bli agouti

 

By: Malin Sundqvist
Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)