Foundation avl, myter og avkreftelser

 0FF9A79D ABD5 4435 ACB7 E8885C5A4691

Her er ett par Maine Coon foundation avls fakta som kan være av interesse for deg : 

 

  1. Foretrekker du at foundation kattene kun kommer fra gårder? Du er kanskje ikke klar over dette: Bønder i Nord Amerika ofte får kattene sine drept av enten kommersielle kjøretøy, gård/villhunder eller coyoter, vaskebjørner, fishers (store fugler) etc.. De samme bøndene får da en kattunge fra naboen eller søker i den lokale avisa, for å bygge opp igjen sin veltrengende "gårdskoloni", som hjelper de med å holde gnagerbestanden under kontroll. Det er veldig få gamle gårds linjer igjen der ute.  Registrerte Maine Coon-Mix? Sannsynligvis nei- muligens ja.                                                                            
  2. Foundation katter kan ikke være typa? Kan de virkelig ikke være det?! Fakta er at det finnes også korthåra HUSKATTER og langhåra HUSKATTER med store ører, gaupetufser på ørene, lange og brede boxer, lange og kraftige kropper, lange haler og til og med haker. Vanligvis viser de ikke ALLE egenskapene, men mange har flere av de. Registrert Maine Coon- MIx? Sannsynligvis nei- muligens ja.                                                                                 
  3. Det må være noe "skummelt" med de flotte, tidlige generasjonene av foundation kattene? Fakta er at når en foundation katt parres med en annen foundation katt er det MYE mulig og oppnå riktig gode resultater. Personen må velge ett avkom av god kvalitet, og bortsett fra "trial and error" , må ha ett godt "oppdretter øye" for å ha mulighet til å javne ut svakheter.  Beslektet eller ikke beslektet spiller ingen rolle hvorfor? Ettersom gener bryr seg fint LITE om slektskapet. De gjør akuratt slik de er bestemt at skal gjøre.Noen sa engang til Phyllis Stiebens of Behold/Kumskaka: " For gode utseendemessige foundation linjer bør ikke brukes, da disse kanskje egentlig er registrerte Maine Coon Katter som har forsvunnet fra eiere. Hennes svar var:" Først og fremst finnes det ingen oppdrettere som slipper ut sine avlskatter ukastrerte når de er ferdig i avl. For det andre, hvorfor skulle vi lete etter in ikke Maine Coon lignende katt? Forsvinner ikke da hele poenget med å lete opp en katt til avl? Tenk litt på det, om vi fikk inn en katt med romersk nese (nesehump), en grov kort katt, eller en katt med fin smal benstamme og tynn pels. Hvorfor skulle vi velge en slik katt å parre ut med? Målet er å finne en katt som ligner mest mulig på en Maine Coon for å bruke i avl, en plass i USA eller Canada- ingen andre plasser." Bra sagt synes jeg!                                                                            
  4. En katt som er reddet hos en veterinær eller ett landlig kattehjem er mest sannsynlig en Maine Coon-Mix? Dette avhenger av hvor man bor. Det de fleste Europeere ikke er klar over er at Nord Amerika og Nord Canada har mange langstrakte områder med kun busker, gress og sletter uten en eneste gård å se. Det er ofte ikke en oppdretter noenplass på områder mellom 200 og 1000 km. Fakta er at noen av disse ville ha ledd av deg om du hadde fortalt du avler frem rasekatter og leter etter nye foundation linjer i enkelte av disse småbyene i disse stedene i USA rundt 90 tallet.  Gir dette en fribilett til å kunne registrere "enhver" katt som er fra kattesenter eller fra veterinær og kalle det for en Maine Coon? NEI, selvfølgelig ikke! Ett kattehjem er definitivt ikke en plass hvor vi vil begynne å lete etter nye foundation katter- av flere grunner. Men dette trengs å nevnes, for artikkelen sin skyld. Kriteriene for å få en etisk god foundation katt er ikke endret. Dette er også en grunn til at vi har flere forskjellige artikler skrevet, om hvordan man startet en foundation linje riktig og forsiktig.                                                                                    Registrert Maine Coon-Mix? Sannsynligvis nei- Muligens-Ja.                             
  5. "Find me the river" (finn meg i elva) Fakta er at flere av oss mennesker synes Maine Coon er kule. Men for artikkelens skyld vil jeg nevne at jeg fikk en telefon av ett par oppdrettere fra staten Maine, som  kunne fortelle at det ikke er uvanlig å bruke den lokale avisa for å søke etter nye foundation katter. Detter er kun ett spørsmål om preferanser og jeg dømmer ingen i Maine eller resten av Nord Amerika for å gjøre dette. Det har i mellomtiden nesten blitt umulig å finne ville, frittgående katter i det hele tatt i Nord Amerika. Først og fremst pga dyrebeskyttelse som redder kattene, kastrerer og selger de. Registrert Maine Coon-Mix? Sansynnligvis nei. Muligens ja.  Hva som VIRKELIG BETYR noe med alt dette er at *Nord Amerikas raser*  er at foundation katten er frisk, godt temperament,  god type og ikke er i slekt med mine rasekatter!!                                                                                                          
