Foundation avl, myter og avkreftelser

 0FF9A79D ABD5 4435 ACB7 E8885C5A4691

Her er ett par Maine Coon foundation avls fakta som kan være av interesse for deg : 

 

 1. Foretrekker du at foundation kattene kun kommer fra gårder? Du er kanskje ikke klar over dette: Bønder i Nord Amerika ofte får kattene sine drept av enten kommersielle kjøretøy, gård/villhunder eller coyoter, vaskebjørner, fishers (store fugler) etc.. De samme bøndene får da en kattunge fra naboen eller søker i den lokale avisa, for å bygge opp igjen sin veltrengende "gårdskoloni", som hjelper de med å holde gnagerbestanden under kontroll. Det er veldig få gamle gårds linjer igjen der ute.  Registrerte Maine Coon-Mix? Sannsynligvis nei- muligens ja.                                                                            
 2. Foundation katter kan ikke være typa? Kan de virkelig ikke være det?! Fakta er at det finnes også korthåra HUSKATTER og langhåra HUSKATTER med store ører, gaupetufser på ørene, lange og brede boxer, lange og kraftige kropper, lange haler og til og med haker. Vanligvis viser de ikke ALLE egenskapene, men mange har flere av de. Registrert Maine Coon- MIx? Sannsynligvis nei- muligens ja.                                                                                 
 3. Det må være noe "skummelt" med de flotte, tidlige generasjonene av foundation kattene? Fakta er at når en foundation katt parres med en annen foundation katt er det MYE mulig og oppnå riktig gode resultater. Personen må velge ett avkom av god kvalitet, og bortsett fra "trial and error" , må ha ett godt "oppdretter øye" for å ha mulighet til å javne ut svakheter.  Beslektet eller ikke beslektet spiller ingen rolle hvorfor? Ettersom gener bryr seg fint LITE om slektskapet. De gjør akuratt slik de er bestemt at skal gjøre.Noen sa engang til Phyllis Stiebens of Behold/Kumskaka: " For gode utseendemessige foundation linjer bør ikke brukes, da disse kanskje egentlig er registrerte Maine Coon Katter som har forsvunnet fra eiere. Hennes svar var:" Først og fremst finnes det ingen oppdrettere som slipper ut sine avlskatter ukastrerte når de er ferdig i avl. For det andre, hvorfor skulle vi lete etter in ikke Maine Coon lignende katt? Forsvinner ikke da hele poenget med å lete opp en katt til avl? Tenk litt på det, om vi fikk inn en katt med romersk nese (nesehump), en grov kort katt, eller en katt med fin smal benstamme og tynn pels. Hvorfor skulle vi velge en slik katt å parre ut med? Målet er å finne en katt som ligner mest mulig på en Maine Coon for å bruke i avl, en plass i USA eller Canada- ingen andre plasser." Bra sagt synes jeg!                                                                            
 4. En katt som er reddet hos en veterinær eller ett landlig kattehjem er mest sannsynlig en Maine Coon-Mix? Dette avhenger av hvor man bor. Det de fleste Europeere ikke er klar over er at Nord Amerika og Nord Canada har mange langstrakte områder med kun busker, gress og sletter uten en eneste gård å se. Det er ofte ikke en oppdretter noenplass på områder mellom 200 og 1000 km. Fakta er at noen av disse ville ha ledd av deg om du hadde fortalt du avler frem rasekatter og leter etter nye foundation linjer i enkelte av disse småbyene i disse stedene i USA rundt 90 tallet.  Gir dette en fribilett til å kunne registrere "enhver" katt som er fra kattesenter eller fra veterinær og kalle det for en Maine Coon? NEI, selvfølgelig ikke! Ett kattehjem er definitivt ikke en plass hvor vi vil begynne å lete etter nye foundation katter- av flere grunner. Men dette trengs å nevnes, for artikkelen sin skyld. Kriteriene for å få en etisk god foundation katt er ikke endret. Dette er også en grunn til at vi har flere forskjellige artikler skrevet, om hvordan man startet en foundation linje riktig og forsiktig.                                                                                    Registrert Maine Coon-Mix? Sannsynligvis nei- Muligens-Ja.                             
