Jos selitetään yksinkertaisesti, niin kissoja on aina kahden piirteisiä kissoja ja ne ovat:

  • Yksivärinen, kuvioton
  • Kuviollinen, tabby, tiikeri, pilkullinen ja tiketti (ja voi olla myös kaksi, mutta syvennytään tähän myöhemmin)

Ja sitten on monia piirteitä, jotka vaikuttavat millaiselta kissa lopulta näyttää. Mutta tässä osiossa puhumme vain yksivärisistä ja kuviollisista kissoista ja miten kuvio tai kuviottomuus tulee esille.

Jos aloitetaan ihan alusta, on helpompi unohtaa kaikki muut vaikuttavat piirteet ja oppia ensin kaikki perusvärit ja niiden periytyminen alusta ja sitten lisätä piirteitä lisää pala palalta.

Perusvärit

Perusvärit kissalla on punainen ja musta. Joten kissalla on aina piirteenä joko punainen, musta tai molemmat (kilpikonna)

Geneettiset nimitykset ovat:

Musta = o

Punainen = O

Kilpikonna = Oo

Perusväri on sukupuoleen sidottu. Joka tarkoittaa, että väri on sidottu X-kromosomiin. Ja kuten tiedämme (jos ei olla nukuttu koulutunnilla), munasolut ovat aina X ja sperma määrittää sukupuolen X tai Y.

XX = naaras

XY = uros

Ja kuten näet ylhäältä urokset saavat värinsä aina äidiltään (niillä on vain yksi X)

Naaraat saava värin molemmilta vanhemmiltaan, joten siksi naaraat voivat olla kilpikonnia (punamustia).

Huomioi, että nyt vain puhutaan perusväreistä tarkoittaen punaista ja mustaa. Ja tästä näemme naaraan ja uroksen geneettisen eroavaisuuden.

Geneettiset nimitykset ovat:

Naarailla:

Musta = oo

Punainen = OO

Kilpikonna = Oo

Uroksilla:

Musta = oy ( y koska uroksella on XY ja siksi ei väriä Y:stä)

Punainen = Oy

Tämä pätee kaikkiin kissoihin, olivatpa ne sinisiä, cremejä, punaisia, mustia, erivärisiä kilpikonnia, hopealla tai ilman, valkoisella tai ilman, kuviolla tai ilman. Nämä kaksi perusväriä ovat aina kissallasi yksin tai yhdessä, jos sinulla on naaras.

Kuviot

No niin nyt siirrytään toiseen vaiheeseen, kuten kerroin alussa. Kaikilla kissoilla on kuvio (tai joskus kaksi), mutta ei puhuta siitä nyt tässä. Kerron eri kuvioista myöhemmin. Tässä osassa kerron kuvio geenistä enemmän. Eli siitä mikä piirre määrittää onko kissalla oleva kuvio näkyvissä vai piilossa. Mutta ennen kuin aloitamme, on hyvä käydä läpi dominoivat ja resessiiviset piirteet.

Dominoiva vai Resessiivinen

Piirteet periytyvät pareittain ja pentu perii yhden näistä piirteistä äidiltään ja toisen isältään. Muista tämä. Jos aivot menevät solmuun niin palaa takaisin tähän. Teen visuaalisia kuvauksia näistä piirteistä, joten ne on helpommin ymmärrettävissä ja luettavissa. Ja merkitsen ensimmäisenä, onko piirre dominoiva vai resessiivinen.

Dominoivat piirteet:

Nämä näkyvät jommallakummalla vanhemmalla ja eivät voi olla piilossa.

Dominoiva piirre tarvitsee vain yhden jommaltakummalta vanhemmalta, jotta se tulee näkyviin.

Resessiiviset piirteet:

Voi olla piilevänä. Resessiivinen geeni tulee näkyviin vain, kun kummaltakin vanhemmalta tulee resessiivinen piirre. Joten jos kissa saa vain yhden resessiivisen geenin se ei tule näkyviin, mutta on piilossa. Resessiivinen geeni voi olla piilossa ikuisuuden ja sitten yhtäkkiä se voi tulla esiin.

Ja sitten takaisin kuvio piirteeseen. Tämä kuvio piirre on se mikä määrittää näkyykö kuvio vai onko kuvio piilossa.

Puhutaan myös Agouti ja Non-agouti nimityksistä, jotka ovat Kuviollinen ja Kuvioton. Kuviollinen on dominoiva piirre.

Kuviollinen = A

Kuvioton = a

A/A Homotsygoottinen kuviollinen

Kaikki jälkeläiset ovat kuviollisia (agouti)

A/a Heterosygoottinen kuviollinen

Jälkeläiset voivat olla kuviollisia tai kuviottomia. Riippuen onko toinen osapuoli A/A vai A/a

a/a Homotsygoottinen kuvioton

Jos tämä kissa yhdistetään kuviottoman kissan kanssa, kaikki jälkeläiset ovat kuviottomia.

