Outcross

Kun puhumme Maine Cooneista, puhumme klooneista, New Foundationeista, mutta myös outcrossista. Mikä on outcross?

Outcrossiksi voidaan kutsua kissaa, joka täyttää yhden alla olevista kriteereistä:

  • 50% tai vähemmän top5 kissasta (keskiverto 65-70%) tai
  • 35% tai vähemmän top3 kissasta (keskiverto 50-55%) tai
  • 25% tai vähemmän top2 kissasta (keskiverto 35-40%) tai
  • 20% tai vähemmän klooneja (keskiverto 30-35%)

Huomioi, että outcross ei ole sama asia kuin New Foundation. Kissa voi olla outcross ilman, että se on New Foundation.

Me yleensä kutsumme näitä kissoja juurikin foundation kissoiksi. Vaikka se on sanottu väärin, koska foundation kissat ovat juurikin ne, jotka ovat rodun perustaja kissoja.

Nyt kun tuomme uutta verta rotuun, näistä tulee New Foundation kissoja. Työskentely outcrossien kanssa on todella tärkeää rodullemme, mutta nykyään kasvattajat ovat jakautuneet kahteen ryhmään. Toiset työstävät outcross ja foundation kissoilla ja ovat todella tarkkoina pitäen prosentit ja arvot alhaalla. Ja toiset, jotka eivät käytä aikaa ollenkaan tähän, työstäen vain näyttelylinjoja ja eivät luultavasti tiedä edes mitä tämä kaikki tarkoittaa. Alun perin kuitenkin New Foundation kissat otettiin käyttämällä niitä korkea arvoisiin kissoihin niin, että saadaan arvoja pienemmäksi. Tämä asia on kuitenkin jotenkin unohtunut nykyään.

Ja mitä tulee minun omaan kasvatukseeni, teen kovasti vaihtelua. Olen aina tehnyt. Minulla on usein ollut vähän korkeammilla prosenteilla oleva kissa (muttei liian korkeilla, koska se tuo aina riskejä), jonka olen yhdistänyt matalilla prosenteilla olevaan. Olen myös usein lainannut matalilla prosenteilla olevia uroksiani. Näin olen auttanut kasvattajia, joilla on korkeilla prosenteilla olevia naaraita ja he ovat halunneet saada arvoja alemmaksi näyttelykissoiltaan. Ei vain pelkästään lainaamalla hienoa outcross urosta.

Meidän kaikkien tulisi tehdä yhteistyötä. Jokaisen kasvattajan pitäisi olla tekemisissä jossain määrin outcrossien kanssa. Se ei tarkoita, että kaikkien tarvitsee kasvattaa New Foundation kissoilla ja todella alhaisilla klooni prosenteilla. Mutta meillä todellakin pitäisi tehdä yhteistyötä, että saamme arvoja alemmaksi nyt lähivuosien aikana, jotta millään Maine Coonilla ei olisi niin suuret arvot kuin ne nykyään ovat. Ja mikä se raja voisi olla, että arvot olisivat hyvä, niin se on todella vaikea sanoa. Mutta jos arvot ovat yli 35%, se on aivan liian korkea. Sisäsiitoksen masennus on ihan nurkan takana ja kurkkii sieltä kuin tikittävä aikapommi. Kukaan ei tiedä räjähtääkö pommi tänään vai 10 vuoden kuluttua, mutta sen se tekee ennemmin tai myöhemmin.

Täydellisessä maailmassa mikään Maine Coon ei yllä yli 20-25% ja normaali arvo olisi n.10%. Mutta me olemme todella, todella kaukana siitä pisteestä vielä.

Created by: Malin Sundqvist
T
ranslated by: Sanna Toppi