  6.  En F2 foundation x show linje avkom må ligne på en blandingsrase eller perser mix? Tullprat!! Her har vi nok noe å lære deg...Fakta er at om du parrer en katt med gode kvaliteter med en godt avlet showkatt, betyr at showkatten homozygot kvalitetskonsistens bak seg. (når to indentiske alleler bæres for nsket effekt) så kan vi tidlig få frem gode katter som kan stille til Champion klasse. Jeg har tatt noen av mine F2 katter til Champion, tok bare ikke den faktiske tittelen. Egentlig vil ikke folk avle frem GC eller RW før senere generasjoner. For å ha sagt det, er det kull konsistens som er nøkkelen. Dette er noe jeg lærte av Julie Sprayde og Koontucky MC. Selvfølgelig er det noe som ikke alltid kan brukes i tidlige foundation generasjoner. Det er da en av flere grunner til at jeg alltid foretrekker, men ikke alltid følger en gruppe av gårds katter. Du kan se og studere hele kullet, slektninger og noen ganger får du også med deres historie.                                                                                 
  7. Visste du at når kattene i ditt avls program begynner å bli smartere, når du begynner å få oftere fertilitet, større kull med lavere død/deformeringgrad og større motstandskraft på dine kattunger da er dette ett tegn på at du mest sannsynlig har fått inn en ny FOUNDATION linje i ditt avls program.Velsignelsen ligger oftest (ikke alltid) i "outcrossing". Maine Coon Katten registreres som en natur rase (dette betyr naturlig opphav) Nord Amerikansk oppdrett, så det er ingen grunn til å uroe seg over nye Foundation katter!.                                                                                                                    
  8. Kan vi egentlig være 100% sikker på opphavet av en Maine Coon Foundation katt? Selvfølgelig ikke! Ingen av foundation oppdrettere jeg har arbeidet med ville aldri ha påstått dette eller påstå at de er hundre prosent sikker på opphavet. Nå har vi en gentest tilgjengelig jos Optimal Selection. Denne testen viser ikke hvor mange % av hvilken rase din katt tilhører, ikke noe om foreldrene, eller hvilke raser som er bak katten. Testen sammenligner resultatet fra hver katt med andre testede katter, dette viser som prikker på ett skjema. Dette gjør at du kan se ett "kluster" av katter som er beslektet.  Og du kan da finne ut hvor beslektet katten er med dine registrerte maine coon. Prikkene viser også hvilke land katten har slektninger fra med forskjellige prikker for hvert land.                                                                                                  
  9. Visste du at de fleste nye foundation kattene i våre linjer og deres oppdrettere har gjort oss en STOR tjeneste ovenfor vår rase, når det kommer til livslengde, allmen helse og temperamang og også intelligens. Kjære deg, ha din egen smak. Kjøp eller finn dine katter hvor du vil. (også i elva om du finner der) men vær så snill og oppfør deg, slutt å snakke rasen ned, eller snakke dritt om oppdrettere som avler på en annen måte en deg selv. Du gjør deg selv, dine oppdretter kollegaer og rasen en tjeneste. Husk at sladder er oftest ulykkelige mennesker.                                                                                              
  10. Sist men ikke minst, visste du at en stor del av oppdrettere som henger ut andre i offentlige lister om hvordan og hvor foundation oppdrett burde foregå, faktisk er de samme folka som aldri har gått gjennom de" riktige arbeidet med disse nye foundation linjene. Jeg tror at de fleste oppdrettere gjør en fantastisk jobb uansett. 

EN grunn for at denne artikkelen ble til er all feil informasjon som florerte om foundation linjene. Og jeg bestemte meg i 2020 at NÅ begynner jeg med oppdrett igjen, for kanskje å få rettet opp litt i disse ryktene.  Vær forsiktig med hvem du hører på, velg din mentor med omhu. Fortsett det gode arbeidet, og la Gud velsigne deg. 

Skrevet av Judith Schulz

Copyright, Juli, 20- 2020

masterweaver Maine Coon Cats, Canada, (previously Prairuebaby/Masterweaver) 

Picture above :Prairiebaby (Masterweaver River REvival, F2, 100% Canadian Foundation.

Oversatt av : Ragnhild Fenne Birkelid.