 5. "Find me the river" (finn meg i elva) Fakta er at flere av oss mennesker synes Maine Coon er kule. Men for artikkelens skyld vil jeg nevne at jeg fikk en telefon av ett par oppdrettere fra staten Maine, som  kunne fortelle at det ikke er uvanlig å bruke den lokale avisa for å søke etter nye foundation katter. Detter er kun ett spørsmål om preferanser og jeg dømmer ingen i Maine eller resten av Nord Amerika for å gjøre dette. Det har i mellomtiden nesten blitt umulig å finne ville, frittgående katter i det hele tatt i Nord Amerika. Først og fremst pga dyrebeskyttelse som redder kattene, kastrerer og selger de. Registrert Maine Coon-Mix? Sansynnligvis nei. Muligens ja.  Hva som VIRKELIG BETYR noe med alt dette er at *Nord Amerikas raser*  er at foundation katten er frisk, godt temperament,  god type og ikke er i slekt med mine rasekatter!!                                                                                                          
 6.  En F2 foundation x show linje avkom må ligne på en blandingsrase eller perser mix? Tullprat!! Her har vi nok noe å lære deg...Fakta er at om du parrer en katt med gode kvaliteter med en godt avlet showkatt, betyr at showkatten homozygot kvalitetskonsistens bak seg. (når to indentiske alleler bæres for nsket effekt) så kan vi tidlig få frem gode katter som kan stille til Champion klasse. Jeg har tatt noen av mine F2 katter til Champion, tok bare ikke den faktiske tittelen. Egentlig vil ikke folk avle frem GC eller RW før senere generasjoner. For å ha sagt det, er det kull konsistens som er nøkkelen. Dette er noe jeg lærte av Julie Sprayde og Koontucky MC. Selvfølgelig er det noe som ikke alltid kan brukes i tidlige foundation generasjoner. Det er da en av flere grunner til at jeg alltid foretrekker, men ikke alltid følger en gruppe av gårds katter. Du kan se og studere hele kullet, slektninger og noen ganger får du også med deres historie.                                                                                 
 7. Visste du at når kattene i ditt avls program begynner å bli smartere, når du begynner å få oftere fertilitet, større kull med lavere død/deformeringgrad og større motstandskraft på dine kattunger da er dette ett tegn på at du mest sannsynlig har fått inn en ny FOUNDATION linje i ditt avls program.Velsignelsen ligger oftest (ikke alltid) i "outcrossing". Maine Coon Katten registreres som en natur rase (dette betyr naturlig opphav) Nord Amerikansk oppdrett, så det er ingen grunn til å uroe seg over nye Foundation katter!.                                                                                                                    
 8. Kan vi egentlig være 100% sikker på opphavet av en Maine Coon Foundation katt? Selvfølgelig ikke! Ingen av foundation oppdrettere jeg har arbeidet med ville aldri ha påstått dette eller påstå at de er hundre prosent sikker på opphavet. Nå har vi en gentest tilgjengelig jos Optimal Selection. Denne testen viser ikke hvor mange % av hvilken rase din katt tilhører, ikke noe om foreldrene, eller hvilke raser som er bak katten. Testen sammenligner resultatet fra hver katt med andre testede katter, dette viser som prikker på ett skjema. Dette gjør at du kan se ett "kluster" av katter som er beslektet.  Og du kan da finne ut hvor beslektet katten er med dine registrerte maine coon. Prikkene viser også hvilke land katten har slektninger fra med forskjellige prikker for hvert land.                                                                                                  
 9. Visste du at de fleste nye foundation kattene i våre linjer og deres oppdrettere har gjort oss en STOR tjeneste ovenfor vår rase, når det kommer til livslengde, allmen helse og temperamang og også intelligens. Kjære deg, ha din egen smak. Kjøp eller finn dine katter hvor du vil. (også i elva om du finner der) men vær så snill og oppfør deg, slutt å snakke rasen ned, eller snakke dritt om oppdrettere som avler på en annen måte en deg selv. Du gjør deg selv, dine oppdretter kollegaer og rasen en tjeneste. Husk at sladder er oftest ulykkelige mennesker.                                                                                              
 10. Sist men ikke minst, visste du at en stor del av oppdrettere som henger ut andre i offentlige lister om hvordan og hvor foundation oppdrett burde foregå, faktisk er de samme folka som aldri har gått gjennom de" riktige arbeidet med disse nye foundation linjene. Jeg tror at de fleste oppdrettere gjør en fantastisk jobb uansett. 

