Foundation konseptin selittäminen ei ole aina yksinkertaista, mutta yritän selittää sen niin helposti kuin mahdollista.

Jotta uusi kissarotu voi syntyä, aloitetaan vertauksella fiktiivisestä rodusta.

Meillä on villikissa, joka näyttää erityiseltä vaikkapa kaikilla on seepra kuvio. Jotta voisimme alkaa kasvattaa rotua meidän pitää löytää ulkoa lisää samanlaisia kissoja. Ja sillä pitää myös olla tyyppi ja ajatus minkä näköisiä niiden pitää olla. Päätämme kutsua uutta rotua nimeltä Zebris. Menemme kylään ja etsimme muutaman hienon yksilön ja ne jotka sopivat hyvin ”standardiin” tyypin ja kuvion suhteen. Rekisteröimme nämä kissat Zebriksiksi. Näistä ensimmäisistä kissoista tulee rodun perustajat (Foundation).

50 vuotta myöhemmin huomaamme, että meidän pitää laajentaa kasvatuspohjaa. Meidän täytyy mennä takaisin katsomaan, löydämmekö lisää villejä yksilöitä, jotka voimme rekisteröidä ”uusiksi perustajiksi” rodulle. Voimme olla onnekkaita ja löytää lähes samanlaisen rodun kuin omamme. Tämän nimi on Zabris. Voimme sen jälkeen kasvattaa niillä ja sisällyttää ne kuten ”New Foundationit” meidän rotuun.

Kun puhumme Maine Cooneista, luokittelemme ne kuin arvosanoilla 2, 3 ja 5. Ne ovat 2, 3 ja 5 yleisimmät alkuperäiset Foundation kissat. Eli ensimmäiset kissat, jotka on rekisteröity Maine Cooneiksi. Täydellisen Foundation kissalistan löydät täältä!

Kissat, jotka luetaan TOP5 kissoiksi ovat:

* Andy Katt of Heidi Ho
* Bridget Katt of Heidi Ho
* Dauphin de France of Tati-Tan
* Tatiana of Tati-Tan
* Whittemore Smokie Joe (or Smokie Joe of Whittemore)

TOP3 kissoissa ne ovat ensimmäiset 3 kissaa TOP5 listasta jne. Andy Cat of Heidi Ho, Bridget Cat of Heidi Ho ja Dauphin de France of Tati-Tan.

Ja TOP2 kissoissa ne ovat 2 ensimmäistä: Andy Katt ja Bridget Katt of Heidi Ho

Noviisi kissa on sama asia kuin New Foundation.

Mutta huomaa, että kun puhutaan foundationista ja outcrossista se ei ole välttämättä sama asia!

Täältä löydät lisää luettavaa foundationien kanssa kasvattamisesta, jos kiinnostuit.

Created by: Malin Sundqvist
Translated by: Sanna Toppi