Kunsten å drive oppdrett med nye foundation linjer: Av Phyllis Stiebens, Kumskaka/Behold cattery

(oversatt med tilattelse fra Phyllis Stiebens)

 

Spørsmål: Hva er en foundation katt?

Svar: I begynnelsen fantes det, i øvre del av nordøst USA, raggete,kompakte, skjønne katter (hjemløse), menneskene begynte å elske disse kattene og tok seg av de som familiemedlemmer. De kalte de "shags" (Shags=ragg) "Maine katter" , og senere, Maine Coon Katter. De fleste var i begynnelsen brunmøstret men mange andre farger ble også tatt hånd om som kjære familiekatter.

Kattene de tok vare på ble senere registrert i begynnelsen av vår utstillingsrase Maine Coon , og kalles foundation. De er våre oppstartskatter, ubeslektet og rene Amerikanere. Stambøkene er enda åpne, og dermed er disse kattene fortsatt i stand til å bli kalt for foundation katter og dermed sørge for at det genetiske grunnlaget for rasen holder seg sunn. 

Spørsmål: Hvor finner man disse kattene?

Svar: Selv om rasen har sin opprinnelse i Maine og øvre nordøst, fra skip som la til i havnene, vokste den til å inkludere andre nordstater, midtstatene og nå inkluderer den katter over hele kontinentet i USA og Cananda. Amerika er ett land der mennesker tar sine dyr med seg og til helt nylig, kastrerte man ikke og beholdt istede sine raggete kattedyr og mange generasjoners avkom som en del av famlilien. Kattene har siden spedd ut rasens startgrunn litt, på grunn av ubegrensede parringer med "lokale" katter og finnes nå over hele USA (inkludert Maine og Nordøst). Det kan ta mer tid å "rense ut" de uønskede egenskapene som kan opptre fra disse lokale stammene, men en erfaren oppdretter av Maine Coon kan nøye se etter hvilke anlegg som skal få fortsette og hvilke som skal avles bort. 

Spørsmål: Hva er poenget med å ta inn nye foundation linjer i Maine Coon rasen?

Svar: Alle dyr, ville eller domnestiserende behøver en sunn ubeslektet genetisk avlsbase, for å holde rasen sunn og frisk i dagens samfunn. Når en rase får for mye innavl, starter problemene å komme. Hos Maine Coon, har alltid mange mennesker i mange år valgt å ha show vinnere og disse har avlet frem samme linjene igjen og igjen, helt til alvorlige problem begynte å vise seg.  Problem som fertilitetsproblem, lavere immunitet mot sykdommer, aggressivitet og iblant oppførsel som en villkatt som til eksempel er sjenert eller sky. Senere dukket det også opp problemer med katter som ikke ville bli drektige, føde eller oppfostre ungene sine i det hele tatt. Alle disse problemene viser seg på begynnelsen av det som desverre vil bli slutten på vår rase.

Hos Maine Coon kaller vi de mest brukte kattene fra avlsbasen for topp 5 og klonene. En posentandel angis fra disse linjene i en stamtavle og jo lavere siffrene er, desto lavere blir innavlen. De fleste linjer ligger nå på opp til 75% på topp 5 og det tallet viser at ikke er store ubeslektede basen som finnes igjen å benytte seg av. Problemet kommer til å dukke opp! Nye foundation linjer er noe vi behøver å tilføre vår avlsbase.

Spørsmål: Hva leter du etter når du vil finne en god katt å legge til som en ny foundation?

Svar: En nybegynner bør aldri forsøke seg på dette!  Man må ha kunnskap om rasen, vite hvordan utseende skal være, størrelsen, pels, pesonlighet og alle små egenskaper som gjør dette til en spesiell rase og kun oppdrettere med mange års erfaring bak seg sitter med den erfaringen som trengs for å gjøre dette. Og en oppdretter som har denne kunnskapen om rasen, kan også klare å finne en kattunge som de tror kan være passende, bare for så å oppdage når kattungen er blitt voksen , at den ikke lenger er en passende kandidat å ta inn i avlen for rasen. Andre ganger kan man hente og følge opp en kattunge som blir en fin F1 katt (første generasjonen kalles F1) men når kattungen så blir voksen og får ett kull, så ser man at denne katten skulle ikka ha gått inn i avlsprogrammet nei. Kanskje er utseende helt feil, kanskje har pelsen feil lengde eller kroppsfasongen er feil. Kanskje er det helsa som ikke er bra eller kanskje finnes det ett genetisk problem hos en kattunge og dette kan man ikke tillate å ha med videre. (Hvorfor ta inn nytt blod og ta inn mer problem en hva vi allerede har?) Utseende er ekstremt viktig, men ikke alt og vi må kunne begynne å være seriøse og ta ett ansvar for hva vi adderer til genpolen vår, inkludert helse og "oppbygging". En F1 katt har ett stort ansvar og må forbedre rasen den tilføres til, hvorfor ellers skal man ønske å legge den til overhode?