EN grunn for at denne artikkelen ble til er all feil informasjon som florerte om foundation linjene. Og jeg bestemte meg i 2020 at NÅ begynner jeg med oppdrett igjen, for kanskje å få rettet opp litt i disse ryktene.  Vær forsiktig med hvem du hører på, velg din mentor med omhu. Fortsett det gode arbeidet, og la Gud velsigne deg. 

Skrevet av Judith Schulz

Copyright, Juli, 20- 2020

masterweaver Maine Coon Cats, Canada, (previously Prairuebaby/Masterweaver) 

Picture above :Prairiebaby (Masterweaver River REvival, F2, 100% Canadian Foundation.

Oversatt av : Ragnhild Fenne Birkelid. 

 

 

 

Innen Maine Coon-rasen snakker vi om klonene eller prosentandelen av kloner. Men hva menes egentlig med dette?

Når vi snakker om klonene, snakker vi om de 17 etterkommerne av Tanstaafl Polly Adeline eller Heidi Ho (Polly) og Heidi Ho Sonkey Bill (Sonkey) som ble født mellom 1979 og 1982. Grunnen til at de fikk navnet "klonene" er fordi kattungene så nøyaktig det samme. Akkurat som om de var kopier av hverandre, malt med en annen farge. Disse kommentarene kom også da oppdretteren presenterte sitt første kull på en utstilling. På grunn av dette har etiketten "kloner" blitt værende. Begge foreldrene fikk championtitler og deres første voksende kattunger gjorde det veldig bra på utstillingen. Dette gjorde klonene svært populære på begynnelsen av 1980-tallet. Det lignende utseendet til kattungene var veldig ønskelig på den tiden, da forutsigbarheten av fremtidige gode utstillingsresultater gjorde dem svært attraktive for andre oppdrettere. Sonkey og Polly hadde sammen 7 kull. Fra disse kullene ble 17 kattunger brukt i avlsprogram. Nedenfor kan du se et skjermbilde fra klonene til PawPeds. De første spaltene viser at mange av dem faktisk har fått sine utstillingstitler.

Offspring of Sonky and Polly - The Clones

 

​​

De 17 klonene fikk altså totalt 226 kattunger og    1459 barnebarn. Ikke alle av disse (barne) barna ble brukt i avl, men ganske mange ble brukt. Da forstår man også at med denne enorme høye bruken av disse linjene, gjør at klonene også idag 40 år senere har stor innflytelse på avlen. 
 
Mange av disse 17 klone brødrene og søstrene kan enda bli funnet i stamtavlene til dagens Maine Coon. Idag ligger en Maine Coon på en prosentandel av hele 35 % i klonverdier. Dette betyr at 35 % av katten sin stamtavle stammer tilbake til klonene 40 år tilbake i tid.  Noenganger kan man også finne klonene mer en 70 ganger i en stamtavle. 

 

Sonkey - klonene sin pappa

Først tar vi en kikk på  klonene sin pappa, , Heidi Ho Sonkey Bill (Sonkey). Sonkey er en F3 hann, (dvs 3. generasjons foundation) Hans stamtavle er 100% av TOP 2 mest kjente katter, Andy og Bridget. Sonkey og hans kloner er derfor grunnen til at Andy og Bridget kom til den posisjonen at de ble de 2 mest brukte foundation kattene. 
To barn etter Andy og Bridget ble parret med hverandre. Henri Sayward og Heather , bror og søster) . En datter av denne kombinasjonen, Henrietta, ble igjen parret med sin far (Henri Sayward) : Sonkey er ett resultat av denne parringen.  Sonkey sin pappa er også hans bestefar og Sonkey sin bestemor er også hans tante. Andy og Bridget er begge hans bestefar og bestemor på hans pappa sin side, og to ganger hans oldefar og oldemor på mor siden. Sonkey har derfor en ekstremt høy total innavlsgrad på hele 37,5 %.
 

