Jeg vil forsøke å forklare dette med clonene, på en enkel måte, hva de er og hva de har av betyning for vårt avlsarbeid. For å virkelig forstå dette, vær så snill og les artikkelen om  "Foundation" først. 

I 1978ble en katt  med navn Heidi Ho Sonkey Bill, født, han var både sønn og barnebarn på to sider av Andy og Bridget Katt of Heidi Ho. Hans far var sønn av disse to, og hans mors foreldre var også avkom av disse to, innavlsprosenten på Sonkey Bill i 4 generasjoner var 37, 5%. Nedenfor ser du bilde av stamtavlen hans og de fargede feltene viser de kattene som er doblet. 

Når han ble parret med Tanstaafl Polly Adeline, ble avkomma deres veldig like, de var så og si identiske.. nesten som om de var klonet... 

Om du tenker deg om to ganger, er nok ikke dette noen overaskelse, da de genetisk var velidg tette. Så hvordan ble kallenavnet cloner oppfunnet? Nedenfor er det forklart med Beth Hicks (Tanstaafl) sine egne ord:

The term "clone" was given to the cats from that breeding in April 1982. There was a big TlCA show in New York. Lynne and I were there along with Bunty Washburn, Carol Pedley, Mary Buckmaster, and lots of other Maine Coon breeders. Both Molly Brown (a brown tabby) and Mary's Heidi Ho Lady Arwin (a silver mack tabby) became Supreme Grand Champions at that show. We were all together in a hotel room that evening when we called Connie to give her the news. While Connie was on the phone, somebody said, "Tell Connie we know she is just cloning these cats and painting them different colors"!

Here finner du linken til intevjuet med Beth Hicks.

Så når vi snakker om clonene idag, snakker vi om sønner og døtre av Sonkey og Polly. Nedenfor kan du se stamtavlen deres:

Clonene ble mye brukt igjen og igjen, siden avkom ble katter som gjorde det veldig godt på utstilling og hadde en god størrelse.

Mange oppdrettere bestemte at de små var gode, men de større var bedre! .

Many breeders decided that a little was good but much was even better!

Selv om clonene selv ikke hadde så høy innavl (9,4%), så ble det utført mye linjeavl med de og deres avkom. Idag har mange Maine Coon en stamtavle som har 35% i cloner, noenganger opp til 50% cloner. Om du begynner å studere stamtavlene til dagens Maine Coon, så vil du se at dette er det "spesielle" paret som går igjen i de fleste stamtavler. Du vil også se om du begynner å lete at for å finne en katt som ikke er "ny foundation" som har mindre en 20-25% i cloner er nærmest umulig, noe som er ganske skremmende. Bare for 10-15 år siden kunne du finne enkelte individer av katter som enda hadde stamtavler med nesten ingen cloner bak. 

 Klonene inkluderer: :

* Heidi Ho Annabel Lee of Tycoon
* Heidi Ho Aurora of MtKittery
* Heidi Ho Barnaby Katt
* Heidi Ho Camille of Calicoon
* Heidi Ho Canth of Tanstaafl
* Heidi Ho Coon Victoria
* Heidi Ho Just Plain Bill Katt
* Heidi Ho Justin Morgan Katt
* Heidi Ho Lady Arwen of Mary B
* Heidi Ho Lovey Mero of Meunerie
* Heidi Ho Molly Brown of Tanstaafl
* Heidi Ho Percival of Meunerie
* Heidi Ho Portius of Olde Farm
* Heidi Ho Rachel Adeline
* Heidi Ho Richard III of Charmalot
* Heidi Ho Sasquatch of Ktaadn
* Heidi Ho Wilyum of Ktaadn

Mer detaljert informasjonom disse kattene er tilgjengelig i Maine Coon databasen.

Det er også listet opp avkom fra forskjellige parringer av top fem kattene.

Vel, nå trenger vi å tenke i perspektiv.

Om du tenker at stamtavlen til din katt er laget med opp til 100 katter =100 %    Så la oss si at din katt hadde 50% av clonene i sin stamtavle, da blir det 50 katter, ikke sant?                                                                                                            Det vil si at halvparten av kattene i stamtavlen kommer fra de samme søsknene. 

La oss istede si at din katt haR 25% av clonene, så vil det si at 25 av 100 katter er cloner.  

Så la oss si 15 katter i stamtavlen er avkom fra disse 17 søsknene. Om et nummer skulle vert nevnt som ett ok nummer, så skulle det vert omtrent rundt 10% i cloner, det er ett nummer, ikke engang erfarne outcross oppdrettere ikke klarer å holde på annet en et par katter, pga mangelen på nye foundation linjer og virkelig lav clonede katter. 

 

Jeg hører ofte utsagt som OMG! Dette var for over 20 år siden!" Det har ikke betydning for våre katter idag?

 

Vel, det er jo akurat det som er poenget, det har betydning for våre katter idag, uansett hvordan vi eventuelt velger å "stikke hue ned i sanden" og stenge det ute, så kan vi ikke nekte på at dette er en stor genetisk flaskehals som vi må arbeide med i våre Maine Coon katter, og vi må jobbe med dette, vi må også jobbe sammen for vår rase og redusere verdien på clonene generelt. Ikke alle trenger å arbeide med nye foundation linjer, men vi må alle jobbe for å holde verdien lavere og forsøke å arbeide de lavere og lavere steg for steg.  Jeg pleier  å sammenligne det med en deig (deigen = alle Maine Cooner) VI gir deigen litt salt (clonene) for å gi deigen en liten ekstra piff. Litt salt viser seg å være riktig så godt for smaken, så vi tilsetter enda litt mer salt.  Uansett hvordan vi snur og vender på dette, deler deigen, for så å sette deig klumpene sammen igjen, så vil alltid deigen være litt for salt ,enig? Selv 30 år senere. I ett forsøk på å redusere mengden salt, så må vi tilsette noe som ikke har salt i seg, for Maine Coon rasen betyr dette nye foundation katter som er ubeslektet med clonene. 

 

By: Malin Sundqvist
Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)

Oversatt av Ragnhild Fenne Birkelid.