 Fråga:  Hvordan legger du til en ny foundationkatt i ett avlsprogram?

Svar: Etter å først ha funnet en katt som har alt utseende, pels og som ligner en Maine Coon, må den først tas med til veterinær. Tester er første skrittet. En negativ FIV/FelV test er første skritt mot riktig retning. En komplett blodanalyse skal også tas , før man kan ta katten med hjem igjen. Om alt er bra her, kan man begynne med vaksinasjoner, markkur, loppebehandling og andre eventuelle medisiner som måtte være nødvendige for att katten skal komme i god form.

Etter 2 ukers isolering er det best å ta FIV/FelV testen på nytt. Om denne enda er negativ og den personlige helsen til katten ser bra ut, kan du introdusere den i en mindre gruppe blandt dine katter og se hvordan alt fungerer. Vanligvis blir det ikke problem, men i visse tilfeller kommer den ikke alltid til å passe inn. Du ønsker ikke en bråkmaker. Men det kan være vanskelig å vite hva for en situasjon den her kattungen bodde i før, og da kan man også tillate at milde temperamentproblem går videre til neste generasjon. 

Når du har funnet en passende kattunge og vil prøve, registrer den hos ACA i California. De er det eneste registreringsforbundet som tillater å registrere nye foundation linjer i Maine Coon rasen.'

Adresse: American Cat Assoc,                                                                          Irene Gizzi, Registrar,                                                                                    11482 Vanport Ave,                                                                                            Lake Viev Terrace,                                                                                                CA 91342  Kostnaden er 12 $ i skrivende stund (2015)

Spørsmål: Hva gjør du med en ny F1-foundation katt?

Svar: Du har to valg... enten kan du, 1... pare med en annen F1 og siden beholde en kattunge eller to som F2 og siden erstatte F1: så sant ingen problem er oppstått, eller... 2 kan du para den med en Maine Coon av show stamme, hvor tidligere foundation katter ligger som har bedre type og størrelse samt kvalitet, men det blir også en mindre del foundation base i den linjen å jobbe videre med.

Spørsmål: Hvilke type problem gjør at du bestemmer deg for å eliminere en linje?

Svar: Om noe lite dukker opp, kan dette avles bort.. Som en svak hake, manglende tufser på ørene, en sjenert eller sky katt, eller en mindre størrelse på individet. Men om du får ett problem som ødelegger utseende, som feil kropssform, hale, eller type feil, da er det første anledning til å stoppe linjene og ikke jobbe videre med de. En annen anledning til å eliminere en line er svak helse eller en sykelig katt. Bare en UVI og ikke noe mer? Prøv å behandle med antibiotika og se om det går fort over. En av meningene med å legge til en ny foundation er jo for å få en bedre helse og styrket vitalitet så gå ikke videre med ett helseproblem vi ikke behøver. Om du får frem dårlig personlighet hos katten eller dennes kattunger, avslutt linjen med en gang. Om det finnes ett avlsrelatert problem (keisersnitt, misfostre, vanskeligheter med å bli drektig eller lignende) så er det en dårlig katt og legge til. Da er det muligheter for att katten er av høy innavlsgrad, selv om det er en "gårdskatt". Når du får kattunger, om det ikke finnes noen genetiske problem, som flatt bryst, krokete ben eller kne, over eller underbitt, sjeløyd, eller en mengde andre problemer... fortsett ikke avlen videre på disse linjene.  Hold deg selektiv og forsiktig!

Legg kun til de beste kattene for å få den desidert beste genpolen videre!

Spørsmål: Hvor kan jeg lete etter en brukende foundation katt til avl?

Svar: I Usa og Canada kan du holde øynene oppe. Det er vanskeligere om du ikke vet noenting om kattungen og du tar flere risker på om den i det hele tatt vil kunne produsere Maine Coon eller bare langhårige huskatter (en erfaren oppdretter kommer til å kunne vite forskjellen) Når du får øye på en annonse om gratis kattunger, reis på besøk. Det hjelper om du kan få se ene forelderen eller begge to. Spør så mange spørsmål som mulig ut om katten. Om noen sier til deg at de har en Maine Coon kattunge de kan gi deg, still spørsmål videre. Selv om noen sier det er Maine Coon, så er det nødvendigvis ikke det de er. 

Reis på en katteutstilling og hør på hvor mange besøkende som sier at de har en Maine Coon. Spør de hvordan de vet det, og de kommet til å si at en veterinær fortalte de at den "såg sånn ut" som en Maine Coon, eller at de såg bilder av en i en avis eller nett og derfor er sikker på at de har en Maine Coon. Om du ikke har noen å spør, tar du flere sjanser og du må være forsiktig med å titte på egenskaper, helse og risikoen for uønskede egenskaper. Beste situasjonen er en familie som har samme mamma som også har henne i live. Ofte går hunnkattene ute, blir parret av ukjent hann og du registrerer da denne kattungen som F1 og er selektiv så du kun beholder de som ser ut som en, oppfører seg som en og er bygd som en Maine Coon.