I stamtavlen hans ser du de doble slektingene hans merket med samme farger. Dette er en stamtavle som de fleste oppdrettere ville ha unngått for enhver pris. Enda er Sonkey og hans kloner å finne i nesten alle stamtavler på Maine Coon idag. Kan du tenke deg når en katt på 35% i kloner, hans stamtavle har 17,5%av hans far Sonkey, som er ett resultat av en far- datter parring. Dette kan man bare undres over.....

Polly - klonene sin mamma

Polly's (Tanstaafl Polly Adeline or Heidi Ho) pedigree Har en lavere prosent innavl en hennes partner Sonkey. Hennes totale innavlsgrad er 7.81%. Halve mors linjene består av Andy og Bridget. Men polly sin stamtavle består også av tre andre foundation katter, sammen med Andy og Bridget fra de 5 mest brukte foundation kattene. Polly sin stamtavle består også av  Dauphin de France or Tati-Tan av 31.2%.Takket være Polly, ble Dauphin nummer 3 av Top 5 kattene. Tett fulgt av Tatiana som nummer 4 og SOmkey som nummer 5. 

​De 17 klonene

De mest brukte brukte slektningene av klonene(også kjent som top 5 foundation):

Nummer 1 og 2: Bridget Katt of Heidi Ho (Bridget) og Andy Katt of Heidi Ho (Andy) er talt sammen i stamtavlene og utgjør 64,1 % av stamtavlen til clonene.

Nummer 3: Dauphin de France of Tati-Tan er 15,6% av stamtavlen. Den totalen of top 3 sammen er 79, 7 %.

Nummer 4: Tatiana of Tati-Tan er 7,8% av stamtavlen til klonene.

Nummer 5: Smokie Joe of Whittemore er god for 3,53% av stamtavlen til klonene.

The total of this top 5 is 91%.

​Nå forstår du hvor top 5 foundation kattene kommer fra. Bruken av klonene i mange avlsprogram laget disse top 5. Du vil også forstå hvorfor det ikke bare er en top 5, men en top 3 og top 2 er nevnt separat. Det er en stor forskjell mellom 32% av Andy og 3,52 % av Smokie Joe. 

Innflytelsen fra klonene idag.  

Selv om klonene ble fødd for rundt 40 år siden, så er det ikke noe alle oppdrettere bryr seg om. Klonene er mest sannsynlig ikke synlige i de første 10 generasjonene. Mange oppdrettere er derfor ikke klar over klonene sin innvirkning idag. Frivillige i PAwpeds har derfor utviklet muligheten til å kalkulere klonegraden på hver Maine Coon. På denne måten kan du se eksakt hvor mange prosent av klonene din katt har i sin stamtavle. For å se prosentandelen, klikker du på "clone" linken på toppen av stamtavlen hos Pawpeds.

En Svensk oppdretter  Malin Sundqvist har forsket i Pawpeds database for å se på utviklingen til klonene på 5 spesifikke årstall.  I tabellen kan du se resultatet. Graden av klonene i katter sin stamtavle i 1980 var 2,9% (logisk siden bare noen få kloner vaqr fødd på denne tiden) . Klone prosenten vokser ettersom tiden går. i 2018 ligger kloneandelen på 34% av alle Maine Coon som er registrert i databasen.  Den tredje kolonnen sammelignet med den fjerde er også interessant. Den tredje kolonnen viser viser den totale innavlsgraden i kun 5 første generasjonene. (linjeavl). Det er imponerende at nesten ingen linjeavl ble brukt i 2018. has done research in the Pawpeds database to see the development of the clones percentages 9% (det er ingen eller få doble slektninger i stamtavler i de 5 første generasjonene), den fjerde kolonnen som viser total innavsprosent, har gått oppover siden 1980 tallet. Det er derfor en klar sammenheng mellom total innavlsgrad og klonenen.  Dette kan forklares med at en Maine Coon med 34 % klonerpresenterer 35 % av de samme slektningene.  Det kan være noe variasjon mellom klonene. For eksempel en Maine Coon som har 34% kloner, som kommer 100% fra "Heidi Ho Aurora or MtKittery" vil ha en høyere innavlsgrad en om en Maine Coon med 34 % kloner hvor denne kombinasjonen ikke er så ofte representert.  

In addition, a Maine Coon with a high clones percentage automatically also has a high foundation top 5 percentage (the 5 most common foundation cats). Only a small percentage of ancestors remains where unrelated ancestors and unrelated genes can come from.

