Kauan on luultu, että kokovalkoinen (dominoiva valkoinen) ja valkolaikku on ollut kokonaan eri ominaisuus. Mutta ne ovat itseasiassa molemmat eri piirteitä, samassa KIT geenissä. Valkolaikku voi näkyä monella tavalla. Se voi olla pieni medaljonki siellä tai täällä, tai sitten se voi olla suurena alueena peittäen melkein koko kissan, kuten harlekiini tai van.

W – ominaisuus koko valkoiselle (dominoiva ominaisuus)

WS – valkolaikku

w – ei valkolaikku

wg – Birman sukat tyyppinen valkolaikku ominaisuus (resessiivinen ominaisuus)

Yhdistettynä saat:

WW tai WWS tai Ww tai wwg = valkoinen kissa

WSWS = valkolaikku (bicolor, harlekiini tai van)

WSw tai WSwg = valkolaikku (kaikki medaljongista bicoloriin)

ww tai wwg = ei valkoista

wgwg = valkolaikku, birman sukat

Raja homotsykoottisen ja heterostsykoottisen WS valkolaikun välillä ei ole aina selvä. Joka tarkoittaa, että molemmat voivat olla bicoloreita.

Koska valkoinen (W) on dominoivat ominaisuus riittää, että toinen vanhemmista on valkoinen. Tämä ominaisuus käyttäytyy kuten peittävänä maskina muun värin päällä. Se peittää muun värin alleen. Tämä tarkoittaa, että sinun valkoinen kissasi voi olla vaikkapa väriltään hopea kilpikonnatabby tai kilpikonna tai punatabby, mutta valkoinen peittää tämän värin alleen. Joten kissasi kantaa tätä väriä mukanaan, mutta valkoinen dominoi ja peittää värin. Toinen valkolaikku ominaisuus ei peitä väriä alleen mutta siirtää värin syrjään.

Ei ole epätavallista, että valkoinen kissa olisi kuuro. Tutkimukset osoittavat, että WW kissalla on suurempi todennäköisyys olla kuuro kuin Ww kissalla. WW kissa on pääosin aina sinisilmäinen, kuuro tai sillä on toinen korva kuuro.

On tutkimuksia, jossa on todettu valkoista kantavan kissan ominaisuudella WS (kissan genotyyppi = WWS) olevan suurempi riski olla kuuro, kuin kissan, joka on W ei valkoinen (genotyyppi = Ww). Joten onkin suotavaa yhdistää valkoinen kissa, ei valkoisen kissan tai valkolaikkuisen kissan kanssa. Jos haluat valkoisia kissoja, kannattaisi sinun yhdistää valkoinen kissa sellaisen kissan kanssa, jolla ei ole yhtään valkoista.

W-ominaisuus ja WS-ominaisuus voi muuttaa myös kissan silmien väriä. Esimerkiksi valkoisella ja valkolaikkuisella kissalla (jolla enemmän valkoista) voi olla siniset silmät. Kuten yllä mainittiin se on tavallisempaa homotsykoottisilla kokovalkoisilla kissoilla, mutta voi myös tulla heterotsykoottisille kissoille. Nämä valkoiset tai valkolaikkuiset kissav voivat myös saada eriparisilmät (odd-eyed), joka tarkoittaa, että toinen silmä on sininen ja toinen silmä on normaali esim. keltainen tai vihreä. Sinisilmäisyys on todettu olevan linkkinä suurempaan riskiin, että kissa on kuuro, valkoisilla kissoilla. Resessiivinen valkolaikku wg, ei näytä olevan linkkinä, kuurouteen eikä eriparisilmäisyyteen.

MellyMoo MoMo Of-Ivys-Children

Blacksilver Mackerel Tabby-Van (WsWs)

Dagdrivarn Extra Evalia
Blacksilver Classic Tabby-Harlekin (WsWs

Dagdrivarn Hot’n Sweet
Blacksilver Ticked Tabby-Bicolor (Wsw)

Dagdrivarn Madame Laïka Melangé
Blacktortiesmoke-white (Wsw)

 

By: Malin Sundqvist

and Ulrika Olsson (www.ylletrollets.se, www.pawpeds.com)

Translated by: Sanna Toppi