Nå for tiden kommer du ikke til å kunne få adoptere fra kattehjem eller lignende plasser ettersom de kastrerer alle innen de tillater adopsjon.

Mye har blitt endret på dette område de siste 20 årene. Familiene pleide å "selge" kattunger på de lokale markedene og dette er ganske normal måte å gjøre dette på før i tiden. Du kunne da få rede på familiens navn og adresse, noe som var gjeldene for alle som ville ha en kattunge. (om du jobbet der, eller kjente menneskene som jobbet der) Og så ringte eller reiste dir for besøk så fikk du sett på all informasjon de hadde på den spesifike katten. Tidene har endret seg mye nå, du kan ikke lenger få en ukastrert katt fra ett kattehjem eller en dyrebutikk og om du skulle lykkes i å få det så får du nok aldri informasjon om dens familiære bakgrunn på grunn av integriteten gjeldende informasjon i USA.

  Om du finner en familie som eier begge foreldrene, som er innekatter, og har andre slektninger i huset også, så er dette den beste situasjonen man får svar fra. 

Iblandt kan du finne en  hjemløs som du synes er god nok til å gjøre ett forsøk med. Om du er villig til å jobbe med det en stund og se hvordan ting utvikle seg, samt være villig til å sløse både din tid og dine penger om det ikke blir bra, fortsett då og redd denne katten og se til å få den registrert som en F1 :a. Det er vanskelig å gjøre dette ettersom risikoen ofte ikke er verdt alt arbeidet, tid og penger men det lar seg nok gjøre om noen er villige og dedikert .

Spørsmål: Når kan foundation katten stilles ut på amerikanske utstillinger:

Svar: CFF tar F3 og det her er den første generasjonen som kan forlate ACA (som ikke har noen utstillinger) og registrere i CFF. Så ved F4 kan du registrere og stille ut i TICA og ACFA. Ytterligere en generasjon senere F5 kan du registrere i CFA men kan ikke stille ut før stamtavla er opp til F6. Etter dette betraktes det som en full showlinje Maine Coon.

  Spørsmål: Er det verdt å legge til ny foundation til din Maine Coon flokk?

Svar: Du kommer ikke til å tjene penger på det på mange år, og kan tape hele linjer bare på grunn av ett lite problem som dukker opp. Du kommer ikke til å få noe respekt fra andre oppdrettere før dine linjer anses å være innparret til minst en F4 og ettersom kattene er mindre i størrelse og kvalitet gjennom flere år, kommer du ikke til å vinne noen priser.  Men om du vil hjelpe rasens fremtid... om du er villig til å gjøre dette sammen med en annen oppdretter eller to der dere kan blande hverandres linjer og lettere finne eventuelle problem, og om du er villig til å få tilbake veldig lite penger for dine kattunger, under flere år, ja så kan det bli mye gode erfaringer og ta med seg.

Det er godt å vite att du har hjulpet rasens fremtid. Det er en veldig tidkrevende hobby år etter år, det er en dyr hobby med en uendelig sum penger som går ut (kjennes det som) ; det er en masse stress og iblandt uro. Men... Det er fantastisk å se på hvordan hver generasjon blir bedre i størrelse, lengre pels, bedre type, og detaljer og vite at det var du som hjalp til å produsere dette... det gjør det hele verdt alt arbeidet.

Konklusjon: Det her er ikke ett prosjekt for bløthjerta. Det er ikke ett enkelt prosjekt og ikke er det billig heller. Du MÅ være seriøs nok til å beholde bare det beste og ikke dele med noen som kan forstyrre en hel linje gjennom å gjøre feil. Du må være seriøs i alle aspekter innen du begynner å forsøke å drive oppdrett med nye foundation katter og linjer. Men når du er villig til å bruke de nermeste 5 årene minst, for å arbeide på en ny linje og villig til å gi opp linjen ved behov, da kan du få en givende erfaring. Du kan gjøre feil, og velge den kattungen du "liker" men som ikke har de rette kvatiltetene for foundation. Du kan behøve å bruke lenger tid på å ordne slike linjer, eller bare avslutte de og begynne på ny. Men det kan være veldig gøy å holde på med om du er tøff nok.

Er denne rasen verdt all anstrenging, tid og kostnader? Jeg sier ja!

 

Copyright av Kumskaka og Behold Maine Coon.                                        Publisert og oversatt med tillatelse fra Phyllis Stiebens.                                      Det er ikke lov å kopiere eller dele uten tillatelse.                                        Oversatt av : Ragnhild Fenne Birkelid