På 80 tallet var det amnge andre linjersom ble brukt i avl utenom klonenen. Desverre, var klonene så populære i denne perioden at mange oppdrettere før eller senere hentet inn avkom etter klonene til sitt avlsprogram. Gamle linjer med en lavere prosentandel kloner er derfor veldig vanskelig å finne idag. De linjene som har en lav kloneandel idag, er mest sannsynlig linjer fra Nye Foundation katter. Ved å tilføre nytt blod til avlsbasen, kan klone innflytelsen bli drastisk redusert. 

Hvorfor klone verdien er mer viktig en lav innavlsgrad og top 5. 

Du forstår kanskje at om den tidligere populasjonen av tasen ligger på kloner ffra 35% eller høyere, vil dette resultere i alvorlig innsnevring av genmassen. Nødvendigheten er derfor høy for å avle med Maine Coon som er ubeslektet med de 17 klonene som avlskombinasjoner i fremtiden, fordi det er færre og færre urelaterte linjer og finne. Tabellen over viser desverre denne utviklingen godt. 

Linjene som fortsatt er lave i klone verdier blandes ofte for raskt og for mye med linjer som er høye i kloner. Dette er ofte forståelig fra den ene oppdretteren sitt synspunkt. En oppdretter ønsker å oppnå sine avlsmål og kompensere for linjenes svake punkter. Tross alt er det

Du kan sikkert forstå at en tidligere base av katter som utgjør 35% eller høyere av kattene, vil utgjøre en snever base med tanke på gen polen. Derfor er det viktig å avle på Maine Coon katter som er ubeslektet med klonene så godt man kan klare dette. Klonene og top 5 er linket til hverandre. Jo høyere kloneprosenten blir , jo høyere er Maine Coon foreldrene i slekt med hverandre. Som forklart tidligere har klonene de 5 mest vanlige forfedrene bak seg. Top 5 vil øke sammen med økende kloneprosent. Den gjennomsnittlige top 5 foundation prosenten er idag 70%. 

Med en stadig høyere kloneprosent, stiger også den gjennomsnittlige innavlsprosenten av kattene på grunn av deres tilknytning til hverandre. Det vil da bli en stadig vanskeligere jobb for oppdrettere og finne lave kloner, top 5 katter da de rett og slett knapt eksisterer. Du forstår kanskje at om den nåværende populasjonen har en gjennomsnittlig prosentandel i kloner på 35%

mye mer tilgjengelighet i populasjonen med høye kloner for å finne den perfekte katten for å komplettere avlsprogrammet. Imidertid vil den totale populasjonen av rasen være bedre tjent med å parre linjer med lave kloneverdier med andre urelaterte lavklone linjer. Dette øker mengden katter som er lave verdier i klinene på. Dette hjelper også den totale katte basen til et høyere genetisk mangfold. I fremtiden vil dette resultere i flere muligheter for å fortsette å lage kombinasjoner med lav innavl. Hvis det er flere lave klonelinjer tilgjengelig vil det gjøre det mulig for oppdrettere å nå personlige avlsmål og samtidig jobbe for et høtere mangfold. 

 

Om sommeren: lav innavl er viktig for kortsiktig helse, men en lav klonprosent bidrar til å holde en høy genetic diversity of the breed in the long run.

Lave kloner- avlsprogram

I Nederland er det svært få outcross oppdrettere (som avler med en kloneprosent under 20%) Av de hundrevis (400-500) Maine Coon oppdretterne i Nederland, fokuserer trolig rundt 3-5 % på outcross. Nederland er intet unntak her, fordi denne trenden er synlig i hele verden.

 

Med denne artikkelen håper jeg å skape mer bevissthet rundt klonene blant oppdrettere, slik at flere oppdrettere ønsker å gjøre dette til en prioritet i deres avlsprogram. Ikkea elle kan eller vil jobbe med outcross. Det kan ikke engang være mulig for alle oppdrettere å jobbe med outcross heller, fordi det desverre er for få outcross Maine Coon tilgjengelige på grunn av disse trendene. Men hver oppdretter kan ta hensyn til klonene i sitt avlsprogram. Selv om det bare er noen få prosent pr parring, eller for hver nye katt du kjøper, hjelper hvert lite skritt rasen til en lavere kloneprosent og høyere genetisk mangfold. etherlands there are very few outcross breeders (who breed with a clones percentage below 20%). Of the hundreds (400-500) Maine Coon breeders in the Netherlands, probably around 3-5% focus on outcross. The Netherlands is no exception here, because this trend is visible worldwide.

