Hopea, Shaded ja Shell

Hopea ominaisuus on dominoiva. Dominoivalla tarkoitetaan, että kissa tarvitsee vain yhdeltä puolelta geenin, että hopea tulee näkyviin ilmiasussa. Jos kissa on hopeanvärinen, sillä on hopea ominaisuus, mutta jos kissa ei ole hopea niin sillä ei ole ollenkaan ominaisuutta, joka voisi tuottaa hopeaa.

Mutta monissa säännöissä on poikkeuksia. Haluan vain kertoa sen lyhyesti, mutta ei mennä siihen tässä syvemmin. Mutta on kuitenkin nähty, että hopea voi piileksiä, varsinkin sinisissä kissoissa. Kissa voi vaikuttaa ei-hopealta, mutta sillä on hopea geeni ja se periyttää sitä jälkeläisilleen. Joten on kissoja, joilla on hopea ”piilossa”, mutta se on aika harvinaista.

Puhutaan kielellisesti erilailla, riippuen onko kissa kuviollinen vai kuvioton.

Kuviollinen: Hopea tabby, punahopea tabby, sinihopea tabby jne…

Kuvioton: Mustasavu, punasavu, sinisavu jne…

Tässä artikkelissa puhutaan itse hopean ominaisuudesta ja kutsutaan sitä vain hopeaksi.

Hopea ominaisuus on merkillä I

 ii

Ei hopea

Kissalla ei ole hopea geeniä, ei näytä hopealta ja se ei periytä hopeaa.

 Ii 

Heterotsykoottinen hopea

Kissalla on yksi kopio hopeageenistä mukanaan ja voi tällöin periyttää joko hopeaa tai ei hopeaa jälkeläisilleen.

 II

Homotsykoottinen hopea

Ei ole väliä yhdistääkö tämän kissan hopeisen vai ei hopeisen kissan kanssa. Kaikki jälkeläiset ovat hopean värisiä, koska aina toinen kopio geenistä on hopea (I).

 

Jos tehdään testi yhdistelmä, voidaan helposti nähdä, että kaksi ei hopeaa yhdistettynä ei voi koskaan saada hopeista jälkeläistä. Toisin kuin kaksi heterotsykoottista hopeaa voi saada ei hopeisia jälkeläisiä.

Kuten alla olevasta taulukosta näemme. Molemmat isä ja äiti ovat ei hopeisia. Kaikki jälkeläiset ovat myös ei hopeisia. Kaikki ovat ii

 

Uros

i

Uros

i

Naaras

i

ii

ii

Naaras

i

ii

ii

 

Toisessa esimerkissä molemmat isä ja äiti ovat hopeisia, mutta ovat heterotsykoottisia ja omaavat 1 osuuden hopea ominaisuudesta. Tässä esimerkissä 50% jälkeläisistä on hopeisia, mutta kantavat ei hopeaa. 25% jälkeläisistä on homotsykoottisia hopeita ja 25% jälkeläisistä on ei hopeisia.

Uros

I

Uros

i

Naaras

I

II

Ii

Naaras

i

Ii

ii

 

Ja viimeisessä esimerkissä meillä on äiti homotsykoottinen hopea ja isä heterotsykoottinen hopea. Näemme, että kaikki jälkeläiset ovat hopeisia. 50% heterotsykoottisia ja 50% homotsykoottisia.

Uros

I

Uros

i

Naaras

I

II

Ii

Naaras

I

II

Ii

Ei ole oikeastaan muuta sanottavaa hopeasta geenistä itsessään. Kuitenkin hopea voi olla aika hankala, koska sillä on laaja valikoima ilmiasuja. Todella epämääräisestä hopeasta todella terävään ja selvään hopeakontrastiin.

Mennään nyt jännittävämpään osioon vaikkakin hankalampaan. Puhutaan enemmän teoreettisista kuin perus faktoista, joita on paljon.

Puhutaan kuvioista Shaded/Shell (Ei puhuta tässä goldenista, kuin ihan lyhyesti)

Vuosia ja vuosia, teoria epätäydellisestä dominoivasta wideband geenistä on laitettu eteenpäin ja ne ovat syynä näihin väreihin.

Chinchilla (Vanha kuvaus, jota nyt kutsutaan Shell nimellä kaikissa väreissä) / Shell = WbWb (ems code: 12)

Shaded = Wbwb (ems code: 11)

Kuitenkin tämä teoria on kyseenalaistettu niin tutkijoiden kuin kasvattajien toimesta.