Pitää kuitenkin muistaa, että joissain väreissä tämä piirre on enempi tai vähempi läpinäkyvä. Varsinkin punaisessa ja cremessä. Hopea ja sininen voi myös olla hiukan läpinäkyvä varsinkin jossakin iässä.

Tämä antaa mahdollisuuden nähdä kuvion, vaikka kissa olisikin kuvioton, eikä kuviollinen.

Vertaan yleensä punaista glaseeraukseen ja mustaa normaaliin maaliin. Jos glaseeraat laudan niin näet aina alla olevan kuvion, mutta normaalilla maalilla maalatessa, et näe laudan kuviota enää. Samallalailla punainen käyttäytyy kuin glaseeraus ja musta kuin maali.

Tässä on hyvä esimerkki täyspunaisesta (kuviottomasta punaisesta), jolla on todella selkeä kuvio. Dagdrivarn Prince Mozez, joka on aa (non-agouti, kuvioton)

Tässä vaiheessa voikin kysyä, että miten ihmeessä voi erottaa onko kissa kuviollinen vain kuvioton punaisessa ja creme värissä?

On mahdollista nähdä se, kun on vain punainen tai creme, mutta sitten kun mukana on esim. hopeaa voi olla hankala tai todella vaikea erottaa kumpi se on. Usein DNA-testi on ainoa vaihtoehto saada varmasti tietää onko kissa kuvioton vai kuviollinen.

Alla on kaksi punaista kissaa, vasemmalla on punatabby ja oikealla punainen.

 

 

      
Kuviollinen/Agouti – Tässä näet selvästi, että kissa on vaaleampi korvista ja niiden reunoista. Ja sillä on ns. silmälasit (vaaleat reunukset silmien ympärillä). Ja sen suun ympäristö on vaalea. Mahan alunen on myös vaaleampi ja jos katsot hännän alle, niin peräaukon ympäristö ja hännän alaosa juuresta on vaalea. Kuvioton/Non-agouti – Tässä näet, että kissa on tummempi korvien sisä ja ulkoreunoista. Silmien ympärillä näet kuvioreunan, mutta se ei ole valkoinen vaan tummempi. Kuvio näkyy, mutta se on vain vähän vaaleampi kuin perus väri. Samoin suun ympäristö ja mahan alunen on vain vähän vaaleampi. Kuvioton on tasaisen värisempi alapuolelta, hännän alta ja peräaukon ympäristöstä.  

 

Yhteenvetona, tässä vielä esimerkkejä piirteen periytymisestä.

Tässä esimerkissä meillä on äiti, joka on homotsygoottinen kuviollinen ja isä, joka on kuviollinen, mutta kantaa kuviotonta.

Isä A

Isä a

Äiti A

AA

Aa

Äiti A

AA

Aa

 

Ja kuten näemme, kaikki pennut tulevat olemaan kuviollisia (kuten muistat aiemmin, kuviollinen on dominoiva piirre ja vaatii vain toiselta vanhemmalta geenin, että se tulee esiin.). 50% pennuista on homotsygoottisia ja 50% heterotsygoottisia (kuviollisia, kuviottoman kantajia)

Tässä esimerkissä taas meillä on molemmat isä ja äiti heterotsygoottisia kuviollisia ja kantavat kuviotonta piirrettä.

Isä A

Isä a

Äiti A

AA

Aa

Äiti a

Aa

aa

Tässä todennäköisyydet ovat muuttuneet oleellisesti. 25% pennusta on homotsygoottisia kuviollisia. Nämä eivät koskaan saa kuviottomia jälkeläisiä. 50% pennuista on kuviollisia, mutta kantavat kuviotonta piirrettä. Ja loput 25% on kuviottomia.

Tässä esimerkissä meillä on kuvioton äiti ja isä on kuviollinen, mutta kantaa kuviotonta.

Isä A

Isä a

Äiti a

Aa

aa

Äiti a

Aa

aa

Ja kuten näet tässä pentueessa 50% on kuviollisia, mutta kuviollisen kantajia sekä 50% on kuviottomia.

Ja tässä vielä viimeinen esimerkki, joka selventää paljon. Molemmat vanhemmat ovat kuviottomia.

Isä a

Isä a

Äiti a

aa

aa

Äiti a

aa

aa

Tästä näemme, että kaikki jälkeläiset ovat kuviottomia. Tästä voimme huomata, että kuviottomien kissojen yhdistelmästä ei voi tulla yhtään kuviollista kissaa.

Created by: Malin Sundqvist

Translated by: Sanna Toppi