With this article I hope to create more awareness about the clones among breeders, so that more breeders want to make this a priority in their breeding program. Not everyone can or wants to work with outcross. It can't even be possible for every breeder to work with outcross, because unfortunately there are too few outcross Maine Coons available due to these trends. But every breeder can take the clones into account in his or her breeding program. Even if it is only a few percent per mating or for every new cat that you buy, every small step helps the breed to a lower clones percentage and higher genetic diversity.

Skrevet av : Debbie Sprenger

Du kan finne mer stoff om klonene her : 

- The Clones

- The History of the Clones

- Interview with the breeder of the clones, Beth Hicks

- Article about the clones and foundation cats and their history

Jeg vil forsøke å forklare dette med clonene, på en enkel måte, hva de er og hva de har av betyning for vårt avlsarbeid. For å virkelig forstå dette, vær så snill og les artikkelen om  "Foundation" først. 

I 1978ble en katt  med navn Heidi Ho Sonkey Bill, født, han var både sønn og barnebarn på to sider av Andy og Bridget Katt of Heidi Ho. Hans far var sønn av disse to, og hans mors foreldre var også avkom av disse to, innavlsprosenten på Sonkey Bill i 4 generasjoner var 37, 5%. Nedenfor ser du bilde av stamtavlen hans og de fargede feltene viser de kattene som er doblet. 

Når han ble parret med Tanstaafl Polly Adeline, ble avkomma deres veldig like, de var så og si identiske.. nesten som om de var klonet... 

Om du tenker deg om to ganger, er nok ikke dette noen overaskelse, da de genetisk var velidg tette. Så hvordan ble kallenavnet cloner oppfunnet? Nedenfor er det forklart med Beth Hicks (Tanstaafl) sine egne ord:

The term "clone" was given to the cats from that breeding in April 1982. There was a big TlCA show in New York. Lynne and I were there along with Bunty Washburn, Carol Pedley, Mary Buckmaster, and lots of other Maine Coon breeders. Both Molly Brown (a brown tabby) and Mary's Heidi Ho Lady Arwin (a silver mack tabby) became Supreme Grand Champions at that show. We were all together in a hotel room that evening when we called Connie to give her the news. While Connie was on the phone, somebody said, "Tell Connie we know she is just cloning these cats and painting them different colors"!

Here finner du linken til intevjuet med Beth Hicks.

Så når vi snakker om clonene idag, snakker vi om sønner og døtre av Sonkey og Polly. Nedenfor kan du se stamtavlen deres:

Clonene ble mye brukt igjen og igjen, siden avkom ble katter som gjorde det veldig godt på utstilling og hadde en god størrelse.

Mange oppdrettere bestemte at de små var gode, men de større var bedre! .

Many breeders decided that a little was good but much was even better!

Selv om clonene selv ikke hadde så høy innavl (9,4%), så ble det utført mye linjeavl med de og deres avkom. Idag har mange Maine Coon en stamtavle som har 35% i cloner, noenganger opp til 50% cloner. Om du begynner å studere stamtavlene til dagens Maine Coon, så vil du se at dette er det "spesielle" paret som går igjen i de fleste stamtavler. Du vil også se om du begynner å lete at for å finne en katt som ikke er "ny foundation" som har mindre en 20-25% i cloner er nærmest umulig, noe som er ganske skremmende. Bare for 10-15 år siden kunne du finne enkelte individer av katter som enda hadde stamtavler med nesten ingen cloner bak. 

 Klonene inkluderer: :

* Heidi Ho Annabel Lee of Tycoon
* Heidi Ho Aurora of MtKittery
* Heidi Ho Barnaby Katt
* Heidi Ho Camille of Calicoon
* Heidi Ho Canth of Tanstaafl
* Heidi Ho Coon Victoria
* Heidi Ho Just Plain Bill Katt
* Heidi Ho Justin Morgan Katt
* Heidi Ho Lady Arwen of Mary B
* Heidi Ho Lovey Mero of Meunerie
* Heidi Ho Molly Brown of Tanstaafl
* Heidi Ho Percival of Meunerie
* Heidi Ho Portius of Olde Farm
* Heidi Ho Rachel Adeline
* Heidi Ho Richard III of Charmalot
* Heidi Ho Sasquatch of Ktaadn
* Heidi Ho Wilyum of Ktaadn

Mer detaljert informasjonom disse kattene er tilgjengelig i Maine Coon databasen.