Yksi omistautuneimmista tutkijoista (väreihin liittyvissä genetiikassa kissoilla) Leslie Lyon sanoi, että tänä päivänä wideband-geeni epäillään olevan resessiivinen. Joten kaksi kopiota geenistä tarvitaan, että väri tulee näkyviin. Mutta silloin tulee kysymys: Jos tämä wideband-geeni on resessiivinen, mikä tekee silloin Chinchillan/Shellin? Teoria on, että puhutaan polygeenistä ja valikoivasta kasvatuksesta kirkkaimmissa väreissä.

Ennen kuin saamme geneettisen selityksen, meidän täytyy tyytyä faktaan, että meillä on vain teoreettinen tieto asiaan. Emme tiedä tätä täysin, miten se menee. Tai olemme onnistuneet siinä, että voimme tutkia sukutauluja ja kissoja, jotka luultavasti ovat yhteydessä resessiiviseen wideband-geeniin.

Yksi selitys on, että wideband-geeni laittaa piirteen päälle tai pois itsessään. Jonka jälkeen polygeeni vaikuttaa siihen kuinka kirkas kissan väri on (Kissa on joko normaali hopea tai sitten lähellä Shell tai selvästi Shell). Tämä on tämän hetken lähin totuus mitä tiedämme.

Olen tutkinut värejä paljon viime aikoina ja olen tullut siihen tulokseen, että meillä on todella paljon enemmän Shaded värisiä kissoja kuin luulemme. Kuitenkin näissäkin on paljon ns. huonoja Shaded värejä. Kuten meillä on huonoja tabbyjä. Esim. ”Spigres” on nimitys Ruotsissa huonosta tiikeristä, joka on sekoitus tiikeriä ja täplikästä. Toisin sanoen kissa, jolla on huono kuvio. Englanniksi nimitys olisi ehkä Spackerel tms.

Monet kasvattajat, joiden kissoja olen nähnyt, saavat Shell väriä. Olen ollut aktiivinen monessa foorumissa, jossa keskustellaan väreistä ja kuulen useita kertoja sanottavan ”mielestäni”. Minä itse mieluiten vetoan standardeihin ja kirjoitettuihin sääntöihin, mutta kun niitä katsotaan niin missään niistä ei mainita kuinka vaalea tai tumma kissan pitää olla ollakseen Shaded tai Shell, kuin että Shell pitäisi olla selvästi vaaleampi kuin Shaded.

Geeni koodi Shaded/Shell värille yllä mainitulla teorialla ajateltuna (sisältäen resessiivisen wideband-geenin) on A-I-wbwb (Kissan pitää olla kuviollinen, hopea ja sillä on wideband-geeni)

Miten teidän, että minulla on Shaded värinen kissa? Mitä minun pitäisi katsoa ja etsiä? Jotkut standardit ovat selkeitä verrattuna toisiin. Kuvaukset ja ilmaisut ovat hiukan erilaisia, mutta voit katsoa tästä alta muutaman ensimmäisen jutun.

Shaded värillä on oltava 1/3 osaa karvan päästä värillistä ja loput valkoista.

Shell värillä on oltava 1/8 osaa karvan päästä värillistä ja loput valkoista.

Kun katsot Shaded värin standardia siellä on paljon muutakin. Kissalla ei tule olla mitään näkyvää kuviota, vaikka se olisikin kuviollinen. Kissan tulisi olla vaalea jaloista ja kyljistä. Ja sillä ei tulisi olla mitään kiinteitä kuviorenkaita jaloissa. Rikkonaiset kuviorenkaat hyväksytään. Ja kissa voi väriltään olla tummempi selvästi kuin Shell.

Jalkojen sisäpuoli on värillinen ja väri voi jatkua ylös taipeeseen asti jalkojen sisäsyrjällä.

Shell värityksellä vaatimukset ovat tiukemmat. Selviä kuvioita ei saa olla. Naamassa ja jaloissa voi olla ihan vaaleat värilliset alueet. Värin tulisi olla paljon vaaleampi kuin Shaded. Väristystä ei ole jalkojen sisäsyrjällä ollenkaan.

Lyhyesti goldenista: Teoria goldenista on että, goldenshaded on shaded ilman hopeaa.

Siten geeni nimitys on: A-ii wbwb. Ja kun mennään yllä olleen mukaan. Kissan tulisi näyttää Shaded väriseltä, mutta karvan juuri on aprikoosin värinen eikä valkoinen.

Yllä oleva on hyvä lähtökohta, mutta jos tykkäät lukea standardeja, kannattaa lukea eri järjestöjen standardit läpi. Saat selkeämmän kuvan, miten näistä kaikista Shaded ja Shell väreistä on kerrottu.

Yankeecats Angel of Joy
Hopeakilpikonna Shaded (fs 11)
Photo: Britta Singethan

Dagdrivarn Horagalles
Punainen Shell
Photo: Ylva Bengtsson

 

By:Malin Sundqvist 

Dagdrivarn (www.dagdrivarn.se)

Translated by:Sanna Toppi