Yritän selittää klooneista selkokielellä, mitä ne ovat ja kuinka ne vaikuttavat kasvatukseemme. Että pääset parhaiten mukaan, niin lue ensin Foundation artikkeli.

1978 kissa nimeltä Heidi Ho Sonkey Bill syntyi. Hän oli pojanpoika ja tupla pojanpojanpoika Andylle ja Bridget Katt of Heidi Ho:lle. Sonkey Billin isä oli poika näille kahdelle ja Sonkey Billin äidin molemmat vanhemmat olivat näiden kahden jälkeläisiä. Sonkey Billin 4 sukupolven sukusiitosprosentti oli 37,5%. Alla on sukutaulua merkattuna väreillä. Saman väriset ovat samoja kissoja.

Kun Sonkey Bill ja Tanstaafl Polly Adeline saivat jälkeläisiä, ne näyttivät uskomattoman samanäköisiltä. Niin samannäköisiltä, kuin ne olisivat kloonattuja. Kun asiaa ajattelee ei se olisi ihmekkään. Näiden jälkeläisten genetiikka on ollut todella kapea. No miten klooni nimitys sitten nousi esiin? Alla Beth Hicks (Tanstaafl) selitys asiaan omin sanoin:


sonkeybill

”Termi kloonit annettiin näille kasvateille huhtikuussa 1982. Oli suuri TICA:n näyttely New Yorkissa. Lynne ja minä olimme näyttelyssä sekä Bunty Washburnin, Carol Pedleyn ja Mary Buckmaster. Ja paljon muita Maine Coon kasvattajia. Sekä Molly Brownista (ruskeatabby) ja Maryn Heidi Ho Lady Arwenista (hopeatiikeri) tuli Supreme Grand Championeja siinä näyttelyssä. Olimme kaikki hotellihuoneessa illalla ja soitimme Connielle uutisia. Kun Connie oli puhelimessa, joku sanoi ”Kerro Connielle, että hän vain kloonaa kissoja ja maalaa niitä eri värisiksi!”

Tässä linkki Beth Hicksin haastatteluun.

Joten kun puhutaan klooneista nykyään, me puhumme Sonkeyn ja Pollyn pojista ja tyttäristä. Alla näet niiden sukutaulun:
theclones

Klooneja käytettiin kerta toisensa jälkeen, kun jälkeläisistä tuli todella hyviä näyttelykissoja ja kooltaan suuria.

Monet kasvattajat ajattelivat, että vähän on hyvä, mutta enempi parempi!

Vaikkakin klooneilla itsellään ei ollut kovin suuri sukusiitosprosentti (9,4%), oli kuitenkin paljon linjakasvatusta niillä ja niiden jälkeläisillä.

Nykyään monellä Maine Coonilla on klooni prosentti 35%, josku jopa yli 50%. Jos analysoit nyky Maine Coonin sukutaulua huomaat että tämä pariskunta on ”erityinen” ja todella tuttu meidän sukutauluissa. Samalla jos tutkit ja yrität löytää kissaa, joka ”ei ole new foundation kissa” (kloonit vähemmän kuin 20-25%), se on mahdotonta. Vaikka tutkisit maailman ympäri. Se on aika pelottavaa. Vielä 10-15 vuotta sitten pystyi löytämään harvinaisia yksilöitä joiden sukutaulu oli lähes tyhjä klooneista.

Klooneihin kuuluu:

* Heidi Ho Annabel Lee of Tycoon
* Heidi Ho Aurora of MtKittery
* Heidi Ho Barnaby Katt
* Heidi Ho Camille of Calicoon
* Heidi Ho Canth of Tanstaafl
* Heidi Ho Coon Victoria
* Heidi Ho Just Plain Bill Katt
* Heidi Ho Justin Morgan Katt
* Heidi Ho Lady Arwen of Mary B
* Heidi Ho Lovey Mero of Meunerie
* Heidi Ho Molly Brown of Tanstaafl
* Heidi Ho Percival of Meunerie
* Heidi Ho Portius of Olde Farm
* Heidi Ho Rachel Adeline
* Heidi Ho Richard III of Charmalot
* Heidi Ho Sasquatch of Ktaadn
* Heidi Ho Wilyum of Ktaadn

Tarkempaa tietoa näistä kissoista löydät Maine Coonien tietopankista (Maine Coon database). Siellä on myös listattuna lisää jälkeläisiä top 5 kissojen muista jälkeläisistä.

Mutta nyt ajatellaan hieman prosentteja.

Jos kuvitellaan, että kissasi sukutaulu on tehty 100 kissasta =100%. Ja kissallasi on 50% klooniprosentti sukutaulussa. Tämä tarkoittaa 50 kissaa, eikö?

Tämä tarkoittaa, että puolet kissoista kissasi sukutaulussa on samoja sisaruksia!

Jos toisaalta kissasi sukutaulussa on kloonit 25%, tämä tarkoittaa 25 kissaa sadasta kissasta. Joten neljäsosa kissasi sukutaulusta on tällöin näistä 17:stä sisaruksesta!

Jos ok prosentteja ajatellaan sen pitäisi olla n.10%. Mutta tuo luku on sellainen, ettei edes kokeneet outcross kasvattajat kykene siihen, kuin ehkä muutaman kissan kanssa. Vain sen takia, koska New Foundation kissoja ei vain ole tai alhaisella klooniprosentilla olevia.

Kuulen usein sanottavan: ”OMG! Tuostahan on yli 30 vuotta aikaa!” Tuohan ei vaikuta meidän kissoihin nykyään?

No se juurikin vaikuttaa, vaikka kuinka yritämme toivoa ja laittaa päätä pensaaseen. Emme millään pääse siitä eroon, että tämä asia on suuri pullonkaula meidän Maine Coonien kanssa. Meidän täytyy tehdä yhteistyötä ja yhdessä saada vähennettyä kloonien osuutta. Ei kaikkien tarvitse kasvattaa new foundationien kanssa, mutta jokainen voi pitää kirjaa klooni arvoista ja pienentää niitä pala kerrallaan.

Teen yleensä vertausta taikinalla (taikina = kaikki Maine Coonit). Maustoimme taikinaa suolalla (kloonit), jotta taikina sai extra kosketusta. Pieni suolaus tuotti makoisan taikinan, joten lisäsimme lisää suolaa. Lopulta takina oli todella suolainen (30-35%). Vaikka kuinka vaivaamme taikinaa ja jaamme sitä, se on aina liian suolainen, eikö? Jopa 30 vuotta myöhemmin. Jotta saamme suolaa vähennettyä meidän pitää lisätä jotain, mikä ei ole niin suolaista. Maine Coon rodussa se tarkoittaa new foundation kissoja tai kissoja, jotka eivät ole sukua klooneille.

Created by: Malin Sundqvist
Translated by: Sanna Toppi