Det er også listet opp avkom fra forskjellige parringer av top fem kattene.

Vel, nå trenger vi å tenke i perspektiv.

Om du tenker at stamtavlen til din katt er laget med opp til 100 katter =100 %    Så la oss si at din katt hadde 50% av clonene i sin stamtavle, da blir det 50 katter, ikke sant?                                                                                                            Det vil si at halvparten av kattene i stamtavlen kommer fra de samme søsknene. 

La oss istede si at din katt haR 25% av clonene, så vil det si at 25 av 100 katter er cloner.  

Så la oss si 15 katter i stamtavlen er avkom fra disse 17 søsknene. Om et nummer skulle vert nevnt som ett ok nummer, så skulle det vert omtrent rundt 10% i cloner, det er ett nummer, ikke engang erfarne outcross oppdrettere ikke klarer å holde på annet en et par katter, pga mangelen på nye foundation linjer og virkelig lav clonede katter. 

 

Jeg hører ofte utsagt som OMG! Dette var for over 20 år siden!" Det har ikke betydning for våre katter idag?

 

Vel, det er jo akurat det som er poenget, det har betydning for våre katter idag, uansett hvordan vi eventuelt velger å "stikke hue ned i sanden" og stenge det ute, så kan vi ikke nekte på at dette er en stor genetisk flaskehals som vi må arbeide med i våre Maine Coon katter, og vi må jobbe med dette, vi må også jobbe sammen for vår rase og redusere verdien på clonene generelt. Ikke alle trenger å arbeide med nye foundation linjer, men vi må alle jobbe for å holde verdien lavere og forsøke å arbeide de lavere og lavere steg for steg.  Jeg pleier  å sammenligne det med en deig (deigen = alle Maine Cooner) VI gir deigen litt salt (clonene) for å gi deigen en liten ekstra piff. Litt salt viser seg å være riktig så godt for smaken, så vi tilsetter enda litt mer salt.  Uansett hvordan vi snur og vender på dette, deler deigen, for så å sette deig klumpene sammen igjen, så vil alltid deigen være litt for salt ,enig? Selv 30 år senere. I ett forsøk på å redusere mengden salt, så må vi tilsette noe som ikke har salt i seg, for Maine Coon rasen betyr dette nye foundation katter som er ubeslektet med clonene. 

 

By: Malin Sundqvist
Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)

Oversatt av Ragnhild Fenne Birkelid. 

Outcross

Når vi snakker om outcross, så snakker vi om clonerog nye foundation/novice katter, men outcross.. hva er det? 

I hht å bli definert som outcross, må katten ha minst ett av disse kriteriene:

 • 50% eller mindre av top fem kattene (gjennomsnitt er på  65-70%) eller
 • 35% eller mindre av top tre kattene (gjennomsnitt er på 50-55%) or
 • 25% eller mindre av top to kattene (gjennomsnitt er på 35-40%)or
 • 20% or eller mindre av clonene (gjennomsnitt er på 30-35%)

HUSK : at en outcross er ikke det samme som en ny foundation, en katt kan bli sett på som en outcross uten å være ny foundation. Vi kaller ofte disse kattene kun for foundation katter. Egentlig er dette feil, da vi snakker om nye foundation linjer, de kattene som ligger som grunnmuren til vår rase er egentli de kattene som er foundation kattene.

Nå når vi henter inn nytt blod til vår rase, så får vi nye foundation katter. Å arbeide med outcross er veldig viktig for vårt arbeid, men desverre er det idag to grupper oppdrettere, de som arbeider med outcross og nye foundation linjer og de strekker seg helst etter å få så lave verdier som over hode mulig og de som ikke bryr seg noe om å arbeide med outcross, og arbeider med show linjer, som kanskje ikke vet hva det vil si å arbeide med outcross. Originalt, uansett når enny foundation linje blir satt inn, så blir det gjort for å arbeide ned høy clonede katter og også få ned verdiene. Dette blir ofte glemt av enkelte oppdrettere idag.

Når det kommer til mitt oppdrett, varierer jeg endel, det har jeg alltid gjort, jeg har ofte hatt endel høyere (men ikke skyhøye verdier pga risikoen dette medbringer) men noe høyere verdier som jeg parrer med noe lavere verdier. Jeg har ofte lånt ut de lave hannene jeg har hatt. For å hjelpe andre å få lavere cloner på deres hunnkatter hos oppdrettere jeg ser har en interesse for å arbeide for å få lavere verdier på sine katter. 

Vi bør alle arbeide sammen, alle burde ha jobbet med outcross i en eller annen vei, det betyr ikke at alle må arbeide med nye foundation og lave verdier i cloner, men at vi sammen bør arbeide for å få lavere verdier på vår rase innen ett par år, slik at ingen Maine Coon har skyhøye verdier slik de har idag. Hvor grensa går for hva som gir mening, er vanskelig å si, men når de går over 35% i cloner, er det definitivt for høyt og at vi havner i en innavlsdepresjon, kan være det som ligger rundt neste sving. Ingen kan si om vi havner der idag eller om 10 år, men den vil komme før eller senere.

I en ultimat verden, skulle ingen Maine Coon gå over 20-25% i cloner og normale verdier skulle vert rundt 10%, men vi er langt, langt, unna disse verdiene idag. 

Skrevet av: Malin Sundqvist

Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)

Oversatt av Ragnhild Fenne Birkelid.

For å kunne forklare begrepet foundation er ikke alltid like enkelt, men jeg skal gjøre ett forsøk her å forklare det så enkelt som mulig.  Vi begynner med en lignelse om hvordan for eksempel en katterase startet, vi bruker da en fiktiv rase.  Vi har en vill katt type i landet som har ett utseende som gjør den spesiell, la oss si at alle er zebra lignende. Når vi nå skal starte rasen, så går vi ut og leter etter katter som ser ut som denne og som også har en viss "look/type" dvs ett utseende som stemmer overens med denne nye "rasen" som vi har tenkt oss til. Vi har bestemt oss for å kalle den nye rasen Zebris. Vi reiser så ut på bygdene og leter etter noen riktig fine eksemplarer og de som henter inn stemmer inn så godt som det lar seg gjøre etter vår "standard" for type og mønster, registrerer så inn disse kattene vi finner som Zebris disse første eksemplarene av Zebris blir da founders for rasen, dvs Foundation.  50 år senere innser vi at vi behøver bredde i vår avlsbase, og drar da ut igjen for å se om vi kan finne noen fine ville eksemplarer som stemmer inn og som vi kan registrere inn som "nye founders" (ny foundation) i rasen. Vi vil kanskje til og med være så heldige at det finnes en rase som er meget lik vår egen som heter Zebris, vi kan da avle disse med våre Zebris og altså ta inn disse som en "ny foundation" i vår rase.  Når vi prater om Maine Coon så har vi graderingen Top 2, 3 og 5 så handler dette om våre 2, 3 og 5 absolutt mest vanlige originale foundation kattene.  Dvs de første kattene som ble registrert in som Maine Coon, den komplette listen på foundationkatter kan du finne her!

De kattene som regnes som Top5 är:
* Andy Katt of Heidi Ho
* Bridget Katt of Heidi Ho
* Dauphin de France of Tati-Tan
* Tatiana of Tati-Tan
* Whittemore Smokie Joe (or Smokie Joe of Whittemore)

Når det gjelderTop3 så er det forekomsten av de tre øversta kattene på Top 5 dvs.
Andy katt of Heidi Ho, Bridget Katt of Heidi Ho samt Dauphin de France of Tati-Tan.

Top2 handler da selvsagt om forekomsten av de to øversta i stamtavlen.
Dvs. Andy Katt och Bridget Katt of Heidi Ho.

Novisene er jo egentlig det samme som ny foundation. 
Men husk at når vi snakker om foundation og utparring så er det ikke nødvendigvis samme sak!Her er mer å lese om arbeidet med foundation for de som er interessert.

Skrevet av:  Malin Sundqvist

Oversatt av : Ragnhild Fenne Birkelid